BİRİNCİ KISIM
Taşıt Alım Vergisi
Mevzu ve mükellef
Trafik şube veya bürolarına kayıtlı olan ve bu kanunun 4, 5 ve 6 ncı maddelerinde yazılı tarifelerde gösterilen taşıtların ivaz mukabili veya hibe suretiyle intikalinde (Mülkiyeti muhafaza kaydiyle yapılan satışlar dahil) bu taşıtları satın alanlar veya hibe suretiyle edinenler ile trafik şube veya bürolarına kayıtlı olmıyan ve aynı tarifelerde yazılı taşıtları çeşitli yollarla iktisap edenler, taşıt alım vergisini ödemeye mecburdurlar.
Tarifler
Bu kanunda kulanılan tabirlerin taşıdıkları anlamlar, 18/2/1963 tarih ve 197 sayılı Motorlu Kara Taşıtları Vergisi Kanununun 2 nci maddesine göre tayin edilir.
Muaflık ve istisnalar
a) Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, özel idare ve belediyeler ve köy hükmi şahsiyeti tarafından yapılan taşıt alımları ile iktisapları Taşıt Alım Vergisine tabi değildir.
b) 17/7/1964 tarih ve 507 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin kapsamına giren derneklere kayıtlı olup motosiklet, profesyonel veya ağır vasıta ehliyetine sahip olan götürü Gelir Vergisi mükelleflerinin, I sayılı tarifeye dahil taşıtlar ile triportörler, istiap haddi 7 tona kadar olan kamyonlar ve oturma yeri 25 kişiye kadar olan minibüs, otobüs, troleybüs ve benzeri taşıtlarla ilgili alımları bu vergiden müstesnadır.
Bir yıl içinde trafik şube ve bürolarına kayıtlı olmıyan taşıtlarla İlgili birden fazla atımlar bu istisnadan faydalandırılamaz. İstisnanın uygulanabilmesi için ilgili vergi dairesi aracılığiyle Maliye Bakanlığından bir belge alınması şarttır.
c) Yabancı devletlerin Türkiye'de bulunan elçi, maslahatgüzar ve konsolosları (fahri konsoloslar hariç) ile elçilik ve konsolosluklara mensup olan ve o memleketin uyrukluğunda bulunan memurları, Türkiye'de resmi bir göreve memur edilenler bu sıfatlarından dolayı ve karşılıklı olmak şartıyle Taşıt Alım Vergisine tabi değildir.
Vergileme ölçü ve nispetleri
(I) Sayılı tarife
İnsan veya eşya nakline mahsus otomobil, kaptıkaçtı, kamyonet, panel ve arazi taşıtı aşağıdaki I sayılı tarifeye göre vergilendirilir.
Bu hadler, spor ve yanş otomobilleri için % 100 zamlı uygulanır.
(II) Sayılı tarife
Kamyon, minibüs, otobüs, troleybüs ve benzerleri aşağıdaki II sayılı tarifeye göre vergilendirilir.
(III) Sayılı tarife
Motosiklet, yük-yolcu motosikleti ile triportör aşağıdaki tarifeye göre vergilendirilir:
Verginin tarhı
Beyan esası
Taşıt Alım Vergisi, mükelleflerin ilgili trafik şube veya büroları veya noterler tarafından tasdik edilmiş beyanı üzerine tarh olunur.
Taşıt Alım Vergisi mükellefleri, bu vergiye ilişkin beyanlarını, kayıt ve tescilden veya sair devir ve temlik muamelelerinin ikmalinden önce kayıt ve tescilin veya ilgili muamelelerin yapıldığı yerin vergi dairesine yapmaya mecburdurlar.
Beyanda kullanılacak beyannamelerin, şekil, muhteva ve ekleri Maliye Bakanlığınca tertip ve tanzim olunur.
Ödeme süresi
Taşıt Alım Vergisi, ilgili trafik şube veya bürolarınca yapılacak kayıt ve tescilden veya sair devir ve temlik muamelelerinin ikmalinden önce ödenir.
Çeşitli hükümler
Trafik şube veya büro memurlariyle noterlerin görevi
Trafik şube veya büro memurları ile noterler, kayıt ve tescil ve noter senedi işlemlerini yapmadan önce ilgili vergi dairesince düzenlenmiş Taşıt Alım Vergisinin ödendiğini gösterir belgeyi talep etmeye ve muhafazaya mecburdurlar.
Söz konusu belgelerin şekil ve muhtevasını Maliye Bakanlığı tayin eder.
Kayıt ve tescil veya noter senedinin tanzimini müteakip mezkûr belgeler, muhtevası Maliye Bakanlığınca tespit edilecek cetvellere dökülerek muamelenin yapıldığı tarihi takibeden günden itibaren engeç 15 gün içinde ilgili vergi dairesine gönderilir.
Trafik şube veya büro memurlariyle noterlerin sorumluluğu
Gerekli verginin ödenmesinden önce muameleyi yapan trafik şube veya büro memurları ve noterler, verginin ödenmesinden mükellef ile müteselsilen sorumludurlar.
Trafik şube veya büro memurları ve noterler bu madde gereğince ödemeye mecbur oldukları vergiler için mükelleflere rücu edebilirler.
II. KISIM
İşletme Vergisi
Mevzuu, mükellef
I - Bu kanuna bağlı I numaralı tabloda gösterilen hizmet işletmelerini işletenler, mezkûr tabloda gösterilen hadlerde işletme vergisini ödemeye mecburdurlar.
II - Bu kanuna bağlı II numaralı tabloda gösterilen işletmeleri işletenler ve aynı tabloda yazılı emtianın perakende satışını yapanlar ile I numaralı tabloda asgarî ve azamî hadleri gösterilen derecelere göre vergilendirilmek istemiyen mükellefler kendi talepleri üzerine, I ve II numaralı tablolarda gösterilen nispetler üzerinden ve Maliye Bakanlığınca hazırlanacak perakende satış vesikalarını veya aynı vesikaları makinalı kasalarda kullanmak suretiyle tahsil ettikleri işletme vergisini satış vergisi olarak ödemeye mecburdurlar.
Makinalı kasaların işletilmesi ve perakende satış vesikalarının düzenlenmesi ile kullanılmasına müteallik esaslar, Maliye Bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikte belirtilir.
Bu maddede belirtilen tablolarda gösterilen konularda perakende satış yapan toptancı mükellefler de işletme vergisine tabidir.
Muaflıklar
Son nüfus sayımına göre belediye içi nüfusu 30 000 ve daha aşağı olan yerlerde faaliyet gösteren mükellefler işletme vergisinden muaftır. (Bu kanuna ekli II numaralı tablodaki 1, 2, 3, 17, 21, 23, 24 ve 25 numaralı pozisyonlar hariç)
Vergileme ölçüleri
Onbirinci maddenin I inci fıkrasında yazılı faaliyetlerde bulunan mükelleflerin ödiyecekleri vergiler, bu kanuna bağlı tablolarda asgarî ve azamî vergi hadleri gösterilen her iş ve emtia nevi için altı derece halinde ve bu kanun ile Vergi Usul Kanunundaki esaslar dahilinde tespit olunur.
Mükellefin tespit edilmiş olan vergi derecelerinden hangisine gireceği Maliye Bakanlığınca hazırlanacak bir Yönetmelikte gösterilen esaslar dahilinde vergi dairesi tarafından tayin olunur,
Matrah
Onbirinci maddenin II nci fıkrasında yazılı halde veya I inci Tablonun Satış Vergisi nispetlerine göre ödenecek İşletme Vergisinin matrahı, satılan maddelerin veya yapılan hizmetlerin satış bedelidir.
Satış bedeli tabiri; satılan maddeler veya yapılan hizmetler karşılığında her ne şekilde olursa olsun müşteriden alınan veya müşterinin borçlandığı para veya diğer değerlerin toplamını ifade eder.
Satış bedeli bulunmıyan teslimlerde Vergi Usul Kanununa göre hesaplanacak emsal bedeli vergiye matrah ittihaz olunur.
İşletme Vergisi derecelerinin tespiti
İşletme Vergisi dereceleri, Maliye Bakanlığınca emtia ve iş nevilerine göre hazırlanacak cetveller üzerine il merkezindeki ticaret odaları Ticaret Odası bulunmıyan il merkezinde belediyelerce geçilecek 4 kişi ile o il defterdarının ve mazereti halinde tevkil edeceği bir Maliye memurunun başkanlığında kurulan özel bir komisyon tarafından ilçe itibariyle asgari 3 azamî 6 kademeli olmak üzere ayrı ayrı tayin olunur. Şu kadar ki, merkez ilçesi dışındaki mükelleflere ait derecelerin tespitinde o il merkezinde seçilmiş olan üyelerden ikisinin yerine o ilçelerin belediyelerince seçilmiş olan iki üye toplantılara katılır.
İl merkezinde Esnaf ve Sanatkârlar Dernekleri Birliği bulunduğu takdirde, buradan seçilecek iki üye Ticaret Odası temsilcileri yerine geçer.
İşletme Vergisi derecelerinin tayininde nazara alınacak esaslar Maliye Bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikte belirtilir.
Komisyon, defterdarın yazılı isteği tarihinden başlıyarak 15 gün içinde tayin ve tespit işini tamamlar. Lüzum görülen yerlerde ve hallerde bu süre Maliye Bakanlığınca 2 aya kadar uzatılır.
İşletme Vergisi derecelerinin kesinleşmesi ve ilâm bakımından Vergi Usu! Kanunununda ortalama kâr hadlerinin kesinleşmesi ve ilânına ilişkin madde hükmü uygulanır.
Ancak, özel komisyonlarca düzenlenmiş bulunan cetveller, engeç, düzenlenmelerini takibeden ayın ilk 15 günü içinde Maliye Bakanlığına gönderilir.
İşletme Vergisi dereceleri 3 yıl için tespit olunur.
Teklif yeri
İşletme Vergisi vergiyi doğuran olayların vuku bulduğu yer vergi dairesince tarholunur
Beyan esası
İşletme Vergisi ilgili beyannamelerde mükellefçe gösterilen bilgilere dayanılarak onbirinci maddenin II nci fıkrasında yazılı hal seçildiği takdirde, yazılı beyan üzerine tarholunur.
Vergilendirme dönemi
İşletme Vergisinde vergilendirme dönemi faaliyet gösterilecek takvim yılıdır.
Onbirinci maddenin II nci fıkrasında yazılı halde; faaliyet gösterilen her ay vergilendirme dönemini teşkil eder.
Beyannamenin şekil ve muhtevası
İşletme Vergisi beyannamesinin şekil, muhteva ve ekleri Maliye Bakanlığınca tertip ve tanzim olunur.
Beyannamenin verilme zamanı
İşletme Vergisi beyannamesi, ait olduğu takvim yılının Ocak ayı içinde; takvim yılı içinde işe başlanılması halinde bu ayı takibeden ay içinde ilgili vergi dairesine verilir.
Onbirinci maddenin II nci fıkrasında yazılı halde; her mükellef, bir ay içindeki (Yeniden işe başlıyanlar için işe başlanan ayı takibeden ay) vergiye tabi muamelelerini bir beyanname ile ertesi ayın 15 inci günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine bildirmek mecburiyetindedir.
Tarh zamanı
İşletme Vergisi, beyannamenin verildiği gün; beyanname posta ile gönderilmişse tarhiyatı yapacak vergi dairesine geldiği tarihi takibeden bir ay içinde tarholunur.
Vergilendirme dönemi içinde işe başlıyan veya işi bırakan mükelleflerin vergileri
Takvim yılı içinde işe başlıyan veya işi bırakan mükelleflerin vergisi, yıllık vergiden işe başlanılan ay hariç tutulmak ve işin bırakıldığı ay tam sayılmak suretiyle çalışılan aylara isabet eden miktardır.
Vergilendirme dönemi içinde işin bırakıldığı ayı takibeden aylara isabet eden vergiler terkin olunur. Ancak keyfiyetin işin terkedildiği ay içinde vergi dairesine bildirilmesi lâzımdır.
Ödeme zamanı
İşletme Vergisi, biri Mart diğerleri Mayıs, Temmuz, Eylül, Kasım ve Ocak aylarında olmak üzere 6 eşit taksitte ödenir.
Yıl içinde işe başlıyan mükellefler işe başlanılan ayı takibeden taksit aylarının adedi kadar taksitle İşletme Vergisini öderler.
Onbirinci maddenin II nci fıkrasında yazılı halde; mükellefler, beyanname üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergileri beyanname verme süresi içinde ödemeye mecburdurlar.
Çeşitli hükümler
Verginin inikâsi
İşletme Vergisi tarifeli hizmet ve satışlarda bu tabloların ilgili hanelerinde gösterilen Satış Vergisi nispetlerinde müşteriye inikâs ettirilir.
Perakende satışın tarifi
Yukardaki hükümlerde yer alan perakende satıştan maksat; satışı yapılan madde ve malzemenin aynen veya işlendikten sonra satışını yapan kimseler dışındaki kimselere satılmasıdır.
İşletme Vergisinin gider kaydedilemiyeceği
İşletme Vergisi, Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez.
Tercihlerin yapılması ve ilân
Bu kanun yürürlüğe girdikten sonra, mükellefler onbirinci maddenin I inci veya II nci fıkralarında gösterilen vergilendirme şekillerinden hangisini tercih ettiklerini Maliye Bakanlığınca seçilecek haberleşme araçlariyle yapılacak 3 gün süreli ilânlardan sonra geçecek 15 gün içinde ilgili vergi dairesine bildirmek mecburiyetindedirler. Bu bildirime süresinde uymayan mükellefler I inci fıkraya göre vergilendirilmeyi kabul etmiş sayılırlar.
Yeniden işe başlıyan mükellefler, işe başladıkları ay içinde vergilendirilme şeklini seçip ilgili vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar,
Onbirinci maddenin II nci fıkrasında gösterilen vergilendirme şeklini seçen mükellefler, aynı işe devam ettikleri müddetçe 3 yıl için bu usulden dönemezler. I inci fıkradaki vergilendirme şeklini seçen mükellefler ise, müteakip yıl bu usulden dönebilirler.
İcranın geciktirilmesi
İtiraz isteği İşletme Vergisinin asgarî veya mükellefçe kabul olunan dereceye tekabül eden miktarının tahsilini durdurmaz.
Özel usulsüzlük cezaları
İşletmede vergi dairelerince mühürlenmiş makinalı Kasa veya Maliye Bakanlığınca hazırlanmış perakende satış vesikası bulundurmıyan mükelleflere birinci tespitte 3 000 lira, ikinci tespitte 5 000 lira usulsüzlük cezası kesilir; 3 üncü tespitte vergi dairesinin teklifi üzerine işletme, yetkili mahkemeler karariyle 3 aydan az olmamak üzere 1 seneye kadar süreyle kapatılır.
İşletme Vergisini Satış Vergisi olarak ödemeye mecbur olanlar, Maliye Bakanlığınca hazırlanmış bulunan perakende satış vesikalarını her bir muamele için kullanmak mecburiyetindedirler. Bu vesikaları vermiyen mükelleflere aynı yıl için birinci tespitte 500 lira, ikinci tespitte 1 000 lira, üçüncü ve müteakip tespitlerde ikişer bin lira usulsüzlük cezası kesilir.
Alıcılar, perakende satış vesikalarını talep, muhafaza ve sorulduğunda 31 inci maddede yazılı memurlara emtia ile birlikte ibraz etmeye mecburdurlar. Bu mükellefiyeti yerine getirmiyenlerden her bir muamele için 50 lira ceza alınır.
29 ve 30 uncu maddelerde gösterilen hususların tespit edildiği tutanakların, mükellef veya müstahdem tarafından imzalanmaması halinde, bunların yürürlüğe konulması için yoklama memurları veya vergi inceleme elemanlarınca bir polis memuriyle birlikte imza edilmeleri yeterlidir.
Nev’i Maliye Bakanlığınca tayin edilecek makinalı kasalar, Vergi Usul Kanununa göre bulunacak öz sermayeleri 100 000 liranın altında olan işletmelere Devlet Malzeme Ofisi tarafından ve 12 ay taksitle satılabilir.
Maliye Bakanlığı onbirinci maddenin I inci fıkrasında yazılı ve 1970 takvim yılında faaliyet gösterecek işletmeleri kısmi olarak vergilendirmeye yetkilidir.
Onbirinci maddenin II nci fıkrasında yazılı faaliyetlere taallûk eden vergilendirmenin 1970 yılı başlangıç ayı, Maliye Bakanlığınca 15 gün önceden Resmî Gazete ile ilân olunur.
(II) NUMARALI TABLO | ||
İşletme veya emtianın nev’i | Satış vergisi nispeti % | |
1. Kuyumcular | (Meskûk altın ve yalnız altından | 10 |
2. Sarraflar | yapılmış | 10 |
3. Mücevheratçılar | bilezikler hariç) | 15 |
4. Sauna işletenler | 15 | |
5. Lokantalar | ||
İçkili ve çalgılı | 15 | |
6. Meyhaneler | ||
Çalgılı | 15 | |
7. Birahaneler | ||
Çalgılı | 15 | |
8. Bahçe işletenler | ||
İçkili ve çalgılı | 15 | |
9. Bar işletenler | 25 | |
10. Gazinolar | ||
İçkili ve çalgılı | 15 | |
11. Kokteyl salonları | 15 | |
12. Diskotekler | 25 | |
13. Kırbahçesi işletenler | ||
İçkili ve çalgılı | 10 | |
14. Pavyon işletenler | 30 | |
15. Her çeşit mobilya, koltuk, korniş, halı grupu | ||
(Bin liraya kadar satışlar için % 1 uygulanır.) | 10 | |
16. Gümüş eşya grupu | 15 | |
17. Fos bijütörü, mücevherat grupu (Taklit ziynet eşyası) | 15 | |
18. Her türlü televizyon | 5 | |
19. Plak | 10 | |
20. Oyun aletleri | 15 | |
21. Nalburiye inşaat hırdavatı, boya, sıhhî tesisat malzemesi grupu (Kapı tokmağı, kilit, menteşe ve her nev’i çiviyle ilgili toplam satışların 100 lirası için % 1) | 5 | |
22. Parfümeri eşyası (Kolonya hariç) | 15 | |
23. Her çeşit kürk ve kürkten mamul eşya grupu | 25 | |
24. Her çeşit oto lastiği, yedek parça ve malzemesi grupu | 5 | |
25. Her nev’i kristal eşya (*) | 15 | |
(*) Not: I ve II numaralı tablolarda işletme veya emtianın nev’i olarak gösterilen iş kollarına dahil mal ve hizmetler diğer mal ve hizmetlerle birlikte faaliyet konusuna alındığı takdirde yalnızca bu hizmet ve mallar vergiye tabidir. | ||
I ve II numaralı tablolardaki nisbetlere göre tespit olunan vergi, her bir muamele için 5 kuruştan az olamaz. Verginin hesaplanmasında 5 kuruştan küçük küsurlar nazara alınmaz. |
ÜÇÜNCÜ KISIM
Gayrimenkul Kıymet Artışı Vergisi Mevzu;
Vergiyi doğuran olay
Türkiye’deki arazi, arsa veya bunların üzerindeki binaların (Bağımsız bölümler dahil) ivazlı veya ivazsız (Veraset yolu ile intikaller ve kanuni mirasçılara yapılan şartlı veya şartsız hibeler, kanuni mirasçılar arasında yapılan her nev’i taksim, ifraz, temlik veya trampalar ile müşterek malikler arasında yapılan taksim ve ifrazlar hariç) devir ve temlikinden ve bunların karşılıklı olarak trampa edilmesinden doğan değer farkları vergiye tabidir.
Mükellef
Verginin mükellefi, bina, arazi ve arsaları devir ve temlik eden gerçek ve tüzel kişilerdir.
İstisna ve muaflıklar
a) Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli ihaleler, özel idare ve belediyeler ile köyler vergiye tabi değildir.
b) Belediye sınırlarının ve belediye sınırlarına mücavir bulunan ve beldenin müstakbel inkişafı bakımından lüzum görülen sahaların dışındaki devir ve temliklerden doğan değer farklarının 40 000 lirası veya iktisap olunan değerlerin % 10 u vergiden müstesnadır.
c) Belediye sınırlarının ve belediye sınırlarına mücavir bulunan ve beldenin müstakbel inkişafı bakımından lüzum görülen sahaların içindeki devir ve temliklerden doğan değer farklarının 5 000 lirası, (Ziraat arazisinin devir ve temlikinde değer farklarının 25 bin lirası veya iktisap olunan değerlerin % 10 u) vergiden müstesnadır.
d) Gelir ve Kurumlar Vergisine tabi olan mükelleflere ait teşebbüslerin aktiflerine kayıtlı gayrimenkuller bu vergiye tabi değildir.
Matrah
Verginin matrahı arazi, arsa ve bunlar üzerindeki binaların (Bağımsız bölümleri dahil) devir ve temliki karşılığında iktisap olunan değerler ile bunların iktisap maliyetleri arasındaki farktır.
Devir ve temlik karşılığında iktisap olunan değerler beyan tarihindeki rayiç bedelden aşağı olamaz.
Arazî, arsa ve bunlar üzerindeki binaların (Bağımsız bölümler dahil) ivazsız devir ve temlikinde matrah, bunların devir ve temlik tarihindeki rayiç bedelleri ile devir ve temlik edenin iktisap maliyetleri arasındaki farktır.
İktisap maliyetinin tespiti
İktisap maliyeti (Üçüncü Kısımla ilgili geçici madde hükmü mahfuz olmak kaydiyle) aşağıdaki esaslara göre tespit olunur.
a) Vergiyi doğuran olayın vukuu tarihinde Bina ve Arazi vergilerinin tarhına esas olan vergi değeri,
b) Bina ve Arazi vergilerinin tarhına esas olan vergi değerinden yüksek bir iktisap değeri mevcutsa bu değer.
Bu fıkrada Bina ve Arazı Vergisi tarhına esas olan değerden yüksek değer olarak kabul edilecek değerler, ivazlı intikallerde Emlâk Alım Vergisi ivazsız intikallerde Veraset ve İntikal Vergisi matrahının tespitine esas olan değerdir.
Matrahtan yapılacak tenziller
Aşağıda gösterilen giderler matrahtan tenzil olunur.
a) Gayrimenkulün iktisabı için ödenmiş bulunan her türlü vergi, resim ve harçlarla faiz, komisyon ve benzeri masraflar.
b) İktisaptan itibaren her yıl için iktisap maliyetinin % 5 i oranında hesaplanacak götürü gider ile bina ve arazi için ödenmiş bulunan bina ve arazi vergileri.
Verginin nispeti
Vergi, 36, 37 ve 38 inci maddeler gereğince tespit edilen matrah üzerinden aşağıdaki nispetlerde alınır.
Verginin nispeti % | |
İlk 50 000 lira için | 15 |
Sonragelen 50 000 lira için | 20 |
Sonra gelen 200 000 lira için | 30 |
Sonra gelen 300 000 lira için | 40 |
600 001 lira ve daha fazlası için | 50 |
Tarh, tahakkuk ve ödeme esasları
Tarh yeri
Vergi, gayrimenkulün bulunduğu yer vergi dairesince tarh olunur.
Beyan esası, beyannamenin şekli ve ödeme süresi
Bu kanuna göre vergi, mükellefin beyanı üzerine tarh olunur.
Beyannamenin şekli ve muhtevası Maliye Bakanlığınca tespit ve tayin olunur.
Beyanname, gayrimenkulün tapuya tescil tarihinden itibaren bir ay içerisinde ilgili vergi dairesine verilir ve vergi aynı süre içinde ödenir.
Vergi teminatı
Mükellefler devir ve temlik dolayısiyle kendilerine ödenecek meblâğın (İvazsız intikallerde beyan edecekleri değerin) % 3 ünü verginin teminatı olarak şekli ve muhtevası Maliye Bakanlığınca tespit olunacak bir bildirimle gayrimenkulün bulunduğu yer vergi dairesine yatırmaya mecburdurlar.
Asgari vergi
Arsa, arazi ve bunlar üzerindeki binaların (Bağımsız bölümler dahil) hisse üzerinden veya taksim veya ifraz suretiyle devir ve temlik edilmesi halinde, muameleye konu olan gayr, menkulün vergisi, gayrimenkulün tümü için rayiç bedel esas alınmak suretiyle hesaplanan verginin, muamele konusu gayrimenkule isabet eden kısmından aşağı olamaz. Bu asgarî verginin hesaplanmasında; muamele konusu gayrimenkulun iktisap maliyetinin, bu gayrimenkulun tümünün iktisap maliyetine olan oranı esas alınır.
Muamele konusu gayrimenkulun iktisap maliyeti ise, bu gayrimenkul karşılığında iktisap olunan değerlerin gayrımenkulün tümünün rayiç bedeline oranlanması suretiyle bulunur.
ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
Mahsup
Mükellefin kesinleşen vergisinden 42 nci madde gereğince vergi karşılığı olarak tevkif edilen para mahsubedilir. Fazlası vergi dairesince mükellefe bildirilir. Bildirme tarihinden itibaren bir yıl içinde müracaat halinde kendisine ret ve iade olunur.
Bu kanuna göre vergiye tabi değer farkları Gelir veya Kurumlar Vergisinin mevzuuna girdiği takdirde, 42 nci madde gereğince vergi teminatı alınmakla iktifa olunur. Teminat olarak alınan bu vergi Gelir ve Kurumlar Vergisinden tamamen mahsubedilir.
Vergi Usul ve Emlâk Alım Vergisi Kanunlarının uygulanması
Bu kanun hükümleri mahfuz olmak üzere, Vergi Usul Kanunu ile Emlâk Alım Vergisi Kanununun 12, 13, 14 ve 15 inci maddeleri hükümleri bu vergi hakkında da uygulanır.
Tapu memurlarının görevi
Tapu memurları, vergi teminatının yatırıldığını gösteren makbuz ibraz edilmedikçe, tapu işlemlerini yapamazlar. Gerekli teminatın tamamen yatırılmasından önce muamele yapan tapu memurları vergi teminatının ödenmesinden mükellefler ile birlikte müteselsilen sorumludurlar.
İlgili memurlar bu madde gereğince ödemeye mecbur oldukları meblâğlar için mükelleflere rücu edebilirler.
Bu kanunun uygulanmasında, Emlâk Vergisi Kanunu yürürlüğe girinceye kadar iktisap maliyeti aşağıdaki şekilde tespit olunan değerlerdir;
a) Bina Vergisi tarhına esas gayrisafî iratları veya Arazi Vergisi tarhına esas değerleri 1/1/1947 den önce tahrir veya takdir edilmek suretiyle konulmuş olan gayrimenkuller için, Vergi Usul Kanununun 268 inci maddesinde gösterilen vergi değerlerinin 12 katı,
b) Gayrisafî iratları veya değerleri 1/1/1947 - 1/1/1959 tarihleri arasında konulmuş bulunan gayrimenkuller için, Vergi Usul Kanununun 268 inci maddesinde gösterilen değerin 8 katı,
c) Gayrisafî iratları veya değerleri 1/1/1959 - 1/1/1965 tarihleri arasında konulmuş gayrimenkuller için Vergi Usul Kanununun 268 inci maddesinde gösterilen değerin 5 katı,
d) Gayrisafî iratları veya değerleri 1/1/1965 - 1/1/1968 tarihleri arasında konulmuş gayrimenkuller için Vergi Usul Kanununun 268 inci maddesinde gösterilen değerin 2 katı,
e) Gayrisafî iratları veya değerleri 1/1/1968 den sonra konulmuş gayrimenkuller için Vergi Usul Kanununun 268 inci maddesinde gösterilen değerin birbuçuk katı,
Ancak, yukardaki misiller uygulanarak bulunacak değerlerden yüksek bir iktisap değeri mevcutsa bu değerin iktisap maliyeti olarak beyanı ihtiyarîdir.
Bu takdirde ihtiyaren beyan olunacak değerin ivazsız intikallerde Veraset ve intikal Vergisinin, ivazlı intikallerde Emlâk Alım Vergisi veya tapu devir harçlarının matrahının tespitine esas olmuş değer olması şarttır.
Mükellefler, diledikleri takdirde. Emlâk Vergisi Kanunu yürürlüğe girinceye kadar gayrimenkullerin devir ve temlikinden doğan değer farklarının tespitinde; Emlâk Vergisi Kanunu yürürlüğe girdikten sonra gayrimenkul alıcıları tarafından beyan olunacak vergi değerlerinin (Kesinleşmiş değerler) iktisap maliyeti yerine geçmesini ve vergi tahakkukunun bu beyandan sonra yapılmasını talebedebilirler.
DÖRDÜNCÜ KISIM
Spor-Toto Vergisi
Mevzuu
Spor-Toto oyunu, Spor-Toto Vergisine tabidir.
Mükellef, matrah, nispet Mükellef
Spor-Toto Vergisini Spor-Toto idaresi öder.
Matrah
Spor-Toto Vergisinin matrahı, Spor-Toto kuponlarında doldurulan kolon başına alınan ücrettir.
Spor-Toto Vergisi matraha ayrıca katılmaz ve tarifedeki ücret haricinde aksettirilmez.
Matrahtan gider ve vergi adı ile başka her hangi bir indirim yapılamaz.
Nispet
Spor-Toto Vergisinin nispeti % 20 dir.
Verginin tarhı
Beyan esası
Spor-Toto Vergisi Spor-Toto Müdürlüğünün beyanı üzerine tarh olunur.
Beyannamenin şekil ve muhtevası ile verilme zamanı ve yeri
Beyanda kullanılacak beyannamenin şekil ve muhtevası Maliye Bakanlığınca tespit olunur.
Spor-Toto Müdürlüğü 1 ay içinde nakden veya hesaben aldığı ücretlerin beyannamesini ertesi ayın 20 nci günü akşamına kadar bulunduğu yer vergi dairesine vermek mecburiyetindedir.
Ödeme süresi
Spor-Toto Müdürlüğü beyanname üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergileri beyanname verme süresi içinde ödemeye mecburdur.
BEŞİNCİ KISIM
Gider Vergileri Kanunundaki değişiklikler
13 Temmuz 1956 tarih ve 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 4 üncü maddesinin (a) bendi kaldırılmış ve aynı maddenin (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
Tezyini seramik eşya:
g) Teknik süsleme dışında tamamen elle süslemeye tabi tutulan ve sanat değeri olan vazo, duvar tabağı ve heykelcik gibi seramikten mamul süs eşyası.
Aynı kanunun değişik 13 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir:
II sayılı tablonun 3, 4, 5 ve 6 nci pozisyonlarındaki mamullerin montaj (Başkaları hesabına yapılan montaj dahil) suretiyle imal edilmesi halinde, mükellef, montajı yapandır.
Aynı kanunun, değişik 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
"Matrah
MADDE 14
Verginin matrahı, teslim edilesi:
a) I inci tabloda sıklet üzerinden vergiye tabi olan akaryakıtlarla III üncü tablodaki tuzun saf sikletleri,
b) Kibritin çöp adedi olarak miktarı,
c) Elektriğin kilovatsaat olarak miktarı,
d) Havagazının metreküp olarak miktarı,
e) Kahvenin gayrisafî sikleti,
f) Tekele tabi maddelerden tütün mamulleri ile ispirto ve ispirtolu içkiler ve çayın aylık satış bedelleri tutan,
Aylık satış bedelleri tutarı tabiri, Tekel Genel Müdürlüğü tevzi ve satış üniteleri tarafından bir ay içinde bayilere yapılan tekel maddeleri satış bedellerinin toplamını ifade eder.
g) Diğer maddelerin satış bedelidir.
Satış bedeli tabiri, teslim edilen maddeler karşılığında her ne adla olursa olsun müşteriden alınan veya müşterinin borçlandığı para veya diğer değerlerin toplamını ifade eder.
h) Satış bedeli veya aylık satış bedeli tutarı bulunmıyan teslimlerde Vergi Usul Kanununa göre hesaplanacak emsal bedeli vergiye matrah ittihaz olunur.
II sayılı tablonun 3, 4, 5 ve 6 ncı pozisyonlarındaki mamullerin montajının başkaları hesabına yapılması halinde matrah mamulün Vergi Usul Kanununa göre bulunacak emsal bedelidir."
Aynı kanunun değişik 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
b) Ölçü esası
"MADDE 24
İthal edilen;
a) I inci tabloda sıklet üzerinden vergiye tabi tutulmuş olan akaryakıtlarla, III üncü tablodaki tuzun saf sıkletleri (Akaryakıtların zarfları bu kanuna bağlı IV üncü tablodaki pozisyonuna göre vergilendirilir.)
b) Kibritin çöp adedi olarak miktarı,
c) Elektriğin kilovatsaat olarak miktarı,
d) Havagazının metreküp olarak miktarı,
e) Kahvenin gayrisafî sıkleti,"
Aynı kanunun değişik 27 nci maddesinin somuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir:
II sayılı tablomun 3, 4, 5 ve 6 ncı pozisyonlarındaki mamuller ile I sayılı tablonun 9/B, C, D ve E pozisyonundaki camlar için ilk madde indirimi uygulanmaz.
Ancak, dahilde alınan İstihsal Vergisine tabi tutulan maddeler İstihsal Vergisi ödenmek suretiyle tedarik edilerek II sayılı tablonun 3, 4, 5 ve 6 ncı pozisyonlarında ve I sayılı tablonun 9/B, C, D ve E pozisyonunda gösterilen mamullerin imalinde ve bunların bünyesine girecek şekilde kullanıldığı takdirde, ilk madde indirimi esası uygulanır.
Aynı kanunun değişik 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
"Nispet
MADDE 33
Banka ve sigorta muameleleri vergisinin nispeti % 25 tir. T.C. Merkez Bankası ile bankalar arasındaki reeskont muameleleri için bu nispet % 20 dir. Kambiyo muamelelerinde nispet matrahın onbinde beşidir."
Aynı kanunun değişik 34 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Mevzuu, vergiyi doğuran olay
MADDE 34
Türkiye sınırları içinde petrol boru hatları ile yapılan yerli hampetrol taşımaları ve aşağıda yazılı umuma mahsus vasıtalarla yapılan taşımalardan yük taşımaları ile belli bir tarifeye dayanılarak yapılan yolcu taşımaları Nakliyat Vergisine tabidir.
a) Demiryolu üzerinde işliyen vasıtalar,
b) Tramvay, tünel, troleybüs, otobüs ve yolcu taşımaya mahsus sair motorlu kara nakil vasıtaları (Otomobil, kamyonet, motosiklet, motorlu bisiklet hariç)
c) Makina ile müteharrik gemiler,
d) Uçaklar,"
Aynı kanunun değişik 35 inci maddesinin birinci fıkrası hükmü, aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye (k) ve (1) bendleri eklenmiştir.
"İstisnalar
MADDE 35
Aşağıda yazılı yolcu ve yük taşımaları ile yerli hampetrol taşımaları Nakliyat Vergisinden müstesnadır:
k) Bir petrol boru hattına iltisak halinde bulunan tâli derecedeki boru hatları ile iltisak noktasına kadar yapılan yerli hampetrol taşımaları.
l) Belediyelere rüsum ödiyerek yolcu taşıyan şehir içi özel kara nakil vasıtaları."
Aynı kanunun değişik 36 ıncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Mükellef
MADDE 36
Nakliyat Vergisini 34 üncü maddede yazılı nakil vasıtalarını ve petrol boru hatlarını işletenler öder. (Petrol boru hatlarını İşletenler, Petrol Kanununa göre belge sahibi taşıyıcılardır. )
Belge sahibi taşıyıcılar bu kanun gereğince ödiyecekleri Petrol Boru Hattı Nakliyat Vergisini, 6326 sayılı Petrol Kanununun veya bu kanunun ek ve tadillerinin ilgili hükümlerine göre tespit edilecek petrol boru hattı ücret tarifelerindeki taşıma ücretine ilâve suretiyle petrolü taşıtandan tahsil ederler.
Belli bir iş veya belli bir süre için kiralanan taşıtlarla kiralıyana ait eşya ve şahısların taşınmasında vergi mükellefi taşıt sahibidir."
Aynı kanunun 37 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
"Matrah
MADDE 37
Nakliyat Vergisinin matrahı yolcu ve yük taşımaları karşılığında nakden veya hesaben alman ücret, petrol boru hatları ile yapılan taşımalarda taşman yerli hampetrolün varil olarak miktarıdır. (Yataklı vagonlarla vaki seyahatlerde ödenen yatak ücretinin Türkiye sınırları içine isabet eden kısmı matraha dahil edilir.) Belli bir iş veya belli bir süre için kiralanan nakil vasıtaları ile kiralıyana ait eşya ve şahısların taşınmasında vergi matrahı nakil vasıtası sahibine ödenen kira bedelidir."
Aynı kanunun değişik 38 inci maddesinin matlabı ve birinci fıkrası hükmü aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bu fıkraya bir (III) üncü bend eklenmiştir:
"Verginin nisbeti ve haddi
MADDE 38
Nakliyat Vergisinin nisbet ve hadleri aşağıda gösterilmiştir.
III - Petrol boru hatları ile yapılan yerli hampetrol taşımalarında varil başına...... 3 TL."
Aynı kanuna aşağıdaki mükerrer 38 İnci madde eklenmiştir:
"MÜKERRER MADDE 38
Petrol boru hatları ile yapılan yerli hampetrol taşımalarından bu kanun gereğince alınacak olan Nakliyat Vergisi hakkında, 6326 sayılı Petrol Kanununun «Vergi sınırı» matlabını taşıyan, 6558 sayılı Kanunla değişik 111 inci maddesi hükümleri uygulanmaz."
Aynı kanunun 43 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
"Nisbet
MADDE 43
PTT Hizmetleri Vergisi aşağıdaki gösterilen nisbetlerde alınır.
1. Posta hizmetleri | (% 8) |
2. Telgraf hizmetleri | (% 10) |
3. Telefon hizmetleri | (% 10) |
Aynı kanuna bina inşaat vergisi başlığı altında ve aşağıda gösterilen ek - 1, 2, 3 ve 4 üncü maddeleri ihtiva eden üçüncü kısım eklenmiş; kısımlar arasında müşterek hükümlerle ilgili üçüncü kısım dördüncü kısım olarak değiştirilmiştir:
"Mevzu, vergiyi doğuran olay
EK MADDE 1
Bu kanuna bağlı V sayılı tabloda yazılı olup, belediye sınırları içinde yapılan her türlü bina inşaatı, (ilâve ve tadiller dahil) inşaat ruhsatının alınmasında, mezkûr tabloda gösterilen nisbet ve hadlerde bina inşaat vergisine tabidir.
İlâve ve tadiller de; bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce inşa edilmiş olan binaların yüzölçümleri ilâve edilen kısımla birlikte istisna haddini aşarsa, vergi yalnız ilâve edilen kısmın yüzölçümü üzerinden hesaplanır.
Bu kanunun yürürlüğü tarihînden sonra İnşa edilmiş olan binalarda tadil ve ilâveler yapılması halinde, vergi, binanın önceki yüzölçümü İle ilâve kısmın yüzölçümü toplamı üzerinden hesaplanır.
Ancak, daha Önce aynı konut ve işyeri birimleri için ödenmiş bulunan Bina inşaat Vergisi yeniden hesaplanan vergiden mahsubedilir.
İstisnalar
EK MADDE 2
Genel, katma, özel idare ve belediye bütçelerinden karşılanan her türlü bina inşaatı ile hastane, prevantoryum, sanatoryum, parasız dispanserler, fabrika, değirmen, imalâthaneler ile Devlet Planlama Teşkilâtı Teşvik ve Uygulama Dairesince teşviki karara bağlanmış oteller, moteller ve kooperatifler eliyle yapılan sanayi ve küçük sanat siteleri ve esnaf çarşıları ve Devlete veya demeklere devrolunmak üzere inşa edilen okullar, talebe yurtları ve 100 yi aşmıyan konut birimleri ile nüfusu 20 binden az olan belediye sınırları içindeki her türlü inşaat Bina inşaat Vergisinden müstesnadır.
Deprem, su basması, yangın gibi tabu afetlerin vuku bulduğu bölgelerde, bu afetlerin vukuunu takibeden yıldan itibaren en geç 5 yıl içinde inşa edilen binalar, bu vergiye tabi değildir.
Mezkûr bölgeler Maliye ve İmar ve iskân Bakanlıklarınca müştereken tespit olunur.
Mükellef
EK MADDE 3
Bina inşaat Vergisini, inşaat, ilâve veya tadilât için inşaat ruhsatı alanlar öder.
Matrah
EK MADDE 4
Bina inşaat Vergisinin matrahı, binaların her bir konut veya işyeri biriminin ayrı ayrı inşaat sahalarının yüz ölçümleridir.
Matrahın hesaplanmasında m² kesirleri atılır."
Aynı kanunun 45 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir:
Bina inşaat Vergisi, mükelleflerin, ilgili belediyelerce tasdik edilmiş yazılı beyanı üzerine tarh olunur.
Aynı kanunun değişik 47 nci maddesinin (c) fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bu maddeye aşağıdaki (g) fıkrası eklenmiştir.
c) PTT Genel Müdürlüğü ile taşıma müesseseleri ve petrol boru hattı belge sahipleri bir ay içinde nakden veya hesaben aldıkları ücretleri ve taşıdıkları yerli hampetrolün beyannamesini o ayın sonundan itibaren 45 gün içinde verirler. Devlet Demiryolları, Devlet Havayolları ve Denizcilik Bankası için bu müddet 75 gündür.
g) Bina inşaat vergisi mükellefleri, inşaat vergisine ait muamelelerini inşaat ruhsatının alınmasından önce ilgili vergi dairesine bir beyanname ile bildirmeye mecburdurlar.
İnşaatın kısmen yapılması veya hiç yapılmaması halinde inşaat ruhsatı kısmen veya tamamen iptal edilir veya kullanılırsa daha önce Ödenmiş olan vergide gerekli düzeltme ve iadeler yapılır.
Aynı kanuna 66 ncı maddesinden sonra aşağıdaki ek 1 ve 2 nci maddeleri ihtiva eden altıncı bölüm eklenmiştir.
ALTINCI BÖLÜM
Bina İnşaat Vergisi ile ilgili çeşitli hükümler
Belediye ve tapu memurlarının görevleri
Belediye imar ve yapı kontrol memurları inşaat zim edilmiş Bina inşaat Vergisinin ödendiğini gösterir belgeleri talep ve iskân ruhsatlarının verilmesinden önce, ilgili vergi dairesince tanetmeğe ve muhafazaya mecburdurlar.
Tapu ve kadastro idareleri, ilgili muameleleri yapmadan önce, Bina inşaat Vergisinin ödendiğini gösterir belgeleri talep etmeye ve muhafazaya mecburdurlar.
Söz konusu belgelerin şekil ve muhtevasını Maliye Bakanlığı tayin eder.
Gerekli muamelelerin ifasını müteakip mezkûr belgeler, muhtevası Maliye Bakanlığınca tespit olunacak cetvellere dökülür ve bunlar muamelenin yapıldığı tarihten itibaren en geç 15 gün içinde ilgili vergi dairesine gönderilir.
Belediye ve tapu memurlarının sorumluluğu
Gerekli verginin tamamen ödenmesinden önce ruhsat veren belediye ve muamele yapan tapu memurları verginin ödenmesinden mükellefler ile müteselsilen sorumludurlar.
Belediye ve tapu memurları bu madde gereğince ödemeye mecbur oldukları vergiler için mükelleflere rücu edebilirler.
Aynı kanuna bağlı I sayılı İlk istihsal Maddeleri tablosunun değişik 2/E pozisyonu aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
E) Sıvılandırılmış petrol gazı (L. P. G. ) (1 Kg. s. den 30 Krş. ) |
Aynı kanuna bağlı I sayılı tablonun 9 uncu pozisyonu aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
9. Camlar:
A) Cam ilk maddeleri ile hurda camlardan imal olunan ilk istihsal mahsulü her türlü cam ve cam eşya (B, C, D ve E fıkralarındaki camlar hariç) | 20% |
B) İşlenmemiş çekme veya lifleme cam (İmal sırasında kaplama yapılmış olsun olmasın) (Kare veya müstakil veya gayri şekilde kesilerek şekillendirilmiş yaprak halinde cam) | |
a) 4 mm, den daha fazla kalınlıkta olan adi ve buzlu pencere camları | 40% |
b) Renkli, dalgalı ve çizgili pencere camları | 50% |
c) Diğerleri | 50% |
C) Emniyet camları | 50% |
D) Cam damacana, şişe, küçük şişe (ilâç şişeleri ile tabiî meyva suları için kullanılan şişeler hariç) | 40% |
E) Aydınlatma ve işaret işleri için cam eşya (Optik tarzda işlenmemiş ve optik camdan yapılmamış) (Lamba ve şişeleri ile elektrik ampulleri hariç) | 40% |
Aynı kanuna bağlı II sayılı tablonun 3 üncü pozisyonu aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
3. Taşıtlar:
a) (b), (c) ve (d) bentlerinde yazılı olanlar dışında kalan her türlü motorlu kara taşıtları. Nispet | (%20) |
b) Motosiklet ve yan arabası, sandalların arka tarafına takılan benzinle müteharrik motorlar. Nispet | (%20) |
c) Kamyonetler. Nispet | (%20) |
d) Binek otomobilleri. Nispet | (%25) |
e) Motorlu kara taşıtlarının motorlu şaşileri. Nispet | (%15) |
f) Motorlu kara taşıtlarının motorsuz şasileri. Nispet | (%10) |
g) Bisikletler (Oyuncak olanlar hariç). Nispet | (%5) |
Aynı kanuna bağlı II sayılı tablonun 5 inci pozisyonu aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
5. Ses cihazları ve levazımı:
a) Pikap ve pikaplı radyolar. Nispet | (%10) |
b) Sair her türlü radyo alıcı cihazları. Nispet | (%5) |
c) Ses kaydeden cihazlar. Nispet | (%20) |
d) Her nevi gramafon, gramafon plağı ve iğneleri, ses şeritleri. Nispet | (%20) |
e) Her türlü televizyon. Nispet | (%20) |
Aynı kanuna bağlı II sayılı tablonun 7 nci pozisyonuna aşağıdaki c, d, e, f, g bentleri eklenmiştir:
c) Cilâsız veya sırsız seramikten döşemelik veya kaplamalık karolar ve benzerleri. | (%20) |
d) Seramikten döşemelik veya kaplamalık diğer karolar ve benzerleri, | (%20) |
e) Musluk taşları, lavabolar, bideler, aptesthane küvetleri, banyolar ve sıhhî tesisatta kullanılan benzeri sair sabit teçhizat | (%20) |
f) Porselenden sofra eşyası ve umumiyetle evde veya tuvalet İşlerinde kullanılan diğer eşya. | (%20) |
g) Sair seramik maddelerden sofra eşyası ve umumiyetle evde veya tuvalet işlerinde kullanılan diğer eşya. | (%20) |
Aynı kanuna bağlı III sayılı tablonun başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
III - Kahve, kakao, glikoz, kola özütleri ile bazı alkollü ve alkolsüz içkiler tablosu.
Aynı kanuna bağlı III sayılı tablonun 3 üncü pozisyonu aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
3. Tekel dışındaki alkollü ve alkolsüz içkiler:
a) Tabiî köpürür şarap | (%70) |
b) Sair şaraplar | (%20) |
c) Viski | (%70) |
d) Vermut ve kınakına şarabı | (%50) |
e) Her çeşit bira | (%20) |
f) Her çeşit kolalı İçkiler | (%20) |
Aynı kanuna bağlı III sayılı tablonun değişik 4 üncü pozisyonu aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
4. Glikoz | (%25) |
Aynı kanuna bağlı III sayılı tablonun sonuna 6 ncı pozisyon eklenmiştir:
6. Her türlü kolalı içki imalinde kullanılan özütler | (%40) |
Aynı kanuna aşağıdaki (V) sayılı tablo eklenmiştir.
V - Bina inşaat tablosu:
Yukardaki 1 ve 2 No. lu tarifeler; belediye sınırı içi nüfusu (En son nüfus sayımı sonuçlarına göre) 100 001 - 200 000 arasında olan şehirlerde % 5; 200 001 - 400 000 arasında olan şehirlerde % 10; 400 000 in üstünde olan şehirlerde % 15 oranlarında zamla uygulanır.
ALTINCI KISIM
Emlak Alım Vergisi Kanununda yapılan değişiklikler
18/2/1963 tarih ve 198 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
İvaz karşılığında, Türkiye'deki gayrimenkullerin iktisabı, gayrimenkuller üzerinde irtifak haklarının ve gayrimenkul mükellefiyetinin tesisi, bu hakların ve kuru mülkiyetin devri; arsa üzerine inşa veya binaya ilâve suretiyle binalar, bağımsız bölümler veya katlar (Eklentiler veya ortak yer paylan dahil) meydana getirilmesi, Emlâk Alım Vergisine tabidir.
Aynı Kanunun 2 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir:
Arsa üzerine inşa veya binaya ilâve suretiyle binalar, bağımsız bölümler veya katlar (Eklentiler veya ortak yer paylan dahil) meydana getirilmesinde mükellef, adlarına yapı kullanma izni (İskân belgesi) verilenlerdir.
Aynı Kanunun 3 üncü maddesinin (c) fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki (g) ve (h) fıkraları eklenmiştir;
c) Karşılıklı olmak şartiyle diplomatik ihtiyaçlarla konsolosluk ihtiyaçları için yapılan ve 1 İnci maddenin kapsamına giren iktisap ve işlemler,
g) Münhasıran bir tek gerçek kişi tarafından münferiden veya usul ve füruğ veya 3 üncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlar tarafından müştereken arsa üzerine inşa veya binaya ilâve suretiyle binalar bağımsız bölümler veya katlar meydana getirilmesinde, meydana getirilen binalar, bağımsız bölümler veya katların toplam satış değerlerinin 50 000 lirası (Bakanlar Kurulu bu haddi bir misline kadar artırmaya yetkilidir. )
h) Deprem, su basması, yangın gibi tabiî afetlerin vukubulduğu bölgelerde, bu afetlerin vukuunu takibeden yıldan itibaren en çok beş yıl içinde arsa üzerine inşa veya binaya ilâve suretiyle meydana getirilen binalar, bağımsız bölümler veya katlar.
Mezkûr bölgeler Maliye ve İmar ve İskân Bakanlıklarınca müştereken tespit olunur.
(Bu fıkra hükmü bu kanunun yürürlük tarihinden önceki devre İçinde uygulanır.)
Aynı kanunun 4 üncü maddesinin (a) fıkrasının başına «kuru mülkiyetin devri ile» ibaresi eklenmiş aynı maddeye ayrıca aşağıdaki (e) fıkrası ilâve edilmiştir;
e) Arsa veya bina üzerine inşa veya binaya ilâve suretiyle binalar, bağımsız bölümler veya katlar meydana getirilmesinde satış değeri,
Aynı kanunun 8, 10 ve 11 inci maddeleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
"Beyan esası
MADDE 8
Emlâk Alım Vergisi, arsa üzerine inşa veya binaya ilâve suretiyle binalar, bağımsız bölümler veya katlar meydana getirilmesinde vergi dairesine, diğer hallerde tapu dairesine yapılacak yazılı beyan Üzerine tarh olunur.
Beyannamenin şekil ve muhtevası Maliye Bakanlığınca tespit ve tayin olunur."
"Tarh yeri
MADDE 10
Emlâk Alım Vergisi 8 inci maddeye göre yazılı beyanın verildiği vergi dairesince veya tapu dairesince tarh olunur."
"Tarh zamanı
MADDE 11
Emlâk Alım Vergisi, arsa üzerine inşa veya binaya ilâve suretiyle binalar, bağımsız bölümler veya katlar meydana getirilmesinde belediyelerce yapı kullanma izninin (İskan belgesi) verilmesinden, diğer hallerde muamelenin tapu dairelerinde yapılmasından önce tarh olunur."
Aynı kanunun 12 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
İlgililer tarafından beyan edilecek satış değerleri ve satış bedelleri, beyan tarihindeki rayiç bedelden aşağı olamaz.
Rayiç bedel beyan tarihindeki normal alım - satım bedelidir.
Aynı kanunun 15 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
Vergi daireleri gerek re’sen ve gerekse bildirim suretiyle eksik beyan edildiğini öğrendikleri satış bedeli ve satış değerleri için rayiç bedel takdiri yaptırırlar.
Aynı kanunun 16 ve 17 nci maddeleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Ödeme zamanı ve yeri
MADDE 16
Emlâk Alım Vergisi arsa üzerine inşa veya binaya ilâve suretiyle binalar, bağımsız bölümler veya katlar meydana getirilmesinde yapı kullanma izninin (İskân belgesi) verilmesinden, diğer hallerde muamelenin tapu dairesinde yapılmasından önce vergi dairesine ödenir."
"Memurların sorumlulukları
MADDE 17
Gerekli verginin tamamen ödenmesinden önce muamele yapan memurları ve yapı kullanma izni (İskân belgesi) veren memurlar verginin ödenmesinden mükellefler ile birlikte müteselsilen sorumludurlar.
İlgili memurlar bu madde gereğince ödemeye mecbur oldukları vergiler için mükelleflere rücu edebilirler."
Aynı kanunun 17 nci maddesinden sonra aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
"Mahsup
EK MADDE 1
Arsa üzerine inşa veya binaya ilâve suretiyle binalar, katlar veya bağımsız bölümler meydana getirilmesinde hesaplanan Emlâk Alım Vergisinden, bunların meydana getirildiği takvim yılından önceki 5 yıl içinde üzerine inşaat veya ilâve yapılan arsa veya binaların tamamı veya payına ilişkin olarak aynı mükellefler tarafından ödenmiş bulunan Emlâk Alım Vergisi mahsubolunur."
Aynı kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
Bu miktar 50 liradan az, 250 liradan çok olamaz.
YEDİNCİ KISIM
Veraset ve İntikal Vergisi Kanuniyle ilgili değişiklikler
7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"BÖLÜM 3
Matrahın tayini, verginin tarhı ve nisbet
Verginin matrahı ve ilk tarhiyat
MADDE 10
Veraset ve İntikal Vergisinin matrahı, intikal eden malların Vergi Usul Kanununa göre bulunan değerleridir. (12 nci maddede yazılı borç ve masrafların tenzili lâzım geldiği takdirde matrah yukarda yazılı değerlerden bu tenziller yapıldıktan sonra kalan miktardır. )
Mükellefler ilk tarbiyatta nazara alınmak üzere Veraset ve İntikal Vergisi mevzuuna giren mallan aşağıda belirtilen değerleme ölçülerinden faydalanarak, belirtilmiyenler bakımından ise Vergi Usul Kanununun servetleri değerleme ile ilgili 3 üncü bölümündeki esaslara göre değerlemek ve beyannamelerinde göstermek zorundadırlar.
a) Ticarî sermaye; bilanço esasına göre defter tutanlarda ölüm tarihine takaddüm eden takvim yılı bilançosuna göre bulunacak öz sermaye, ticarî sermayedir.
Mükellefler isterlerse ölüm günü itibariyle çıkaracakları bilançoyu esas alarak öz sermayelerini tespit edebilirler.
İşletme esasına göre defter tutanlarla götürü mükellefiyete tabi olanlarda ticarî sermaye olarak murisin ölüm tarihindeki ticari varlığı beyan edilir.
Öz sermaye veya ticari varlık, bu maddedeki esaslara göre bu maddede hüküm olmıyan hallerde Vergi Usul Kanununun İktisadî işletmelere dahil kıymetlen değerleme ile ilgili 2 nci bölümündeki esaslara göre tespit olunur.
b) Gayrimenkuller ticarî işletmeye dahil olsun olmasın rayiç bedelle değerlenir.
c) Menkul mallar ve gemiler rayiç bedelle değerlenir,
d) Esham; borsada kayıtlı ise ölüm tarihine takaddüm eden üç yıl içindeki en son muamele değeri ile değerlenir. Borsada kayıtlı değil ise veya kayıtlı olup da üç yıl içinde muamele görmemiş ise itibari değerle değerlenir.
e) Tahvilât; Vergi Usul Kanununun 266 nci maddesindeki hükümlere göre değerlenir.
f) Yabancı paralar; borsa rayici ile; borsada rayici yoksa Maliye Bakanlığınca tespit olunacak kura göre değerlenir.
g) Haklar; tescile tabi bilumum halıların değeri tesisleri sırasında tapu siciline kaydedilen değerdir.
Tapu sicilinde bedeli gösterilmiyen haklarla, bunlar dışındaki bilumum haklar (Sınaî ve edebî mülkiyet haklariyle imtiyazlar dahil) mükellef tarafından değerlendirilmez ve ilk tarhiyatta nazara alınmaz.
İdare yukardaki esaslara göre beyan edilen bu değerler üzerinden vergiyi beyannamenin verildiği tarihten itibaren en geç onbeş gün içinde tarh eder. Tarh edilen vergiler intikal eden malların Vergi Usul Kanununa göre bulunacak değerlerine göre ikmal edilir.
İlk tarhiyatta nazara alınmak üzere mükellefler tarafından bu maddedeki esaslara göre beyan edilen miktar ile idarece aynı değerleme ölçülerine göre bulunan miktar arasındaki farka alt vergi, kusur cezalı olarak alınır.
Ancak, menkul mallar ile gayrimenkuller ve gemilere ilişkin değerlemelerde % 50 ye kadar bulunacak fark için ceza uygulanmaz.
Bu madde ve geçici 1 inci maddeye göre yapılacak ilk tarhiyatla ilgili ödemeler kanunun 19 uncu maddesinde bahis konusu edilen «tamamen ödemeyi» tazammun etmez."
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 297 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;
"Bina ve arazi
MADDE 297
Ticarî sermayeye dahil olsun olmasın bilûmum binalarla arazi vergi değeri ile değerlenir.
Veraset ve intikal Vergisi tatbikatında işbu gayrimenkuller rayiç bedelle değerlenir.
Rayiç bedel; intikal eden gayrimenkulun değerleme günündeki alım - satım değeridir."
Aynı kanuna aşağıdaki geçici birinci madde eklenmiştir:
"GEÇİCİ MADDE 1
Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, mükelleflerce beyan edilmiş değerlere göre, (Takdir Komisyonuna sevk edilmiş malların değerleri dahil) kısmen veya tamamen teşekkül etmiş matrahlar üzerinden vergi yürürlük tarihinden itibaren üç ay içinde tarh olunur.
Tarh olunan bu vergiler intikal eden malların Vergi Usul Kanununa göre bulunacak değerleri üzerinden cezasız olarak ikmal edilir."
SEKİZİNCİ KISIM
1/7/1964 tarihli ve 438 sayılı Damga Vergisi Kanununda yapılan değişiklikler
1/7/1964 tarihli ve 488 saydı Damga Vergisi Kanununun 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Belli para gösterme mecburiyeti
MADDE 11
Cari hesap şeklinde açılan kredilerle her türlü ikra- zata ait taahhütname ve mukavelenameler (İskonto ve iştira senetleri taahhütnamesi - Dispans - dahil) ve bunların temlik, yenileme, devir ve değiştirilmesine müteallik bütün kâğıtlarda ve keza matlupların devir ve temlikine ilişkin mukavelename ve temliknamelerde ikraz veya temlik edilen para miktarının veya azamî haddinin gösterilmesi mecburidir. Gösterilmediği takdirde bu kâğıtların her birinden alınması gereken Damga Vergisi ile cezası olayın meydana çıktığı tarihte, ilgili bulunduğu cari hesapta kayıtlı kredi veya ikrazat miktarına göre hesaplanır ve alınır.
Bu vergi ve cezanın ödenmesinde mukriz ve müstakrizlerle temlik eden ve adına temlik yapılan şahıslar ve müesseseler müteselsilen sorumludurlar."
1/7/1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 14 üncü maddesinin 2 nci fıkrasının sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir:
Mukavelenamelerin müddetinin uzatılması halinde aynı miktar veya nispette vergi alınır.
Aynı kanunun 15 inci maddesinin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir:
Bu ödeme şekillerinin hangi işlemler için ne suretle uygulanacağım tespite Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Aynı kanunun 16 nci maddesinin 3 üncü fıkrasının sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir:
Noterde düzenlenecek kâğıtların Damga Vergisinin pul yapıştırılması şekliyle ödenmesinde ise bu pullar kâğıtların noterde kalan kopyalarına yapıştırılır.
Aynı Kanunun 17 nci maddesinin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir:
Maliye Bakanlığı yukarda yazılı olanların ve diğer kâğıtların vergisini basılı damga konulması şekliyle ödetmeye yetkilidir.
Aynı kanunun 18 inci maddesinin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir:
Maliye Bakanlığı lüzum göreceği kâğıtların vergisini makbuz verilmesi şekliyle ödetmeye yetkilidir.
Aynı kanunun 19 uncu maddesinin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir:
Maliye Bakanlığı lüzum gördüğü hallerde vergiyi istihkaktan kesinti yapılması şekliyle Ödetmeye yetkilidir.
Aynı kanunun 22 nci maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye (c) bendi eklenmiştir:
b) Maliye Bakanlığının müsaadesine bağlı hallerde, müsaade önceden alınmak kaydiyle:
aa) Müsaadenin münferit kâğıda taallûk etmesi halinde kâğıdın düzenlendiği günü takibeden yedi gün içinde,
bb) Müsaadenin devamlı olarak ve belirli kâğıtlara şâmil olmak üzere verilmesi halinde bir ay zarfında düzenlenecek kâğıtların vergisi ertesi ayın yedinci günü akşamına kadar,
c) Maliye Bakanlığının göstereceği lüzum üzerine makbuz verilmesi şekliyle ödeme yapılması hallerinde bir ay zarfında düzenlenecek kâğıtların vergisi ertesi ayın yedinci günü akşamına kadar,
Vergi Dairesine ödenir.
Aynı kanuna bağlı (I) sayılı tablo yeniden düzenlenerek aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
(I) SAYILI TABLO Damga Vergisine tabi kâğıtlar
I - AKİTLERDE İLGİLİ KÂĞITLAR: | |
1. Mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler: a) Belli parayı ihtiva edenler | (Binde 5) |
b) Belli parayı ihtiva etmiyenler | (10 T.L.) |
c) Kira mukavelenameleri (Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) | (Binde 1) |
d) Ekici ile alıcı arasında düzenlenen tütün alım satımı mukavelenameleri | (50 Krş.) |
2. Teklifnameler | (100 Krş) |
3. Anonim, eshamlı komandit ve limited şirket mukavelenameleri: | |
İlk 5 milyon lira için | (Binde 10) |
Sonra gelen 5 milyon lira için | (Binde 7,5) |
10 milyon liranın yukarısı için | (Binde 5) |
(Vergi miktarı 250 bin lirayı aşamaz) Şirket sermayesinin artırılması halinde artırılan meblâğa yukarıdaki nispetler yeniden uygulanır ve azamî had yeniden nazara alınır. | |
4. Kefalet, teminat ve rehin senetleri: | |
a) Belli parayı ihtiva edenler | (Binde 5) |
b) Belli parayı ihtiva etmiyenler | (10 T.L.) |
c) Ekici ile alıcı arasında düzenlenen tütün alım satımı ile ilgili rehin senetleri | (50 Krş.) |
5. Tahkimnameler ve sulhnameler: | |
a) Belli parayı ihtiva edenler | (Binde 5) |
b) Belli parayı ihtiva etmiyenler | (25 T.L.) |
6. Fesihnameler: | |
a) Belli parayı ihtiva edenler veya belli parayı ihtiva eden bir kâğıda taallûk edenler, | (Binde 1) |
b) Diğerleri | (10 T.L.) |
II - KARARLAR VE MAZBATALAR: | |
1. Meclislerden, resmî heyetlerden ve İdarî davalarla ilgili olmıyarak Danıştaydan verilen mazbata, ilâm ve kararlarla hakem kararları: | |
a) Belli parayı ihtiva edenler | (Binde 5) |
b) Belli parayı ihtiva etmiyenler | (25 T.L.) |
2. Artırma ve eksiltme kanunlarına tabi olan veya olmıyan daire ve kurumların yetkili organlarınca verilen her türlü ihale kararları | (Binde 3) |
III - TİCARİ İŞLEMLERDE KULLANILAN KAĞITLAR.: | |
1. Ticari ve mütedavil senetler: | |
a) Kambiyo senetleri ve kambiyo senetlerine benziyen senetler | (Binde 5) |
b) Emtia senetleri: | |
1. Resepise (Makbuz senedi) | (10 T.L.) |
2. Varant (Rehin senedi) | (6 T.L.) |
3. İyda senedi | (2 T.L.) |
4. Taşıma senedi | (5 T.L.) |
c) Konşimentolar | (6 T.L.) |
d) Deniz ödüncü senedi | (Binde 5) |
e) İpotekli borç senedi, irat senedi | (Binde 5) |
2. Ticarî belgeler: | |
a) Faturalar müstahsil makbuzlariyle gider puslalarının fatura yerine geçen nüshaları: | |
1. 100 liraya kadar olanlar (100 dahil) | (25 Krş.) |
2. 500 liraya kadar olanlar (500 dahil) | (50 Krş.) |
3. 1000 liraya kadar olanlar (1000 dahil) | (100 Krş.) |
4. 10000 liraya kadar olanlar (10000 dahil) | (200 Krş.) |
5. 50000 liraya kadar olanlar (50000 dahil) | (300 Krş.) |
6. 50000 den yukarı olanlar | (500 Krş.) |
b) Akreditif ve kredi mektup ve telgrafları | (Binde 3) |
c) Menşe ve mahreç şahadetnameleri | (10 T.L.) |
d) Bilançolar ve işletme hesabı hulâsaları | |
(Resmi dairelere ve bankalara ibraz edilenler): | |
1. Bilançolar | (20 T.L.) |
2. Kâr ve zarar cetvelleri | (10 T.L.) |
3. İşletme hesabı hulâsaları | (10 T.L.) |
e) Barnameler | (2 T.L.) |
f) Tasdikli manifesto nüshaları | (5 T.L.) |
g) Ordinolar | (100 Krş.) |
h) Bankalar veya ticarethaneler arasındaki münakale, tediye, irsal teslim ve tahsil emirleri | (100 Krş.) |
IV - MAKBUZLAR VE DİĞER KÂĞITLAR: | |
1. Makbuzlar (İbra senetleriyle kabzı mutazammın imza ve mühürleri ihtiva eden kâğıtlar dahil): | |
a) Belli bir parayı ihtiva etmiyenlerle 100 liraya kadar parayı ihtiva edenler (100 dahil) ve ilgilileri tarafından alınan paralar için icra dairelerine verilen makbuzlar | (25 Krş.) |
b) 500 liraya kadar parayı ihtiva edenler (500 dahil) | (50 Krş.) |
c) 1000 liraya kadar parayı ihtiva edenler (1 000 dahil) | (100 Krş.) |
d) 10 000 liraya kadar parayı ihtiva edenler (10 000 dahil) | (200 Krş.) |
e) 50 000 liraya kadar parayı ihtiva edenler (50 000 dahil) | (300 Krş.) |
f) 50 000 den yukarı olanlar | (500 Krş.) |
g) Avans makbuzları | (Binde 5) |
h) Kişiler tarafından belli parayı mutazammın olarak resmî dairelere verilen makbuz ve ibra senetleri ve resmî daireler hesabına ödenen paralar hakkında müteaddit nüsha olarak bankalara verilen makbuz senetlerinin mezkûr dairelere ait nüshaları | (Binde 5) |
i) Maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve saire gibi her ne ad ile olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar için verilen makbuzlar ile bu paralar nakden ödenmiyerek kişiler adına açılmış veya açılacak cari hesaplara nakledildiği veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli veya tediyeyi temin eden kâğıtlar | (Binde 4) |
j) Ödünç alınan paralar için verilen makbuzlar veya bu mahiyetteki senetler | (Binde 4) |
k) İcra dairelerince resmî daireler namına şahıslara ödenen paralar için düzenlenen makbuzlar | (Binde 4) |
2. Beyannameler: | |
a) Yabancı memleketlerden gelen posta müraselâtının gümrüklenmesi için postahanelerce gümrüklere verilen iste beyannamelerde yazılı her mürasele maddesi için | (100 Krş.) |
b) Kanun hükümlerine göre resmî dairelere verilen diğer beyannameler: | |
1. Yıllık Gelir Vergisi beyannameleri | (5 T.L.) |
2. Kurumlar Vergisi beyannameleri | (10 T.L.) |
3. Muhtesar beyannameler | (2,5 T.L.) |
4. Diğerleri | (1 T.L.) |
3. Havale mektupları, posta ve telgraf havalenameleri: | |
a) 500 liraya kadar olanlar (500 dahil) | (25 Krş.) |
b) 3 000 liraya kadar olanlar (3 000 dahil) | (100 Krş.) |
c) 3 000 liradan yukarı olanlar | (150 Krş.) |
4. Tarifede yazılı kâğıtlardan aslı bir liradan fazla maktu veya nispî vergiye tabi olanların resmî dairelere ibraz edilecek özet, suret ve tercümeleri | (1 T.L.) |
Aynı kanuna ekli 2 saydı tablonun V - Kurumlarla ilgili kâğıtlar bölümüne aşağıdaki 20 nci fıkra eklenmiştir.
20. İktisadî Devlet Teşekküllerine ve sermayesinin yarıdan fazlası Devlete veya İktisadî Devlet Teşekküllerine ait olan Kamu İktisadi Teşebbüslerine Hazinece yapılacak ikrazlara ait işlemlerle ilgili kâğıtlar.
DOKUZUNCU KISIM
Harçlar Kanunundaki değişiklikler
2/7/1964 tarih ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 76 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
"Harcın nispeti
MADDE 76
Konsolosluk harçları (5) sayılı tarifede yazılı nisbetler üzerinden alınır.
Konsoloslar tarafından yapılacak noter işlemlerinde (2) sayılı tarifede yazılı nisbetler uygulanır.
Ancak bu İşlemler dolayısıyle ödenmesi gereken maktu harçlar 4 misli (Yurt dışındaki işçiler için 3 misli) olarak tahsil olunur."
Aynı kanuna bağlı (1) sayılı tarifenin aşağıda yazılı pozisyonlarının nisbet ve hadlerinde karşılarında gösterildiği şekilde değişiklik yapılmıştır:
I - Başvurma harcı: | |
Dilekçe veya tutanakla dava açma veya davaya müdahale | |
1. Sulh mahkemelerinde | (10 T.L.) |
2. Asliye mahkemelerinde, idari yargı mercilerinde | (20 T.L.) |
3. Yargıtay ve Danıştayda | (30 T.L.) |
(Mahkemenin yetkisizlik veya görevsizlik kararı vermesi sebebiyle yetkili veya görevli mahkemeye yeniden başvurulması halinde bu harç alınmaz.) | |
II - Celse harcı: | |
(Taraflar veya vekilleri tarafından ertelenmelerine sebebiyet verilen celselerden) | |
1. Sulh mahkemelerinde | (10 T.L.) |
2. Asliye mahkemelerinde, idari yargı mercilerinde | (20 T.L.) |
III - Karar ve ilâm harcı: | |
2. Maktu harç: | |
a) 1 inci fıkra dışında kalan davalarla, taraf teşkiline imkân bulunmıyan davalarda ve davanın reddi kararıyla icra tetkik mercilerinin 1 inci fıkra dışında kalan kararlarında | (15 T.L.) |
b) (a) fıkrasında yazılı davalarda esasa taallûk eden Yargıtay ve Danıştay kararlarında | (60 T.L.) |
c) Yargıtay ve Danıştay'ın icranın tehiri kararlarında | (30 T.L.) |
B) icra ve iflâs harçları: | |
I - İcra harçları: | |
1. İcraya başvurma harcı | (10 T.L.) |
2. Değeri belli olmıyan icra takiplerinde icranın yerine. getirilmesi harcı | (20 T.L.) |
4, İdare harçları | (20 T.L.) |
(Haczedilen gayrimenkullerin idaresi, kira mukaveleleri düzenlenmesi ve hesap tutulması için.) | |
II - iflâs harçları: | |
1. Maktu harç: | |
iflâsın açılması veya konkordato isteği ve masaya katılma harcı | (50 T.L.) |
C) Ticaret sicili harçları: | |
I - Kayıt ve tescil harçları: | |
1. Ticarî işletmenin ve unvanının tescil ve ilânında: | |
a) Gerçek kişilere ve kooperatiflere ait işletmelerde | (150 T.L.) |
b) Şahıs şirketlerine ait işletmelerde | (500 T.L.) |
c) Sermaye şirketlerine ait işletmelerde | (1000 T.L. ) |
2. Temsile yetkili kılınan kimselerin tescil ve ilânında: | |
a) Gerçek kişiler ve kooperatiflere ait işletmelerde | (100 T.L.) |
b) Şahıs şirketlerine ait işletmelerde | (150 T.L.) |
c) Sermaye şirketlerine ait işletmelerde | (300 T.L.) |
3. Ticaret siciline tescil edilmiş olan vakıalardaki değişikliklerin tescilinde: | |
(Muhteva ile ilgili bulunmıyan düzeltmelerden harç alınmaz. ) | |
a) Gerçek kişilere ve kooperatiflere ait işletmemde | (100 T.L.) |
b) Şahıs şirketlerine ait işletmelerde | (150 T.L.) |
c) Sermaye şirketlerine ait işletmelerde(300TL.) | |
4. Kayıt silinmesinde: | |
a) Gerçek kişilere ve kooperatiflere ait işletmelerde | (50 T.L.) |
b) Şahıs şirketlerine ait işletmelerde | (100 T.L.) |
c) Sermaye şirketlerine ait işletmelerde şubelerin her biri, (Yabancı müesseselerin Türkiye’deki şubeleri dahil) ayrıca aynı harca tabidir. | (150 T.L.) |
II - Kayıt suretleri ve tasdikname harçları: | |
1. Kayıt suretleri sayfasından | (10 T.L.) |
2. Tasdiknameler | (30 T.L.) |
D) Diğer yargı harçları (Müşterek kısım): | |
I - Suret harçları: | |
a) İlâmın her sayfasının suretinden | (3 T.L.) |
b) Mahkeme ve merci zabıtnameleri ve diğer evrakın beher sayfasının suretlerinden | (3 T.L.) |
c) Avukatların tasdik ettiği vekâletname suretlerinden | (5 T.L.) |
d) Sulh hâkimi tarafından tasdik edilen vekâletname suretlerinden | (5 T.L.) |
Re'sen verilmesi icap eden suretler hariç olmak üzere, ceza mahkemelerinden alınacak suretlerden de aynı harçlar alınır.
Aynı kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin aşağıda yazılı pozisyonlarında ve bunların nisbet ve hadlerinde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:
I - Değer veya ağırlık üzerinden alınan nispi harçlar: | |
4. Konşimento yazılması harcı: | |
Konşimento yazılmasında eşyanın her gayrisafi tonundan | (25 Krş.) |
II - Maktu harçlar: | |
1. Belli meblağı ihtiva etmiyen ve alınacak harç miktarı kanun ve tarifede ayrıca gösterilmemiş olan senet, mukavele ve kâğıtlardaki imzaların beherinden | (10 T.L.) |
2. Her nevi tebliğ, ihbar, ihtar ve protestolardan muhataba tebliğ edilecek beher nüsha için | (10 T.L. ) |
3. Vekâletnameler: | |
a) Özel vekâletnamelerde beher imza için | (8 T.L.) |
b) Genel vekâletnamelerde beher imza için | (10 T.L.) |
4. Defter tasdiki: | |
a) Açılış, ara ve kapanış tasdik ve şerhleri (Beher defter için) | |
aa) İşletme defteri | (10 T.L.) |
bb) Bilanço esasına göre tutulan defterler | (50 T.L.) |
b) Açılış tasdiklerinde sayfaların mühürlenmesi | |
100 sayfaya kadar (100 sayfa dahil) | (10 T.L.) |
100 sayfadan yukarı beher 50 sayfa ve küsuratı için | (10 T.L.) |
5. Suretler ve tercümeler: | |
a) İlgililere veya ibraz edenlere verilecek her türlü mukavele, senet, yazılı kâğıt ve kayıt suretlerinin beher sayfasından | (2 T.L.) |
b) Tercüme suretleri ve yabancı dille yazılmış kâğıtların suretleri ve tercümeleri beher sayfasından | (5 T.L.) |
8. Piyango, seçim ve toplantılarda hazır bulunmaktan almanak harçlar: | |
Davet üzerine piyango ve hususî müesseselerin kur'a seçim ve toplantılarında | |
hazır bulunarak düzenlenecek tutanaklar | (500 T.L.) |
9. Düzeltme harcı: | |
Evvelki işin mahiyet ve değeri değişmemek şartiyle yapılacak düzeltmelere | |
ait beyannamelerden her imza için | (5 T.L.) |
10. Mukavele feshi harcı: | |
Değeri belli bir borç veya bir taahhüdün ikrarını tazammun etmiyen mukavelelerin feshinde beher imza için | (5 T.L.) |
11. Umumî ibra, umumi makbuz, tahkimname, ölüme bağlı tasarruf senet ve mukaveleleri, ölünceye kadar bakma akdi, vakıf, aile vakıfları, evlât edinme, karı- koca mallarının idaresi, babalığı tanıma senetleri, miras taksim, mukaveleleri, ifraz mukaveleleri ve bunlardan rücu ve bunların feshi ve bunların teferruatına dair senet, mukavele ve kâğıtların düzenlenmesinden ve noter tarafından re'sen düzenlenecek tutanaklardan | (50 T.L.) |
Aynı kanuna bağlı (3) sayılı tarifenin aşağıda yazılı pozisyonlarında ve bunların nispet ve hadlerinde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:
Vergi itiraz harçları | |
Vergi, resim, harç ve bunlara bağlı cezalarla ilgili anlaşmazlıklardan dolayı mükellefler tarafından İtiraz Komisyonlarında, Temyiz Komisyonunda ve Danıştayda; | |
I - Başvurma harcı; | |
1. Vergi İtiraz Komisyonlarına başvurma | (10 T.L.) |
2. Vergi Temyiz Komisyonuna başvurma | (25 T.L.) |
3. Danıştaya başvurma | (50 T.L.) |
III - Maktu harç: | |
Anlaşmazlık konusu değeri bulunmıyan tarhivatta yukardaki pozisyonlarda gösterilen, | |
1. İtiraz Komisyonu kararlarında | (20 T.L.) |
2. Temyiz Komisyonu kararlarında | (50 T.L.) |
3. Danıştay kararlarında | (100 T.L.) |
4. Temyiz Komisyonu ve Danıştayın tehiri icra kararlarında | (100 T.L.) |
IV - Suret harçları: | |
Tarafların isteği üzerine verilecek karar suretleri için, karar suretinin her sayfasından | (3 T.L.) |
Aynı kanuna bağlı (4) sayılı tarifenin aşağıda yazılı pozisyonlarında ve bunların nispet ve hadlerinde aşağıdaki değişiklikler yapılmış ve aynı tarifeye 1/17 numaralı pozisyondan sonra 18 ve 19 numaralı pozisyonlar eklenmiştir:
Tapu ve kadastro işlemlerinden alınacak harçlar: | |
1 - Tapu işlemleri: | |
2. Deniz, göl ve nehir kıyılarında izinsiz doldurma suretiyle iktisap edilen yerlerin tescilinden takdir edilecek değer üzerinden | (Binde 700) |
3. Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri aynî hakların kanunî ve mansup mirasçılara intikalinde, bağışlamadan rücularda ve vasiyetlerin infazında veya piyango ikramiye suretiyle iktisabında kayıtlı değer üzerinden | (Binde 5) |
4. Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri aynî hakların bağışlanmasında kayıtlı değerler üzerinden | (Binde 30) |
6. İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden | (Binde 6) |
9. Mal birliği ve mal ortaklığının mukaveleden mütevellit şüf’a, iştira ve vefa haklarının, aile yurtlarının mutlak veya nakil ille mükellef mirasçı nasbinin sicile şerhinden kayıtlı değer üzerinden | (Binde 3) |
13. Her nevi kayıt tashihinde kayıtlı değer üzerinden | (Binde 5) |
15. Yapı kooperatiflerinin ortaklarına dağıtacağı gayrimenkullerin ortaklar adına tescilinde kayıtlı değer üzerinden | (Binde1) |
16. Gayrimenkullere ait haritaların kopyalarının verilmesinden her parsele ait kopya için | (20 TL.) |
17. ilgililerin isteği üzerine gayrimenkullere ait verilecek kayıt örneklerinin her birisiyle çıkarılacak belge örneklerinin beher sayfasından | (5TL.) |
18. Taksim hakkının bertaraf edilmesinde bunun bayanlar hanesine işlenmesinde gayrimenkulun kayıtlı değeri üzerinden | (Binde 5) |
19. Muvazaa tarikiyle vaki tescillerin hükmen düzeltilmesinde kayıtlı değer üzerinden | (Binde 60) |
Aynı kanuna bağlı (5) sayılı tarifenin aşağıda yazılı pozisyonlarında ve bunların nispet ve hadlerinde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:
II - Gemicilik işlerinde ton üzerinden alınacak harçlar: | |
1. Gemilere konsolosluklarca verilecek bayrak şahadetnameleri: | |
Beher rüsum tonilâtosundan | (1.50 T.L.) |
(Bu harç 50 liradan az, 5000 liradan fazla olamaz) | |
2. Ticaret eşyası manifestolarının tasdikinde eşyanın beher gayrisafi tonundan ) | (1 T.L.) |
(Bu harç 50 liradan az, 2000 liradan çok olamaz) | |
3. Sıhhiye patentası verilmesi veya vizesi, beher rüsum tonilâtosundan | (0,50 T.L.) |
(Bu harç 50 liradan az. 1500 liradan fazla olamaz) | |
III - Maktu harçlar: | |
1. Gemi Jurnalinin tasdiki: | |
a) Jurnalin tasdiki | (50 T.L.) |
b) Jurnala sayfa ilâvesi | (20 T.L.) |
2. Vizeye tabi olan yabancı hava ticaret ve gezinti gemilerinin vizeleri: | (250 T.L.) |
3. İmza ve mühür tasdiki: | |
a) Bulunulan yabancı memleketteki yerli makamlarla o memleketteki yabancı makamlar tarafından verilip Türk makamlarına veya Türk makamları tarafından verilip bulunulan yabancı memleketteki yerli ve yabancı makamlara ibraz edilecek olan yazılı kâğıt ve suretlerdeki imza ve mühürlerin veya tasdike müteallik imza ve mühürlerin metne şâmil olmamak üzere tasdiki | (50 T.L.) |
b) İmza ve mühürlerin metne şâmil olmak üzere tasdiki | (100 T.L.) |
6. Gerçek ve tüzel kişilerin isteği üzerine: | |
a) Türk kanunlarının bir veya birkaç maddesinin aynının verilmesi (Beher sayfa için) | (50 T.L.) |
b)Bunların tercümesinin tasdiki (Beher sayfa için) | (75 T.L.) |
Aynı kanuna bağlı (6) sayılı tarifenin aşağıda yazılı pozisyonlarında ve bunların nispet ve hadlerinde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.
Pasaport, ikamet tezkeresi, vize ve Dışişleri Bakanlığı tasdik harçları
I - Pasaport harçları: | |
1. Umuma mahsus münferit ve müşterek pasaportlar: | |
3 ay için olanlar | (500TL.) |
6 ay için olanlar | (750TL.) |
1 yıl için olanlar | (1.000TL.) |
1 yıldan fazla süreli olanlar için | (1.500TL.) |
Umuma mahsus müşterek pasaportlarda, Pasaportta kayıtlı her şahıs için ayrı ayrı harç alınır. (Müddet uzatıldığı takdirde uzatılan süreye tekabül eden harem yarısı alınır. Öğretmen ve öğrencilerden kurulu gruplara mahsus müşterek pasaportlar ile bu pasaportların uzatılması halinde pasaportta kayıtlı her şahıs için bu harcın yarısı, Konsolosluklarca verilecek pasaportlarda da keza bu harçların yansı alınır.) | |
2. 5682 sayılı Pasaport Kanununun 23 üncü madde | |
sinin son fıkrası gereğince verilen ve yalnız Türkiye’ye dönüş için muteber olan pasaportlarla aynı kanunun 18 inci maddesinde yazılı olan yabancılara mahsus damgalı pasaportlar | (250TL.) |
(Bu kanunla pasaport harçlarında yapılmış olan artırmalar aşağıda gösterilen şahıslara uygulanmaz: | |
A) Yurt dışındaki işçiler ile bunların eş ve çocukları, | |
B) Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki Kanuna istinaden Bakanlar Kurulunca tespit edilen ve Maliye Bakanlığınca tespit edilecek, usullere uyularak harice tedavi maksadiyle gidecek olanlar ve refakatindekiler, | |
C) Sarı basın kartı hâmilleri, | |
D) «Yalnız Kıbrıs için muteberdir» damgalı pasaportlarla Kıbrıs'a seyahat edecekler... ) | |
II - Vize harçları: | |
1. Giriş vizeleri: | |
a) Tek giriş | (50TL) |
b) Müteaddit giriş | (150TL.) |
2. Transit vizeleri: | |
a) Tek transit | (50TL.) |
b) Çift transit | (100TL.) |
(1 ve 2 numaralı pozisyonlardaki müşterek pasaportlarda her şahıs için 1 ve 2 No. da gösterilen harçların yarısı alınır.) | |
3. Yabancıların Türkiye'den çıkışlarında istekleri üzerine verilecek münferit pasaportlara alt dönüş vizeleri | (50TL.) |
III - Yabancılara verilecek ikamet tezkeresi ve Dışişleri Bakanlığı tasdik harçları: | |
1. İkamet tezkeresi: | |
a) 6 aylık olanlar | (100TL.) |
b) 1 yıllık olanlar | (200TL.) |
c) 2 yıllık olanlar | (300TL.) |
2. Dışişleri Bakanlığı tasdik harçları | (100TL.) |
Aynı kanuna bağlı (8) sayılı tarifenin aşağıdaki yazılı pozisyonlarında ve bunların nispet ve hadlerinde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.
İmtiyazname ruhsatname ve diploma harçları | |
I - İmalât ruhsatları: | |
2. İhtira beratları: | |
a) İhtira ve munzam ihtiraların tescili taleplerinden ve noksan evrakın tamamlanması için yeniden 3 aylık müddet verilmesi hususundaki taleplerden | (25TL.) |
b) Tesciline karar verilen ihtiralardan, | |
1. Tescil Harcı olarak | (300TL.) |
2. İkinci yıl ve muteber olduğu sürece her yıl için taksitler halinde | (300TL.) |
c) Munzam ihtiraların her birinin tescilinden bir defaya mahsus | (250TL.) |
d) Müddetleri uzatılan ihtira beratlarından, uzatılan her yıl için | (500TL.) |
e) İhtira beratlariyle munzam ihtiraların devir, intikal ve intifa (Lisans) haklarının tescilinden | (250TL.) |
f) Menşe memleket vesikalarından | (100TL.) |
g) İhtira beratlariyle, munzam ihtiraların dosyalarından veya sicil defterlerinden çıkarılacak suretlerinden unvan ve adres değişikliklerini, terkin taleplerini ve tatbik mevkiine koyma talebini bildiren ilekçelerden, rüçhan hakkı taleplerinden | (50TL.) |
h) İhtira tarifnamelerinde yapılacak tadil, tashih ve ilâvelerden, (Beher tarifname sayfası için) | (25 TL.) |
3. Markalar: | |
a) Marka tescili talebini havi dilekçelerden (Yenilenme talepleri dahil) ve noksan evrakın tamamlanması için yeniden müddet verilmesi | (25TL.) |
b) Tesciline karar verilen her bir marka için tescil harçı olarak | (250TL.) |
c) Marka tescilinin yemlenmesinden (Bir marka için) | (200TL.) |
d) Markaların devir, intikal ve intifa (Lisans) haklarının tescilinden | (250TL.) |
e) Marka dosyalarından veya sicil defterlerinden çıkarılacak suretlerden, unvan ve adres değişikliklerini, eşya ilâvesi veya çıkarılmasını havi talepler ile terkin ve rüçhan hakkı taleplerinden | (50TL.) |
f) Menşe memleket vesikalarından | (100TL.) |
III - Maden arama ruhsatnameleri, işletme ruhsatnameleri ve işletme imtiyazları: | |
1. Maden arama ruhsatnameleri | (500TL.) |
2. Maden işletme ruhsatnameleri | (1500TL.) |
3. Maden işletme imtiyazları ve imtiyazların temdidi | (5000 TL.) |
Yukarda ruhsatname ve imtiyazların kısmen veya tamamen devir ve intikallerinde aslî harcın yarısı alınır. | |
IV - Petrol işlemleri: | |
1. Sicil işlemleri: | |
a) Arama ve işletme ruhsatnameleri, kullanma hakkı ve belge istihsali taleplerinin tescilinden | (1000TL.) |
b) Arama ve işletme ruhsatnameleri, kullanma hakkı ve belgelerin tescilinden | (1200TL.) |
c) Arama ve işletme ruhsatnamelerinde ve belgelerde yapılan değişikliklerin tescilinden | (600TL.) |
d) Arama ve işletme ruhsatnameleri ile belgelerin devirlerinin veya bunların sahiplerine verdiği haklardan muayyen bir kısımda diğer bir hükmî şahsa muvakkaten kullanma hakkı tanınmasının tescilinden | (1000TL.) |
e) Diğer hususların tescilinden | (400TL.) |
2. Ruhsatlar | |
a) Müsaade vesikaları | (2000TL.) |
b) Arama ruhsatnameleri | (2400TL.) |
c) İşletme ruhsatnameleri | (20000TL.) |
d) Belgeler | (3000TL.) |
Arama ve işletme ruhsatnameleri ile belgelerin temdit veya devrinden yarı harç alınır. | |
3. Tarifelerin tasdiki | (250TL.) |
V - Satış ruhsatnameleri: | |
1. Tekel konusuna giren maddeleri satmak istiyenlere verilecek satış ve ruhsat tezkereleri (Her yıl için) | |
1. inci sınıf dükkânlarda | (500TL.) |
2 nci sınıf dükkânlarda | |
3 üncü sınıf dükkânlarda | (100TL.) |
4 üncü sınıf dükkânlarda | (50TL.) |
Geziciler | (20TL.) |
(Tekel idaresi, lüzum gördüğü köylerde ve şehir haricinde işçilerin toplu bulunduğu mahallerde ve panayırlarda satış yapacaklara harçsız ruhsat ve tezkere verebilir. ) | |
2. Tekel konusuna giren maddeleri, imal ve ithal etmek istiyenlere verilecek izin vesikaları(Her yıl için) | (400TL.) |
Dış memleketlere ihraç etmek için imalât yapanlardan bu harem yarısı alınır. | |
3. Pul ve kıymetli kâğıtlar bayilerine verilecek ruhsatnameler (Her yıl için, son nüfus sayımına göre): | |
Nüfusu 10 000 den aşağıolanyerlerde | (10TL.) |
Nüfusu 10 000 - 50 000 olan yerlerde | (50TL.) |
Nüfusu 50 000 den yukarı olan yerlerde | (100TL.) |
4. Tıbbi eczalar ve kimyevi maddeleri toptan satan ticarethanelerden alınacak ruhsat harçları: | |
Ecza ticarethaneleriyle sanat ve ziraat işlerinde kullanılan zehirli ve müessir kimyevî addelerin toptan satışına mahsus ticarethaneleri açmak için Sağlık Bakanlığınca verilecek ruhsatnameler (Son nüfus sayımına göre). | |
Nüfusu 30 000 e kadar olan mahallerde | |
Nüfusu 30 000 ile 50 000 arasında olan mahallerde | (400TL.) |
Nüfusu 50 000 ile 100 000 arasında olan mahallerde | (600TL.) |
Nüfusu 100 000 ile 400 000 arasında olan mahallerde | (2500TL.) |
Nüfusu 400 000 ve daha yukarı olan mahallerde | (4000TL.) |
VI - Meslek erbabına verilecek tezkere, vesika ve ruhsatnamelerden alınacak harçlar: | |
1. Eczane açanlardan alınacak Ruhsat harçları: | |
Yeniden eczane açmak üzere verilen ruhsatnameler (Son nüfus sayımına göre) | |
Nüfusu 5 000 e kadar olan mahaller için | (50TL.) |
Nüfusu 5 000 ile 10 000 arasında olan mahaller için | (100TL.) |
Nüfusu 10 000 ile 20 000 arasında olan mahaller için | (300TL.) |
Nüfusu 20 000 ile 40 000 arasında olan mahaller için | (600TL.) |
Nüfusu 40 000 ile 75 000 arasında olan mahaller için | (1000TL.) |
Nüfusu 75 000 ile 100 000 arasında olan mahaller için | (1500TL.) |
Nüfusu 100 000 ile 400 000 arasında olan mahaller için | (3000TL.) |
Nüfusu 400 000 ve daha yukarı olan mahaller için | (5000TL.) |
6. Gözlükçülük ruhsatnameleri: | |
Hususi kanuna göre verilecek fennî gözlükçülük ruhsatnameleri | (1000TL.) |
14. Gümrük komisyoncularına mahsus ruhsatnameler; | |
Birinci sınıf gümrüklerde çalışanlar için | (1000TL.) |
İkinci sınıf gümrüklerde çalışanlar için | (500TL.) |
15. Kara ve deniz av teskereleri; | |
Hususî kanunu gereğince verilecek ruhsat tezkereleri (Her yıl için): | |
a) Su ürünleri müstahsilleri için | |
b) Karaavcılığı ruhsat tezkereleri (Köylüler hariç, her yıl için) | |
1. Avcı cemiyetine dahil olanlardan | (50TL.) |
2. Avcı cemiyetlerine dahil olmıyanlardan | (100TL.) |
16. Silâh taşıma müsaadelerine ait vesikalar resmî makamlar tarafından hususî eşhasa verilecek silâh taşıma müsaadesi vesikaları (Her yıl için) | (100TL.) |
17. Sigorta ruhsatnameleri: | |
a) Hususî kanunu gereğince sigorta şirketlerine verilecek sigorta ruhsatnameleri | (4000TL.) |
b) Hususî kanunu gereğince yabancı sigorta şirketlerine verilecek zeyil ruhsatnameleri | (2000TL.) |
18. Özel okul işletme ruhsatnameleri; | |
a) İlk tahsil seviyesindeki özel okullardan (özel anaokulları ve özel kreşler dahil) (her yıl için) | (2000TL.) |
b) Orta tahsil seviyesindeki okullardan (her yıl için) | (4000 TL.) |
c) Yüksek tahsil seviyesindeki okullardan (her yıl için) | (10000 TL.) |
(Kazanç temini gayesi bulunmıyan ve genel eğitime yararlı olduğu Millî Eğitim Bakanlığınca tasdik olunan özel okullar hariç) |
Aynı kanuna bağlı (9) sayılı tarifenin aşağıda yazılı pozisyonlarının nispet ve hadlerinde karşılarında gösterildiği şekilde değişiklik yapılmıştır;
TRAFİK HARÇLARI | |
I - Kayıt ve tescil harçları; | |
Araçların Karayolları Trafik Kanununa ve Tüzüğüne göre yapılacak kayıt ve tescil işlemlerinden bir defaya mahsus olmak üzere harç alınır. | |
1. Motorsuz taşıtlardan | (10TL.) |
2. Motorlu taşıtlardan | |
a) Motosikletlerden | (50TL.) |
b) Diğerlerinden | (100TL.) |
(Otomobil, kaptıkaçtı, minibüs, kamyonet, otobüs, kamyon, lastik tekerlekli traktör, çekici araçlar ve benzerleri) | |
II - Ehliyetname harçları: | |
Karayolları Trafik Kanunu ve Tüzüğüne göre verilecek ehliyetnamelerden bir defaya mahsus olmak üzere harç alınır. | |
1. Amatör ehliyetnamelerinden | (100TL.) |
2. Profesyonel ehliyetnamelerinden | (50TL.) |
3. Ağır vasıta ehliyetnamelerinden | (100TL.) |
4. Traktör ehliyetnamelerinden | (20TL.) |
5. Uluslararası ehliyetnamelerinden | (100TL.) |
III - İmtihan harçları: | |
Karayolları Trafik Kanunu ve Tüzüğü hükümleri dairesinde yapılacak imtihanlarda, her imtihana girenlerden bir defaya mahsus olmak üzere harç alınır. | |
1. Sürücü ehliyetnamesi almak istiyenlerden | (25TL.) |
2. Şöför adayı belgesi almak istiyenlerden | (25TL.) |
3. Motosiklet veya traktör şoförü ehliyetnamesi almak istiyenlerden | (30TL.) |
4. Diğer şöför ehliyetnamesi almak istiyenlerden | (100TL. ) |
6. Yetkililerce tekrar ehliyetname imtihanına sevk olunması halinde; | |
a) Sürücülerden | (10TL.) |
b) Şoförlerden | (20TL.) |
IV - Ehliyetname vizesi harçları: | |
1. Sürücü ehliyetnamelerinin vizelerinde | (10TL.) |
2. Amatör ehliyetnamelerinin vizelerinde | (50TL.) |
3. Profesyonel ehliyetnamelerinin vizelerinde | (20 TL.) |
4. Traktör ehliyetnamelerinin vizelerinde | (10TL.) |
VI - Ruhsat harçları: | |
Karayolları Trafik Tüzüğünün; | |
1. 17 nci maddesine göre verilecek ruhsatlardan | (200TL.) |
2. 19/1 ve 19/2 nci maddesine göre verilecek ruhsatlardan | (1000TL.) |
3. 19/3 üncü maddesine göre verilecek ruhsatlardan | (1000TL.) |
4. 19/5 ve 19/7 nci maddelerine göre verilecek ruhsatlardan | (600TL.) |
5. 31 inci maddesine göre verilecek. | |
a) Motorsuz taşıt geçici ruhsatnamelerinden | (10TL.) |
b) Motosiklet geçici ruhsatnamelerinden | (20TL.) |
c) Diğer motorlu taşıt geçici ruhsatnamelerinden | (40TL.) |
d) Tecrübe ruhsatnamelerinden | |
6. 66 nci maddesine göre verilecek ruhsatlardan | (100TL.) |
ONUNCU KISIM
Değerli Kâğıtlar Kanununda yapılan değişiklikler
21/2/1963 tarih ve 210 sayılı Değerli Kâğıtlar Kanununa bağlı «Değerli Kâğıtlar Tablosu» aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
DEĞERLİ KÂĞITLAR TABLOSU | ||
Değerli kâğıdın cinsi; | Bedel | |
1. | Noter kâğıtları : | |
a) Noter kâğıdı | (1TL.) | |
b) Beyanname | (1TL.) | |
c) Protesto, vekâletname, re’sen senet | (2TL.) | |
2 | Kira sözleşme kâğıtları | (2TL.) |
3. | Pasaportlar : | |
a) Birinci sınıf kablı olanlar | (100TL.) | |
b) İkinci sınıf kablı olanlar | (75TL.) | |
o) Diplomatik, özel ve hizmet damgalı pasaportlar | (50TL.) | |
d) İş ve İşçi Bulma Kurumu vasıtasiyle yurt dışına çalışmak üzere giden işçiler iie bunların eş ve çocuklarina verilecek pasaportlar | (30TL.) | |
4. | İkamet tezkereleri | (50TL.) |
5. | Evlenme cüzdanları : | |
a] Birinci sınıf kablı olanlar | (75TL.) | |
b) ikinci smıf kablı olanlar | (10TL.) | |
c) Üçüncü sınıf kablı olanlar | (2,5TL.) | |
6. | Nüfus cüzdanları : | |
a) Birinci smıf kablı olanlar | (10TL.) | |
b) İkinci sımf kablı olanlar | (1TL.) | |
7. | İşletme Vergisi perakende satış vesikaları (50 adet) | (2,TL.) |
8. | Bono kâğıtları (Emre muharrer senetler) (10 adet) | (5TL) |
Çeşitli hükümler
23/6/1965 tarih ve 634 sayılı Kanunun 55 inci maddesinin birinci cümlesindeki muafiyet Emlâk Alım Vergisi için uygulanmaz.
Bu kanunun 105 inci maddesinde yazılı (1) sayılı tablonun makbuzlar ve diğer kâğıtlar bölümünün 2/b pozisyonunda gösterilen vergi beyannamelerinden alınacak Damga Vergisinin bu kanunla artırılan hadlerine tekabül eden miktarları için 1970 malî yılında ceza uygulanmaz.
11/12/1936 tarihli ve 3078 sayılı Tuz Kanununun 1 inci maddesinin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir:
Ancak tuzu kimyevî maddeler istihsalinde ilk madde olarak kullanan sınai işletmeler, bu maksatla ve sadece kendi ihtiyaçlarında sarf etmek, harice satış yapmamak şartiyle tuz istihsal ve istihracedebilirler.
21/5/1955 gün ve 6623 sayılı Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı Kanununun 28/5/1970 gün ve 1266 sayılı Kanunla değişik 19 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
Anonim ortaklık için yabancı memleketlerden satın alınacak veya kiralanacak her nevi uçak, telsiz cihazı, emniyet ve işaret tesisatı ve bunlara müteallik her türlü yedek edevat, malzeme ve teçhizat ile uçak seferlerinde kullanılmak üzere gerek yurt içi ve gerekse yurt dışından temin edilecek jet yakıtları ithalde alınan Damga Resmi dahil, Gümrük Resminden ve diğer bilûmum vergi ve resimlerden muaftır.
Yürürlük ve yürütme
Bu kanun hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu kanunu Bakanlar Kurulu yürütür.