11/9/2012 tarihli ve 28408 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hasan Kalyoncu Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 12 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Üniversitede herhangi bir eğitim programına kayıtlı olmayan kişiler Üniversitede açılan derslere özel öğrenci statüsünde kaydolabilirler. Özel öğrenci başvuruları ilgili fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu yönetim kurulunca değerlendirilerek karara bağlanır. Bu öğrenciler bir yarıyılda ilgili yönetim kurulu kararı ile en çok dört ders alabilirler ve daha sonra Üniversiteye ÖSYM veya özel yetenek sınavı ile kayıt yaptırdıklarında ilgili fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu yönetim kurulu kararı ile başarılı oldukları derslerden aldığı notlar geçerli sayılır.”
Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Öğrenciler; Üniversiteye tekrar dönmek üzere ilgili birimin dekanlığın/müdürlüğün onayı ile izinli sayılabilir.”
“c) İzin başvuruları, gerekçeli bir dilekçe ve belgelerle birlikte, ilgili dekanlığa/yüksekokul/meslek yüksekokulu müdürlüğüne yapılır. Dekanlığın/müdürlüğün onayı ile kesinleşen izin, Üniversitenin Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından öğrenciye ve ilgili diğer makamlara bildirilir.”
Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(6) Üniversiteye ilk defa kayıt yaptıran öğrenciler, kayıt yaptırdığı öğretim yılının başında, Rektörlükçe düzenlenen bir yabancı dil seviye tespit sınavına tabi tutulurlar. Seviye tespit sınavından alınan puana göre, öğrencinin;
a) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince verilmesi zorunlu olan yabancı dil derslerinden muaf olup olmadığı,
b) Varsa yabancı dil hazırlık sınıfından muaf olup olmadığı,
c) Yabancı dil hazırlık sınıfında, hangi seviyeden öğrenim göreceği
belirlenir.”
Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(4) Genel not ortalaması (GNO) 2.00’dan az olan öğrenciler tekrar edecekleri derslerin yanı sıra üst yarıyıldan normal ders yükleri kadar yeni ders alabilirler. İlgili yönetim kurulu kararı ile bazı derslerden muaf olan öğrenciler de o yarıyıl alacakları derslerin yanı sıra üst yarıyıldan normal ders yükleri kadar yeni ders alabilirler.”
Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Öğrenciler, devam oranı %70’ten az olmamak şartı ile derslere, ilgili fakülte veya yüksekokulların belirlediği ilkeler doğrultusunda laboratuar ve uygulamalara devam etmek, yarıyıl/yıl içinde her türlü sınava ve dersi veren öğretim elemanının öngördüğü diğer çalışmalara katılmakla yükümlüdürler. Öğrencilerin devamları ile ilgili kurallar öğretim elemanı tarafından ders öğretim planına konarak yarıyıl/yılbaşında ilan edilir. Öğrencilerin devam durumu, ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir. Sağlık raporuyla belgelenmiş sağlık sorunları ve disiplin cezasıyla uzaklaştırma dâhil, hangi gerekçeyle olursa olsun, bir dersin devam yükümlülüğünü yerine getirmeyen öğrenci, o dersten başarısız sayılır. Bu öğrenciler yarıyıl/yılsonu sınavına giremezler ve yarıyıl/yılsonu notları NA olarak değerlendirilir. Aynı kurallar dersler çakışmamak kaydıyla yan dal ve çift anadal programları için de geçerlidir.”
Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, üçüncü fıkrası ise yürürlükten kaldırılmıştır.
“(2) Üniversiteden çeşitli nedenlerle burs alan öğrencilerin bursları hazırlık sınıfı olan birimlerde beş yıl, hazırlık sınıfı olmayan birimlerde dört yıl devam eder. Bu süreler içinde mezun olamayan öğrencilerden o yılki öğrenim ücreti alınır.”
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Yönetmelik hükümlerini Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü yürütür.
Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin | |
Tarihi | Sayısı |
11/9/2012 | 28408 |