Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır.

1) Bilindiği üzere, 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası Kuruluş işlemlerini tamamlayan ve ruhsat talebinde bulunan sigorta şirketleri ile reasürans şirketleri, ödenmiş sermayelerini, ruhsat talep edilen sigorta branşları için öngörülen sermaye tutarları ile verilmek istenen teminatlara bağlı olarak beş milyon Türk Lirasından az olmamak kaydıyla, Müsteşarlıkça belirlenecek miktara yükseltmek zorundadır. Müsteşarlık söz konusu miktarı, Türkiye istatistik Kurumu tarafından açıklanan Üretici Fiyatları Endeksi artış oranını aşmamak kaydıyla artırmaya yetkilidir." hükmünü amirdir.

2) Bu kapsamda, kuruluş işlemlerini tamamlayarak bu Genelgenin yayımı tarihinden sonra ilk ruhsat talebinde bulunan sigorta şirketlerinin, sigorta kooperatiflerinin (kapalı mütüeller hariç) ve reasürans şirketlerinin ödenmiş sermayeleri 25.000.000 TL’den az olamaz. Ayrıca, 25.000.000 TL’ye ilave olarak bu şirketler ruhsat talep ettikleri her bir sigorta branşı veya bu branşlar altında verilen teminatlar için ekte yer alan tabloda belirlenen minimum sermaye tutarlarım ödemek zorundadır.

3) Ödenmiş sermayenin nakden ödenmiş olması gerekir.

4) Sigorta ve Reasürans İle Emeklilik Şirketlerinin Mali Bünyelerine İlişkin Yönetmeliğin Teminat tesis edilmesi başlıklı dördüncü maddesi uyarınca, şirketlerin tesis etmesi gereken minimum garanti fonu hesabında bu Genelge hükümleri dikkate alınır. Bu Genelge ile şirketlerin kuruluş tarihlerinde gerekli olan minimum sermaye tutarları arasındaki farktan dolayı minimum garanti fonunda artış olması halinde, ilk teminat tesis döneminde meydana gelen artış esas alınarak, bu artışın 3 yılı aşmayacak sürede kapatılmasını sağlayacak şekilde hazırlanan teminat tesis planı Kurumun uygun görmesi kaydıyla uygulanabilir.

5) Bu genelge ile Sigorta Branşları İçin Öngörülen Minimum Sermaye Tutarlarına İlişkin Genelge (2019/8) yürürlükten kaldırılmıştır.

6) Bu Genelge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.