Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

Ekli “Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe konulmasına, 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununun 33 üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.

Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1

17/1/1983 tarihli ve 83/5949 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin;

a) İkinci fıkrasında yer alan “Genelkurmay Başkanlığının lüzum göstermesi veya Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğini veya İçişleri Bakanlığının göstereceği lüzum üzerine Genelkurmay Başkanlığının uygun görmesi kaydıyla Bakanlar Kurulunca” ibaresi “Cumhurbaşkanınca” şeklinde değiştirilmiştir.

b) Üçüncü fıkrasında yer alan “(1) inci bentte” ibaresi “birinci fıkrada” şeklinde ve “Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ile koordine edilerek” ibaresi “ilgili makamlarla koordineli olarak” şeklinde değiştirilmiştir.

c) Dördüncü fıkrasında yer alan “(1) numaralı bentteki” ibaresi “Birinci fıkrada belirtilen” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkranın (A) bendinin birinci paragrafının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş ve aynı fıkranın (A) bendinin ikinci paragrafına “Milli İstihbarat Teşkilatı temsilcileri,” ibaresinden sonra gelmek üzere “tapu ve kadastro bölge müdürlüğü/müdürlüğü temsilcileri,” ibaresi eklenmiştir.

“Daha önceden kurulu olan özel güvenlik bölgesinin sınırlarında meydana gelen değişikliklerin güncellenmesi ile özel güvenlik bölgesinin iptal edilmesinin talep edilmesi hâlinde, bu duruma yönelik öneri dosyası hazırlanır.”

ç) Dördüncü fıkrasının (B) bendinin (ı) alt bendinde yer alan “sınırlardan her birinin” ibaresi “tesis veya tesisler topluluğu ile özel güvenlik bölgeleri sınırlarının harita üzerinde ayrı ayrı gösterilen noktalarından ardışık iki nokta arasındaki mesafe” şeklinde değiştirilmiş, (ı) alt bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki alt bent eklenmiş ve diğer alt bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.

“j) Özel güvenlik bölgesinin ilan edilmeden önceki ve ilan edilmesi hâlinde sonraki durumunu gösterir tesisin şekli, konumu, tesise yakın veya komşu tesis/tesisler, liman, iskele, iletişim hatları, boru hattı ile tesisin çevresinde bulunan karayolu, özel mülk, şahıs ikameti, ibadethane, okul, arazi, orman ve bunun gibi alanları belirtir ayrıntılı renkli kroki,”

d) Beşinci fıkrasının birinci paragrafında yer alan “Mülki amirler” ibaresi “Valilik” şeklinde, aynı fıkranın ikinci paragrafında yer alan “lüzum olup olmadığı hususunda Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin de görüşlerini alarak,” ibaresi “, önceden kurulu bulunan özel güvenlik bölgesinin iptal edilmesine veya sınırlarının değiştirilmesine lüzum olup olmadığına ilişkin” şeklinde, aynı paragrafta yer alan “Genelkurmay Başkanlığına” ibaresi “Milli Savunma Bakanlığına” şeklinde ve aynı fıkranın üçüncü paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Milli Savunma Bakanlığının görüşünün alınmasını müteakiben özel güvenlik bölgesi kurulması, iptal edilmesi veya sınırlarının değiştirilmesi hakkında Cumhurbaşkanı Kararı çıkartılması işlemleri İçişleri Bakanlığınca yürütülür ve sonucu İçişleri Bakanlığınca Milli Savunma Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu bakanlık ve gerek görülmesi halinde ilgili bakanlıklar ile ihtiyaç duyulacak birimlere ve ilgili valiliğe bildirilir.”

e) Altıncı fıkrasında yer alan “Genelkurmay Başkanlığı veya Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, 21 inci maddenin 1 inci fıkrasında” ibaresi “Milli Savunma Bakanlığı, birinci fıkrada” şeklinde ve “Bakanlar Kurulu Kararı çıkartma işlemleri bu Bakanlıkça” ibaresi “Cumhurbaşkanı Kararını çıkartma işlemleri İçişleri Bakanlığınca” şeklinde değiştirilmiştir.

f) Dokuzuncu fıkrasında yer alan “Genelkurmay Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği” ibaresi “Milli Savunma Bakanlığı” şeklinde “Bakanlar Kurulu kararına” ibaresi “Cumhurbaşkanı Kararına” şeklinde ve “kararname tasarısında” ibaresi “Cumhurbaşkanı Kararı teklifinde” şeklinde değiştirilmiştir.

g) Onuncu fıkrası aşağıdaki şeklinde değiştirilmiştir.

“10) Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığına ait bina ve tesislerin çevresinde ve İçişleri Bakanlığınca lüzum gösterilmesi kaydıyla Emniyet Genel Müdürlüğüne ait stratejik değeri haiz bina ve tesislerin çevresinde, bu maddenin diğer hükümlerine tabi olmaksızın, özel güvenlik bölgesi kurulabilir veya kaldırılabilir. Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü bina ve tesisleri çevresindeki özel güvenlik bölgelerinin sınırı, bu husustaki Cumhurbaşkanı Kararına ekli 1/25.000 ölçekli haritalar ve koordinat listelerinde belirtilir.”

ğ) On birinci fıkrasında yer alan “Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Genelkurmay Başkanlığı” ibaresi “Milli Savunma Bakanlığı” şeklinde değiştirilmiştir.

h) On ikinci fıkrasının (C) bendinde yer alan “Genelkurmay Başkanlığına” ibaresi “Milli Savunma Bakanlığına” şeklinde değiştirilmiştir

ı) On üçüncü fıkrasında yer alan “Bakanlar Kurulu kararı” ibaresi “Cumhurbaşkanı Kararı” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2

Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Kamu ve özel sektöre ait hayati önem taşıyan tesislerin coğrafi yerinin tespiti

MADDE 25

(1) Tüm yurt sathında yapılacak kamu ve özel sektöre ait; Silahlı Kuvvetlerle halkın ihtiyaçlarını karşılayan ve faaliyetlerini durdurmaları hâlinde ülke savunmasına, ekonomisine ve toplum yaşamına önemli ölçüde etkisi olabilecek birinci derecedeki büyük ve stratejik önemi haiz demiryolları, devlet karayolları, köprü ve geçitler, akaryakıt boru hatları, limanlar, hava meydanları, telsiz telefon radyo - ling merkezleri, barajlar, elektrik santralleri, nükleer santrallar, rafineriler, maden arıtma ve işletme fabrikaları, demir çelik fabrikaları, silah ve mühimmat fabrikaları gibi tesislerin coğrafi konum, yerleri ve şekilleri (projesi) tespit edilirken Genelkurmay Başkanlığının askerî gerekler yönünden olumlu görüşlerinin alınması zorunludur. Bu konuda olumlu görüş alınmadan ilgili inşaat projeleri onaylanamaz ve uygulanmasına başlanamaz. Başlanmış olanlar durdurulur.

(2) Birinci fıkrada belirtilenler haricinde hudutlara yakınlık, emniyet ve asayiş sorunları savunma ihtiyaçları, birinci derece stratejik tesisleri tamamlayan ek tesisler gibi ikinci derecede stratejik önemi haiz tesisler; sulama kanalı göletler, küçük barajlar ve engel vasfına haiz her türlü tesislerin coğrafi konumu yerleri ve şekilleri (projesi) tespit edilirken de Genelkurmay Başkanlığının askerî gerekler yönünden olumlu görüşleri alınır. Bu konuda olumlu görüş alınmadan ilgili inşaat projeleri onaylanamaz ve uygulanmasına başlanamaz. Başlanmış olanlar durdurulur.

(3) Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen tesisler için hangi esaslar ve/veya kriterlerin dikkate alınacağı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin koordinatörlüğünde, Cumhurbaşkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve ilgili diğer bakanlıkların temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından tespit edilir ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı tarafından Cumhurbaşkanı onayına sunularak ilgili bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarına bildirilir. Komisyon, senede asgari bir defa olmak üzere bu tesislerle ilgili esasları ve kriterleri gözden geçirir. Gerektiğinde Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin talebi ile toplantıların sayısı artırılabilir.

(4) Bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen tesislere ilişkin esaslar ve/veya kriterlere ilave ve düzeltmeler yapılması yahut çıkartılması hâlinde mezkûr esaslar ve/veya kriterler, bu maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen Komisyon tarafından güncellenir, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığınca Cumhurbaşkanının onayına sunulur ve onayı müteakip Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı tarafından ilgili bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarına bildirilir. Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen tesislere ilişkin esaslarda ve/veya kriterlerde değişiklik yapılmaması hâlinde mevcut esaslar ve/veya kriterler geçerliliğini muhafaza eder.

MADDE 3

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4

Bu Yönetmelik hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.