BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
Bu Yönetmelik, spor ahlakına, disiplinine sahip sağlıklı nesillerin yetişmesine yardımcı olmak, amatör spor faaliyetlerinde disiplini sağlamak için Ceza Kurullarının teşkili, milletlerarası esaslara ve teamüllere uygun olarak, disiplin suçu teşkil eden fiiller ile müeyyidelerinin belirlenmesi amacı ile düzenlenmiştir.
Kapsam
Bu Yönetmelik; Futbol dışındaki amatör spor faaliyetlerinde bulunan kuruluşları, amatör sporcuları, hakemleri, antrenörleri, yöneticileri ve amatör spor dallarında görevli diğer kişileri kapsar.
Dayanak
Bu Yönetmelik; 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nun Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 8, 11 ve 39. maddeleri ile 3703 sayılı Kanun’a dayanılarak Merkez Danışma Kurulu’nca hazırlanmıştır.
Tanımlar
Bu Yönetmelikte geçen,
Bakan: Spordan Sorumlu Bakanı,
Genel Müdür: Gençlik ve Spor Genel Müdürünü,
Genel Müdürlük : Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünü,
Teşkilat ; Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra makam ve mercilerini,
Federasyon: Spor dalını idari ve teknik yönden yöneten merkez kuruluşunu,
İl Başkanı : Gençlik ve Spor İl Başkanını,
İl Müdürü : Gençlik ve Spor İl Müdürünü,
İlçe Müdürü : Gençlik ve Spor İlçe Müdürünü,
Teşekkül : Teşkilatta tescilli spor kulübünü, eğitim ve öğretim kurumunun spor kuruluşunu,
Kişi: Sporcuyu ve Spor Yöneticisini,
Sporcu : Teşkilatta, teşekküllerde tescilli spor yapanları,
Yönetici : Amatör spor faaliyetlerinde görevli idari ve teknik elemanları, spor yönetimi mensuplarını, teşkilatta tescilli olup görevli spor hakemlerini ve adaylarını ifade eder.
Uygulama alanı
Bu Yönetmelikteki müeyyideler; kişiler ve onayla kurulup bu Yönetmelikte yer alan kurutuşların mensupları hakkında uygulanır.
Spor faaliyetlerinden aralıksız 3 yıl ayrılmış kişiler hakkında takibata geçilmez.
İdari yükümlülükler
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Teşkilatının makam ve mercileri, maaşlı, ücretli memur ve hizmetlileri, fahri görevlileri, bu Yönetmeliğin yüklediği görevleri eksiksiz, gecikmesiz, yerine getirmekle yükümlüdür.
İKİNCİ BÖLÜM
Ceza Kurallarına Ait Hükümler
Ceza vermeye yetkili kurullar
Bu Yönetmelikteki müeyyideleri uygulamaya yetkili kurullar; Merkez Ceza Kurulu, Genel Müdürlük Ceza Kurulu, İl ve İlçe Ceza Kurullarıdır.
Ceza kurullarının bağımsızlığı
Ceza Kurulları görevlerinde bağımsızdır. Görev süresi içinde kurullar fesh edilemez, üyeler azil olunamaz.
Ceza kurulları
a) Merkez Ceza Kurulu
Merkez Ceza Kurulu 2 yıl süre ile görev yapmak üzere Ağustos ayının ilk haftasında Genel Müdürün teklifi ve Bakan'ın onayı ile 5 yüksek okut mezunu kişiden teşekkül eder.
Seçilecek bu üyelerin, spor bilgisi, İhtisası ve tarafsızlığı ile tanınmış olmaları, en az üçünün Hukuk Fakültesi mezunu, birinin Genel Müdür tarafından seçilen bir Danışma Kurulu Üyesi olması ve diğerinin ise Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonunun yüksek okul mezunu üyesinden meydana gelmesi şarttır.
b) Genel Müdürlük Ceza Kurulu
İki yıl süre ile görev yapmak üzere Ağustos ayının ilk haftasında Genel Müdürün teklifi ve ilgili Bakanın onayı ile en az ikisi hukukçu, yüksek okul mezunu 5 asil ve 2 yüksek okul mezunu yedek üyeden teşekkül eder.
c) İl ve İlçe Ceza Kurulları
İki yıl süre ile görev yapmak üzere Ağustos ayının ilk haftasında Gençlik ve Spor İl Müdürünün teklifi ve Valinin onayı ile en az iki hukukçu, yüksek okul mezunu 5 asil üye ile iki yedek üyeden teşekkül eder.
d) Genel Hükümler
Ceza Kurullarında boşalan asil üyeliklere, kuruluş onayındaki sıralamaya göre yedek üyeler alınır. Üçten az üyesi kalan Ceza Kurulu görev süresini ikmal için yeniden kurulur.
İstifa etmek veya istifa etmiş sayılmak sonucu boşalan başkan, başkan vekili ve raportör seçimleri en geç 10 gün içinde gizli oylama ile yapılır.
Bakanlığın Genel Müdürlük, merkez ve taşra teşkilatının maaşlı, ücretli, fahri mensubu olanlar ve Federasyonlar ile tali kurullarında, teşekküllerde faal görevli olanlar Ceza Kurullarında yer alamazlar. Yasaklara riayet etmeyen Kurul üyesi istifa etmiş sayılır. İhtilaf halinde Genel Müdürün verdiği karar uygulanır.
Ceza kurullarının görevleri
a) Merkez Ceza Kurulunun Görevleri
Genel Müdürlük Ceza Kurulunun vermiş olduğu kararlara karşı yapılan itirazları incelemek ve karar vermek, Ceza Kurulları'nın Başkan ve üyeleri ile amatör sporların Federasyon Başkanları ve üyeleri hakkındaki tahkikatları yapmak,
b) Genel Müdürlük Ceza Kurulunun Görevleri
İl ve İlçe Ceza Kurullarının görev kapsamı dışında kalan bu Yönetmelikteki bütün hükümleri uygular.
c) İl Ceza Kurulunun Görevleri
Hakem, gözlemci, temsilci ve spor saha komiserlerinin suçları dışındaki aynı İl'e bağlı teşekkül ve kişilerin amatör spor yarışmaları ile ilgili olayların tahkikatını yapıp sonuçlandırır.
d) İlçe Ceza Kurulunun Görevleri
Hakem, gözlemci, temsilci ve spor saha komiserlerinin suçları dışındaki aynı ilçeye bağlı teşekkül ve kişilerin amatör spor yarışmaları ile İlgili olayların tahkikatını yapıp sonuçlandırır.
Ceza kurullarının çalışma usulleri
Ceza Kurullarının ilk toplantılarında gizli oyla bir başkan, bir başkanvekili ve bir raportör seçilir.
Ceza Kurullarında büro işleri aralıksız devam eder. Başkan bütün iş günlerinde sürekli olarak görevlidir. Başkanın izinli, özürlü veya istifa etmesi durumunda Başkan Vekili işgünlerinde Ceza Kurulu Başkanı’na vekalet eder.
Genel Müdürlük, İl ve İlçe Ceza Kurulları haftanın kurulca belirlenecek bir gününde veya başkan tarafından çağrı üzerine çoğunluğun katılımı ile toplanır.
Merkez Ceza Kurulu konuların kendilerine intikal ettiği tarihi takiben bir hafta içerisinde başkanın çağrısı üzerine toplanır.
Başkan ve Başkan Vekilinin katılmaması durumunda en yaşlı üye kurula başkanlık yapar. Toplantı gündemi başkan tarafından düzenlenir. Kararlar oy çokluğu ile alınır.
Aralıksız üç toplantıya izinsiz veya mazeretsiz katılmayan üye, kurul başkanının yazılı bildirimi üzerine atamaya yetkili mercii’den alınacak onayla istifa etmiş sayılır.
Merkez ceza kurulunun ceza yetkileri
Merkez Ceza Kurulu, görevi konusuna giren kovuşturmalarda; Kanun, tüzük ve yönetmeliklere aykırı davranışı ileri sürülenlerin (Federasyon Baş kanları hariç) görevden alınmalarına karar verir ve kararın uygulanmasını Genel Müdüre teklif eder.
Genel müdürlük, il ve ilçe ceza kurullarının yetkileri
Ceza Kurulları, görevlerine dahil konularda bütün cezaları vermeye yetkilidir.
Ceza Kurulları, görev konuları dışındaki evrakı ilgili ceza kuruluna gönderirler.
Ceza Kurulları arasında görev ve yetki uyuşmazlıklarını Merkez Ceza Kurulu çözer.
Olaya doğrudan el koyma
Genel Müdür, cezaya ilişkin olayları bir ay içinde haber vermeyenler ile, soruşturmayı sebepsiz geciktirenler hakkında tahkikat yaptırır. Zaman aşımına uğramayan olaylara el koyar. Olayın mahiyeti, soruşturmanın önemini zorunlu kıldığı hallerde Genel Müdür (Merkez Ceza Kurulu Hariç) kesin karara kadar ve her safhada evrakı merciinden alarak Genel Müdürlük Ceza Kuruluna sevk edebilir,
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Suç ve Ceza Hükümleri
BİRİNCİ KISIM
Cezalar
Cezalar
Bu Yönetmeliğe göre verilen cezalar;
İhtar cezası, yarışmadan men cezası, hak mahrumiyeti cezası, yarışmayı seyircisiz oynama cezası, saha kapatma cezası, puan indirme cezası, küme düşürme cezasıdır.
İhtar cezası
İhtar cezası, teşekkül veya kişinin dikkatinin çekilmesidir.
Yarışmadan men cezası
Teşekkülün veya sporcunun yarışmalara katılmaktan men edilmesidir. Yarışmadan men cezası üçe ayrılır;
a) Tek Yarışmadan Men Cezası
Teşekküllerin ve sporcuların bir resmi yarışmadan men edilmesidir.
Resmi yarışmalarda, oyun disiplini veya cezayı gerektiren nitelikteki fiili nedeniyle oyundan çıkarılan sporcu, o yarışmayı takip eden aynı spor branşının ilk resmi yarışmasına katılamaz.
b) Sürekli Yarışmadan Men Cezası
Teşekküllerin ve sporcuların yirmi günden az ve üç yıldan çok olmamak üzere yarışmaktan men edilmesidir.
Resmi Yarışma Adedi İle Men Cezası
Resmi yarışma adedi ile men cezası, üç ay ve daha az süreli yarışmadan men cezalarının, resmi yarışma adedi ile irade edilmesinden ibarettir.
Genel Müdürlük Ceza Kurulu ile İl ve İlçe Ceza Kurullarınca görevli olduğu konulardaki sporculara bu Yönetmeliğin ilgili maddeleri uygulanmak suretiyle sonuç olarak;
Onbeş güne kadar (1-14) Yarışmadan Men Yerine (Bir)
Yirmibir güne kadar (1-20) ” ” ” (İki)
Yirmisekiz güne kadar (1-27) " ” ” (Üç)
Otuzbeş güne kadar (1-34) ” ” ’’ (Dört)
Kırkaltı güne kadar (1-45) " ” ” (Beş)
Altmış güne kadar 0-59) ” ” ” (Altı)
Yetmişaltı güne kadar (1-75) ” ” ” (Yedi)
Doksanbir güne kadar (1 -90) ” " " (Sekiz)
Resmi yarışmadan men cezası verilebilir.
c) Temsili, Mitti ve Milletlerarası Yarışmadan Men Cezası
Temsili, Mitli ve Milletlerarası yarışmalardan çıkarılma halinde, Milletlerarası teşekküllerin kendi kuralları uygulanır.
Ayrıca gerek görülürse çıkarma nedeni olan suçun mahiyetine göre Federasyonlar evrakı Genel Müdürlük Ceza Kuruluna sevk ederler.
Hak mahrumiyeti cezası
Hakemlik, gözlemcilik, temsilcilik, saha komiserliği yapmaktan, teşkilat veya teşekkül yöneticisi, idari ve teknik görevli olarak yarışmalarda hazır bulunmaktan, teşekkül mensubu olarak teşkilatla resmi ilişkide bulunmak ve yazışmaktan mendir.
Hak Mahrumiyeti Cezası tki Türlüdür;
a) Süreli Hak Mahrumiyeti,
Bir aydan az, beş yıldan fazla olamaz.
b) Sürekli Hak Mahrumiyeti,
Kişilerin birinci fıkrada yazılı faaliyetlerden sürekli olarak çıkarılmasıdır.
Ceza sürelerine ait esaslar
Süreli yarışmadan men ve süreli hak mahrumiyeti cezaları gün, ay ve yıl hesabı ile uygulanır. 1 gün 24 saat, 1 ay 30 gün ve 1 yıl 365 gündür.
Saha olayları
Seyircisi, mensupları, sporcuları nedeni ile olaylardan sorumlu teşekküller, saha kapatma cezası veya resmi müsabakayı seyircisiz oynama cezası veya resmi müsabakadan men cezası ile cezalandırılır.
a. Müsabakayı Seyircisiz Oynatma Cezası
Yalnızca seyircilerin tutum ve davranışlarından doğan saha olayları ve tecavüzler nedeniyle (veya genel güvenliğin zorunlu kıldığı hallerde) spor kulüplerinin seyircisiz oynatmaya elverişli mutad sahadaki resmi müsabakalarını seyircisiz oynatılmasıdır. Sahası seyircisiz oynatmaya elverişli olmayan spor kulübünün saha kapatma cezası ile cezalandırılması ilgili Ceza Kurulunun yetkisindedir.
b. Saha Kapatma Cezası
Seyircilerin, kulüp mensuplarının, sporcuların tecavüzleri ve olaylara sebebiyet vermeleri nedeni ile müsabaka yeri güvenliğin ihlalinden sorumlu spor kulüplerinin resmi müsabakalarının mutad sahalarında yapılmasının yasaklanarak başka sahalarda yaptırılmasıdır.
Bu maddedeki suçların işlenmesinden ayrı olarak ve genel güvenliğin zorunlu kıldığı hallerde ilgili federasyonun yarışmayı seyircisiz oynatmak, müsabakayı mutad sahadan başka bir sahada oynatmak yetkileri mahfuzdur.
Puan indirme cezası
Teşekkülün, her yarışma için galibiyet halinde verilen puan miktarı kadar puanının düşürülmesidir.
Küme düşürme cezası
Küme düşürme cezası bu Yönetmelik hükümlerine göre teşekkülün bir alt kümenin yarışmalarına katılmak zorunda bırakılmasıdır.
İKİNCİ KISIM
Cezayı Azattan ve Çoğaltan Hükümler
Teşebbüs
Suçun teşebbüs derecesinde kaldığı hallerde, tayin olunan cezanın yansına kadarı indirilir.
Tahrik
Suçun tahrik sonucu işlendiği anlaşıldığı hallerde, tayin olunan cezaların en fazla üçte birine kadarı indirilir.
Tahrik sonucu işlenen fiillere ait sürekli hak mahrumiyeti cezaları üç yıla çevrilir.
Takdiri azaltıcı sebep
Tahrik sebebi ile azaltmadan ayrı olarak ceza kurullarınca teşekkül ile kişi lehine cezayı azaltacak takdiri sebepler kabul edilirse, cezanın yarısına kadarı indirilir.
Tekerrür
Cezasına ait infazın tamamlandığı faal sezon içinde cezayı veren kurulun görevine dahil tekrar suç işleyen kişi hakkında tayin edilecek ceza yarısı nisbetinde arttırılarak verilir.
Cezada içtima
Aynı zamanda işlenen ve birden çok cezayı gerektiren fiiller, ayrı ayrı cezalandırılıp birlikte hükme bağlanır.
Yabancı ülkede sporla ilgili suç işlemek
Bu Yönetmeliğe göre yarışmalardan men ve hak mahrumiyeti cezasını gerektiren suçlar yabancı ülkede işlendiği takdirde, tayin edilecek cezalar bir kat arttırılır.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Tahkikat ve Cezanın Düşmesi
Tahkikat zaman aşımı
İhtar cezasını gerektiren fiillerde üç ayıp, yarışmalardan men ve süreli hak mahrumiyeti cezalarını gerektiren fiillerde bir yılın, sürekli hak mahrumiyeti cezasını gerektiren fiillerde üç yılın geçmesi ile tahkikat ortadan kalkar.
Tahkikat zaman aşımının başlangıcı olay günüdür.
Ceza zaman aşımı
İhtar cezası altı ay, yarışmadan süreli hak mahrumiyeti cezaları üç yıl infaz edilmezse ortadan kalkar.
Ceza kararlarında zaman aşımı, kararın ilgiliye tebliğ edildiği veya ceza infazının herhangi bir suretle durduğu günden işlemeye başlar.
Tahkikat ve zaman aşımının kesilmesi
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Merkez ve Taşra teşkilatının Ceza Kurullarının tahkikat ile ilgili işlemler ve ceza kararı verilmesi, tahkikat ZAMAN AŞIMINI, kararın infazına dair her işlem CEZA ZAMAN AŞIMINI keser.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Gençlik ve Spor Suçları
BİRİNCİ KISIM
Teşkilata Karşı İşlenen Suçlar
Kasıtsız fiiller
a) Gençlik ve Spor Teşkilatına karşı yapmakta yükümlü olduğu bir işlemi kasıtsız yerine getirmeyen veya eksik veya yanlış yerine getirenler,
b) Gençlik ve Spor Teşkilatının yetkili merciileri tarafından sorulan hususlara, istenilen izahata kasıtsız olarak süresinde cevap vermeyen veya eksik veya yanlış cevap verenler,
c) Gençlik ve Spor Teşkilatının yetkili makam ve merciilerine karşı yerine getirdikleri görevlerinden dolayı müstehzi veya nazik olmayan şekilde hareket edenler, ihtar cezası ile cezalandırılırlar.
Centilmenliğe aykırı hareketler
Onur kırıcı ve spor ahlakına ve centilmenliğe aykırı harekette bulunan yarışmalarda kural dışı hareket eden kişiler, bu hususlarda ayrı ceza hükmü bulunmadığı takdirde 20 günden 1 yıla kadar yarışmalardan men veya 1 aydan 1 yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.
Hakaret Suçu
Gençlik ve Spor Teşkilatına veya bir mensubuna, Merkez Danışma Kurulu ile Ceza Kurullarının mensuplarına hakaret eden kişi altı aydan bir yıla kadar yarışmalardan men veya o kadar süre hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.
Müessir Fiil İşlendiği takdirde, sürekti hak mahrumiyeti cezası verilir.
Sahte lisans kullanımı
Kullanmaya hakkı olmadığı lisansı ve sair belgeleri kullanarak yarışmaya katılan sporcular, 3 aydan 3 yıla kadar yarışmalardan men, katılmayı temin edenlere İse bir yıldan üç yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
Sahtecilik ve teşkilatı kandırma suçu
Lisans veya herhangi bir belge üzerinde değişiklik veya sahtecilik yapan veya Teşkilatı kandıran veya gerçek olmayan evrak düzenleyen ve bunları bilerek kullanan veya kullandıranlar bir yıldan üç yıla kadar yarışmalardan men ve o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar. Genel Müdürlük Ceza Kurul ilgili teşekkülü iki aya kadar yarışmalardan men cezası ile cezalandırır. İlgililer mahalli Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunur.
Ceza süresini bitirmemek
Tek yarışmadan men cezasına rağmen oynayan, beklemesi gereken cezalı süreyi doldurmadan veya idari tedbirin tebliğine rağmen bu tedbir kaldırılmadan yarışmaya katılanlar veya bunu temin edenler üç aydan bir yıla kadar yarışmalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
Cezalı hak mahrumiyeti süresini beklememek
Hak mahrumiyeti cezası bulunduğu halde veya idari tedbir ile yarışmaya katılmaktan veya yönetmekten men edilmiş olmasına rağmen yarışmaya katılanlar veya yöneticilik yapanlar üç aydan bir yıla kadar yarışmalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
İzinsiz Dış Görev
Yabancı bir ülkenin milli veya temsili takımında, Genel Müdürün izni olmadan görev kabul eden veya yarışmaya katılan kişiler üç aydan altı aya kadar yarışmalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
İzinsiz veya mazeretsiz yarışmamak
Yetkili Makamlardan İzin alınarak yapılması gereken yarışmayı izinsiz yapanlar veya yaptıranlar veya böyle bir yarışmayı yönetenler bir aydan üç aya kadar yarışmalardan men veya altı aydan bir yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
Teşkilatın tertiplediği yarışmalara katılması gerektiği halde teşkilatça uygun görülmeyen sebepler ileri sürerek, mazeretsiz katılmayan kişiler üç aydan altı aya kadar yarışmalardan men, teşekküller ise o spor branşına münhasır olmak üzere bir yıla kadar yarışmalardan men cezası ile cezalandırılır. Teşekküle verilen cezanın yerine resmi yarışma adedi ile men cezası uygulanabilir.
Temsili ve milli yarışmaya katılmamak
Yazılı tebligata rağmen mazeretsiz olarak temsili veya milli yarışmaya veya hazırlık çalışmalarına katılmayan, geç katılan çalışma ve yarışma yerini terkeden sporcu üç aydan bir yıla kadar yarışmalardan men cezası ile cezalandırılır.
Olayın mahiyetine göre ilgili teşekkül altı aya kadar yarışmalardan men cezası ile cezalandırılabilir. Teşekküle verilen bu ceza yerine resmi yarışma adedi ile men cezası uygulanabilir.
Milli şerefi ihlal
Yurtiçinde veya dışında her ne suretle olursa olsun, Türk'lüğün veya yabancı bir Milletin onurunu kırıcı hareketlerde bulunanlar bir yıldan üç yıla kadar yarışmalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
Ağır hallerde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.
Saha olayları
Spor çalışma ve yarışmalarının yapıldığı saha ve tesislerde güvenliği bozan, olay çıkaran, yaralamak, yakıp yıkmak, tahrip etmek gibi münferit veya toplu tecavüzlerde bulunan kişiler üç aydan üç yıla kadar yarışmalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır. Seyircisi, mensupları sporcuları nedeni ile olaylardan sorumlu teşekküller en çok iki saha kapatma cezası veya en çok iki resmi müsabakayı seyircisiz oynama cezası veya en çok iki resmi müsabakadan men cezası ile cezalandırılır.
Suça teşvik
Yarışma sırasında veya dışında sporcu veya seyircileri rakip sporcular, yöneticiler veya yarışmayı yönetenler aleyhine tahrik suretiyle suça teşvik eden kişi, üç aydan bir yıla kadar yarışmalardan men veya 0 kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.
Yarışmanın devamına engel olmak
Her ne suretle olursa olsun, yarışmanın başlamasına veya devamına veya tamamlanmasına engel olanlar üç aydan bir yıla kadar yarışmalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
Teşekküller ise o spor branşına mahsus olmak üzere bir aydan üç aya kadar yarışmalardan men cezası ile cezalandırılabilir.
Teşekküle verilen cezanın yerine resmi yarışma adedi ile men cezası uygulanabilir.
Tanıklıktan kaçınmak
Tahkikat sırasında tebligata rağmen, mazeretsiz olarak tanık sıfatıyla yazılı beyanda bulunmayan veya tanıklıktan kaçınan veya bildiklerini saklayan veya yalan tanıklık eden veya ceza karşılığı olan hareketleri bir ay içinde merciine duyurmayanlar üç aydan bir yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
Hileli ve danışıklı yarışma
Hileli ve danışıklı yarışma yapan, yaptıran kişiler ve aracılar en az bir yıl müsabakadan men cezası veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
Teşekküller küme düşme cezası ile cezalandırılır.
Doping
Doping kontrolüne ve aranmasına engel olan, yetkili hekime gerçek bilgiler vermeyen, muayene yaptırmayan, yarışmadan önce veya yarışma sırasında doping maddelerini kullanan veya fizyolojik maddeleri anormal miktarlarda alan sporcular bir yıl yarışmalardan men cezası ile cezalandırılır, diskalifiye edilir, kazanılan ödüller geri alınır.
Doping listesindeki maddeler tedavi amacıyla kullanılsa dahi bu haliyle yarışmaya katılan sporcular bir aydan altı aya kadar yarışmalardan men cezası ile, dopingli sporcunun yarışmaya katılmasını sağlayan ve dopingli olduğunu bildiği halde önlemeyen yöneticiler bir yıldan üç yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
Bu madde ile cezalandırılanların teşekkülleri ilgili spor branşında ve olayın mahiyetine göre 3 aya kadar yarışmalardan men cezası ile cezalandırılabilirler.
Teşekküle verilen cezanın yerine 17 nci maddede karşılığı gösterilen resmi yarışma adedi ile men cezaları uygulanabilir. Diskalifiye edilir, kazanılan ödüller geri alınır.
Sair hallerde menfaat
Bir yarışmanın neticesinden faydalanılması mümkün olan teşekkül ve kişilerden maddi menfaat temini sureti ile yarışanlar bu suretle yarışanlara maddi menfaat adayanlar veya temin veya ita edenler altı aydan iki yıla kadar yarışmalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
İKİNCİ KISIM
Teşekküllere Karşı İşlenen Suçlar
Yarışmaya katılmamak
Teşekkülünün veya diğer bir teşekkülün sporcusunun menfaat temini veya sair sebeplerle yarışmaya katılmasına engel olan ve yarışmaya katılmayanlar üç aydan bir yıla kadar yarışmalardan men veya o kadar süre ile hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.
Görev suçu
Teşekküllerde kabul edilen herhangi bir görevin ifasında şeref ve haysiyete spor terbiye ve disiplinine veya yazılı tebligata aykırı hareket edenler üç aydan bir yıla kadar yarışmalardan men veya üç aydan bir yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılırlar.