T.C. ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü
Sayı: - E-46715750-105.99[105.99.05]-85087
Konu: -Yaban Hayatı Raporlama Usulleri Genelgesi
GENELGE
HAD - 2024/1
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
(1) Bu Genelgenin amacı, havaalanları ve havaalanı merkezli 13 kilometre yarıçaplı alanda yaban hayatın oluşması ve önlenmesi ile ilgili mücadeleyi ulusal düzeye çıkarmak, yaban hayat raporlama bildirimi hakkında bilgilendirme yapmak, yaban hayatın oluşması ve önlenmesi hususunda havacılık sektöründe uygulama birliği ve koordinasyon sağlamaktır.
Kapsam
(1) Bu Genelge; havaalanı işletmecileri, havayolları, yer hizmetleri kuruluşları, hava taksi şirketleri, uçuş okulları, helikopter şirketleri, valilikleri, belediyeleri ve imar planı yapmaya ve onaylamaya yetkili diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarını kapsar.
Dayanak
(1) Bu Genelge, 14/10/1983 tarihli ve 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun 47 nci maddesine, 5/6/1945 tarihli ve 4749 sayılı Şikago’da 7 Aralık 1944 tarihinde Akit ve İmza Edilmiş Olan Milletlerarası Sivil Havacılık Anlaşması ile Sivil Havacılık Geçici Sözleşmesi ve Bunların Eklerinin Onanması Hakkında Kanun ile yürürlüğe girmiş olan Şikago Sözleşmesi'nin 14 Numaralı Ek (Annex) Dokümanına ve 9/6/2016 tarihli Havaalanı Emniyet Standartları Talimatı (SHT-HES)'na dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Genelgede geçen;
a) Genel Müdürlük: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünü,
b) IBIS: ICAO Kuş Çarpması Bilgi Sistemini,
c) SHT-HES: 9/6/2016 tarihinde Genel Müdürlük tarafından yayınlanan Havaalanı Emniyet Standartları Talimatını,
ç) ICAO: Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Esaslar
(1) Yaban hayatla alakalı tüm olay ve kaza bildirimlerinin, aşağıdaki esaslara göre Genel Müdürlüğe sunulur.
(a) Yaban hayatla alakalı olay ve kazalar havayolu işletmeleri tarafından yaban hayat koordinatörleri aracılığıyla Genel Müdürlük Otomasyon Sistemi kullanılarak raporlanır. Türk menşeili havayolu, hava taksi şirketi, uçuş okulu, helikopter şirketi vb. tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda yaşanan yaban hayatla alakalı olay ve kazalara ilişkin raporlamaları ilgili şirket tarafından, yabancı kaynaklı işletmeler tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda yaşanan yaban hayat çarpma olaylarının raporlamaları ilgili şirketin Ülkemiz içerisindeki koordinasyon ve işletme unsurlarından sorumlu temsil gözetim şirketi tarafından, kendilerine Genel Müdürlükçe oluşturulan kullanıcı adı ve şifreleri ile yapılır. Kullanıcı adı şifre tanımlanması için başvuru sahibi tarafından SHGM’YE SOR sisteminden ilgili bilgiler doldurularak başvuru yapılır.
(2) Genel Müdürlüğümüze gönderilen olay raporlamalarının aşağıdaki esaslara göre ICAO’ya sunulur.
(a) SHT-HES Bölüm 9.4 kapsamında IBIS ile uyumlu bilgileri içeren Genel Müdürlük Otomasyon sistemine girilen olay raporlama bilgileri her yıl 01 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasında Genel Müdürlük sorumlu personelince PDF ve Excel formatlarında 1 yıllık rapor haline getirilerek, içerisinde bulunulan yılın Mart ayı sonuna kadar ICAO’ya e-posta ve /veya resmi yazı ile bildirilir.
(b) ICAO tarafından bildirim ile ilgili yeni bir yöntem belirlenmesi veya farklı bir rapor bildirim yöntemi talebinde mevzuat güncellemesi yapılana kadar ICAO tarafından talep edilen yöntem ile rapor gönderilir.
(1) Yaban hayatla alakalı olay ve kazalar kapsamında Genel Müdürlük otomasyon sisteminde toplanan verilerin analiz edilmesi amacıyla her bir havaalanında Havaalanı Yaban Hayat Komitesi kurulur. Bu komite havaalanı işletmesi yönetiminde yılda en az bir kez, gerekli görülmesi durumunda yılda iki kez olacak şekilde toplanır. Söz konusu toplantılarda ilgili havayolları ve ilgili tüm paydaşların (yer hizmetleri kuruluşları, imar planı yapmaya yetkili kurum/kuruluşlar, mahalle veya köy muhtarları vb.) katılımı sağlanır. Yaban hayat çarpma verilerinin analiz edilmesiyle gerçekleştirilen toplantı sonucunda kök neden analizleriyle, düzeltici ve önleyici faaliyetler belirlenir.
(2) Havaalanı işletmecilerince bahse konu kök neden analizleri ile düzeltici ve önleyici önlemler Genel Müdürlüğe gönderilir, Genel Müdürlükçe uygun görülmeyen çalışmaların yinelenmesi istenebilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yürürlük
(1) Bu Genelge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
(1) Bu Genelgenin yürürlüğe girmesi ile birlikte 3/2/2017 tarihinde Genel Müdürlükçe yayınlanan 46715750-101.06.99-20-7224/E.314 sayılı "Yabani Hayvan Kaynaklı Olay ve Kaza Bildirimleri" konulu Genelge yürürlükten kalkar.
Yürütme
(1) Bu Genelge hükümlerini Sivil Havacılık Genel Müdürü yürütür.