2/11/2013 tarihli ve 28809 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.
“gggg) Toplayıcı: Bir veya birden fazla şebeke kullanıcısı ile söz konusu şebeke kullanıcıları adına elektrik piyasasında toplayıcılık faaliyeti yürütmek üzere anlaşma imzalamış olan toplayıcı lisansı veya lisansına dercedilmek kaydıyla tedarik lisansı sahibi tüzel kişiyi,
ğğğğ) Toplayıcılık: Toplayıcı tarafından bir veya birden fazla şebeke kullanıcısının üretim ve/veya tüketimlerinin birleştirilerek işletilmesi kapsamında gerçekleştirilen piyasa faaliyetini,
hhhh) Toplayıcılık hizmeti anlaşması: Toplayıcılar ile üretim lisansı sahibi tüzel kişiler, serbest tüketiciler, müstakil depolama tesisi sahibi tüzel kişiler ve 12/5/2019 tarihli ve 30772 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişiler arasında özel hukuk hükümlerine tabi olarak, toplayıcıların söz konusu şebeke kullanıcıları adına elektrik enerjisi ve/veya kapasitesini alıp satmasına ve yan hizmetlere ilişkin tedarik süreçlerine katılabilmesine dair yapılan ve Kurul onayına tabi olmayan ticari anlaşmayı,”
Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“ğ) Toplayıcılık,”
Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“g) Toplayıcı lisansı.”
Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin yedinci fıkrasında yer alan “Tedarik lisansında,” ibaresi “Tedarik lisansı veya toplayıcılık lisansında,” şeklinde değiştirilmiş, aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(9) Tedarik lisansında, varsa toplayıcılık faaliyetine ilişkin hususa da yer verilir.”
Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “25/11/2014 tarihli ve 29186 sayılı” ibaresi “29/7/2022 tarihli ve 31907 sayılı” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “için” ibaresinden sonra gelmek üzere “üretim lisansı başvurusu yapılacak ünite güç ve koordinat bilgileriyle uyumlu” ibaresi eklenmiş ve aynı maddenin ikinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “ve/veya rüzgâr enerjisine dayalı üretim tesisleri için Teknik Etkileşim İzni belgesinin alınması amacıyla ilgili kurumlara başvuru yapıldığına ilişkin belgenin Kuruma sunulması” ibaresi ile aynı maddenin on ikinci fıkrasında yer alan “, rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisleri için Teknik Etkileşim İzni belgesinin alınması amacıyla ilgili kurumlara başvuru yapıldığına ilişkin belgenin” ibaresi ve aynı maddenin on birinci fıkrasının (a) bendi ile aynı fıkranın ikinci ve üçüncü cümleleri yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin sekizinci ve dokuzuncu fıkraları aşağıdaki şekilde ve aynı maddenin onuncu fıkrasında yer alan “otuz gün” ibaresi “kırk beş gün” şeklinde değiştirilmiştir.
“(8) Önlisansa kayıtlı ünite koordinat ve/veya santral sahası koordinat bilgilerinin tadil edilmesinin uygun bulunması halinde, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında alınması gerekli kararın alınması için ilgili kurumlara başvuru yapıldığına ilişkin belgenin, Kurul kararının veya ilgili ana hizmet birimi işleminin tebliğ tarihinden itibaren kırk beş gün içerisinde Kuruma sunulması kaydıyla önlisans tadili Kurum tarafından gerçekleştirilir.
(9) İlgili ana hizmet birimi;
a) Önlisans sahibi tüzel kişinin unvan ve nev’i değişikliğine,
b) (ç) bendinde belirtilen hüküm saklı kalmak koşuluyla, önlisansın özel hükümlerinde yer alan bağlantı noktası ve kurulu gücü değişmemek kaydıyla ünite sayısı, ünite gücü, ünite koordinatları, depolama alanı koordinatları, yıllık elektrik enerjisi üretim miktarı, bulunduğu il, ilçe, mevki ve üretim tesisi adına,
c) Önlisansın özel hükümlerinde yer alan bildirim adresi değişikliğine,
ç) 10 MW’ı geçmemek kaydıyla kurulu gücün toplamda yüzde onuna kadar değiştirilmesi kapsamında yapılacak değişikliklere,
ilişkin tadil talepleri ile 57 nci maddenin birinci ve ikinci fıkraları kapsamında belirtilen bildirim yükümlülüklerine ilişkin işlemleri sonuçlandırır. Rüzgar enerjisine dayalı önlisanslarda (b) bendi kapsamındaki ünite sayısı, ünite gücü ve ünite koordinat tadili ile depolama alanı koordinat tadili Enerji İşleri Genel Müdürlüğünün uygunluk belgesine binaen sonuçlandırılır. (ç) bendi kapsamında belirlenen orana kadar yapılacak tadiller için bu Yönetmeliğin sermaye ve teminat yükümlülüklerine ilişkin hükümleri uygulanmaz. Bu fıkra kapsamında yapılan tadil işlemlerine üçüncü kişiler tarafından itiraz edilmesi halinde, söz konusu itiraz ve itiraza konu tadil işlemi Kurul tarafından sonuçlandırılır.”
Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin dördüncü fıkrasının (b) ve (ç) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Şirketin sermayesinin asgari olarak;
1) Tedarik lisansı ve toplayıcı lisansı başvurularında Kurul tarafından belirlenen tutarda,
2) Dağıtım lisansı ile piyasa işletim lisansı ve görevli tedarik şirketlerinin tedarik lisansı başvurularında Kurul tarafından belirlenen oran ve/veya tutarda,
olduğuna ilişkin şirket esas sözleşmesinin sunulması zorunludur. Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler ile görevli tedarik şirketlerinin lisansları süresince sağlamaları gereken sermaye yeterliliğine ilişkin hususlar Kurul kararı ile belirlenir.”
“ç) Tedarik lisansı veya toplayıcı lisansı başvurusunda bulunan tüzel kişiler, lisanslarına müstakil elektrik depolama tesisi de eklemek istemeleri halinde birinci fıkrada belirtilen şekilde Kuruma başvuruda bulunur. Bu kapsamda başvuruda bulunulması halinde, söz konusu müstakil elektrik depolama tesisinin sisteme bağlantısı ve sistem kullanımı hakkında 15 inci maddenin ikinci fıkrası hükmü uygulanır. Bu kapsamdaki tesis için sermaye yeterliliği ile teminat yükümlülüğü aranmaz. Talebin Kurul tarafından uygun bulunması halinde, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında gerekli olan kararın Kurul kararında belirlenen süre içerisinde Kuruma sunulması hâlinde ilgili ana hizmet birimi tarafından depolama tesisine ilişkin bilgiler lisansa dercedilir.”
Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin on birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “ünite koordinatları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “depolama alanı koordinatları,” ibaresi eklenmiş, aynı fıkranın (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin on altıncı fıkrasının (a) bendi ile aynı fıkranın ikinci ve üçüncü cümleleri yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin on dokuzuncu ve yirminci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“d) Rüzgar enerjisine dayalı üretim lisanslarında komşu sahalardaki türbin koordinatlarının etkilenmediği yönünde Enerji İşleri Genel Müdürlüğünden alınacak uygunluk belgesine binaen yapılan üretim tesisi sahası içerisindeki türbin koordinatlarına ait bilgilerin değiştirilmesi.”
“(19) Tedarik lisansı veya toplayıcı lisansı sahibi tüzel kişiler, müstakil elektrik depolama tesisi kurmak istemeleri halinde söz konusu tesisin lisansına eklenmesi için Kuruma lisans tadil başvurusunda bulunur. Bu kapsamda talepte bulunulması halinde, söz konusu elektrik depolama tesisinin sisteme bağlantısı ve sistem kullanımı hakkında 15 inci maddenin ikinci fıkrası hükmü uygulanır. Talebin Kurul tarafından uygun bulunması halinde, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında gerekli olan kararın alınması için, uygun bulma Kurul kararının tebliğ tarihinden itibaren kırk beş gün içerisinde ilgili kurumlara başvurulması ve Kurul kararında belirlenen süre içerisinde söz konusu kararın Kuruma sunulması kaydıyla lisans tadili yapılır. Üçüncü fıkra hükmü kapsamında; üretim tesislerinin süre uzatımına ilişkin lisans tadil talepleri için uygulanan hükümler, müstakil elektrik depolama tesisleri için de uygulanır. Bu kapsamdaki tesis için sermaye yeterliliği ile teminat yükümlülüğü aranmaz. Tedarik lisansı veya toplayıcı lisansına eklenecek her bir müstakil elektrik depolama tesisi için ayrı lisans tadili başvurusunda bulunulur.
(20) Mevcut tedarik lisansı veya toplayıcı lisansına müstakil elektrik depolama tesisi eklenmesi kapsamında Kuruma yapılan lisans tadil başvurularında depolama tesisinin gerekli teknik kriterlere uygunluğu hakkında TEİAŞ’tan görüş istenir.”
“(23) Tedarik lisansı sahibi tüzel kişiler, elektrik piyasasında toplayıcılık faaliyetinde bulunmak istemeleri halinde, söz konusu faaliyetin lisansına eklenmesi için Kuruma lisans tadil başvurusunda bulunur. Başvurunun Kurul tarafından uygun bulunması halinde, tedarikçinin toplayıcılık faaliyetinde bulunabileceğine ilişkin husus tedarik lisansına dercedilir.”
Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “tedarik lisansı” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve toplayıcı lisansı” ibaresi eklenmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bent ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“bb) Toplayıcının ilgili mevzuat kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için toplayıcı tarafından talep edilmesi halinde toplayıcılık faaliyeti gösteren tüzel kişilere; kullanıcının sisteme bağlantı noktasından sonra olması koşulu ile sayaç, enerji analizörü gibi teçhizatın kurulumu için gerekli kolaylığı sağlamak ile portfoyünde olan ya da toplayıcı tarafından 24/3/2016 tarihli ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında muvafakatname alınan kullanıcıların sayaç verilerini vermek,”
“(8) Dağıtım şirketlerinin faaliyetlerini sürdürebilmek için ihtiyaç duydukları yönetim ve destek hizmetlerine (muhasebe, finans, hukuk, insan kaynakları ve benzeri) ait birimler, kendileri tarafından oluşturulur veya bu hizmetler, bu Yönetmeliğin 48 inci maddesi kapsamında hizmet alımı yoluyla karşılanabilir. Ancak, dağıtım şirketleri, bu hizmetlere ilişkin alımlarını, aynı ortaklık yapısına sahip diğer elektrik dağıtım şirketleri dışında, ilgili ana şirketten ve bu şirketin kontrolünde olan şirketlerden temin edemezler.
(9) Dağıtım şirketi, görevli tedarik şirketlerinden farklı fiziksel ortam ve bilgi sistemleri altyapısı kullanarak hizmet verir.”
Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“(12) Görevli tedarik şirketleri dışındaki tedarik lisansı sahibi tüzel kişiler, lisansına dercedilmek kaydıyla elektrik piyasasında toplayıcılık faaliyetinde bulunabilir. Bu kapsamda faaliyet gösteren tedarik lisansı sahibi tüzel kişiler ayrıca bu Yönetmeliğin 34/A maddesi hükümlerine tabidir.
(13) Toplayıcılık faaliyeti lisansına dercedilmiş olan tedarik lisansı sahibi tüzel kişiler, elektrik tedarik etmek üzere anlaşmalı oldukları şebeke kullanıcıları adına toplayıcılık faaliyetinde bulunamaz.
(14) Görevli tedarik şirketi, dağıtım şirketlerinden farklı fiziksel ortam ve bilgi sistemleri alt yapısı kullanarak hizmet verir.”
Aynı Yönetmeliğe 34 üncü maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
“Toplayıcı lisansı sahibinin hak ve yükümlülükleri
MADDE 34/A
(1) Toplayıcı lisansı, lisans sahibine;
a) Portföyünde yer alan şebeke kullanıcılarının üretim ve/veya tüketim programlarını yönetme,
b) Portföyünde yer alan şebeke kullanıcılarının üretim ve/veya tüketim tesisleri için elektrik enerjisi ve/veya kapasitesi ticareti yapma,
c) Portföyünde yer alan serbest tüketiciler için, elektrik enerjisi ve/veya kapasitesi ticareti yapabilme,
ç) Portföyünde yer alan şebeke kullanıcılarının elektrik enerjisi ve/veya kapasitesinin alınıp satılmasına ilişkin piyasa işlemlerini yürütme, yan hizmet anlaşmaları kapsamında yan hizmetlere ilişkin tedarik süreçlerine katılma,
d) Portföyünü dengelemek amacıyla lisansı kapsamında müstakil elektrik depolama tesis veya tesislerini kurma ve işletme,
hakkını verir.
(2) Toplayıcı lisansı, lisans sahibine birinci fıkrada sayılanların yanı sıra; ilgili şebeke işletmecisine başvuru yapılması ve uygun donanım ile teçhizat kullanılması suretiyle, portföyünde yer alan şebeke kullanıcılarının anlık üretim ve/veya tüketim verilerini izleyebilme, analiz etme ve raporlama hakkını verir.
(3) Toplayıcı, ilgili mevzuatta sayılanların yanı sıra portföyü kapsamında;
a) Portföyünün dengelenmesi ile dengeleme mekanizması ve uzlaştırmaya katılımları sonucu oluşan alacak ve borçlarının mali açıdan uzlaştırılması ile diğer hususlara ilişkin hükümlere uymak,
b) Yan hizmetler piyasasında faaliyet gösterecek olması halinde, yan hizmetler kapsamında gerekli belgelendirilmelerin yapılması ve hizmetlerin sağlanması, izlenmesi, kontrolü, incelenmesi, yapılacak ödemelerin gerçekleştirilmesi, taraflara uygulanacak yaptırımlar ve diğer hususlara ilişkin hükümlere uymak,
c) Yan hizmetler ve/veya dengeleme güç piyasasında yürüteceği faaliyetler kapsamında TEİAŞ tarafından talep edilecek teknik donanım ve verileri sağlamak,
ile yükümlüdür.
(4) Toplayıcı, portföyünde yer alan şebeke kullanıcıları adına teminat ve dengesizlik de dahil olmak üzere, ikili anlaşmalar ile organize toptan elektrik piyasaları işlemlerine ilişkin ilgili mevzuat kapsamındaki tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesinden sorumludur.
(5) Toplayıcı, toplayıcı lisansı veya lisansına dercedilmek kaydıyla tedarik lisansı kapsamındaki toplayıcılık faaliyetine ilişkin toptan satış faaliyetinde bulunamaz. Ancak portföyünü dengelemek amacıyla yapmış olduğu alış ve satışlar bu kapsamda değerlendirilmez.
(6) Toplayıcılık faaliyeti gösteren tüzel kişilerin doğrudan ve dolaylı ortakları ile kontrolünde olan tüzel kişilerin, bu tüzel kişilerin doğrudan ve dolaylı ortaklıklarında istihdam edilen kişilerin ve bu kişilerin kontrolünde olan tüzel kişilerin ortaklık yapısında yer aldığı toplayıcı lisansı ve/veya toplayıcılık faaliyeti lisansına dercedilmiş tedarik lisansı kapsamında oluşturulan portföylerde yer alan üretim tesislerinin işletmedeki elektriksel kurulu güçleri toplamı, 17/12/2024 tarihli ve 32755 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Toplayıcılık Faaliyeti Yönetmeliği çerçevesinde belirlenen üst limit değerini geçemez.”
Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin yedinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Tedarik” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve toplayıcı” ibaresi eklenmiş, aynı maddenin on dokuzuncu fıkrasında yer alan “Tedarik lisansına” ibaresi “Tedarik lisansı veya toplayıcı lisansına” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“(20) Tedarik lisansı sahibi tüzel kişilerin elektrik piyasasında toplayıcılık faaliyeti yürütmek üzere Kuruma yapmış oldukları lisans tadil başvurusu kapsamında, içerisinde bulunulan yıl itibarıyla geçerli olan toplayıcı lisansı alma bedeli kadar tutar, lisans tadil bedeli olarak alınır.
(21) Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında gerekli olan kararın alınması ile ilgili olarak;
a) 17 nci maddenin ikinci fıkrası gereği doksan gün içerisinde ilgili kuruma başvuru yapılmadığının tespiti halinde, ilgili tüzel kişiden tadil bedelinin üç katı kadar bir bedel alınır.
b) 24 üncü madde kapsamında yapılacak tadil işlemleri gereği kırk beş gün içerisinde ilgili kuruma başvuru yapılmadığının tespiti halinde, lisans tadil bedeli üç kat olarak uygulanır.”
Aynı Yönetmeliğin 56 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(4) Toplayıcılık faaliyeti kapsamında, toplayıcı lisansı sahibi veya tedarik lisansı sahibi tüzel kişiler ile söz konusu tüzel kişilerin portföylerinde yer alan şebeke kullanıcıları arasında doğan anlaşmazlıklar, özel hukuk hükümleri çerçevesinde çözüme kavuşturulur.”
Aynı Yönetmeliğin 57 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Tarifesi düzenlemeye tabi faaliyet yürüten lisans sahibi tüzel kişiler için” ibaresinden sonra gelmek üzere “veraset işlemleri dışında;” ibaresi eklenmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Söz konusu faaliyetin ticarete konu edilecek olması durumunda ilgili mevzuatta belirtilen koşullar çerçevesinde lisans alınması zorunludur.”
Aynı Yönetmeliğin geçici 4 üncü maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Toplayıcılık faaliyetine ilişkin başvuruların alınması
GEÇİCİ MADDE 42
(1) Elektrik piyasasında toplayıcılık faaliyetine ilişkin Kuruma yapılacak toplayıcı lisansı başvuruları ile tedarik lisansına toplayıcılık faaliyeti dercedilmesine ilişkin tadil başvuruları, 1/1/2025 tarihinden itibaren alınır.”
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.