BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı, İstanbul Aydın Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde kayıt, eğitim-öğretim, sınav ve değerlendirme süreçlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönetmelik; İstanbul Aydın Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde uygulanan eğitim-öğretim süreçlerinin tanımlanması, kredilendirilmesi, sınav, değerlendirme ve öğrenci kabulüne ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,
b) Danışman: Öğrencilerin eğitim-öğretim ve diğer sorunlarıyla ilgilenmek üzere görevlendirilen öğretim elemanını,
c) Dekan: İstanbul Aydın Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanını,
ç) Diploma eki: Uluslararası saydamlığı pekiştirmeyi hedefleyen ve elde edilmiş yetkinlik ve beceriler ile bunların ifade edildiği diploma, derece, sertifika gibi belgelerin, akademik ve meslekî tanınmasını sağlamaya yönelik ve yükseköğretim diplomasına ek olarak verilen belgeyi,
d) DNO: Dönem not ortalamasını,
e) Düzensiz öğrenci: Bulunduğu yarıyılın alt yarıyıllarından ders almak zorunda olan ve öncelikle alt yarıyıllarda bulunan derslerini almak zorunda olan öğrenciyi,
f) EÖBS: İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemini,
g) Fakülte: İstanbul Aydın Üniversitesi Eczacılık Fakültesini,
ğ) Fakülte Kurulu: İstanbul Aydın Üniversitesi Eczacılık Fakülte Kurulunu,
h) Fakülte Yönetim Kurulu: İstanbul Aydın Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yönetim Kurulunu,
ı) GNO: Genel not ortalamasını,
i) Mütevelli Heyeti: İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyetini,
j) Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı: İstanbul Aydın Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını,
k) Öğrenci iş yükü: Sınıf içi ders saatlerinin yanı sıra laboratuvar, ödev, uygulama, proje, seminer, sunum, sınava hazırlık, sınav, staj gibi eğitim-öğretim etkinlikleri için öğrenci tarafından harcanan bütün zamanı,
l) Rektör: İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörünü,
m) Seçmeli ders: Öğrencinin zorunlu dersler dışında alan içinden veya alan dışından isteği doğrultusunda aldığı, kayıtlı olduğu programdaki seçmeli ders adı ile açılmış veya başka programların seçmeli veya zorunlu dersleri arasından seçebileceği dersi,
n) Senato: İstanbul Aydın Üniversitesi Senatosunu,
o) Staj: Öğrencinin eğitim-öğretim dönemi veya yaz tatili sırasında yapmakla yükümlü olduğu, edinilen bilgi, beceri ve yetkinlikleri pekiştirmeye yönelik dersi,
ö) Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesini,
p) Yan dal programı: Bir diploma programına kayıtlı öğrencilerin öngörülen koşulları taşıması kaydı ile Üniversite içinde belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle diploma yerine geçmeyen bir belge (yan dal sertifikası) alabilmelerini sağlayan programı,
r) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,
s) Zorunlu ders: Bir programda öngörülen ve öğrencinin alması zorunlu olan dersi,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Öğrenci Kayıt ve Kabul İşlemlerine İlişkin Esaslar
Öğrenci kabulü
(1) Fakülteye kayıt için aşağıdaki şartlar aranır:
a) Lise veya lise dengi meslek okulu mezunu olmak.
b) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından o öğretim yılında yapılan merkezi sınavla kayıt hakkı kazanmış olmak.
c) Yabancı uyruklu öğrenciler için Üniversite tarafından belirlenen;
1) Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı puanı,
2) YÖK tarafından onaylanan sınavlardan lise bitirme sınavları statüsünde olan sınavların (Abitur, International Baccalaureate, GCE, Tawjihi ve benzeri) puanı.
(2) Yabancı uyruklu öğrencilerin öğrenimlerine başlayabilmeleri için, Türkçe düzeyinin en az “C1” olduğunu belgelemeleri gerekir. Bu düzeyde Türkçe bildiğini belgeleyemeyenler Üniversite tarafından yapılan Türkçe dil sınavına girmek zorundadır. Sınavda başarılı olamayan öğrenciler Türkçe öğrenmek üzere İstanbul Aydın Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde bir yıl eğitim alır. Bir yıllık hazırlık programının sonunda başarılı olamayan öğrencilere bir yıl daha ek süre verilir. Ek süre sonunda da başarılı olamayan öğrencilerin kayıtları silinir. Türkçe yeterlilik düzeyi aşağıdaki şekildedir:
Türkçe Yeterlilik Düzeyi | Puanı | Açıklama |
A1 | 20-49 | Türkçesi yetersizdir. |
A2 | 50-59 | Türkçesi yetersizdir. |
B1 | 60-69 | Türkçesi yetersizdir. |
B2 | 70-79 | Türkçesi yetersizdir. |
C1 | 80-89 | Türkçesi yeterlidir. Öğrenimine başlayabilir. |
C2 | 90-100 | Türkçesi yeterlidir. Öğrenimine başlayabilir. |
Kesin kayıt
(1) Fakülteye kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenci adayları Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre, ilân edilen süreler içinde kayıt bürosuna bizzat başvururlar. Kayıt sırasında öğrencinin yazılı olarak beyan ettiği adres, tebligat adresidir ve adres hatası nedeniyle yapılamayan tebligatlardan Üniversite sorumlu değildir. Öğrenci, tebligat adresinde meydana gelen değişiklikleri en geç bir ay içinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirmek zorundadır.
(2) Öğrenim ücretini süresinde ödemeyen öğrencilerin kayıtları yapılmaz ve yenilenmez. Bu durumdaki öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Eksik belge veya posta ile kesin kayıt yapılmaz. Ancak, belgelendirmek koşuluyla geçerli ve haklı sebepler veya beklenmedik hâllerde öğrenci adayları belirledikleri vekil aracılığı ile kayıt yaptırabilirler.
(3) Kesin kayıt için Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerden istenen belgeler, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından Üniversitenin internet sayfasında ilan edilir. İstenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir.
(4) Kayıt işlemlerini süresi içinde yaptırmayan adaylar, Üniversite öğrencisi olma hakkından vazgeçmiş sayılır ve herhangi bir hak iddia edemezler.
Akademik danışmanlık
(1) Fakülteye kaydolan her öğrenci için öğretim elemanları arasından bir akademik danışman görevlendirilir.
(2) Akademik danışmanın görevleri şunlardır:
a) Öğrenciye öğrenimi boyunca eğitim-öğretimlerini ilgili mevzuat çerçevesinde planlayabilmesi konusunda yardımcı olmak.
b) Kayıtların yapılması veya yenilenmesi sırasında öğrencinin alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin belirlenmesini, gerektiğinde derslere uygulanacak intibaklar konusunda öğrencinin yönlendirilmesini ve öğrencinin mezuniyeti için gerekli dersleri eksiksiz almasını sağlamak.
c) Öğrencinin alacağı dersleri akademik başarı durumuna göre değerlendirdikten sonra yarıyıl kayıt onayını vermek.
ç) Karşılaştığı sorunların çözüm sürecinde öğrenciye destek olmak.
d) Üniversite yaşamına uyum, mesleki gelişim ve kariyer konularında öğrenciyi bilgilendirmek ve yönlendirmek.
Ders kaydı ve kayıt yenileme
(1) Ders kayıtları; her yarıyıl başında akademik takvimde belirtilen süreler içinde yapılır. Öğrenci, o yarıyıl içinde alacağı dersleri, kayıt sırasında akademik danışmanıyla görüşerek tespit ettikten sonra sistemden seçim yapmak ve danışmanın yazılı onayını almak zorundadır.
(2) Akademik takvimde belirtilen süre içinde kaydını yenilemeyen, ancak mazereti Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenci, bir kereye mahsus olmak üzere belirtilen ek süre içinde geç kayıt yaptırabilir. Öğrenim ücretini ödediği halde süresi içinde kayıt yenileme formunu teslim etmeyen öğrencinin kayıt yenileme işlemi yapılmış sayılmaz.
(3) Ders kaydını yaptırmayan öğrenci, ders kaydı yaptırana kadar, öğrencilik haklarından yararlanamaz.
(4) Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen bir mazereti olmaksızın zamanında ders kaydını yenilemeyen öğrenci, o yarıyıl başarısız olmuş sayılır ve kayıt yenilemediği süreler azamî öğrenim süresine dâhil edilir.
Özel öğrenci
(1) Fakülte öğrencilerinin diğer yükseköğretim kurumlarından, diğer yükseköğretim kurumu öğrencilerinin Fakülte programından özel öğrenci olarak ders alması ve diğer tüm işlemler, Senato tarafından belirlenen esaslara göre Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile yapılır.
(2) Özel öğrencilerin herhangi bir yarıyıl için başvuruları Fakülte Yönetim Kurulu tarafından incelenerek karara bağlanır.
(3) Özel öğrencilik süresi, en fazla iki dönem olarak belirlenir. Ancak, özel öğrencilik statüsünden yararlanma şartlarının devam etmesi durumunda, ilgili kurulların önerisi ve Senato tarafından özel öğrenciliğin devamı yönünde karar alınabilir.
(4) Özel öğrencilere diploma ve unvan verilmez. Ancak, kayıtlı oldukları dersleri ve varsa aldıkları notları gösteren belge verilir.
(5) Özel öğrenciliği uygun görülenler, Mütevelli Heyetinin belirlediği ders ücretini öderler.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Eğitim ve Öğretime İlişkin Esaslar
Öğrenim süreleri ve toplam krediler
(1) Fakültede eğitim-öğretim süresi beş yıl olup bu programı tamamlamak için tanınan azamî öğrenim süresi sekiz eğitim-öğretim yılıdır. Öğrenci iş yüküne bağlı olarak tamamlanması gereken toplam kredi miktarı 300 AKTS’dir.
(2) Yabancı dil hazırlık öğrenimi veya Türkçe hazırlık öğrenimi süresi belirlenen azamî öğrenim süresinden sayılmaz.
(3) Üniversiteden süreli uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin cezalı geçirdikleri süre azamî öğrenim süresinden sayılır.
(4) Kayıt dondurma (izinli sayılma) süresi azamî öğrenim süresinden sayılmaz.
(5) Azamî öğrenim süresi sonunda Fakülteden mezun olabilmek için başarısız oldukları tüm dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Ek sınav hakkında aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
a) Bu sınavlar sonunda başarısız olunan ders sayısını beşe indiremeyenlerin kaydı silinir.
b) Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beşe indirenlere bu beş ders için üç yarıyıl öğrenim hakkı tanınır.
c) Ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl öğrenim hakkı tanınır.
ç) Bir dersten başarısız olanlara öğrencilik hakkından yararlanmaksızın başarısız oldukları dersin sınavlarına sınırsız girme hakkı tanınır.
(6) Fakülteden mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları hâlde başarılı sayılabilmeleri için öngörülen not ortalamalarını sağlayamamaları sebebiyle ilişikleri kesilme durumuna gelen son dönem/son sınıf öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı dersler ile uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Sınırsız sınav hakkı kullanma durumunda olan öğrenciler sınava girdiği dersin AKTS’si başına öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler. Ancak bu öğrenciler, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz.
Akademik takvim
(1) Fakültede eğitim-öğretim yarıyıl esasına göre yapılır. Her akademik yıl güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıldan ve her yarıyıl en az on dört haftadan oluşur. Yarıyıl sonu sınavı ve staj süreleri, bu sürenin dışındadır. Senato gerektiğinde, yarıyıllara ek olarak yaz öğretimi açılmasına karar verebilir.
(2) Akademik takvim, her yıl Senato tarafından ilan edilir. Senato gerekli olması halinde akademik dönem içinde belirlenen akademik takvimlerde değişiklik yapabilir.
Öğrenim ücreti
(1) Öğrencilerden, her eğitim-öğretim yılında, Mütevelli Heyet tarafından belirlenen miktarda öğrenim ücreti alınır.
Öğretim dili
(1) Fakültenin öğretim dili Türkçedir.
Eğitim-öğretim
(1) Fakültede, eğitim-öğretim ders geçme esasına göre yapılır. Açılacak tüm dersler ve ders içerikleri, bu dersleri yürütecek öğretim elemanları, öğretim yarıyılı başlamadan önce anabilim dalı akademik kurulu kararı ile belirlenir. Bölüm kurullarında karara bağlanır ve ait olduğu eğitim-öğretim yarıyılının başlama tarihinden en geç üç hafta önce Dekanlığa bildirilir. Ders planları/müfredat programları Fakülte Kurulunun uygun görüşü ve Senato kararı ile kesinleşir.
(2) Program tasarımı, amaç ve hedefler doğrultusunda program kazanımları, ders ve laboratuvar, ödev, proje, uygulama, staj ve benzeri diğer öğrenme faaliyetleri ile bunların içerik ve öğrenme çıktılarını, öğrenme, öğretme, ölçme ve değerlendirme yöntem ve yaklaşımları ile öğrencinin iş yüküne dayalı olarak hesaplanan ve her eğitim-öğretim yarıyılı için 30 AKTS kredisi olacak şekilde gerçekleştirilir.
(3) Her öğrenci zorunlu dersler ve ders programında gösterilen türde ve sayıda seçmeli dersi almakla yükümlüdür.
(4) Ders programlarında yer alan derslerin kredileri, 1 AKTS kredisi 30 saat öğrenci iş yüküne karşılık gelecek şekilde belirlenir.
(5) Ders müfredatı programları içerisinde yer alan tüm derslerin ve diğer öğrenme faaliyetlerinin tanımları, EÖBS kapsamında belirtilmiş olan formata uygun olarak yapılır.
(6) Fakülte ders müfredat programında yer alan ve Senato tarafından uygun görülen bazı dersler, tamamen veya kısmen uzaktan öğretim/online yoluyla verilebilir.
(7) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi hükümlerine göre Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk dili ve yabancı dil dersleri bütün öğrenciler için ortak zorunlu ders olarak verilir.
(8) Araştırma projesi dersi ile ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.
Yan dal programı
(1) Fakültede başarılı olan öğrencilere yan dal programına girme hakkı verilebilir. Bu programı tamamlayan öğrencilere sertifika verilir.
(2) Öğrencilerin, yan dal programlarına kabulü, Fakülte Yönetim Kurulunun onayı ile yapılır.
(3) Öğrencilerin, yan dal öğretimleri ilgili mevzuat hükümlerine ve Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.
Yatay geçiş
(1) Fakülteye, süre ve ders içerikleri itibarıyla eşdeğer eğitim programı uygulayan diğer eczacılık fakültelerinden; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri göz önüne alınarak Fakülte Yönetim Kurulu ve Senato kararı ile yatay geçiş yapılır.
Öğrenci değişimi ve ortak eğitim programları
(1) Fakülteye kayıtlı olan öğrenciler için yurt içi veya yurt dışı bir yükseköğretim kurumu ile yapılan anlaşma uyarınca, öğrenci değişim programları uygulanabilir. Bu kapsamda aldıkları ders veya uygulamaların kredileri, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile yükümlü oldukları derslerin kredileri yerine sayılabilir.
(2) Öğrencinin anlaşmalı olduğu diğer yükseköğretim kurumunda geçirdiği yarıyıllar öğrenim süresinden sayılır.
(3) Derslerin seçimi, öğrenci danışmanlarının nezaretinde yapılarak Fakülte Yönetim Kurulunun onayı ile kesinleşir. Bu derslerden alınan notlar, Fakültede geçerli not sistemine çevrilerek öğrenci transkriptine işlenir ve GNO’ya katılır.
(4) Öğrenci, anlaşmalı diğer yükseköğretim kurumunda alıp başarısız olduğu derslere karşılık olan, kendi öğretim programındaki eşdeğer derslerden de başarısız olmuş sayılır.
(5) Değişim programı kapsamında gelen öğrencilere diploma veya unvan verilmez. Aldığı dersleri ve notları gösteren öğrenci durum belgesi verilir.
(6) Değişim programındaki öğrenciler, öğrenim ücretini kayıtlı olduğu kendi üniversitesine öder.
Ders muafiyeti ve intibak
(1) Daha önce başka bir yükseköğretim kurumuna devam ederek son beş yılda okuduğu derslerden geçer not almış olan ve muaf olmak isteyen öğrenciler, bu dersler için daha önceki yükseköğretim kurumlarından almış oldukları resmî transkript ve muaf olmak istedikleri dersleri belirtir bir dilekçeyle Dekanlığa, en geç Üniversiteye kayıt yaptırdıkları yılın eğitim-öğretim döneminin başladığı ilk hafta içerisinde başvurabilirler. Muafiyet talebi, Fakülte Yönetim Kurulunca bir defaya mahsus olmak üzere on işgünü içinde değerlendirilir ve karara bağlanır. Yatay geçiş yolu ile kayıt yaptıran öğrenciler hariç, bir öğrenciye, alması gereken toplam AKTS’nin % 50’sinden fazla muafiyet verilemez. Muaf olunan ders, not yükseltmek için tekrar alınabilir. Bu durumda alınan en son not geçerlidir.
(2) Derslerden muafiyet kararı, Fakülte Yönetim Kurulunca verilir. Yabancı dil hazırlık öğrenimi veya Türkçe hazırlık öğrenimine devam eden öğrencilerin, muafiyet başvurusunu birinci sınıfa başlarken yapmaları gerekir.
(3) Fakülteye kayıt yaptıran öğrenciler muafiyet sınavlarında veya İngilizce hazırlık sınıfında başarılı olmaları durumunda alan dışı zorunlu ortak İngilizce derslerinden muaf sayılır.
(4) Ders muafiyeti ve intibak işlemlerine ilişkin diğer hususlar Senato tarafından belirlenir.
Ders yükü ve ders alma
(1) Bir öğrencinin bir yarıyıldaki normal iş yükü 30 AKTS’dir. Düzensiz öğrenciler ise derslerin açılmış olması kaydıyla normal iş yüküne ilaveten 6 AKTS’lik alt yarıyıllardan ders alabilirler.
(2) Birinci ve ikinci yarıyıl öğrencileri, birinci ve ikinci yarıyıldaki bütün dersleri almakla yükümlüdürler.
(3) Öğrenciler alt yarıyıllardan başarısız olduğu, alması gereken veya alamadığı dersi/dersleri öncelikle almakla yükümlüdür.
(4) Programdan çıkarılan zorunlu derse eşdeğer ders tanımlanmamışsa öğrenciler tamamlaması gereken AKTS kredi açığını seçmeli derslerden tamamlamalıdır.
Üst sınıftan ders alma
(1) GNO’su 3,00 veya üzerinde olan üçüncü yarıyıl veya üst yarıyıl öğrencileri alt yarıyıllardan tüm dersleri almış ve başarmış olmaları koşuluyla kayıtlı oldukları yarıyıl ve bir üst yarıyıl ile beraber toplam 45 AKTS kredisini aşmamak şartıyla danışmanların onayı ile bir üst yarıyıldan ders alabilirler.
(2) Öğrenciler, bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde öğrenimlerini daha kısa sürede bitirebilirler.
(3) Önceki kazanımları tanımlanarak, ders transferi ile intibakı yapılan öğrencilerden, bulundukları yarıyıldan ve alt yarıyıldan aldıkları derslerin toplam AKTS’si 30’un altında kalmış ise ve dönemlik/yıllık ücret ödüyorsa, bu öğrenciler, danışmanın onayı ile 30 AKTS’yi tamamlayana kadar üstten ders alabilir.
Ders tekrarı
(1) Yarıyıl sonu sınavları sonucunda, bulunduğu güz veya bahar yarıyılı derslerinden FF, FD, NA, W, I notlarını alarak başarısız olan öğrencilerin, GNO’larına bakılmaksızın, bir sonraki yıl, dersin açıldığı yarıyılda, öncelikle başarısız oldukları dersleri tekrarlamaları, daha sonra var ise bir önceki yıldan hiç almadıkları ders/dersleri almaları ve daha sonra da azamî iş yükünü aşmamak koşulu ile bulundukları dönemin derslerini almaları gerekir.
(2) Öğrenciler, daha önce alıp başarısız oldukları zorunlu ders/dersler, programlarından çıkarıldığında, yerine Fakülte Yönetim Kurulu tarafından uygun görülen intibak koşullarına göre ders/dersler varsa almalıdır.
(3) Başarısız olunan ders seçmeli bir ders ise öğrenci aynı dersi tekrar alabileceği gibi bu dersin yerine başka bir seçmeli ders de alabilir.
(4) Öğrenci, daha önce geçer not aldığı dersleri, tekrar alarak notlarını yükseltebilir.
(5) Tekrarlanan dersler için öğrencinin o derslerden daha önceki notuna bakılmaksızın, aldığı son not geçerlidir.
(6) 33 üncü maddenin altıncı fıkrasının (b) bendi uyarınca GNO şartının sağlanamaması durumunda başarısız olunan derslere DC ve DD harf notu alınan dersler de dahildir. GNO koşulunu sağlayan öğrenciler, azamî öğrenci iş yükünü aşmamak koşulu ile GNO’larını yükseltmek amacıyla, daha önce geçer not aldığı dersleri tekrar alarak notlarını yükseltebilirler. Ancak not yükseltmek amacıyla alınan derslerden dolayı düzensiz öğrenci statüsüne geçilemez.
Devam durumu
(1) Öğrenciler, eğitim-öğretimin başladığı tarihten itibaren Fakülte eğitim-öğretim programının ders tanımlarında belirtilen tüm öğrenme faaliyetlerine ve sınavlarına katılmakla yükümlüdürler.
(2) Öğrenciler, eğitim-öğretimin başladığı tarihten itibaren teorik derslere %70, uygulama derslerine ise en az %80 oranında devam etmek zorundadırlar. Öğrencilerin devamsızlık durumu, ilgili öğretim elemanı tarafından takibi yapılarak sisteme işlenir. Öğrenciler devamsızlık durumunu sistemden izleyebilirler. Devamsızlık durumunda öğrenciye NA notu verilir ve final sınavlarına giremez.
(3) Rektörlüğün onayı ile Üniversiteyi veya Türkiye’yi temsilen toplantı, spor, sanat ve benzeri faaliyetlere katılan öğrencilerin bu faaliyet günlerindeki devamsızlıkları dikkate alınmaz ve ara sınavlar için mazeret olarak kabul edilir.
(4) Bir dersi tekrar alan bir öğrenci, devamsızlıktan kalmamış ise bu derse devam etmek zorunda değildir. Ancak öğrencinin talep etmesi halinde ilgili derse devamı, ilgili anabilim dalının değerlendirmesi üzerine Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenir.
(5) Seçmeli dersten başarısız olan öğrencilerden seçmeli dersini değiştirenlerin devam şartını yerine getirmeleri zorunludur.
(6) Sağlık raporu Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilse bile, öğrencilerin raporlu olduğu süre devamsızlık süresinden sayılır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Sınavlar
Sınavlara ilişkin genel esaslar
(1) Fakültede verilen derslerde; ara sınav, kısa süreli sınavlar, final sınavı, bütünleme sınavı, tek ders sınavı, staj sonu sınavı, mazeret sınavı, muafiyet sınavı, mezuniyete üç ders sınavı, azamî öğrenim süresi sonundaki ek sınavlar, ödev ve araştırma projesi sınavları yapılır.
(2) Sınavlar yazılı ve/veya sözlü/uygulamalı olarak yapılabilir.
(3) Ara sınav ve final sınav tarihleri akademik takvimde ilan edilir. Ara sınavlar dışındaki kısa süreli sınavlar, önceden tarih belirlenmeden ilgili öğretim elemanınca yapılabilir.
(4) Öğrencilerin, sınavlara önceden belirlenen tarihlerde ve yerlerde girmeleri, sınava girerken yanlarında kimlik belgesi ile istenecek diğer belgeleri bulundurmaları gerekir.
(5) Yarıyıl içi başarı notunu hesabında katkıda bulunacak aktiviteler ve bunların ders notuna etki oranları dönem başlamadan önce ilgili öğretim üyesi tarafından öğrencilere duyurulur. Dönem sonu sınavlarından 100 puan üzerinden 40 puanın altında not alanlar dersten başarısız kabul edilir, dersten aldığı dönem içi notlar dikkate alınmaksızın FF notu verilir.
(6) Öğrencilerin bir dersin sınavına girebilmesi için o yarıyıl kayıtlarını yenilemiş ve o derse kayıt yaptırmış olmaları gerekir. Öğrencilerin kayıt yaptırmadığı bir dersin sınavına veya girme hakkını kazanmadığı bir sınava girmesi durumunda aldığı not ilan edilmiş olsa da iptal edilir.
(7) Gerekli durumlarda Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile ulusal ve dini bayramlar dışındaki, Cumartesi ve Pazar günleri de sınav yapılabilir.
(8) Sınavlarda kopya çekenler, kopya girişiminde bulunanlar veya kopyaya yardım edenler ile sınav kâğıtlarının incelenmesi sırasında kopya çektiği ya da yardım ettiği belirlenen öğrenciler o sınavlardan sıfır almış sayılır ve haklarında 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümlerine göre işlem yapılır.
Ara sınavlar
(1) Ara sınavlara ilişkin esaslar şunlardır:
a) Her ders için her yarıyılda en az bir ara sınav yapılır.
b) Ödev, proje, küçük sınavlar ve laboratuvarda yapılan deneysel çalışmalar gibi eğitim-öğretim etkinlikleri de değerlendirme ölçütü olarak kullanılabilir.
c) Aynı yarıyıl içinde programlanan derslerden en fazla ikisinin ara sınavı aynı günde yapılabilir.
ç) Ara sınav sonuçları sınav yapıldıktan en geç on gün içerisinde ilan edilir. Sınav belgeleri ilgili birimlerce en az beş yıl saklanır.
Final sınavları
(1) Bir dersin final sınavı, o dersin tamamlandığı süre sonunda Fakülte Kurulu tarafından ilan edilen yer ve zamanda yapılır. Öğrencinin final sınavına girebilmesi için teorik derslerin en az %70’ine, uygulamaların ise en az %80’ine katılmış olması gerekir.
(2) Dönem sonu notlarının öğretim elemanları tarafından sınavın yapıldığı tarihi izleyen beş iş günü içinde sisteme girilmesi gerekir. Sınav belgeleri ilgili birimlerce en az beş yıl saklanır.
Bütünleme sınavları
(1) Bütünleme sınavına ilişkin esaslar şunlardır:
a) Bir eğitim-öğretim yılı güz veya bahar yarıyılında düzenlenen final sınavına girme hakkı kazandığı halde sınava girmeyen veya sınavına girilen derslerden DC, DD, FD, FF notu alan öğrenciler bütünleme sınavına girebilirler.
b) Final sınavları ile bütünleme sınavı arasında en az beş gün ara verilir. Bütünleme sınavı kriterleri final sınavı kriterleri ile aynıdır ve bütünleme sınavından alınan puan final sınavı puanı olarak değerlendirilir.
c) Bütünleme sınavlarına ilişkin sınav belgeleri ilgili birimlerce en az beş yıl saklanır.
ç) Yaz öğretimi için bütünleme sınav hakkı verilmez.
Mazeret sınavı
(1) Senatoca belirlenen esaslar çerçevesinde, Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir sebeple ara sınava giremeyen öğrencilere Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile mazeret sınavı hakkı verilir. Öğrencilerin, ara sınavların bitimini izleyen beş iş günü içerisinde mazeretlerini yazılı olarak Dekanlığa bildirmeleri gerekir.
(2) Final ve bütünleme sınavı için mazeret kabul edilmez. Ancak final ve bütünleme sınav dönemlerini kapsayacak şekilde mazereti olan ve her iki sınava da giremeyen öğrencilerden, ilgili birime dilekçe ile başvurmaları koşuluyla, haklı ve geçerli mazeretleri Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilenler, sınav haklarını mazeretlerinin bitimini izleyen açılacak ilk final sınavı döneminde kullanırlar. Bu durumdaki öğrencilerin mazeret sınav hakkı kullandıkları derslerin AKTS kredileri toplamı kayıtlı olduğu dönemde alması gereken azamî AKTS kredileri toplamına dâhil edilmez.
(3) Mazeretli oldukları süre içinde yapılan sınavlara giren öğrencilerin sınavları geçersiz sayılır.
(4) Ara sınavları aynı gün ve aynı saatte olan öğrencilere, giremedikleri sınavlar için mazeret sınavı hakkı tanınır. Bu durumdaki öğrencilerin de ilgili birime dilekçe ile başvurmaları zorunludur.
(5) Mazeret sınavlarına girmeyen öğrencilere ikinci bir mazeret sınav hakkı verilmez.
(6) Yaz öğretimi için mazeret sınav hakkı verilmez.
Muafiyet sınavı
(1) Fakülte Kurulunun önerisi üzerine Senato tarafından muaf olunması uygun görülen dersler için her yarıyıl/yıl başında muafiyet sınavları açılabilir.
Mezuniyete üç ders sınavı
(1) Mezuniyete üç ders sınavı, sınava girme hakkını kazanmış olup son yarıyıldaki başarısız öğrencilere tanınır.
(2) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında açılan dersler dâhil, devamı alınarak başarısız olunan en çok üç ders dışındaki derslerini bu Yönetmelik hükümlerine göre başarıyla tamamlayan ve programa ilişkin tüm yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezuniyete üç ders sınavına girebilirler.
(3) Mezuniyete üç ders sınavına girebilmek için öğrenciler son iki yarıyılın birinde ilgili derse/derslere kayıt yaptırmış olmalıdır. Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla değişim programı, kayıt dondurma gibi izinli sayılan süreler bu süreye dâhil değildir.
(4) Mezuniyete üç ders sınav hakkını kullanıp başarısız olan öğrencilerin, tekrar mezuniyete üç ders sınav hakkını kullanabilmeleri için söz konusu ders/derslerin açıldığı ilk yarıyılda kayıt yaptırmaları gerekir. Devamı alınarak başarısız olunan dersler için öğrenciler tekrar mezuniyete üç ders sınav hakkını kullanabilir.
(5) Mezuniyete üç ders sınav hakkını kullanmak isteyen öğrenciler, bütünleme sınav sonuçlarının ilanından sonra beş gün içinde birimlerin öğrenci işleri bürosuna dilekçeyle başvururlar. Öğrencinin durumu incelendikten sonra, öğrenciye ve dersin öğretim elemanına/elemanlarına üç ders sınavı açılacağı birim tarafından bildirilir.
(6) Öğrencilerin mezuniyete üç ders sınavı sonucunda mezuniyet için gerekli olan 2,00 ortalamayı sağlaması gerekir.
(7) Mezuniyete üç ders sınavlarından alınan puan ilgili ders için ders başarı notu olarak değerlendirilir.
(8) GNO’su 2,00’ın altında olan öğrenciler şartlı başarılı oldukları derslerden de üç ders sınav hakkını kullanabilir. Bu sınavlarda başarısız oldukları ve/veya şartlı başardıkları ders sayısını teke indiren öğrenciler üç ders sınavını takip eden tek ders sınavına girebilirler. Ancak birden fazla dersten FF notu alarak başarısız olan öğrencilerin tekrar üç ders sınav haklarını kullanabilmeleri için söz konusu dersin/derslerin açıldığı yarıyılda ilgili derse/derslere kayıt yaptırmış olmaları zorunludur. Öğrencinin üç ders sınavı sonunda şartlı olarak başarılı olduğu ders veya dersler var ise ve GNO’su yeterli olmadığı için mezuniyet şartını yerine getiremiyorsa bu derslere yeniden kayıt olabilecekleri gibi daha önceden alıp şartlı başarılı oldukları başka derslere kayıt yaptırmayı da tercih edebilir. Üç ders sınavlarının mazeret sınavı hakkı yoktur.
Tek ders sınavı
(1) Mezuniyet aşamasına gelmiş olan öğrencilerden, herhangi bir dersten devamsızlıktan dolayı kalmamış olmaları koşuluyla;
a) Diğer bütün derslerden başarılı olmuş ve sadece bir dersten FF veya FD notu olan öğrencilere; tek ders sınav hakkı verilir. Ancak bu dersten AA bile alsa GNO’su en az 2,00 olması mümkün olmayan öğrencilere tek ders sınav hakkı verilmez. Tek ders sınav hakkı, her final sınav dönemini izleyen bir ay içerisinde, Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenen tarihte yapılır. Öğrencinin tek ders sınavına girebilmesi için sınavına gireceği dersi belirtir bir dilekçe ile Dekanlığa başvurarak tek ders sınav hakkını kullanmak istediğini bildirmesi gerekir. Tek ders sınavından başarısız olan öğrenciler başarısız oldukları bu ders için dilekçe ile başvurarak her dönem sonu sınavlarının bitiminden sonra tek ders sınav hakkını kullanabilirler.
b) Almak zorunda olduğu bütün dersleri almış ve başarılı olmuş, ancak GNO’ları 2,00’dan az olan ve GNO’sunu yükseltmek isteyen öğrencilere son altı yarıyıl derslerinden istedikleri bir dersten not yükseltme sınav hakkı verilir. Ancak öğrenci bu dersten AA bile alsa GNO’su 2,00 olmayacaksa bu öğrenciye not yükseltme sınav hakkı verilmez. Bu öğrenciler, bir sonraki dönem ders kayıt işlemlerini yapmak zorundadırlar. Öğrencinin not ortalamasını yükseltme sınavına girebilmesi için sınavına gireceği dersi belirtir bir dilekçe ile başvurarak, not yükseltme sınav hakkını kullanmak istediğini bildirmesi gerekir. Not yükseltme sınav hakkı her final sınav dönemini izleyen bir ay içerisinde Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenen tarihte yapılır.
c) Not yükseltme sınavında başarısız olan öğrenciler, başarısız oldukları bir dersten, dilekçe ile başvurarak her final sınavı döneminde not yükseltme sınavına girebilirler.
Azamî öğrenim süresi sonundaki ek sınavlar
(1) Azamî öğrenim süresi sonunda mezuniyet koşullarını sağlayamayan öğrenciler hakkında yapılacak işlemler aşağıda belirtilmiştir:
a) Öğrencilere daha önce alıp başarısız oldukları bütün dersler için akademik takvimde ilan edilen tarihlerde iki ek sınav hakkı verilir.
b) İlan edilen tarihte sınava girmeyen öğrenciye mazeret sınav hakkı verilmez.
c) Sınavda alınan not tek başına değerlendirilir ve harf notuna çevrilir. Dönem içinde alınan notlar hesaba katılmaz.
ç) İki ek sınav sonunda en fazla beş başarısız dersi olan öğrencilere bu dersler için üç yarıyıl ek süre verilir.
d) İki ek sınavı kullanmadan en fazla beş başarısız dersi olan öğrencilere dört yarıyıl ek süre verilir.
e) Azamî öğrenim süresi ya da iki ek sınav sonunda bir dersten başarısız olanlara öğrencilik hakkından yararlanmaksızın, başarısız oldukları dersin sınavlarına sınırsız girme hakkı tanınır.
f) Eğitim-öğretim programında yer alan bütün derslerden geçer not aldıkları hâlde mezuniyet için gereken GNO’yu sağlayamayanlara diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz.
g) Sınırsız ek süre hakkı tanınanlardan, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı kayıt yaptırmayan öğrenciler sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamazlar.
ğ) Ek süre hakkı kazanan öğrenciler öğrenim ücreti yükümlülüklerini yerine getirerek yarıyıl kayıtlarını yaptırmak zorundadır.
Staj
(1) Fakülte eğitim-öğretim programında yer alan stajlar ve bu stajların değerlendirilmesi Fakülte Staj Komisyonunun görüşü de alınarak Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Değerlendirme ve Not Sistemi
Değerlendirme
(1) Öğrencilere aldıkları derslerde gösterdikleri başarı için harf notu verilir ve bu notlar ders başarı notu olarak adlandırılır.
(2) Ders başarı notu, ara sınav, eğitim öğretim etkinlikleri (kısa sınav, ödev, sunum, laboratuvar çalışması ve benzeri) ile final/bütünleme sınav puanlarının birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir ve bu sonuç öğrencinin akademik başarı durumunu gösterir.
(3) Ders başarı notu, dönem başında belirlenen en az bir ara sınav ile ödev, kısa sınav, sunum gibi en az iki etkinliğin birlikte değerlendirilmesiyle elde edilen notun %60’ı ile final/bütünleme sınavı notunun %40’ı alınarak hesaplanır. Ara sınav ve final/bütünleme sınavlarının başarı puanına etki oranı Senato kararı ile değiştirilebilir. Bu durumda final/bütünleme sınavının ders başarı notuna etki oranı en az %40, en çok %60 olur. Uzaktan eğitim şeklinde verilen derslerin başarı notu; örgün veya kontrollü olarak yapılan ara sınavın %40’ı ve dönem sonu final sınavının %60’ı alınarak hesaplanır.
(4) Sınavlar, mutlak veya bağıl ölçütlere göre değerlendirilir.
(5) Yarıyıl içi başarının ve final sınavının ders başarı notuna etkileri ile dersin uygulama planı, dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından yarıyıl başında öğrencilere duyurulur.
(6) Harf notlarının puan karşılıkları ve katsayıları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a) | ||
Puan | Katsayısı | Harf Notu |
90-100 | 4,00 | AA |
80-89 | 3,50 | BA |
70-79 | 3,00 | BB |
65-69 | 2,50 | CB |
60-64 | 2,00 | CC |
55-59 | 1,50 | DC |
50-54 | 1,00 | DD |
40-49 | 0,50 | FD |
39 ve altı | 0,00 | FF |
b) AA, BA, BB, CB, CC notları başarılı notlardır. FD, FF notları başarısız notlardır. DC ve DD notları ise şartlı geçer notudur. Bu şart; yarıyıl sonu GNO’nun en az 2,00 olması şartıdır.
c) Eksik notu (I); derste başarılı olduğu hâlde, hastalık veya bir başka nedenle ders için gerekli çalışmaları tamamlayamayan öğrencilere, dönem sonu sınavının yapıldığı tarihten itibaren üç iş günü içerisinde, dersi veren öğretim üyesine verilecek belgelerin kabulüne bağlı olarak verilir. Bir öğrenci; I notu aldığı dersten, akademik takvimde notların öğrenci bilgi sistemine girişi için son gün olarak belirtilen tarihten sonraki on beş gün içinde, eksiklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi hâlde I notu, kredili dersler için FF notuna dönüşür. Ancak öğrencinin mazeretinin zorunlu nedenlerle uzaması durumunda, ilgili öğretim elemanının başvurusu üzerine, Fakülte Yönetim Kurulu bu süreyi, izleyen dönemin kayıt süresinin başlangıcından bir gün öncesine kadar uzatabilir. Bu şekilde verilen I notunun en geç kayıt süresinin başlangıcından bir gün önce harf notuna dönüştürülmesi gerekir. Aksi halde I notu, FF notuna dönüşür.
ç) Devamsız notu (NA); derse devam veya uygulama ile ilgili koşulları yerine getirememiş olan öğrencilere verilir. NA notu alan öğrenciler final sınavına giremezler. Bu not yarıyıl ve genel akademik başarı not ortalaması hesaplanırken FF notu gibi işleme alınır.
d) Dersten çekilme notu (W); öğrencinin süresi içinde çekildiği derslere verilir. Bu not, normal ders ekleme ve ders bırakma süresi bittikten sonra öğrencinin programına aldığı dersten, yarıyıl başından itibaren ilk yedi hafta içinde kendi isteği ve dersten sorumlu öğretim elemanının onayı ile vazgeçmesi durumunda verilir. Öğrenci ilk yıl (birinci ve ikinci yarıyıl) derslerinden ve tekrarlamak zorunda olup, daha önce FD, FF ve NA notu aldığı derslerden çekilemez. Bu kural dersin zorunlu ya da seçmeli ders olmasına bakılmaksızın uygulanır. Tüm öğrenimi boyunca öğrenciye normal ders yükünün 1/3’ünden daha fazla dersten çekilme izni verilmez. Öğrenciye bir dönemde sadece bir ders olmak üzere öğrenimi boyunca dersi veren öğretim elemanının izni ve danışmanın onayı ile sekiz dersten çekilme izni verilebilir.
(7) On yarıyıllık eğitim-öğretimini tamamlayan öğrencilerin, GNO’larına bakılmaksızın varsa FD, FF, NA, W notlu dersleri tekrar almaları gerekir. Bu öğrenciler isterlerse DD, DC ve başarılı not aldıkları dersleri de danışmanlarının onayı ile tekrar alabilirler.
(8) Mezuniyet aşamasına gelmiş olan öğrencilerden, herhangi bir dersten devamsızlıktan dolayı kalmamış olmaları koşuluyla öğrencinin mezuniyete üç ders veya tek ders sınavından başarılı sayılabilmesi için sınava girdiği derslerden en az DD notu karşılığı olan 100 üzerinden 50 puan alması gerekir.
Akademik başarı not ortalamaları
(1) DNO, bir öğrencinin bir yarıyılda aldığı derslerin AKTS kredileri ile o derslerden aldığı harf notlarının katsayılarının çarpımından elde edilen sayıların toplamının o dönem alınan AKTS kredi değerinin toplamına bölünmesi ile elde edilen ve virgülden sonra iki basamak olarak gösterilen sayıdır. GNO, öğrencinin Üniversiteye girişinden itibaren almış olduğu derslerin tümü dikkate alınarak aynı şekilde hesaplanır. Gerek DNO ve gerekse GNO’nun hesabında AA’dan FF’ye kadar verilen notlar dikkate alınır. GNO hesaplanmasında, tekrar edilen derslerden en son alınan harf notu kullanılır.
(2) Yerel krediye göre DNO; bir öğrencinin bir yarıyılda aldığı derslerin kredi değerleri ile o derslerden aldığı harf notunun katsayısının çarpımından elde edilen toplam sayının, o yarıyılda alınan derslerin toplam kredi saatine bölünmesiyle hesaplanır. Elde edilen ortalama, virgülden sonra iki hane olarak gösterilir. GNO, öğrencinin Üniversiteye girişinden itibaren almış olduğu derslerin tümü dikkate alınarak aynı şekilde hesaplanır. Gerek DNO gerekse de GNO’nun hesabında AA’dan FF’ye kadar verilen notlar dikkate alınır. GNO’nun hesaplanmasında, tekrar edilen derslerden en son alınan harf notu kullanılır.
Sınav sonuçlarına itiraz
(1) Bir sınavın sonucuna, sınav sonuçlarının ilân tarihinden itibaren en geç beş iş günü içinde sistemden doldurulacak form ile yazılı olarak Dekanlığa öğrencinin kendisi tarafından itiraz edilebilir. İtirazın yapıldığı sınav sonucu, dersin öğretim elemanı tarafından konunun kendisine bildirildiği tarihi izleyen üç iş günü içinde yeniden incelenir. İnceleme sonucu öğretim elemanı tarafından yazılı ve gerekçeli olarak Dekanlığa bildirilir. Dekanlık itiraz sonuçlarını Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına yazılı olarak iletir.
(2) Süresi içinde yapılmayan maddi hata itirazları değerlendirmeye alınmaz.
Bitirme derecesi
(1) Fakülte eğitim-öğretim programında yer alan tüm derslerini bu Yönetmelik hükümlerine göre başarıyla tamamlayan, programa ilişkin tüm yükümlülükleri yerine getiren ve GNO’su 2,00 veya daha yüksek olan öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar.
Yüksek onur ve onur öğrencileri
(1) Bir akademik yarıyıl sonunda disiplin cezası almayan, NA, I, FF, FD, W notu olmayan, DNO’su 3,50-4,00 arasında olan öğrenciler yüksek onur öğrencisi, DNO’su 3,00-3,49 arasında olan öğrenciler ise onur öğrencisi sayılırlar ve bunlara yüksek onur veya onur belgesi verilir.
(2) GNO’su 3,00-3,49 olan öğrenciler onur, 3,50 ve daha yüksek olanlar yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar. Bu durum diplomalarında belirtilir ve diploma ekine işlenir.
Disiplin
(1) Fakültede öğrenim gören öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümleri çerçevesinde yürütülür.
ALTINCI BÖLÜM
Kayıt Dondurma, İlişik Kesme, Kayıt Silme, Diplomalar ve Yaz Öğretimine İlişkin Esaslar
Kayıt dondurma
(1) Öğrencilerin kaydı, öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile haklı ve geçerli sebepler ve Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile bir kerede iki yarıyılı geçmemek üzere en çok dört yarıyıl dondurulabilir. Kayıt dondurulan süreye ilişkin öğrenim ücreti, bir sonraki eğitim-öğrenim ücretinden mahsup edilir.
(2) Askerlik, hastalık, doğal afetler veya önceden bilinmeyen diğer sebeplerle, belgelendirilmesi şartıyla kayıt dondurulabilir.
(3) Kayıt dondurulan süre toplam öğrenim süresine dâhil değildir.
(4) Kaydı dondurulan öğrenciler, eğitim-öğretim faaliyetlerine katılamaz ve o dönemdeki ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarına giremezler. Kayıt dondurma isteklerinin yarıyıl başında ve ders kayıt süresi bitmeden yapılması gerekir. Bu süreler bittikten sonra, ancak sağlık sorunları, askerlik, afet ve benzeri olağanüstü durumlarda belgelendirilmek koşuluyla başvuruda bulunulabilir.
Kayıt silme ve ilişik kesme
(1) Aşağıda belirtilen durumlarda Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir:
a) Hakkında açılan disiplin soruşturması sonunda yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması.
b) Açık öğretim programları hariç, aynı öğretim düzeyinde bir başka yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrenci olduğunun belirlenmesi.
c) Kesin kayıt işleminin usulüne uygun yapılmadığının ve kesin kayıt hakkı kazanılmadığının anlaşılması veya yalan beyanla kayıt yaptırması nedeniyle kayıt işleminin iptal edilmesi.
(2) 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde yer alan kayıt silmeye ilişkin hükümlerin gerçekleşmesi halinde öğrencinin kaydı silinir.
(3) Azamî öğrenim süresi sonunda kayıtlı bulunduğu eğitim-öğretim programı için ilgili kurullarca belirlenen yükümlülükleri yerine getirmeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.
(4) Öğrencilerin kendi istekleri ile kayıtlarını sildirmiş olmaları durumunda Üniversite ile ilişiği kesilir.
(5) Kaydı silinen öğrenciye, durumunu gösteren bir belge varsa lise diplomasının aslı verilir. Diplomanın tasdikli örneği ile kayıtta alınan diğer belgeler öğrenciye geri verilmez.
(6) Üniversiteden yatay geçiş yolu ile ayrılanların dosya muhteviyatı, geçiş yaptığı kurumun yazısı ve ilişik kesme işleminin tamamlanması üzerine öğrencinin kendisine verilir veya dizi pusulası ile birlikte yatay geçiş yaptığı yükseköğretim kurumuna gönderilir. Belgelerin fotokopisi öğrencinin dosyasında saklanır.
Mezuniyet ve diploma
(1) Öğrencinin mezun olabilmesi için GNO’sunun 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir. Fakülte eğitim-öğretim programını ve zorunlu stajlarını başarı ile tamamlayan ve mezun olan öğrencilere Eczacı unvanı ile lisans diploması ve diploma eki verilir. Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrenciye geçici mezuniyet belgesi verilir.
Yaz öğretimi
(1) Öğrencilerin staj dönemleri ile çakışmamak koşuluyla Fakültede yaz eğitim-öğretiminin yapılıp yapılmayacağına ve açılacak derslere ilgili anabilim dalının teklifi üzerine Fakülte Kurulunun onayı ile karar verilir ve Senato kararının ardından Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından düzenlenerek öğrencilere duyurulur.
(2) Yaz öğretiminin amacı, öğrencilerin normal dönemlerinde alamadıkları veya alıp başarısız oldukları derslerden başarılı olmalarına veya DD ve DC notları ile başarılı oldukları dersleri tekrar alarak notlarını yükseltmelerine, alt yarıyıllardan dersi olmayan ve GNO’ları 3,00 ve üzerinde olan başarılı öğrencilerin hiç almadıkları bir üst sınıftaki derslerini alarak daha kısa sürede mezun olmalarına imkân tanımaktır.
(3) Yaz öğretimi; Üniversitede, eğitim-öğretim yılının normal güz ve bahar dönemlerinin dışında kalan yaz ayları içinde düzenlenir. Yaz öğretimi isteğe bağlı olup, burslu öğrenciler de dâhil olmak üzere tüm öğrenciler için ücretlidir. Her ders için ödenmesi gereken AKTS başına ücret, her yıl Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.
(4) Yaz öğretiminin başlangıç tarihi, bahar yarıyılı sonu sınavlarının tamamlanmasından sonra olacak şekilde akademik takvimde belirtilir.
(5) Yaz öğretiminin süresi yedi haftadır. Bu süre, yaz öğretiminde yapılacak final sınavlarını kapsamaz.
(6) Uygulama dersleri yaz döneminde açılmaz.
(7) Yaz öğretiminde açılan her ders için normal dönemde yapılan toplam ders saati kadar ders yapılır.
(8) Yaz öğretiminde ders alacak öğrencinin, kesin ders kayıt işlemlerini yaz öğretimi başlamadan önce, Üniversite tarafından belirlenen tarihler arasında tamamlaması gerekir.
(9) Öğrenci, yaz öğretiminde Fakülteden veya YÖK tarafından eşdeğerliliği kabul edilmiş diğer eczacılık fakültelerinden, ilgili anabilim dalı başkanlarının söz konusu derslerin eşdeğerliliğini uygun görmesi kaydı ve Fakülte Yönetim Kurulunun kararı ile toplam üç dersten fazla ders alamaz.
(10) Yaz öğretiminde yer alan derslerin açılabilmesi için, kesin kayıt yaptırmış öğrenci sayısı en az on olmalıdır.
(11) YÖK tarafından eşdeğerliliği kabul edilmiş diğer bütün yükseköğretim kurumlarında öğrenci olduğunu belgeleyen öğrenciler, Fakültede yaz öğretiminde açılan dersleri alabilirler.
(12) Yaz öğretiminde ders başarı değerlendirmesi, normal dönem içi değerlendirmelerinde uygulanan yöntemler ile yapılır.
(13) Yaz öğretimi derslerinden alınan tüm notlar transkriptte gösterilir. Söz konusu derslerden daha önce alınmış olan notlar, GNO hesabında dikkate alınmaz; yaz öğretiminde alınan not, GNO’nun hesaplanmasında esas alınır.
YEDİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm bulunmayan haller
(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 3/7/2023 tarihli ve 32237 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Aydın Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü yürütür.