BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; İzmir Bakırçay Üniversitesi Veri Analitiği ve Mekânsal Veri Modelleme Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönetmelik; İzmir Bakırçay Üniversitesi Veri Analitiği ve Mekânsal Veri Modelleme Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Merkez: İzmir Bakırçay Üniversitesi Veri Analitiği ve Mekânsal Veri Modelleme Uygulama ve Araştırma Merkezini,
b) Müdür: Merkezin Müdürünü,
c) Rektör: İzmir Bakırçay Üniversitesi Rektörünü,
ç) Senato: İzmir Bakırçay Üniversitesi Senatosunu,
d) Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesini,
e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin amaçları ve faaliyet alanları
(1) Merkezin amaçları ve faaliyet alanları şunlardır:
a) Veri analitiği ve coğrafi bilgi teknolojileri konularında araştırmalar yapmak, yaptırmak, bu konularda raporlar hazırlamak, projeler yürütmek ve yayınlar yapmak.
b) Bölgesel ve ulusal ölçekte ekonomik ve ticari değer yaratacak, katma değeri yüksek, yenilik ve girişimciliğe dayalı, yükseköğretim kurumları ile diğer kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör arasında iş birliği ağlarını, kümelenmelerini, bilgi ve teknoloji transferini gerçekleştirmek, kamu yararına yönelik olarak üretilecek projeler ile alınacak kararlar için bilgi üretmek ve bunun için gerekli iç ve dış paydaşlar ile bağ kurmak.
c) Veri analitiği ve coğrafi bilgi teknolojileri uygulamalarını planlama süreçlerinde aktif olarak katılan paydaşlara (kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör) aktarmak, Ar-Ge projeleri geliştirmek ve bu uygulamaların yaygınlaşmasına katkı sağlamak amacıyla atölye çalışmaları ile seminerler düzenlemek.
ç) Veri analitiği, büyük veri ve coğrafi bilgi teknolojileri sertifika programları geliştirerek kamu kurumları, yerel yönetimler, yükseköğretim kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin bu alandaki uzmanlıklarına, özel ve tüzel kişilerin projelerine danışmanlık yapmak veya doğrudan hizmet sağlamak.
d) Üniversitede öğrenim gören öğrencileri araştırma yapmaya yöneltmek ve öğrencilerin araştırmalarına destek olmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
(1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
Müdür
(1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi dolan Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Müdürün görevi başında olmadığı zamanlarda Müdür Yardımcısı Müdüre vekalet eder.
Müdürün görevleri
(1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek.
b) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.
c) Araştırma ve proje çalışmalarının ve proje ekiplerinin kurulmasını, koordinasyonunu, yönetimini ve denetimini sağlamak.
ç) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak.
d) Merkezin yıllık çalışma planı ile yıllık faaliyet raporunu Yönetim Kurulunun onayından sonra Rektörün bilgisine sunmak.
e) Merkezin idari işlerini yürütmek.
f) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.
Müdür Yardımcısı
(1) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından bir kişi, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilir.
(2) Müdürün görevi sona erdiğinde, Müdür Yardımcısının görevi de kendiliğinden sona erer. Görev süresi biten Müdür Yardımcısı aynı usulle yeniden görevlendirilebilir veya süresinden önce aynı usulle görevinden alınabilir.
Müdür Yardımcısının görevleri
(1) Müdür Yardımcısının görevleri şunlardır:
a) Müdürün çeşitli mazeretler sebebiyle görevi başında bulunamadığı zamanlarda vekâleten Merkezi temsil etmek.
b) Merkez toplantı gündemini hazırlamak.
c) Merkezin yıllık çalışma planı ile yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve Yönetim Kurulunun onayına sunmak.
ç) Merkezin idari işlerini yürütmede Müdüre yardımcı olmak.
d) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.
Yönetim Kurulu
(1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, Müdür Yardımcısı ile Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen beş üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Görev süresi sona eren üyeler aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi bitmeden ayrılan veya altı aydan fazla süreyle başka yerde görevlendirme nedeniyle toplantılara katılamayan üyenin yerine aynı usulle yeni üye görevlendirilir.
(2) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine ayda en az bir kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Yönetim Kurulu toplantısında oylar kabul veya ret şeklinde verilir. Oyların eşitliği durumunda Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.
Yönetim Kurulunun görevleri
(1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin amaçları doğrultusunda gerekli faaliyetleri gerçekleştirmek.
b) Merkezin yatırım, plan ve bütçe tasarısını hazırlamak.
c) Eğitim, uygulama, araştırma, hizmet üretimi ve yayım konularındaki istekleri değerlendirip önerilerde bulunmak.
ç) Merkezin yıllık çalışma planı ile yıllık faaliyet raporunu değerlendirmek.
d) Merkezin etkili ve verimli bir şekilde çalışması için gerekli kararları almak.
e) Müdür tarafından gündeme alınan diğer konuları görüşüp karara bağlamak.
f) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacı
(1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.
Harcama yetkilisi
(1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.
Ekipman ve demirbaşlar
(1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaş Merkezin demirbaşına kaydedilerek kullanımına tahsis edilir.
Hüküm bulunmayan haller
(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Senato kararları uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
(1) 27/5/2020 tarihli ve 31137 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İzmir Bakırçay Üniversitesi Veri Analitiği ve Mekânsal Veri Modelleme Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini İzmir Bakırçay Üniversitesi Rektörü yürütür.