Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır.

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Genelge’nin amacı, 20/8/2013 tarihli ve 28741 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hava Aracı ve İlgili Ürün, Parça ve Cihazın Uçuşa Elverişlilik ve Çevresel Sertifikasyonu Yönetmeliği gerekleri doğrultusunda Genel Müdürlük gözetiminde ve sorumluluğunda; hava aracı, ürün, parça ve cihazların sertifikasyonu için sertifikasyon uzman desteği sağlayacak kişilerin değerlendirilmesi, yetkilendirilmesi ve sorumlulukların belirlenmesidir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Genelge, Hava Aracı ve İlgili Ürün, Parça ve Cihazın Uçuşa Elverişlilik ve Çevresel Sertifikasyonu Yönetmeliği gereklerine uygun şekilde Genel Müdürlüğe başvuru yapacak gerçek ve tüzel kişileri, hava aracı, ürün, parça ve cihazların sertifikasyonu kapsamında Genel Müdürlük gözetimi ve sorumluluğunda sertifikasyon uzmanı desteği sağlayacak devlet üniversitelerinde aktif olarak görev yapan doçent ünvanlı öğretim üyelerini ve araştırma/öğretim görevlisi kadrosundaki asistanları kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Genelge, 5/6/1945 tarihli ve 4749 sayılı Kanun ile onanan 7/12/1944 tarihli Şikago Konvansiyonu’nun hava aracı operasyonu konulu Ek-6, uçuşa elverişlilik konulu Ek-8 ve çevresel koruma konulu Ek-16’sına, 14/10/1983 tarihli ve 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununa, 15/7/2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 437 nci ve 441 inci maddeleri ile 5/4/2012 tarihli ve 28255 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Sivil Havacılık İşletmeleri Yetkili Denetim, Teknik Gözetim ve Müşavirlik Kuruluşları Yönetmeliği, Ek Madde 2’sine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanım ve kısaltmalar

MADDE 4

(1) Bu Genelgede geçen;

a) CS : Sertifikasyon Şartnamesini,

b) EASA: Avrupa Birliği Havacılık Emniyeti Ajansını,

c) Genel Müdür: Sivil Havacılık Genel Müdürünü,

ç) Genel Müdürlük: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünü,

d) Hava aracı: Havalanabilen ve havada seyredebilme kabiliyetine sahip her türlü aracını,

e) KDM: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Kurumsal Dönüşüm Modelini,

f) Otomasyon Sistemi: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen tüm faaliyetleri elektronik ortama taşıyan bilgi yönetim sistemini,

g) Panel uzmanı: Hava aracı, ürün, parça ve cihazların sertifikalandırma sürecinde ulusal ve uluslararası havacılık standartlarına uygunluğunu inceleyen ve değerlendiren uzmanı,

ğ) SHT-21 Talimatı: 2/1/2024 tarihli Hava Aracı ve İlgili Ürün, Parça ve Cihazın Uçuşa Elverişlilik ve Çevresel Sertifikasyon Talimatını,

h) SHY-21 Yönetmeliği: 20/8/2013 tarihli ve 28741 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Hava Aracı ve İlgili Ürün, Parça ve Cihazın Uçuşa Elverişlilik ve Çevresel Sertifikasyonu Yönetmeliğini,

ı) SHY-YDTGMK Yönetmeliği: 5/4/2012 tarihli ve 28255 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Sivil Havacılık İşletmeleri Yetkili Denetim, Teknik Gözetim ve Müşavirlik Kuruluşları Yönetmeliğini,

i) Sürekli uçuşa elverişlilik: Hava aracı, motor, pervane, parça veya cihazın işletim ömründeki herhangi bir zamanda yürürlükteki uçuşa elverişlilik gerekliliklerine uygun ve emniyetli işletim için elverişli bir durumda olmasını sağlayan süreçleri,

j) Tip sertifikası: Hava aracı, motor veya pervane için tasarım kriterlerine ve uçuşa elverişlilik kurallarına uygunluğu belirleyen, tip tasarımını, teknik özellikleri ile işletme limitlerini içeren ve tasarımın gerçekleştirildiği ülke otoritesi tarafından verilen belgeyi,

k) Uçuşa elverişlilik: Hava aracı, motor, pervane, parça veya cihazın Genel Müdürlükçe kabul edilen bir tip sertifikasına veya onaylı tasarım verilerine uygun ve emniyetli operasyon yapabilir durumda olmasını,

l) Yetkilendirilmiş Sertifikasyon Uzmanı (YSU): Yapılacak değerlendirme sonrasında uygun bulunduğu takdirde yetkilendirilerek başvuru sahiplerine Genel Müdürlük gözetiminde ilgili hava aracı ve parçası sertifikasyonu ve sürekli uçuşa elverişliliği alanında panel uzmanı olarak hizmet verecek, devlet üniversitesinde görevli doçent unvanlı kişileri,

m) Yetkilendirilmiş Sertifikasyon Uzmanı Yardımcısı: YSU tarafından belirlenen ve ilgili sertifikasyon projesinde YSU gözetiminde faaliyetleri yürüten devlet üniversitesinde görevli araştırma/öğretim görevlisi (asistan) unvanlı kişileri ifade eder.

(2) Bu Genelgede yer almayan tanımlar ve kısaltmalar için 2920 sayılı Kanun, 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve bu Kanun ve Kararnameye dayanılarak çıkarılan yönetmelik ve talimatlar ile ülkemizin üyesi bulunduğu Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı ve EASA tarafından yayımlanan belgelerde belirtilen tanımlar ve kısaltmalar esas alınır.

İKİNCİ BÖLÜM

Uygulama Esasları

Sertifikasyon uzmanlarının değerlendirilmesi ve yetkilendirilmesi

MADDE 5

(1) Genel Müdürlük, hava aracı ve parçası sertifikasyonu alanında yapılan başvuruların yürütülmesi amacıyla, hava aracı ve parçası sertifikasyonu uzmanlık alanlarının ve bu alanlardaki uzmanların belirtildiği “Otomasyon sisteminde tanımlı SHGM Sertifikasyon Panelleri ve Disiplinlerini” dikkate alarak otomasyon sistemi üzerinden YSU ve YSU yardımcısı başvurularını kabul eder.

(2) YSU olarak görevlendirilecek doçent unvanlı öğretim üyeleri; Yabancı Dil Sınavı Sonuç Belgesi, Özgeçmiş ve Doçentlik Belgesi ile birlikte Genel Müdürlük otomasyon sistemi üzerinden istenen bilgileri girerek ve sunulan protokolü onaylayarak YSU için başvuru yapar.

(3) Asistan olarak belirlenecek öğretim elemanı/görevlisi Yabancı Dil Sınavı Sonuç Belgesi, Özgeçmiş ve Araştırma/Öğretim Görevlisi olduğunu gösterir belge ile otomasyon sistemi üzerinden istenen bilgileri girerek ve sunulan protokolü onaylayarak YSU Yardımcılığı için başvuru yapar.

(4) YSU birlikte çalışacağı YSU yardımcısını otomasyon sistemi üzerinden kendisi ilişkilendirir. Doçent görevlendirildiği panel ile ilişkili alanda çalışan bir araştırma/öğretim görevlisi (asistan) ile birlikte uzmanlık hizmeti verir. YSU veya YSU yardımcısı olarak yetkilendirilen kişiler tek başına projede görevlendirilmez.

(5) YSU’nun başvuru yaptığı sırada devlet üniversitelerinde doçent unvanıyla Öğretim Üyesi kadrosunda çalışması, YSU yardımcısının ise başvuru yaptığı sırada devlet üniversitelerinde Araştırma/Öğretim Görevlisi unvanı ile öğretim elemanı/görevlisi kadrosunda çalışması ve tercihen görevlendirilecekleri panelde anılan alanda akademik çalışma yapmış/yapıyor olması esastır.

(6) Genel Müdürlük otomasyon sistemi üzerinden yapılan başvurular, Genel Müdürlük Uçuşa Elverişlilik Daire Başkanlığı tarafından gerekliliklerin sağlandığı kontrol edilerek kabul edilir.

(7) Değerlendirme sonrası başvuru sahipleri bu Genelge’nin Ek-1’inde verilen Genel Müdürlük KDM sisteminde tanımlı olan ilgili uzmanlık alanına ait eğitimleri alır ve sınava tabi tutulur.

(8) Yedinci fıkrada belirtilen sınavlardan geçer puan alamayan adaylara bir kez daha sınava girme hakkı tanınır. Aynı sınavdan iki defa üst üste başarılı olamayan aday bir yıl süre ile tekrar sınavlara katılım sağlayamaz.

(9) YSU ve YSU yardımcısının en az C düzeyinde YDS veya YÖKDİL veya dengi geçerli İngilizce dil bilgisi seviyesine sahip olması gerekir. İngilizce dil bilgisi seviyesinin sunulmadığı durumlarda 13.09.2023 tarihli E-41466435-200.01-61300 sayılı yazıya göre Genel Müdürlükçe düzenlenen dil yeterliliği sınavından asgari 80 puan almış olmalıdır.

(10) Yedinci fıkrada belirtilen sınavlardan başarılı olanlar ve dokuzuncu fıkrada belirtilen yabancı dil bilgisi gereklerini yerine getirenler başvurularına uygun olarak otomasyon sisteminde Genel Müdür tarafından onaylanarak YSU ve YSU yardımcısı olarak atanır.

(11) Hava aracı ve parçası sertifikasyonu alanında Genel Müdürlüğe yapılan başvurular için panel sertifikasyon uzmanı görevlendirmeleri; KDM sisteminde YSU ve YSU yardımcısı olarak tanımlanan uzmanların, panel ve disiplin bazında atamaları proje isterleri dikkate alınarak otomasyon sistemi üzerinden gerçekleştirilir.

(12) Yetkilendirilen uzmanların bu Genelge gereklerine aykırı faaliyet yürüttüğünün tespit edildiği durumda yetkilendirilmeleri Genel Müdür onayıyla sonlandırılır. Bu durum, söz konusu kişiye 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre bildirilir, otomasyon ve KDM sistemlerinde yetkileri iptal edilir ve ayrıca YSU ile YSU yardımcısı tekrar hiçbir projede görevlendirilmez.

(13) Uzmanların yetkilendirilmelerine ilişkin tüm süreç bu Genelge ve ilgili Genel Müdürlük prosedürlerine uygun olarak otomasyon sistemi üzerinden yürütülür.

Sertifikasyon uzmanlarının çalışma esasları

MADDE 6

(1) YSU ve YSU yardımcısı çıkar çatışmasına sebebiyet vermeden, etik ilkelere bağlı olarak, sertifikasyon çalışmaları süresince temin ettiği bilgi ve belgelerin gizliliğine riayet eder. Üçüncü taraflar ile bu bilgi ve belgeler paylaşılamaz. Gerektiği durumlarda bu kişiler için tüm meydanlar kartı verilebilir.

(2) YSU ve YSU yardımcısı ile hava aracı, ürün, parça ve cihazların sertifikasyonu kapsamında Genel Müdürlüğe başvuru yapan/yapacak proje sahibi gerçek ve/veya tüzel kişiler ayda en az bir defa olmak koşuluyla, projenin güncel durumunu ve üzerinde mutabık kalınan sertifikasyon temeline uygunluk konusunda soruların olabileceği tüm eksik maddelerin gözden geçirilmesini sağlamak amacıyla toplanır.

(3) YSU ve YSU yardımcısının proje sertifikasyon sürecinde yapılacak tüm toplantı ve test faaliyetlerine birlikte katılması esastır.

(4) Bu Genelge kapsamında yetkilendirilen uzmanların Genel Müdürlük sorumluluğundaki faaliyetler dışında çalışmaları, yürütülen çalışmaların birinci fıkra hükümlerine aykırı olmaması ve Genel Müdürlüğün bilgilendirilmesi koşuluyla uygundur.

(5) YSU ve YSU yardımcısı, Genel Müdürlük adına gerçekleştirecekleri çalışmaların tamamını ilgili birim amiri ve Genel Müdürlük personeli gözetiminde, yürütülen çalışma ile ilgili mevzuat ve prosedürlere uygun gerçekleştirirler.

(6) Genel Müdürlük, ihtiyaç duyduğu durumda bu Genelge gereklerine göre yetkilendirdiği uzmanlardan hava aracı, ürünü, parçası ve cihazlarının sürekli uçuşa elverişliliği konularında ve SHT 21 talimatında belirtilen organizasyon onayı süreçlerinde de hizmet alabilir.

YSU ve YSU yardımcısının projelerde görevlendirilmesi

MADDE 7

(1) Genel Müdürlüğe hava aracı, ürün, parça ve cihazların sertifikasyonu kapsamında yapılan proje başvurularının olumlu değerlendirilmesi neticesinde, otomasyon sisteminde tanımlı SHGM Sertifikasyon Panelleri ve Disiplinleri yapısı dikkate alınarak projeye uygun olarak kurulur. Her bir panele bir YSU ve bir YSU yardımcısı olacak şekilde görevlendirme yapılır.

(2) YSU ve YSU yardımcısı ile hava aracı, ürün, parça ve cihazların sertifikasyonu kapsamında Genel Müdürlüğe başvuru yapan/yapacak proje sahibi gerçek ve/veya tüzel kişiler arasında, başvuru sahibine verilecek hizmetlerin detayları ile mali hususları düzenleyen bir sözleşme imzalanır. Sözleşmeye aykırı davranılması durumunda sertifikasyon projesi askıya alınır.

(3) YSU ve YSU yardımcılarının görevlendirmeleri Uçuşa Elverişlilik Daire Başkanı tarafından önerilir, Genel Müdür Yardımcısı veya Genel Müdür tarafından onaylanır. Onay işlemi ile birlikte YSU ve YSU yardımcısı projede aktif olarak çalışmaya başlar.

(4) İkinci fıkrada belirtilen sözleşme, YSU ve YSU yardımcısının ilgili projede aylık çalışması üzerinden yapılır. YSU ve YSU yardımcısı için proje başvuru sahibi tarafından ödenecek aylık ücretler Genel Müdürlük Hizmet Tarifesinde verilmiştir.

(5) Genel Müdürlüğün, havacılık emniyetinin sağlanabilmesi adına gerekli koordinasyonu sağlayabilmesi ve gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin gözetim sorumluluğunu yerine getirebilmesi için uzmanlar otomasyon sistemine ilgili verileri kaydeder.

(6) YSU ve YSU yardımcısının görev alacakları paneller kapsamında icra edecekleri denetim, toplantı, test ve performans uygulamaları gibi görevlere katılım için yapacakları harcamalar, yurt içi/dışı seyahat giderleri ve ilgili ödemeler, uzmanlık hizmeti verdiği gerçek ve/veya tüzel kişi tarafından karşılanır.

(7) Hizmet sözleşmesi hükümlerine aykırı durumların 10 gün içerisinde Genel Müdürlüğe bildirilmesi YSU ve YSU yardımcısı sorumluluğundadır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

MADDE 8

(1) Bu Genelgenin yürürlüğe girmesi ile birlikte; 21/3/2024 tarihli ve UED-2023/7 sayılı Hava Aracı Sertifikasyonu Konusunda Uzman Desteği Sağlanması Genelgesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 9

(1) Bu Genelge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 10

(1) Bu Genelge hükümlerini Sivil Havacılık Genel Müdürü yürütür.