Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır.

GÖÇ İDARESİ BAŞKANLIĞI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ (Değişik başlık: 28/3/2024-Başkan Onaylı)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1

(1) Bu Yönergenin amacı; (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Göç İdaresi Başkanlığının taşra teşkilatı olan il ve ilçe göç idaresi müdürlüklerinin kuruluş, görev, çalışma usul ve esaslarını düzenlemek, bu birimlerde görevli personelin görev, yetki ve sorumluluklarını belirlemek; bu müdürlüklerin iş ve işlemlerinin idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak düzenli, insan odaklı, uyumlu, hızlı, etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır.

(2) Bu Yönerge, (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Göç İdaresi Başkanlığı taşra teşkilatının kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını, taşra teşkilatında yer alan birimlerin görev tanımları ve çalışmalarına ilişkin usul ve esaslar ile bu teşkilatta çalışan personeli kapsar.

Dayanak

MADDE 2

(1) (Değişik: 25/07/2019-Gen. Md. Onaylı) Bu Yönerge, 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar İle Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 162 nci maddesine, 14/11/2013 tarihli ve 28821 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatı Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrası ve 22/4/2014 tarihli ve 28980 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Kabul ve Barınma Merkezleri ile Geri Gönderme Merkezlerinin Kurulması, Yönetimi, İşletilmesi, İşlettirilmesi ve Denetimi Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3

(1) Bu Yönergede geçen;

a) Bakanlık: İçişleri Bakanlığını,

b) (Değişik: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlık: Göç İdaresi Başkanlığını,

c) (Değişik: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkan: Göç İdaresi Başkanını,

ç) İl Müdürlüğü: İl Göç İdaresi Müdürlüğünü,

d) İl Müdürü: İl Göç İdaresi Müdürünü,

e) İlçe Müdürlüğü: İlçe Göç İdaresi Müdürlüğünü,

f) İlçe Müdürü: İlçe Göç İdaresi Müdürünü,

g) Kanun: 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununu,

ğ) Uzman: İl göç uzmanını,

h) Uzman Yardımcısı: İl göç uzmanı yardımcısını

ı) Yönetmelik: 14/11/2013 tarihli ve 28821 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatı Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliğini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Kuruluş, Görevler ve Gruplandırma

İl ve ilçe müdürlüklerinin kuruluşu

MADDE 4

(1) (Değişik: 25/07/2019-Gen. Md. Onaylı) 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar İle Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 162 nci maddesi uyarınca her ilde il müdürlüğü ve uygun görülen ilçelerde ilçe müdürlüğü kurulur.

(2) (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlık tarafından ihtiyaç duyulduğunda, illerde il müdürlüğüne bağlı olarak geri gönderme merkezi, kabul ve barınma merkezi ile insan ticareti mağdurlan sığınma evi kurulur.

(3) Kanun ve ilgili diğer mevzuatın öngördüğü iş ve işlemler, illerde il müdürlüğü; ilçelerde ise ilçe müdürlüğü tarafından yürütülür.

(4) Gerekli görülen hallerde çalışma grubu başkanlıkları dışında il müdürlüklerine bağlı bürolar kurulabilir.

İl ve ilçe müdürlüklerinin görevleri

MADDE 5

(1) Yönetmeliğin 5 inci ve 7 nci maddelerinde sayılan görevlere ek olarak;

a) İl ve ilçe müdürlükleri, (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığın bilgisi dahilinde üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapar.

b) İl müdürlükleri, ilçe müdürlüğünün yürüttüğü iş ve işlemlerle ilgili olarak destek sağlar.

İl müdürlüklerinin gruplandırılması

MADDE 6

(1) İl müdürlükleri, (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlıkça belirlenen A, B, C ve D tipi il müdürlükleri (EK: 1- İller Listesi) teşkilat yapısıyla gruplandırılır.

(2) A tipi il müdürlükleri aşağıdaki birimlerden oluşur:

a) İkamet Çalışma Grubu Başkanlığı

b) (Mülga: 07/09/2015-Gnl.Md.Onaylı)

c) Türk ve Akraba Toplulukları ve İskan Kanunu Çalışma Grubu Başkanlığı

ç) Düzensiz Göç Çalışma Grubu Başkanlığı

d) Uluslararası Koruma Çalışma Grubu Başkanlığı

e) İnsan Ticareti Mağdurlarını Koruma Çalışma Grubu Başkanlığı

f) Uyum ve İletişim Çalışma Grubu Başkanlığı

g) Hukuk İşleri Çalışma Grubu Başkanlığı

ğ) Araştırma, İstatistik ve Projeler Çalışma Grubu Başkanlığı

h) Yönetim ve Destek Hizmetleri Çalışma Grubu Başkanlığı

ı) Arşiv ve Kayıt Kontrol Çalışma Grubu Başkanlığı

i) (Ek: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Düzensiz Göçmen İzleme Çalışma Grubu Başkanlığı

(3) B tipi il müdürlükleri aşağıdaki birimlerden oluşur:

a) Düzenli Göç Çalışma Grubu Başkanlığı

b) Düzensiz Göç Çalışma Grubu Başkanlığı

c) Uluslararası Koruma Çalışma Grubu Başkanlığı

ç) İnsan Ticareti Mağdurlarını Koruma Çalışma Grubu Başkanlığı

d) Uyum ve İletişim Çalışma Grubu Başkanlığı

e) Hukuk İşleri Çalışma Grubu Başkanlığı

f) Araştırma, İstatistik ve Projeler Çalışma Grubu Başkanlığı

g) Yönetim ve Destek Hizmetleri Çalışma Grubu Başkanlığı

ğ) (Ek: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Düzensiz Göçmen İzleme Çalışma Grubu Başkanlığı

(4) C tipi il müdürlükleri aşağıdaki birimlerden oluşur:

a) Yabancılar Çalışma Grubu Başkanlığı

b) Uluslararası Koruma Çalışma Grubu Başkanlığı

c) Araştırma, İstatistik ve Projeler Çalışma Grubu Başkanlığı

ç) Yönetim ve Destek Hizmetleri Çalışma Grubu Başkanlığı

d) (Ek: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Hukuk İşleri Çalışma Grubu Başkanlığı

e) (Ek: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Düzensiz Göçmen İzleme Çalışma Grubu Başkanlığı

(5) D tipi il müdürlükleri aşağıdaki birimlerden oluşur:

a) Yabancılar ve Uluslararası Koruma Çalışma Grubu Başkanlığı

b) Yönetim ve Destek Hizmetleri Çalışma Grubu Başkanlığı

c) (Ek: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Hukuk İşleri Çalışma Grubu Başkanlığı

ç) (Ek: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Düzensiz Göçmen İzleme Çalışma Grubu Başkanlığı

(6) İhtiyaç ve kadro durumuna bağlı olarak B, C ve D tipi illerde, valiliklerin teklifi (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığın onayıyla, A tipi illerde bulunan çalışma grubu başkanlıkları kurulabilir.

(7) B tipi illerde, İkamet, Türk ve Akraba Toplulukları ve İskân Kanunu Çalışma Grubu Başkanlıklarının görevlerini Düzenli Göç Çalışma Grubu Başkanlığı; Sınır Dışı Etme Çalışma Grubu Başkanlığının görevlerini Düzensiz Göç Çalışma Grubu Başkanlığı; Bilgi Teknolojileri Çalışma Grubu Başkanlığının görevlerini Yönetim ve Destek Hizmetleri Çalışma Grubu Başkanlığı yürütür.

(8) (Değişik: 07/09/2015-Gnl.Md.Onaylı) C tipi illerde İkamet, Türk ve Akraba Toplulukları ve İskân Kanunu, Sınır Dışı Etme, Düzensiz Göç ve İnsan Ticareti Mağdurlarını Koruma Çalışma Grubu Başkanlıklarının görevlerini Yabancılar Çalışma Grubu Başkanlığı; Geçici Koruma Çalışma Grubu Başkanlığının görevlerini Uluslararası Koruma Çalışma Grubu Başkanlığı; Arşiv ve Kayıt Çalışma Grubu Başkanlıklarının görevlerini Yönetim ve Destek Hizmetleri Çalışma Grubu Başkanlığı; Uyum ve İletişim Çalışma Grubu Başkanlığının görevlerini Araştırma, İstatistik ve Projeler Çalışma Grubu Başkanlığı; Hukuk İşleri Çalışma Grubu Başkanlığının görevlerini konusuna göre Yabancılar Çalışma Grubu Başkanlığı veya Uluslararası Koruma Çalışma Grubu Başkanlığı yürütür.

(9) (Değişik: 07/09/2015-Gnl.Md.Onaylı) D tipi illerde İkamet, Türk ve Akraba Toplulukları ve İskân Kanunu, Sınır Dışı Etme, Düzensiz Göç, İnsan Ticareti Mağdurlarını Koruma, Geçici Koruma ve Hukuk İşleri Çalışma Grubu Başkanlıklarının görevlerini Yabancılar ve Uluslararası Koruma Çalışma Grubu Başkanlığı; Arşiv ve Kayıt, Uyum ve İletişim, Araştırma ve Projeler Çalışma Grubu Başkanlıklarının görevlerini Yönetim ve Destek Hizmetleri Çalışma Grubu Başkanlığı yürütür.

(10) A, B, C ve D tipi illerde, yönergenin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan geçici korumaya ilişkin görevleri yürütmek üzere valiliklerin teklifi (Değişik ibare: 28/3/2024- Başkan Onaylı) Başkanlığın onayıyla Geçici Koruma Çalışma Grubu Başkanlığı oluşturulabilir.

(11) (Değişik: Ek Fıkra 04/01/2017-Gnl.Md.Onaylı) A, B, C ve D tipi illerde, yönergenin 9 ve 11 inci maddesinde yer alan görevleri yürütmek üzere ihtiyaç duyulması halinde (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığın onayıyla Özel Hizmetler Çalışma Grubu Başkanlığı oluşturulabilir.

(12) (Değişik: Ek Fıkra 25/04/2017-Gnl.Md.Onaylı) A, B, C ve D tipi illerde, yönergenin 19/A maddesinde yer alan görevleri yürütmek üzere ihtiyaç duyulması halinde (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığın onayıyla Yabancı Terörist Savaşçılarla Mücadele Çalışma Grubu Başkanlığı oluşturulabilir.

(13) (Mülga: 28/3/2024-Başkan Onaylı)

İl müdürlüğü çalışma grubu başkanlarının görev, yetki ve sorumluluğu

MADDE 7

(1) Çalışma grubu başkanı, uzmanlar veya uzman yardımcıları; yeterli sayıda uzman veya uzman yardımcısı bulunmaması halinde ise diğer personel arasından il müdürü tarafından görevlendirilir. Hukuk işleri çalışma grubu başkanı avukatlardan, avukatlık kadrosu bulunmaması halinde uzmanlar veya uzman yardımcıları arasından görevlendirilir.

(2) Çalışma grubu başkanının görev, yetki ve sorumluluğu şunlardır:

a) Görev alanına giren hizmetlerin yürütülmesinde il müdürüne yardımcı olmak

b) Çalışma düzenini ve disiplinini sağlamak

c) Proje yazım çalışmalarına başkanlık ve rehberlik etmek

ç) Çalışma grubunun görev alanına giren işlemlerin kanun, tüzük ve yönetmeliklere uygun olarak yürütülmesini sağlamak ve denetlemek

d) Çalışma grubunda yürütülen hizmetlerin geliştirilmesine ve iyileştirilmesine yönelik yıllık hedefler belirlemek ve bu hedeflere ulaşmak için plan yapmak, projeler geliştirmek ve uygulamaya koymak

f) Personelinin sorunları ile ilgilenmek, faaliyetlerini takip etmek, moral ve motivasyonunu yüksek tutacak çalışmalarda bulunmak

g) Çalışma grubunda görev yapan personel arasında iş bölümü yapmak, iş ve işlemlerin dengeli şekilde dağılımını sağlamak

ğ) İl müdürü tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek

(3) Çalışma grubu başkanı, grup başkanlığına ilişkin görevlerin (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığın amaç ve ilkelerine ve il müdürünün emirlerine uygun olarak verimli ve etkili bir biçimde yürütülmesi ile denetlenmesinden, personelinin çalışmalarından ve yetkilerinin zamanında kullanılmamasından bağlı bulunduğu il müdürüne karşı sorumludur.

Uzman ve uzman yardımcılarının görev ve sorumlulukları

MADDE 8

(1) Mevzuatla (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığa verilen aşağıdaki görevler uzman ve uzman yardımcıları tarafından yerine getirilir:

a) Çalışma grubu başkanlığının görev alanı ile ilgili verilen iş ve işlemleri yapmak

b) Kendisine verilen konulara ait çalışmaları (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığın çalışma esas ve ilkeleri ile stratejik plan ve yıllık programlarına göre yapmak

c) (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığın görev alanına giren ve uygulamayı doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilecek konulan izlemek, araştırmak ve analiz etmek, kurumsal stratejinin planlanmasına ve güncellenmesine yönelik çalışmalar yapmak

ç) Kendisine verilen konularla ilgili inceleme ve araştırma yapmak, projeler hazırlamak, hazırlanan projelere destek sağlamak, çalıştığı birimin hizmet kapasite ve kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak, yapılan çalışmalara katılmak ve bu konulara ilişkin raporlar hazırlamak

d) Mevzuat hazırlanmasına ve uygulanmasına, iş ve işlemlerin geliştirilmesine ilişkin önerilerde bulunmak

e) (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlık ve illerdeki toplantı, seminer ve eğitim programları ile çalışma gruplarında görev almak ve sonuçlarını rapor halinde il müdürlüğüne sunmak

f) Uygulamalarda karşılaşılan aksaklık ve sorunları tespit etmek, bunları gidermek için gerekli tedbirleri almak ve kendi yetkisi dışında bulunanlar için öneride bulunmak

g) Verilecek benzeri nitelikteki görevleri yerine getirmek

(2) Uzmanlar, uzman yardımcılarının yetiştirilmelerine katkıda bulunurlar.

(3) Verilen işleri mevzuata, stratejik plan ve yıllık programlara uygun olarak ve süresi içinde yerine getirmekten dolayı uzmanlar il ve ilçe müdürüne karşı, uzman yardımcıları ise birlikte çalıştıkları uzmana ve il ve ilçe müdürüne karşı sorumludur.

(4) Uzman ve uzman yardımcıları görevlerini tarafsızlık, güvenilirlik ve sır saklama ilkelerine göre yürütmekle yükümlüdür.

İl göç idaresi müdürlüğü personelinin geri gönderme merkezlerinde görevlendirilmesi

MADDE 8/A

(1) (Değişik: Ek Madde 25/10/2017-Gnl.Md.Onaylı) Geri gönderme merkezi bulunan illerde,

a) Geri gönderme merkezlerindeki toplam dolu kapasite 100’e kadar ise en az 5 il göç uzmanı/yardımcısı, 100’den fazla ise her 50 kapasite için ilave 1 il göç uzmanı/yardımcısı personelin görevlendirilmesi,

b) Her altı ayda bir geri gönderme merkezlerinde en uzun süre çalışan il göç uzmanı/yardımcısı personelden başlamak üzere mevcut il göç uzmanı/yardımcısı personelin dörtte birinin görev yerlerinin il göç idaresi müdürlüğünde en uzun süre çalışan il göç uzmanı/yardımcısı ile karşılıklı olarak değiştirilmesi,

c) Bu süreler hesaplanırken, tayin ile geri gönderme merkezi bulunan başka bir ilden gelen il göç uzmanının/yardımcısmın eski görev yerinde geri gönderme merkezinde çalıştığı sürelerin de dikkate alınması,

ç) Rotasyona tabi olabileceği halde kendi isteği ile merkezlerde görev yapmaya devam etmek isteyen il göç uzmanı/yardımcısı personelin yazılı beyanının alınması suretiyle çalışmaya 6 ay daha devam etmesinin sağlanması ve aynı uygulamanın her rotasyon döneminde yenilenmesi,

d) Merkezlerde görevlendirilecek il göç uzmanı/yardımcısı personelin en az altı ay diğer birimlerde çalışmış olması,

e) Mesai sonrasında, hafta sonlarında ve resmi tatillerde geri gönderme merkezi personelinin yanı sıra il müdürlüğünde çalışan her personelin merkezde nöbet tutmalarının sağlanması ve toplam her 8 saat nöbet için bir günlük izin verilmesi,

f) Geri gönderme merkezinde avukat görevlendirilmesi, il müdürlüğünde görev yapan avukatın/avukatların haftada en az bir gün olmak üzere geri gönderme merkezinde çalışmalarının sağlanması,

g) Psikolog, sosyal çalışmacı ve sosyolog gibi unvanlar ile istihdam edilen meslek elemanlarının geri gönderme merkezinde görevlendirilmesi, il müdürlüğünde bu unvanlarda çalışan yalnızca bir personel olması halinde en az 3 gün geri gönderme merkezinde görevlendirmesi, il müdürlüğünde birden fazla meslek elemanı olması halinde yeterli sayıda personelin sırası ile belirli ve eşit aralıklarla geri gönderme merkezinde çalışmalarının sağlanması.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çalışma Grubu Başkanlıklarının Görev ve Yetkileri

İkamet Çalışma Grubu Başkanlığının görevleri

MADDE 9

(1) İkamet Çalışma Grubu Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Ulusal ve uluslararası mevzuat hükümleri çerçevesinde yabancıların ikamet izni işlemlerini yapmak

b) Yabancıların ikamet izni başvurularını değerlendirmek

c) İkamet izinleri arasındaki geçiş işlemlerini yapmak

ç) Yabancı kimlik numarası tahsisine ilişkin işlemleri ilgili birim ve kurumlar ile koordine ederek yürütmek

d) İkamet izinlerinin iptali veya reddi ya da uzatılmaması durumlarını değerlendirmek

e) Vize rejiminde meydana gelen değişikliklere bağlı olarak ikamet izni uygulamalarını gözden geçirmek

f) Vatansız kişilerin tespit işlemlerini yapmak ve bunların ikamet işlemlerini takip etmek

g) Görev alanı itibariyle 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında olan vatansız kişilerle ilgili işlemleri yapmak

ğ) 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlık Kanununun 28 inci maddesi kapsamındaki yabancıların ülkede kalışlarıyla ilgili işlemleri yapmak

h) Anlaşmalı evlilik yapan yabancıların ikamet izni taleplerinin değerlendirilmesine ilişkin işlemleri yapmak

ı) Kamu kurum ve kuruluşlarının bu konudaki taleplerini değerlendirmek ve sonuçlandırmak

i) Yabancıların harçsız ikamet izni taleplerine ilişkin değerlendirmeyi yapmak

j) 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa göre ikamet izni harç miktarları ile karşılıklılık esasına göre belirlenen harç miktarları ve harç muafiyeti ile 21/02/1963 tarihli ve 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanununa göre alınan ikamet izni bedeline ilişkin işlemleri yapmak

k) 5901 sayılı Kanunun 11 inci, 12 nci, 16 ncı ve 17 nci maddeleri uyarınca, Türk vatandaşlığına alınma işlemlerine konu edilen yabancıların ikamet sürelerinin bildirilmesiyle ilgili işlemleri yürütmek, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne görüş bildirmek

l) Kuzey Atlantik Antlaşmasına Taraf Devletler Arasında Kuvvetlerin Statüsüne (NATO-SOFA) dair 19 Haziran 1951 tarihli sözleşme hükümleri ve PFP SOFA [Kuzey Atlantik Konseyine Taraf Devletler ve Barış İçin Ortaklık Programına Katılan Diğer Devletler Arasında Kuvvetlerin Statüsüne İlişkin Anlaşma (BİO-SOFA)] ve Ek Protokol hükümleri, Güneydoğu Avrupa Çokuluslu Barış Gücü (GAÇBG) Anlaşması ve eklerindeki hükümler ile Savunma ve Ekonomik İşbirliği (SEIA) Antlaşması hükümlerinin uygulanması ile ilgili denetleme işlemlerini ve bu kapsamdaki yabancıların 6458 sayılı Kanun kapsamındaki işlemlerini yürütmek

m) İl müdürü tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek

MADDE 10

(Mülga: 07/09/2015-Gnl.Md.Onaylı)

Türk Akraba Toplulukları ile İskân Çalışma Grubu Başkanlığının görevleri

MADDE 11

(1) Türk Akraba Toplulukları ile İskân Çalışma Grubunun görevleri şunlardır:

a) Türk ve Akraba Toplulukları mensubu yabancıların iş ve işlemlerini yapmak

b) Görev alanıma giren konularda, 5978 sayılı Kanunda belirlenen kurullarda alman kararlar doğrultusunda iş ve işlemleri yapmak

c) Türk ve Akraba Toplulukları mensubu yabancıların her türlü ikamet izni başvurularını değerlendirmek

ç) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına İlave Kolaylıklar Tanınmasına İlişkin Anlaşma hükümlerinin uygulanmasında koordinasyonu sağlamak

d) 5901 sayılı Kanunun 28 inci maddesi kapsamına giren yabancıların işlemleri hususunda koordinasyonu sağlamak

e) 5543 sayılı Kanun kapsamında İçişleri Bakanlığına verilen görevlere ilişkin iş ve işlemleri yapmak

f) 5543 sayılı Kanun uyarınca Türkiye’ye serbest göçmen olarak gelmek isteyenlerin başvurularının ilgili Bakanlar Kurulu Kararı ve belirlenen politikalar çerçevesinde değerlendirmesini yapmak ve sonuçlandırmak

g) 5543 sayılı Kanun uyarınca ülkemize yerleşmek isteyen Türk soylu yabancı ve gösterdikleri referansların tahkikat işlemlerini yapmak

ğ) İl müdürü tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek

Düzensiz Göç Çalışma Grubu Başkanlığının görevleri

MADDE 12

(1) Düzensiz Göç Çalışma Grubu Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Düzensiz göçle mücadelede kolluk birimleri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyonu sağlamak, tedbirler geliştirmek, alınan tedbirlerin uygulanmasını takip etmek

b) Düzensiz göçe konu olan ve uyrukları normal yollardan tespit edilemeyen yabancıların uyruklarını belirlemek amacıyla dil analizi dahil ihtiyaç duyulacak yöntemlerden yararlanmak

c) Göçmen kaçakçılığının organize boyutuyla ilgili elde edilen bilgileri ilgili kolluk birimleriyle paylaşmak ve işbirliğinde bulunmak

ç) Göçmen kaçakçılığında kullanılan yöntemleri ve değişen eğilimleri tespit etmek, gereken tedbirlerin alınmasını sağlamak

d) Göçmen kaçakçılığında kullanılan güzergâhların tespitine ilişkin çalışmalar yapmak ve düzensiz göçle ilgili güzergâhları güncellemek

e) Ülkemizde göçmen kaçakçılığına karışan ulaşım araçlarıyla ilgili olarak kurumlarla ortak analiz çalışmaları yapmak

f) Göçmen kaçakçılığı ile diğer sınır aşan suç türleri arasındaki bağlantıları araştırmak

g) Düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı konularında kamuoyunda farkındalığı arttırmak amacıyla çalışmalar yapmak

ğ) Düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı konularında uluslararası anlaşma, rapor ve belgeleri takip etmek, uluslararası çalışmalara ilişkin hazırlık yapmak

h) Kanunun sınır dışı etme ve Türkiye’ye giriş yasağı işlemlerini yürütmek

ı) Düzensiz göçmenlerin sınır dışı işlemlerinde gerektiğinde ilgili ülke makamları ile koordinasyonu sağlamak

i) Hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancının idari gözetime alınması, geri gönderme merkezlerinde barındırılması ve sınır dışı edilmesi süreçlerini yakından takip etmek, gerekli planlamaları yapmak

j) İşlemi sonuçlandırılmış olup da çıkışı yapılamayan yabancıların Türkiye’de yasal kalışları için girişimde bulunmak

k) Ülkemizde yakalanan ve geri kabul anlaşmaları kapsamında iadesi gerçekleştirilemeyen düzensiz göçmenlerin çıkış işlemlerini yürütmek

l) Ülkemizin taraf olduğu geri kabul anlaşmaları kapsamında geri kabulü onaylanan kişileri teslim alma, teslim etme ve çıkış işlemlerini koordine etmek

m) Geri gönderme merkezlerinin fiziksel ve güvenlik kriterlerinin uluslararası standartlarda olması için gerekli önerileri sunmak

n) Geri gönderme merkezlerinde barındırılanların ülkeden çıkışları sağlanıncaya kadar temel haklarının korunmasına ilişkin işlemleri takip etmek

o) Geri gönderme merkezlerinde barındırılan yabancılardan idari gözetiminde zaruret görülmeyenlerin gözetiminin sona erdirilmesiyle ilgili işlemleri yapmak

ö) Geri gönderme merkezinin kapasite aşımını takip etmek

p) Geri gönderme merkezlerinde barındırılmaları uygun görülen çocukları, özel ihtiyaç sahiplerini tespit etmek ve ilgili iş ve işlemleri yapmak

r) Geri gönderme merkezleriyle ilgili olarak ayrıca aşağıda belirtilen işleri yapmak:

1) Düzensiz göçmenlerin geri gönderme merkezine giriş işlemlerini yapmak

2) Geri gönderme merkezlerindeki sınır dışı edilecek yabancılarla ilgili iş ve işlemleri yapmak

3) Yabancıya; yakınlarına, notere, yasal temsilciye ve vekaletnameyi haiz avukata erişme ve bunlarla görüşme yapabilme taleplerini değerlendirmek

4) Yabancıya; ziyaretçileri, vatandaşı olduğu ülke konsolosluk yetkilisi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği görevlisiyle görüşebilme taleplerini değerlendirmek

5) Çocukların yüksek yararını gözetmek

6) Aileler ve refakatsiz çocukların imkânlar ölçüsünde ayrı yerlerde kalmaları için uygun ortam hazırlanması için öneride bulunmak

s) İl müdürü tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek

Uluslararası Koruma Çalışma Grubu Başkanlığının görev ve yetkileri

MADDE 13

(1) Uluslararası Koruma Çalışma Grubu Başkanlığının görev ve yetkileri şunlardır:

a) Uluslararası korumaya ilişkin iş ve işlemleri yapmak

b) Geçici korumaya ilişkin iş ve işlemleri yapmak

c) Uluslararası koruma başvurularını değerlendirmek

ç) Uluslararası koruma başvuru ve statü sahiplerinin başvurulan hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlık tarafından verilen yetki çerçevesinde karar vermek

d) Uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamındaki yabancıların kimlik belgelerini düzenlemek

e) Uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamındaki yabancıların belirlenen illere, geçici barınma merkezlerine veya kabul ve barınma merkezlerine sevk işlemlerini yapmak

f) Uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamındaki yabancıların ikamet illerine/yerlerine ilişkin değişiklikleri yapmak

g) Uluslararası korumaya ilişkin idari itiraz ve/veya yargı yoluna başvuranların iş ve işlemlerini yapmak

ğ) Uluslararası koruma kapsamından çıkan yabancıların iş ve işlemlerini yapmak, bilgilerini ilgili birime bildirmek

h) Geçici koruma kapsamına alınmayacak ya da kapsam dışına çıkarılacak yabancıların iş ve işlemlerini yapmak, bilgilerini ilgili birimlere bildirmek

ı) Uluslararası koruma ve geçici koruma statüsü sahiplerinin üçüncü ülkelere yerleştirilmeleri halinde ülkeden çıkışlarına yönelik işlemleri, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordine ve işbirliği içinde yapmak

i) Gönüllü geri dönüş işlemlerini yapmak

j) Uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamındaki yabancıların kişisel verilerini, ilgili mevzuata ve taraf olunan uluslararası anlaşmalara uygun olarak almak, korumak, saklamak ve kullanmak

k) Görev alanıyla ilgili bilgi ve belgeleri toplamak bunlardan istatistiksel olanları ilgili birimlere göndermek ve güncel tutmak

l) Uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamında bulunan yabancılara verilen yardım ve hizmetlerle ilgili iş ve işlemleri yapmak

m) Menşe ülkelerle ilgili bilgileri güncel olarak takip etmek

n) Uluslararası koruma ve geçici koruma alanıyla ilgili olarak faydalı olabileceği düşünülen konularda (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığa proje önerilerinde bulunmak

o) Görev alanıyla ilgili belirlenen politika ve stratejilerin uygulanmasına esas olmak üzere; uluslararası gelişmeleri her türlü yayın, araştırma, bilimsel çalışma, rapor, seminer, sempozyum, kurs ve toplantıları izlemek, gerektiğinde katılım sağlamak

ö) Göç Politikaları Kurulu tarafından belirlenen kitlesel akın durumunda uygulanacak yöntem ve tedbirlere ilişkin iş ve işlemleri yürütmek

p) Kabul ve barınma merkezlerinin kapasitesine ilişkin koordinasyonu sağlamak

r) İl müdürü tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek

İnsan Ticareti Mağdurlarını Koruma Çalışma Grubu Başkanlığının görev ve yetkileri

MADDE 14

(1) İnsan Ticareti Mağdurlarını Koruma Çalışma Grubu Başkanlığının görev ve yetkileri şunlardır:

a) İnsan ticaretiyle mücadele ve insan ticareti mağduru tespit ve destek sürecine ilişkin kanun ve idari düzenlemelerle verilen görevleri yerine getirmek

b) Ülkemizin Avrupa Birliği Müktesebatının insan ticareti mağdurlarının korunmasına ilişkin kısımlarındaki iş ve işlemleri yürütmek

c) İnsan ticareti suçlarıyla mücadeleye yönelik ilgili birimlerle işbirliği içerisinde faaliyetler yapmak

ç) Mahallinde bulunan ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon halinde insan ticaretiyle mücadele ve mağdurların korunması alanında istatistiki verileri toplamak

d) İnsan ticareti mağdurları sığınma evlerine ilişkin aşağıdaki iş ve işlemleri yapmak:

1) İnsan ticareti mağdurlarının sığınma evine giriş işlemlerini koordine etmek

2) İnsan ticareti mağdurlarının sığınma evinde barınmasını sağlamak

3) Sağlık hizmetlerine, psikolojik desteğe, sosyal hizmet ve yardımlara, hukuki yardıma, eğitim ve öğretime, mesleki eğitim ve işgücü piyasasına ve diğer uygun görülen hizmetlere erişimini temin etmek

4) İnsan ticareti mağdurlarının bu alanda faaliyet gösteren ilgili sivil toplum kuruluşları ile uluslararası kuruluşlar tarafından sağlanabilecek danışmanlık hizmetlerine erişimini temin etmek

5) İnsan ticareti mağduru çocuk ise 3/7/2005 tarihli ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun yetkili ve görevli kıldığı makam veya merciiler ile iletişime geçmek

6) İnsan ticareti mağduru yabancı ise tercüme hizmeti sağlanması, vatandaşı olduğu ülkenin büyükelçiliği veya konsolosluğuna, rızası halinde bilgi verilmesi, vatandaşı olduğu ülke büyükelçilik veya konsolosluk yetkilileriyle görüşme imkânı tanınmasına ilişkin iş ve işlemleri yapmak

7) Vatandaşı olduğu veya ikamet ettiği ülkeye gönüllü olarak geri dönmek isteyenlerin güvenli geri dönüşlerinin yapılmasına ilişkin iş ve işlemleri kolluk ve ilgili makamlarla koordine içinde yapmak

e) İl müdürü tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek

Uyum ve İletişim Çalışma Grubu Başkanlığının görev ve yetkileri

MADDE 15

(1) Uyum ve İletişim Çalışma Grubu Başkanlığının görev ve yetkileri şunlardır:

a) Yabancıların toplumla karşılıklı uyumuna ilişkin eğitimlerin verilmesine yönelik çalışma ve faaliyetleri planlamak ve yürütmek, eğitim içeriğine ilişkin çalışmalar yapmak veya yaptırmak

b) Yabancıların toplumla karşılıklı uyumlarını kolaylaştırmak amacıyla sosyal kültürel faaliyetler planlamak ve yürütmek

c) Yabancılara yönelik her türlü uyum faaliyetlerinde (Değişik ibare: 28/3/2024- Başkan Onaylı) Başkanlığın bilgisi dahilinde kamu kurum ve kuruluşları, mahalli idareler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ile uluslararası kuruluşlarla gerektiğinde işbirliği yapmak

ç) Yabancılar için kamusal ve özel mal ve hizmetlerden yararlanma, eğitime ve ekonomik faaliyetlere erişim, sosyal ve kültürel iletişim, temel sağlık hizmeti alma gibi konularda kurslar, örgün veya uzaktan eğitim ve benzeri sistemlerle kurs, tanıtım ve bilgilendirme etkinlikleri yapmak veya yaptırmak

d) Yabancıların toplumla olan karşılıklı uyumlarına ilişkin gerekli anket, akademik, sosyolojik ve psikolojik araştırma ve halkla ilişkiler vb. faaliyetlerinin yürütülmesini sağlamak

e) İl müdürlüğünün basın-yayın organları ile olan ilişkilerini düzenlemek ve buna ilişkin faaliyetlerini planlamak ve söz konusu çalışmalarla ilgili (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığı bilgilendirmek

f) Yazılı, görsel, işitsel ve sosyal medyada çıkan, (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığın görev alanına giren konuların takibini yaparak ilgili makamları bilgilendirmek

g) (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığın görev alanıyla ilgili konularda, iletişim sağlamak, kamuoyunu bilgilendirmek ve toplumsal bilinci artırmaya yönelik halkla ilişkiler faaliyetlerini planlamak ve yapmak

ğ) Türkiye’de bulunan yabancıların toplumla uyumunu sağlamak amacıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte politika önerileri geliştirmek ve bu konuda belirlenen politikaların uygulanmasını sağlamak

h) Toplumun ve kurumların yabancılarla karşılıklı uyumuna yönelik algı çalışmaları, sosyolojik ve psikolojik çalışmalar yapmak, yaptırmak, algı değiştirmeye ve oluşturmaya yönelik faaliyetler, toplantılar planlamak, gerçekleştirmek, bu konularda gerekli her türlü materyali kurumsal kimlik kılavuzunda yer alan görsel unsurların kullanımına ilişkin hususlara birebir riayet ederek hazırlamak, hazırlatmak

ı) Kurumsal kimlik kılavuzunda yer alan görsel unsurların kullanımına ilişkin hususlara birebir riayet ederek; (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlık ve görev alanının tanıtılmasını, bu konuda farkındalık oluşturulmasını, kamuoyunu bilgilendirme ve toplumsal bilinci arttırmaya yönelik bülten, dergi, broşür, kitapçık, kitap gibi her türlü dijital baskılı ve görsel materyallerin hazırlanmasını, dijital olarak çoğaltılıp dağıtılmasını sağlamak

i) Bilgilendirme, toplumsal bilincin arttırılması amaçlı SMS, mail, mesaj sistemleri kurmak ve bu sistemlerin işletilmesini sağlamak

j) İnternet siteleri ve portalları oluşturulması, yönetilmesi ile ilgili iş ve işlemleri yapmak, yaptırmak

k) İl müdürü tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek

Hukuk İşleri Çalışma Grubu Başkanlığının görev ve yetkileri

MADDE 16

(1) Hukuk İşleri Çalışma Grubu Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Görev alanıyla ilgili iş ve işlemlerden kaynaklanan davalar hakkında gerekli çalışmaları yürütmek, bilgi ve belgeleri hazırlamak ve göndermek

b) Görev alanıyla ilgili işlemlerden kaynaklı olarak ulusal ve uluslararası mahkemelere açılan davaları takip etmek, savunmalara ilişkin çalışmalar yapmak

c) Yabancıların işlemleriyle ilgili ulusal ve uluslararası mahkemelerde açılan davalara ilişkin kararlar ile ilgili bilgi ve belgeleri takip etmek ve gerekli düzenlemeleri yapmak için il müdürlüğü vasıtası ile (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığa teklifte bulunmak veya bildirmek

ç) İl müdürünün onayı ile veya mevzuat gereği oluşturulan heyet, kurul veya komisyon çalışmalarına katılmak

d) Hukuk ve yargı uygulamalarının izlenmesi veya personelin eğitiminin sağlanması için (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanın onayına istinaden üniversiteler, mesleki veya bilimsel kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, ilgili birimlerle koordineli olarak hukuki veya mesleki seminer veya toplantılar düzenlemek, mesleki veya bilimsel kurum veya kuruluşlar tarafından düzenlenen seminer, kurs ve benzeri toplantılara katılımı sağlamak

e) Yargı mercilerinden, hakemlerden, icra dairelerinden, noterlerden gönderilen tebligatları almak ve hukuki gereklerini yerine getirmek

f) İl müdürü tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek

Araştırma, İstatistik ve Projeler Çalışma Grubu Başkanlığının görevleri

MADDE 17

(1) Araştırma, İstatistik ve Projeler Çalışma Grubu Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) İl müdürlüğünün ihtiyaç analizini yapmak ve bu doğrultuda strateji belirlemeye yönelik çalışmalar yapmak, alternatif çözümler ve projeler geliştirmek

b) İl müdürlüğünün misyon ve vizyonu ile kurumsal kapasitesinin arttırılması için Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştirmek

c) Yabancıların iş ve işlemlerine ilişkin yürürlükte olan ulusal ve uluslararası mevzuattaki güncel değişiklikleri takip etmek

ç) Görev alanıyla ilgili veri ve belgeleri toplamak, bununla ilgili il istatistiklerini oluşturmak ve (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığa iletmek

d) Kamu, kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve ilgili diğer kurumların ihtiyaçları ve hedefleri doğrultusunda il müdürlüğünün çalışma alanı ile ilgili sorun ve önerileri takip ederek bu konularda çalışmalar yapmak

e) Ulusal ve uluslararası alanda çalışma grubu başkanlığının görev alanıyla ilgili literatür taraması yapmak

f) Personelin ihtiyaç duyacağı eğitim alanlarını belirlemek ve çalışmalar yapmak

g) İl müdürü tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek

Yönetim ve Destek Hizmetleri Çalışma Grubu Başkanlığının görevleri

MADDE 18

(1) Yönetim ve Destek Hizmetleri Çalışma Grubu Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) İl müdürlüğünün bütçesini, stratejik plana ve yıllık hedeflere göre hazırlamak ve faaliyetlerinin bunlara uygunluğunu izlemek ve değerlendirmek, bütçe kesin hesabı ve mali istatistikleri hazırlamak

b) İl müdürlüğüne tahsis edilen ödeneklerin kullanımını sağlamak ve 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun ilgili maddeleri uyarınca piyasadan ve resmi dairelerden karşılanacak her tür mal ve hizmet işlerine ilişkin işlemleri yapmak

c) İl müdürlüğünün temizlik, güvenlik, su, aydınlatma, ısıtma, onarım, taşıma ve benzeri hizmetlerini yürütmek

ç) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümleri çerçevesinde kiralama ve satın alma işlerini yürütmek

d) 5018 sayılı Kanun kapsamında yapılması gereken; stratejik plan, yıllık performans programı ile iç kontrol ve iç denetim sistemine yönelik faaliyetlere ilişkin iş ve işlemleri yapmak

e) İl müdürlüğüne ait yönetim hizmetlerinin geliştirilmesi ve performansla ilgili bilgi ve verileri değerlendirmek, performans ve kalite ölçütlerini geliştirmek, izlemek

f) Geri gönderme merkezi, kabul ve barınma merkezi ve insan ticareti mağdurlan sığınma evlerinin programlanması, satın alınması, kiralanması ile onarımlarına ilişkin hizmetlerin yürütülmesi, bu merkezlerin işletilmesine yönelik plan ve programı yapmak ve takip etmek, işletmek veya işlettirmek

g) Geri gönderme merkezinin kurallara uygun şekilde işleyişini sağlamak

ğ) Geri gönderme merkezindeki yabancı tarafından bedeli karşılanamayan acil ve temel sağlık hizmetleri ile ilgili iş ve işlemleri yapmak

h) Geri gönderme merkezindeki çocukların eğitim ve öğretimi konularında ilgili birimle işbirliği yapmak

ı) Geri gönderme merkezini ziyaret etme izni verilen kurum veya kuruluşların ziyaretlerini sağlamak

i) Kabul ve barınma merkezleriyle ilgili iş ve işlemleri yürütmek, gerektiğinde ilgili birime görüş ve önerilerde bulunmak

j) Kabul ve barınma merkezlerinin kapasitelerinin verimli şekilde kullanılmasını sağlamak

k) Kabul ve barınma merkezlerinde barınanların, merkezlerin kapasitesine bağlı olarak barınma, iaşe, sağlık, sosyal ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak

l) Kabul ve barınma merkezlerinin iyileştirilmesine yönelik gerekli çalışmaları koordine etmek

m) İl müdürlüğünün evrak kabul, kayıt, havale, çıkış ve dosyalama işlemlerinin yürütülmesiyle tebligat ve zimmet işlemlerini yapmak

n) Yazışmaları, 2/2/2015 tarihli ve 2014/7074 sayılı Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapmak

o) İl müdürlüğünün diğer çalışma gruplarının görev alanına girmeyen konulardaki yazışmalarını yapmak

ö) İl müdürlüğü personelinin izin, yurtiçi, yurtdışı geçici ve sürekli görev onayı, yolluk, ödüllendirme gibi özlük işlerini yapmak

p) Personel hakkında yürütülen adli soruşturma ve kovuşturma sürecini takip etmek ve (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığa bilgi vermek

r) İl müdürlüğü personelinin disiplin ve idari soruşturmaya ilişkin iş ve işlemlerini yapmak

s) Disiplin işlemlerine ilişkin belgeleri (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığa göndermek

ş) İl müdürlüğünde yapılacak staj çalışmalarını koordine etmek

t) Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığınca belirlenen Standart Dosya Planına uygun olarak dosya açmak ve oluşturmak, elektronik ortamda kaydını yapmak

u) İl müdürlüğüne ait hizmet standartlan ile iş akış cetvellerini düzenlemek

ü) İl müdürlüğünün taşınır ve taşınmaz mal yönetimine ilişkin kayıtlarını tutmak

v) İl müdürlüğünün görev alanıyla ilgili gelen tüm evrakları arşivlemek, gerektiğinde arşiv araştırması yapmak ve evrak güvenliğini sağlamak

y) İl müdürlüğüne ve taşra teşkilatına ait teftiş ve denetleme raporlarının tetkiki ve personele tebliği ile gerekli cevabi raporların hazırlanmasını sağlamak

z) İl müdürlüğünün sivil savunma ve seferberlik ile afet ve acil durum hizmetlerini planlamak ve yürütmek

aa) İl müdürlüğünün koruyucu güvenlik özel talimatı ve yangından korunma talimatlarını hazırlayarak, gereken işlemleri yapmak

bb) İl müdürlüğünce iştirak edilmesi gereken toplantılara, personel görevlendirilmesi ile ilgili iş ve işlemleri yapmak

cc) Genelge ve talimatların personele duyurulması ve tebliği işlemlerini yapmak

çç) İl müdürlüğü faaliyetlerine ilişkin brifing, bülten, yıllık idari faaliyet raporu ve benzeri dokümanları hazırlama

dd) Elektronik veya basılı yayınlarla ilgili iş ve işlemleri yürütmek ve takibini yapmak

ee) İl müdürlüğü içindeki kitaplık ve dokümantasyon merkezine ilişkin iş ve işlemleri yapmak

ii) İl müdürlüğü tarafından çıkarılacak düzenleme ve talimatların ilgili çalışma grupları tarafından hazırlanmasını koordine etmek

gg) 1/11/1984 tarihli ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ve 9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu uyarınca yazılı veya elektronik ortamda ya da BİMER’ e yapılan başvuruları değerlendirerek, cevaplandırmak veya ilgili grup başkanlığınca cevaplandırılmasını koordine etmek

ğğ) İl müdürlüğü içerisinde iletişim ve bilgi teknolojileri hizmetlerinin yürütülmesi ve takibini yapmak

hh) GÖÇ-NET Projesi kapsamında kullanıcılara teknik destek sağlamak

ıı) GÖÇ-NET Projesi kapsamında kullanıcıların karşılaştıkları sorunları yerinde çözmek, çözülemeyen problemleri Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığına iletmek, takip etmek ve sonuçlandırmak

ii) Bilişim alanında ilgili birimin ihtiyaçlarını tespit etmek ve ihtiyaçların karşılanması için ilgi birimlerle iletişim kurmak

jj) GÖÇ-NET kapsamında kullanıcı kaydı yapmak, yetki tanımlamak, yetki iptal etmek

kk) Elektronik imza ile ilgili iş ve işlemleri takip etmek, yeni göreve başlayan personele elektronik imza başvurusunu yapmak, kayıp, çalıntı ve arıza durumunda Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığına bilgi vermek

ll) İl müdürlüğünün evrak kabul, kayıt, havale, çıkış ve dosyalama işlemlerinin yürütülmesiyle tebligat ve zimmet işlemlerini yapmak

mm) İl müdürlüğünün personel planlamasını yapmak ve personel ihtiyacını (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığa bildirmek

nn) Kurum içi, kurum dışı nakil ve açıktan atama, vekâlet ve geçici görevlendirmelerde, göreve başlama ve ayrılış tarihlerini bildirmek

oo) Asaleti tasdik edilecek personelin (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığa teklifini yapmak, tasdik edilen personele “Yemin Belgesi” imzalatarak (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığa göndermek

öö) Personelin görev alanıyla ilgili eğitim faaliyetlerini planlamak ve uygulamak

pp) Personelin hizmet içi eğitim plan ve programlarına uygun olarak temel eğitim ve hazırlık eğitimi çalışmaları yapmak ve/veya yaptırmak

rr) Personelinin yurt içi ve yurt dışı eğitim ve bilgilendirme programlarını hazırlamak ve uygulamak

ss) Yapılan eğitim faaliyetlerini (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığa bildirmek

şş) İl müdürü tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek

Arşiv ve Kayıt Kontrol Çalışma Grubu Başkanlığının görevleri

MADDE 19

(1) Arşiv ve Kayıt Kontrol Çalışma Grubu Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) İl Müdürlüğünde işlem görecek evrakla ilgili (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlık arşivinden elektronik arşiv tetkiki yapmak

b) İlgili mevzuat çerçevesinde elektronik arşiv dahil dosya açma, dosya birleştirme, dosya alma, dosya güncelleme gibi dosyayla ilgili diğer işlemleri yapmak

c) Yabancıların “Yabancılar”, “Yolcu”, “Tahdit ve Arananlar”, “Kimlik Paylaşım Sistemi”, “UYAP” ve “Adres Kayıt Sistemi” ile gerekli görülen diğer elektronik bilgi sistemleri üzerinden ilişik kaydı tetkiki yapmak, yetki verilen projelere veri girişi ve güncelleme işlemleri yapmak

ç) İl müdürü tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek

Yabancı Terörist Savaşçılarla Mücadele Çalışma Grubu Başkanlığının görevleri

MADDE 19/A

(1) Yabancı Terörist Savaşçılarla Mücadele Çalışma Grubu Başkanlığının görevleri şunlardır: Terör örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi veya kamu güvenliği açısından tehdit oluşturan yabancılar hakkında;

a) 6458 sayılı Kanunun sınır dışı etme ve sınır dışı edilen yabancıların yurda giriş yasağı işlemlerini yürütmek,

b) Yabancı Terörist Savaşçıların sınır dışı işlemlerinde tüm taşra birimleri ile koordineli olarak çalışmak ve gerektiğinde ilgili ülke makamları ile iletişime geçmek,

c) Hakkında sınır dışı kararı verilen yabancının idari gözetime alınması, geri gönderme merkezlerinde bekletilmesi ve sınır dışı edilmesi süreçlerinde (Değişik ibare: 28/3/2024- Başkan Onaylı) Başkanlık ile koordineli olarak gerekli planlamaları yapmak,

ç) Ülkemize gelmesi veya ülkemizde bulunması sakıncalı olan yabancıların yurda girişlerinin engellenmesine yönelik yurda giriş yasağı ile ilgili gerekli tedbirleri almak ve bahse konu yabancılara ilişkin (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığa bildirimde bulunmak,

d) Merkezlerde kalacak yabancıların merkezlerde kalışlarıyla ilgili işlemlerini takip etmek, risk oluşturan durumları derhal (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığa bildirmek,

e) Geri Gönderme Merkezlerinde barındırılanların ülkeden çıkışları sağlanıncaya kadar temel haklarının korunmasına ilişkin işlemleri takip etmek,

f) Başkanlık konulan çerçevesinde işlem gören ve tüm birimlerce işlemi sonuçlandırılmış olup da çıkışı yapılamayan yabancıların Türkiye’de yasal kalışlarına ilişkin (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlık ile koordineli olarak çalışmak,

g) Geri Gönderme Merkezlerinde bulunan yabancılardan idari gözetiminde zaruret görülmeyenlerin gözetiminin sona erdirilmesiyle ilgili işlemleri yürütmek,

ğ) Görev alanıyla ilgili iş ve işlemlerden kaynaklanan davalar hakkında gerekli çalışmaları yürütmek, bilgi ve belgeleri hazırlamak, ilgili birimlere göndermek, savunmalara ilişkin çalışma yapmak, dava sonucu verilen kararın uygulanmasını sağlamak,

h) Görev alanına ilişkin istatistikleri oluşturmak, istatistiki verilerin analizini yapmak,

ı) Görev alanına giren evraklara ilişkin işlemlerin yerine getirilmesini ve arşivlenmesini sağlamak,

i) Görev alanıyla ilgili mevcut mevzuatın uygulanmasını sağlamak, uygulamada görülen aksaklıkların (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlığa bildirilmesini sağlamak,

j) Birim Amiri ve Grup Başkanı tarafından verilen diğer görevleri yapmak,

Düzensiz Göçmen İzleme Çalışma Grubu Başkanlığının görevleri

MADDE 19/B

(Ek: 28/3/2024-Başkan Onaylı)

(1) Düzensiz Göçmen İzleme Çalışma Grubu Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) İdari gözetime alternatif yükümlülüklere tabi tutulan yabancıların sınır dışı edilmek üzere takip ve kontrollerini sağlamak

b) İdari gözetime alternatif yükümlülüğe tabi tutulan yabancıların, tabi tutulduğu yükümlülüğe uygun veri girişlerini ve kaydını GöçNet sistemi üzerinden yapmak, yabancının yükümlülüğünü yerine getirip getirmediğini takip etmek, yerine getirmiyorsa bunu sağlamaya çalışmak, yükümlülüğünü yerine getirmiyorsa gerekli tahdit veri girişlerini yapmak, gerekli hallerde Başkanlığa bilgi vermek

c) Yabancıların tabi tutuldukları yükümlülüklere ilişkin olarak GöçNet modülüne yapılması gereken veri girişlerini aksatılmadan zamanında ve tüm sekmeler dolacak şekilde yapmak

ç) İdari gözetime alternatif yükümlülüklerini ihlal eden yabancılara ilişkin iş ve işlemleri ilgili Daire Başkanlığı ile koordineli şekilde yürütmek

d) İdari gözetime alternatif yükümlülüklere tabi tutulan yabancılara ilişkin görev ve yetkileri kapsamında tahdit iş ve işlemlerini yerine getirmek

e) Sulh ceza hâkimlikleri ve idare mahkemeleri kararları gereğince ya da 6458 sayılı Kanunda yer alan azami sürenin (1 yıl) dolması sebebiyle idari gözetimleri sonlanan yabancılara ilişkin iş ve işlemleri yürütmek

f) Görev alanına ilişkin olarak istatistiki verileri tutmak, bu verileri düzenli olarak Başkanlığa iletmek

g) Yükümlülüğünü başka bir ilde yerine getirmeyi talep eden ve bu talebi uygun görülen yabancıların yol izin belgelerini düzenlemek, yabancının gittiği ilde yükümlülüğünü yerine getirebilmesi için ilgili il müdürlüğüne bilgi vermek ve buna ilişkin olarak GöçNet sisteminde gerekli işlemleri yapmak

ğ) Her yabancı için güncel tutulan bir takip dosyası oluşturmak, bu kapsamdaki yabancıların varsa dava durumlarını aktif olarak takip etmek

h) İdari gözetime alternatif yükümlülükler kapsamında işlemlerine devam edilen yabancılara gönüllü geri dönüş programlarını tanıtmak, söz konusu programlar aracılığıyla ülkemizden çıkış yapmak isteyen yabancıları geri dönüş danışmanlarına yönlendirmek

ı) İdari gözetime alternatif yükümlülüklere tabi tutulan yabancıların, yükümlülüklerini yerine getiremeyecek olmalarına ilişkin mücbir sebepleri olması durumunda, yabancıların durumlarına ilişkin evrakları talep etmek ve kayıt altına alarak dosyalarında muhafaza etmek

i) Islak imza yoluyla bildirim yükümlülüğüne tabi tutulan yabancılar için gerekli listeleri hazırlamak ve bu listeleri düzenli olarak takip etmek

j) Belirli adreste ikamet etme yükümlülüğü getirilen yabancılara ilişkin olarak, ihtiyaç duyulan hallerde kolluk marifeti ile mahalli tahkikatlarını yaptırmak

k) Aile temelli geri dönüş yükümlülüğüne tabi tutulan yabancıların ülkeden çıkışlarının gerçekleştirileceği vakte kadar yanında kalacağı aile/akrabalarının vermiş olduğu yazılı muvafakati yabancının dosyasında saklamak

l) Teminat yükümlülüğüne tabi tutulan yabancılara ilişkin olarak, teminatın yatırıldığına dair dekontu teslim alarak kayıt altına almak, muhafaza etmek, yabancının bildirim yükümlüğüne tabi tutulmasını sağlamak, gerekli durumlarda teminat iadesini veya gelir kaydedilmesine ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesini sağlamak

m) Geri dönüş danışmanlığı kapsamında ülkesine dönüş yapacak olan yabancıların geri dönüş danışmanı ile yapacağı görüşmelerin tutanağını teslim alarak kayıt altına alıp yabancı dosyasında muhafaza etmek

n) Mobil uygulama yoluyla elektronik izleme yükümlülüğüne tabi tutulan yabancıların telefonlarına Başkanlığın geliştirdiği uygulamayı yüklemek, yabancının bildirim aralıklarını belirlemek, bildirimleri takip etmek ve yabancıyı bu konuda yazılı olarak bilgilendirmek

o) Elektronik kelepçe takılacak yabancılara ilişkin idari iş ve işlemleri takip etmek

ö) Yabancıların idari gözetime alternatif yükümlülükleriyle ilgili üretilen evrakın e-arşiv sistemine taranmasını ve arşiv kayıtlarının güncel tutulmasını sağlamak

p) Yabancının idari gözetime alternatif yükümlülüğünün sonlandırılması durumunda gerekli veri girişlerini yapmak ve/veya kaldırmak

r) İdari gözetime alternatif yükümlülük getirilen yabancılar için yükümlülüğe tabi tutulduklarını gösteren barkodlu/karekodlu belgeleri hazırlamak ve dosyasında muhafaza ederek bir nüshasını yabancıya teslim etmek

s) Terke davet edilen yabancıların ülkemizden çıkış işlemlerine ilişkin takip ve kontrolü sağlamak, ülkemizden çıkış yapan yabancıların gerekli veri girişlerini sağlamak

ş) Terke davet edilen ve süresi içinde ülkeden çıkış yapmayan yabancıların tespit edilmesini sağlamak, gerekli veri girişlerini yapmak ve bu yabancılara ilişkin yürütülecek iş ve işlemlerde ilgili güvenlik birimleri ile koordineli çalışmak

t) Görev alanıyla ilgili iş ve işlemlerden kaynaklanan davalar hakkında gerekli çalışmaları yürütmek, bilgi ve belgeleri hazırlamak, ilgili birimlere göndermek, savunmalara ilişkin çalışma yapmak, dava sonucu verilen kararın uygulanmasını sağlamak

u) İl müdürü tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Ortak, Çeşitli ve Son Hükümler

Çalışma grubu başkanlıklarının diğer görev ve sorumlulukları

MADDE 20

(1) Çalışma grubu başkanlıklarının görev alanına giren konulardaki diğer görevleri şunlardır:

a) Evraka ilişkin işlemlerin yerine getirilmesini ve arşivlenmesini sağlamak

b) Bilgi sisteminin işlerliğini sağlamak, içerik ve sistem açısından yönetmek

c) Mevzuatın uygulanmasını sağlamak

ç) Görev alanıyla ilgili çalışmalarında gerekli olan bütçe planlamasını yapmak

d) Çalışma grubu başkanlığını ilgilendiren konularda projeler geliştirerek il müdürüne önermek

e) Uluslararası gelişmeleri her türlü yayın, araştırma, bilimsel çalışmaları, raporları, seminer, sempozyum, kurs ve toplantıları izlemek, gerektiğinde katılım sağlamak

f) Uygulamalara ve mevzuata etkisi olabilecek ulusal ve uluslararası mevzuatı ve yargı kararlarını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları ile ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar, gerçek veya tüzel kişiler tarafından hazırlanan raporları izlemek ve değerlendirmek

g) İl müdürlüğü için düzenlenen teftiş ve denetleme raporlarının ilgili kısımlarının tetkiki ile tespit edilen aksaklık ve noksanlıkların giderilmesi için gerekli çalışmaları yapmak

ğ) Genel Müdürlüğün Taşra Teşkilatı İmza Yetkileri Yönergesi hükümlerine uygun olarak yazışmalar yapmak

(2) Çalışma grubu başkanlıkları bu yönerge ile kendilerine verilen görevleri il müdürünün koordinasyon ve yönetimi altında yürütür.

Başkanlıktan görüş talebi (Değişik başlık: 28/3/2024-Başkan Onaylı)

MADDE 21

(1) Mevzuatta açıkça belirtilen konular hariç olmak üzere uygulamada karşılaşılabilecek yeni durumlara ilişkin hususlarda (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkanlıktan görüş istenebilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 22

(1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan konularda Yönetmelik hükümleri geçerlidir.

Geçici hükümler

GEÇİCİ MADDE 1

(Değişik: Ek Geçici Madde 25/10/2017-Gnl.Md.Onaylı) Bu Yönergedeki değişikliklerin onaylandığı tarihten itibaren 15 günlük süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere merkezlerdeki il göç uzmanı/yardımcısı personelin yarısının yerlerinin en uzun süre çalışandan başlamak üzere il göç idaresi müdürlüğünde en uzun zamandır çalışan il göç uzmanı/yardımcısı personel ile karşılıklı olarak değiştirilmesi ve bu hükmün uygulandığı tarihten itibaren yukardaki hükümlerin 6 aylık periyotlarla düzenli olarak uygulanması.

Yürürlük

MADDE 23

(1) Bu Yönerge onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 24

(1) Bu Yönerge hükümlerini (Değişik ibare: 28/3/2024-Başkan Onaylı) Başkan yürütür.

EK