Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin (C) fıkrasının “Devlet inhisarı altında bulunan maddeleri mezun ve salahiyetli olmaksızın” ile başlayan 5 inci bendi (D) fıkrası olarak ve aynı maddenin (F) fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

D) Devlet tekeli altında bulunan maddeleri mezun veya salahiyetli olmaksızın:

1 Türkiye'ye ithal etmek, veya ithale teşebbüs etmek;

2. Memleket içinde bir yerden diğer yere sevk ve nakletmek;

3. Saklamak;

4. Satılığa çıkarmak veya satmak;

5. Bilerek kabul etmek, satın almak, istimal veya istihlak etmek (tütün ve sigara kâğıdı mutlak olarak);

6. Türkiye dahilinde imal etmek veya imal için hariçten alât ve edevat ithal eylemek veya ithale teşebbüs etmek veya bu alât ve edevatı dahilde imal etmek veya nakletmek veya istimal etmek veya hıfzetmek veyahut failin ne maksatla kullanacağını bilerek tedarik eylemek;

F) Kanunlara veya müsaadelere istinaden herhangi bir işlem veya amaç için veya belli şartlarla geçici kabul veya geçici muaflık yoluyla ithal olunan eşya ve maddeleri izin almaksızın kanun veya müsaadelerle gösterilen amaç ve şartlar dışında kullanmak veya devretmek veya süresi içinde ihraç etmemek; kanunlara veya müsaadelere istinaden herhangi bir işlem veya amaç için veya belli şartlarla geçici çıkış yolu ile ihraç edilen eşya ve maddelerin ihracında veya tekrar ithalinde anılan kanun ve müsaadelerde gösterilen amaç ve şartlara riayet etmemek;

MADDE 2

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 3

Her mahallin en büyük mülkiye memuru sözleşmeli personel dahil olmak üzere bilumum gümrük ve gümrük muhafaza amir ve memurları, doğrudan doğruya Devlet tarafından idare edilen bilcümle tekel memurları, emniyet hizmetleri sınıfına dahil personel, jandarma subay, astsubay, uzman çavuş ve eratı, Sahil Güvenlik Komutanlığı subay, astsubay ve eratı, kaçakçılığı men ve takip ve tahkik ile mükelleftirler,

MADDE 3

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 7

Kaçak eşya, her türlü silah, mühimmat, patlayıcı ve uyuşturucu maddelerin bulunduğu şüphe edilen her denk veya sandıkta veya nakle yarayan diğer araçlarda arama yapılır.

MADDE 4

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Dur" ihtarına itaat etmeyen şahıslar hakkında evvela havaya ateş etmek suretiyle bu ihtar tekrar edilir. Bu ihtara da riayet edilmezse selahiyetli memurlar silah kullanmaya yetkilidir. Ancak silahla mukabeleye yeltenilmesi veya meşru müdafaa durumuna düşülmesi veya Bakanlar Kurulunca ihdas edilen emniyet bölgelerinde dur ihtarına itaat edilmemesi hallerinde salahiyetli memurlar doğruca hedefe ateş edebilirler.

MADDE 5

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 20

Her ne şekilde olursa olsun hile yahut suiistimal gibi kanun dışı yollarla veya gerçeğe aykırı her türlü beyanname veya belge ibrazı ile gümrüğü yanıltarak muamelesini yaptırmak suretiyle eksik resim veya vergi ödemek veya vergi veya resimleri ödememek, ödenmeksizin ödenmiş veya muamelesi yaptırılmış veya vergi veya resme tabi olduğu halde muafiyete tabi mal gibi gösterilmek veya ithali yasak veya tekele tabi bir malı, ithali yasaklanmamış olarak veya tekel dışında göstermek suretiyle, memlekete mal veya eşya ithal edenler veya ithale teşebbüs eyleyenler iki seneden beş seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar. Mal veya eşyanın da müsaderesine hükmolunur.

Ayrıca vergi veya resimleri noksan verilen mal veya eşya için bu noksanlığın, vergi veya resimleri ödenmemiş olan mal veya eşya için de tekmil vergi veya resimlerin, yasak veya tekele tabi madde ve mallar için gümrüklenmiş piyasa değerinin beş misli ağır para cezası hükmedilir.

Mal veya eşyanın yakalanamaması halinde yutandaki fıkrada yazılı ağır para cezasına gümrüklenmiş piyasa değeri de ilave olunur."

MADDE 6

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 21

Kaçak zannı ile tutulan giriş veya çıkış kaçağı eşyanın ve bunların naklinde kullanılan araçların sahip veya taşıyıcıları, eşyanın veya aracın zaptını müteakip;

A) Giriş kaçağı eşya ile her türlü kaçak eşyanın naklinde kullanılan yabancı vasıtanın gümrük idaresince tespit edilecek gümrüklenmiş değerine,

B) Çıkış kaçağı eşya ile her türlü kaçak eşyanın naklinde kullanılan millileşmiş veya yerli nakil vasıtasının, mahallin en büyük mülki amiri veya görevlendireceği memurun başkanlığında, gümrük ve hazine yetkilileri ile belediye temsilcisi ve varsa ticaret odası temsilcisinden oluşan heyet marifeti ile tespit edilen FOB değerine,

Muadil bir meblağı depozito ederek veya kanuni faizi de kapsayacak şekilde muteber banka mektubu veya hazine tahvil ve bonolarını teminat göstererek, eşya ve aracın teslimini gümrük idarelerinden veya yetkili ve görevli adli mercilerden isteyebilirler.

Bu istem söz konusu eşya ve aracın, benzeri kaçak eşyanın ve aracın sürümünü kolaylaştıracak neviden olup olmadığı, dış ticaret rejimi ve 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve kararlara aykırılık teşkil edip etmediği yönlerinden, gümrük idaresi tarafından incelenerek bu husustaki görüşleri ile birlikte adlî mercilere intikal ettirilir.

Yukarıdaki esaslarla birlikte eşya veya 47 nci maddeye göre zaptedilen taşıma aracının muhafazasının gerekip gerekmediği de nazara alınarak, kaçak eşya ve aracın teslim edilip edilmeyeceği, hazırlık soruşturması sırasında mahalli asliye ceza mahkemesince evrak üzerinde, duruşma sırasında ise yetkili ve görevli mahkemece eşya ve taşıma aracı ile ilgili olarak yargılama esnasında gerek duyulacak nitelikleri belirtir bir tespit raporunun istihsalini müteakip karara bağlanır.

Teslim istemi doğrudan adli mercilere yapılmış ise, yukarıda belirtilen hususlar hakkında gümrük idaresinin görüşleri alındıktan sonra karar verilir.

Özel olarak kaçak eşya naklinde kullanılmak üzere gizli tertibatla mücehhez olan vasıtalar teslim edilmez."

MADDE 7

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Ölüm, af veya zamanaşımı sebebiyle sanık hakkındaki ceza soruşturma veya kovuşturmasının devamına imkan kalmayan hallerde, Cumhuriyet savcısı veya ilgili idare dava konusu eşyanın müsaderesini görevli mahkemeden talep eder. Görevli mahkemece; tekele tabi eşya ile yasak veya gümrük kaçağı eşya olduğu tespit edilenlerin müsaderesine, bunlar dışındaki eşyanın iadesine Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 392 ve sonraki maddelerinde öngörülen usul dairesinde karar verilir.

MADDE 8

7.1,1632 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasının 3 numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir,

3. Satılması veya kullanılması yasak olmayan kaçak maddeler alt olduğu en yakın gümrük veya tekel idaresine, bulunmayan yerlerde mal memurluğuna belge karşılığı teslim olunur.

Yukarıdaki hükümler, gümrüklerce tutulan yasak veya tekele tabi eşya ve maddeler hakkında dahi caridir.

Bu maddelerin ilgili idarelere tevdiinde, bedel ve resim aranmaz.

MADDE 9

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinin 1 ve 2 nci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Kaçakçılık maksadıyla teşekkül vücuda getirenler ile idare edenler beş seneden yedi seneye kadar hapis ve yüzbin liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezasıyla cezalandırılırlar.

Birinci fıkrada yazılı teşekküle mücerret katılanlar hakkında üç seneden beş seneye kadar hapis ve ellibin liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezası hükmolunur.

MADDE 10

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 27 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 27

Kaçakçılık suçu, kaçakçılık maksadıyla teşekkül vücuda getirenler ile idare edenler veya teşekküle mensup olanlar tarafından işlenirse failler hakkında on seneden onbeş seneye kadar ağır hapis cezasına hükmolunur.

Birinci fıkradaki hal dışında iki veya daha fazla kimselerin toplu olarak kaçakçılık yapmaları halinde sekiz seneden oniki seneye kadar ağır hapis cezasına hükmolunur.

Birinci ve ikinci fıkralarda hükmolunacak ağır hapis cezasıyla beraber tekel maddeleri için CİF değeri ile birlikte hususi kanunlarındaki para cezaları veya resim tutarının, eşya kaçakçılığı için de gümrüklenmiş değerinin beş mislinden ve yasak eşya ve maddeler için de bunların değerinin on mislinden aşağı olmamak üzere ağır para cezasına hükmolunur. Kaçak eşya ve maddeler de müsadere edilir.

Eşya ve maddelerin müsadere edilememesi veya yasak eşya ve maddelerden sayılması veya bunlar için hususi kanunlarında para cezası tayin edilmemiş olması hallerinde hükmolunacak para cezasına bunların gümrüklenmiş piyasa değerinin beş misli ve yasak eşya ve maddeler için de bunların piyasa değerinin on misli miktarınca meblâğ ilâve olunur.

Bu Kanunun 20, 25 ve 26 ncı maddeleriyle bu maddede yazılı suçların kaçakçılığın men, takip ve tahkikiyle mükellef memurlar tarafından işlenmesi veya işleyenlere yardım veya bilerek müsamaha edilmesi hallerinde mezkûr maddelerde yazılı olan cezalar bir misli ve bunlar haricinde kalan diğer memur ve müstahdemler tarafından işlenmesi halinde yan nispetinde artırılır."

MADDE 11

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 29

Kaçakçılık suçunun Devletin siyasi veya malî veya iktisadi veya askeri veya idari güvenliğini bozacak nitelikte olması halinde fail yirmi seneden aşağı olmamak üzere ağır hapis ve yukarıdaki maddelerde yazılı nispetler dairesinde para cezaları ile cezalandırılır ve ayrıca kaçak eşya da müsadere edilir."

MADDE 12

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 32 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 32

Kaçak eşya veya maddelerin yakalanması gibi herhangi bir tehlikeye karşı sigorta yapanlar ile yaptıranlar iki seneden beş seneye kadar hapis ve yüzbin liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezasıyla cezalandırılırlar ve ayrıca bu suretle sigorta yapan müesseseden yüzbin liradan aşağı olmamak üzere hükmedilecek ağır para cezası tahsil edilir ve Türkiye dahilinde sigortacılık yapmaları menolunur."

MADDE 13

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 33 üncü maddesine 12.6.1979 tarihli ve 2248 sayılı Kanunla eklenen ek fıkra aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Bu Kanunda öngörülen suçlar işlendiği tarihte, girişte tekel kaçağı maddelerin hususi kanunlarında yazılı para cezası veya resmi ile CİF değeri toplamı, gümrük kaçağı eşyanın gümrüklenmiş değeri; bunların çıkışında ve yerli tekel mallarında FOB değeri pek fahiş ise mahkeme fille mahsus olan cezayı yarısına kadar artırır ve eğer hafif ise yansına ve eğer pek hafif ise üçte birine kadar eksiltir. Eğer fail bu Kanunda yazılı suçlardan dolayı mükerrir ise, cezası indirilmez.

MADDE 14

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 34

Gümrük veya tekel idarelerinin mühür veya damga veya alameti farikalarını veya bandrol veya etiketlerini taklit veya tahrif veya konulduğu eşyadan fek veya tebdil ederek veya çalarak yahut bunların sahte veya çalınmışlarını tedarik eyleyerek kaçak maddelerde kullananların hareketleri kaçakçılık sayılır ve 25 inci maddenin 3 üncü fıkrasında yazılı ceza hükmedilmekle beraber, bu suçun Türk Ceza Kanununda muayyen olan cezası ile de ayrıca cezalandırılır.

Yukarıdaki fıkrada yazılı alamet veya bandrol ve etiketleri selahiyet ve mezuniyetleri olmaksızın veya satanlar veya saklayanlara bir seneden üç seneye kadar hapis cezası hükmolunur.

Bu maddede yazılı fiiller ilgili memurlar tarafından işlenmiş ise. ceza iki kat olarak hükmolunur."

MADDE 15

7.1.1632 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 40 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 40

Bu Kanuna göre iki yıl veya daha yukarı hürriyeti bağlayıcı bir ceza ile mahkûmiyet halinde, bir seneden üç seneye kadar olmak ve kaçakçılığa müsait mıntıkalar dışında infaz edilmek üzere genel güvenlik gözetimi altında bulundurulmak cezasına da hükmolunur.

Kaçakçılık suçlarının mükerrerleri hakkında, hürriyeti bağlayıcı cezanın miktarına bakılmaksızın aynı hüküm uygulanır."

MADDE 16

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 41 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 41

Posta sürücüleri, kaptanlar, gemi adamları vesair kara, deniz, nehir ve havada nakliyat yapan şahıs veya idare veya şirketlerin memur ve adamları, han, otel, kahvehane, meyhane, gazino, ticaret ve alış veriş yapılan hususi evler vesair umumi yerlerin müdür ve sahipleri meslek ve sanat ve vazifelerinin verdiği kolaylıktan istifade ederek birinci maddede yazılı kaçakçılığı münferiden işledikleri takdirde, haklarında 25 inci maddenin 3 üncü fıkrasında; 27 nci maddenin 1 ve 2 nci fıkralarında belirtilen şekilde ika eyledikleri takdirde, 27 nci maddenin 3 üncü fıkrasında yazılı para cezasından başka terettüp eyleyecek hürriyeti bağlayıcı cezaya, yüksek haddi geçmemek üzere yarısı zammolunarak hükmedilir."

MADDE 17

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 43 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 43

Kazanç maksadıyla kaçak şeyleri tekel maddelerine ait ambalajlara koyan veya tekel maddelerini kaçak maddelerle karıştıran veya izin almaksızın tasfiye eden kişiler hakkında bu Kanunun 25 inci maddesinin üçüncü fıkrası uygulanır."

MADDE 18

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 45 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Gümrük kapılan ve yollan dışındaki yerlerden memleket dışına eşya çıkaranlar veya bunları çıkartmak için gümrüklere verdikleri beyannamelerde cins, nevi, miktar, menşe, gönderileceği yer ve ticari eşya için kıymet bakımından yanlış beyanda bulunanlar hakkında, ellibin liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezası hükmolunur."

MADDE 19

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin 1 inci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kaçak eşya ve madde naklinde bilerek kullanılan veya buna teşebbüs edilen her türlü nakil vasıtalarının da müsaderesine hükmolunur."

MADDE 20

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 48 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 48

Kaçakçılıkta kullanılan taşıma araçları ve kaçak maddelerin yapılmasında kullanılan araç, gereç ve makineler zaptolunarak ilgili idareye derhal teslim olunur. İdare, korunması, külfeti veya masrafı gerektiren bu gibi araç, gereç, taşıma aracı ve makineleri bu Kanunun 24 üncü maddesinde belirtilen esaslar dairesinde tasfiyeye tabi tutabilir."

MADDE 21

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 53 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 53

Sanığa İsnat olunan kaçakçılık suçunun asgari had dinin iki yıl veya daha fazla hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektirdiği ve kaçak eşya ile yakalanan sanığın hüviyetini ispat edemediği veya yukarıda yazılı cezayı gerektiren suçtan dolayı mükerrir bulunduğu takdirde, hakkındaki soruşturma ve yargılama tutuklu olarak yapılabilir.

Türkiye’de belirli ikametgâhı bulunmayanlar mahkûm oldukları hürriyeti bağlayıcı cezayı çekmiş olsalar dahi hükmedilen para cezasının tamamını ödemedikçe veya para cezasına mukabil teminat göstermedikçe para cezasının miktarına göre tahvil olunacak hapis cezası müddetince tahliye edilemezler."

MADDE 22

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin 3 üncü ve 4 üncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Hafif ve ağır para cezalan 647 sayılı Cezaların infazı Hakkında Kanunun 5 inci maddesi gereğince hürriyeti bağlayıcı cezaya çevrilir.

Para cezasından; mahkûmun cezasını çektiği her gün için hürriyeti bağlayıcı cezaya çevrilen miktar indirildikten sonra geri kalan para ödenirse yerine kaim olan hürriyeti bağlayıcı ceza infaz edilmez."

MADDE 23

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 57 nci maddesine birinci fıkradan sonra aşağıdaki fıkra ikinci fıkra olarak eklenmiştir.

"Soruşturmadan bilgisi olmadığı anlaşılan yetkili idarelere, hazırlık soruşturması sırasında Cumhuriyet savcılıklarınca, son soruşturma sırasında mahkemelerce bilgi verilir."

MADDE 24

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 58 inci maddesinin 3 üncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Müsadereye tabi olein kaçak eşya veya nakil vasıtası, araç, gereç ve makineler zaptolunup da;

a) Sanığın kim olduğu tespit edilememiş ise,

b) Duruşmanın muvakkaten tatiline karar verilmiş ve bu durum altı ay devam etmiş ise.

Eşyanın müsaderesine karar verilir ve beş gün içinde keyfiyet münasip vasıtalarla ilan edilir.

İlân tarihinden itibaren onbeş gün içinde ilgililerce yetkili mahkemeye itiraz edilmezse müsadere karan kesinleşir."

MADDE 25

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanunun 60 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 60

Yasak veya kaçak şüphesiyle mal ve eşya yakalanması halinde müsadir ve muhbirlere aşağıdaki esas ve usullere göre İkramiye ödenir.

1. Kaçak şüphesi ile yakalanan ve 24 üncü madde gereğince tasfiye edilecek eşyalarda; çıkış kaçağı eşyanın FOB, giriş kaçağı eşyanın CİF kıymeti ödenecek ikramiyelerde esas alınır. Giriş kaçağı eşyanın CİF kıymeti, gümrük idaresince; çıkış kaçağı eşyanın FOB kıymeti, mahallin en büyük mülki amiri veya görevlendireceği memurun başkanlığında gümrük ve Hazine yetkilileri ile belediye temsilcisi ve varsa ticaret odası temsilcisinden oluşan heyet marifetiyle tespit edilir. Bu şekilde tespit edilen kıymetin kaçak eşya sahipli yakalanmışsa yüzde ellisi, sahipsiz olarak yakalanmışsa yüzde yirmibeşi müsadir ve muhbirlere ikramiye olarak ödenir.

Kaçak şüphesi ile yakalanan sigara kâğıdı ve oyun kâğıdı ile tekele tabi eşyanın muhbir ve müsadirlerine Gümrük ve Tekel Bakanlığınca tespit edilecek yerli emsali, yerli emsali yoksa CİF kıymeti üzerinden yukarıda belirtilen oranlara göre ikramiye ödenir.

2. 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12 nci maddesine muhalefet suçlarından yakalanan silah ve mermiler ile Türk Ceza Kanununun 264 üncü maddesine muhalefet suçlarından yakalanan maddelerin olay tarihine göre Milli Savunma Bakanlığınca her yıl belirlenen değeri esas alınarak, sahipli olarak yakalanması halinde değerinin yüzde ellisi, sahipsiz yakalanması halinde değerinin yüzde yirmibeşi üzerinden ikramiye ödenir.

3. Uyuşturucu madde yakalamalarında:

Her türlü uyuşturucu maddenin birim miktarı için Bakanlar Kurulunca tespit edilecek sabit bir rakamın her yıl bütçe kanunlarında belirlenen ikramiye katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak değerin, sahipli olarak yakalanan uyuşturucu maddeler için tamamı, sahipsizler için yansı ikramiye olarak ödenir.

4. 3 üncü bendin uygulamasında, yakalanan uyuşturucu madde, birim kabul edilen miktardan az veya fazla ise yakalanan miktarın birim kabul edilen miktara oranı üzerinden ikramiye verilir.

5. Dağıtılacak ikramiyenin yüzde ellisi muhbirlere yüzde ellisi müsadirlere verilir, ihbar yapılmadan vukubulan yakalama olaylarında ikramiyenin tamamı müsadirlere ödenir.

Bu Kanunun ikinci maddesine göre ihbar mükellefiyeti bulunan kişiler muhbir sıfatını kazandıktan takdirde muhbir ikramiyesine müstehak olurlar. Kaçakçılığın men, takip ve tahkiki ile mükellef olanlara muhbir ikramiyesi ödenmez.

Mahalle ve köy muhtarları ve ihtiyar heyeti azalan, mahalle ve kır orman bekçileri ve köy korucuları; kendi başlarına veya kaçakçılığın men, takip ve tahkiki ile mükellef memurlar ile birlikte kaçağı yakalamaları halinde, bu maddede yazılı ödemelerden yararlanırlar.

6. Bu maddede belirtilen ikramiyeler;

a) Birinci bentte belirtilen kaçak eşya;

(1) Sahipli yakalanmış ise yarısı, kamu davasının açılmasını takip eden üç ay içinde, diğer yarısı mahkumiyete ilişkin hükmün veya müsadere kararının kesinleşmesini takip eden üç ay içinde.

(2) Sahipsiz olarak yakalanmış ise 58 inci maddede öngörülen müsadere kararının kesinleşmesini takip eden üç ay içinde,

(3) 20 nci maddeye göre yakalanan eşyanın müsadereye konu olan miktarı üzerinden hükmün kesinleşmesini takip eden üç ay içinde.

Gümrük ve Tekel Bakanlığınca,

b) İkinci bentte belirtilen madde ve eşyanın Milli Savunma Bakanlığınca teslim alınmasını takip eden üç ay içinde,

Milli Savunma Bakanlığınca,

c) Üçüncü bentte belirtilen uyuşturucu maddeler;

(1) Sahipli olarak yakalanmış ise yarısı, kamu davasının açılmasını takip eden üç ay içinde, diğer yarısı mahkûmiyete ilişkin hükmün veya müsadere kararının kesinleşmesini takip eden üç ay içinde,

(2) Sahipsiz olarak yakalanmış ise müsadere kararının kesinleşmesini takip eden üç ay içinde;

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğüne teslim edilenler için bu Genel Müdürlüğün ilgili olduğu Bakanlıkça, diğerleri için Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca,

Bütçelerinin ilgili tertibinden ödenir.

7. Bu maddenin 1 inci bendinde gösterilen kaçakçılık suçlarına terettüp eden para cezalarının tahsilini müteakip bunun yüzde otuzu ile gümrük ve kaçakçılık davalarından dolayı hükmolunan vekâlet ücretlerinin yüzde otuzu, kaçakçılık davalarının takibi ve müdafaasında, kaçak eşyanın muhafaza işlerinde ve para cezalarının tahsilinde görev yapan Gümrük ve Tekel Bakanlığı memurlarına, yönetmelikte belirtilen esaslara göre tevzi edilmek üzere emanet hesabına alınır.

Para cezalarından arta kalan meblağ Hâzineye irad kaydedilir.

8. Bu maddeye göre ödenecek ikramiyeler vergi, resim ve harca tabi değildir.

B. Müsadir ikramiyesine, ancak kaçak eşyanın yakalanması eylemine bizzat ve fiilen katılan kaçakçılığın men, takip ve tahkikiyle görevli olanlar ile bu maddenin 5 inci bendinde zikredilen kişiler hak kazanırlar.

10. Bu madde gereğince müsadirlere verilecek ikramiyenin yıllık tutan, ek göstergeler hariç birinci derece son kademe Devlet memuru aylığı brüt miktarının 20 katını geçemez."

MADDE 26

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanuna 29.8.1956 tarihli ve 6829 sayılı Kanunla ilave edilen ek madde 2 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"EK MADDE 2

I - Bakanlar Kurulunca miktariyle birlikte tesbit ve ilân olunacak madde ve eşyaları İçişleri ve Gümrük ve Tekel bakanlıklarınca tayin edilecek mercilerden izin almaksızın emniyet bölgelerine sokanlar veya sokmaya teşebbüs edenler bir seneden iki seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar ve suç konusu olan şeyler müsadere olunur.

II - Emniyet bölgelerinde istihsal, imal veya sair suretlerle tedarik edilmiş olan yahut gerekli izin verilmiş bulunan mallar, elden çıkarılmış olsa dahi, bunların istihlâk, istimal ve satış gibi suretlerle sarf mahallerini, talepte bildirilecek müddet içerisinde izah ve ispat edemeyenler için bir seneden beş seneye kadar hapis ve kaçağa sarf edilmiş sayılan şeylerin rayiç değeri miktarınca, değerin tesbiti mümkün olmayan hallerde onbin liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezası ile cezalandırılırlar.

III- Gümrük Kanununun 19 ve 20 nci maddelerine dayanılarak çıkarılan hükümet kararlarına veya ithâl veya ihracı lisans veya izne bağlı eşya ve maddeler hakkında konulan kayıt ve şartlara aykırı olarak veya izin veya lisans alınmadığı halde alınmış gibi gösterilerek herhangi bir madde ve eşyayı yurda ithal edenler veya yurttan çıkaranlar veya bu fiillere teşebbüs edenler bir seneden beş seneye kadar hapis ve yirmibin liradan az olmamak üzere ağır para cezasıyla cezalandırılırlar.

Suç konusu eşya veya madde müsadere edilir. Bunların müsadere edilememesi halinde; eşya veya maddenin rayiç değeri miktarınca, rayiç değer tespit edilemezse yirmibin liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezasına hükmolunur.

IV- Yukarıdaki fıkraların tatbiki İle alakalı olarak Bakanlar Kurulu kararıyla verilen yetkiye dayanılarak içişleri ve Gümrük ve Tekel bakanlıklarınca ortaklaşa neşir ve ilân edilecek tebliğlere uymayanların üç aydan bir seneye kadar hapislerine, suç konusu eşya veya maddelerin müsaderesine, müsadere mümkün olmayan hallerde eşya veya maddelerin bedeli miktarınca para cezasına hükmedilir. Suçluların bu hareketleri ayrıca kaçakçılık suçunu oluşturmuş ise mezkûr suçtan dolayı da cezalandırılırlar.

V - (III) üncü fıkraya giren suç, eşya gümrüklerde iken meydana çıkarılmış olsa dahi 60 inci maddedeki esaslar dairesinde ikramiye ödenir.

VI - Yolcu ve nakil vasıtaları sahip ve personeli tarafından 14 üncü maddenin 3 üncü fıkrasında yazılı olduğu şekillerde gizlenip (III) üncü fıkraya aykırı olarak yurttan eşya ve maddelerin çıkarılması veya buna teşebbüs edilmesi hallerinde gümrük memurlarından kurulu komisyonlarca kaçak eşyanın müsaderesine ve rayiç değerinin bir misli ağır para cezasına karar verilir.

Madde veya eşya sahibi, bunların para cezasına esas olacak değerinin bir mislini gümrük idaresine rızası ile verirse keyfiyet mezkûr idarece tespit, eşya veya madde müsadere edilerek hakkındaki takibattan vazgeçilir.

Madde veya eşya sahibi bir ay zarfında para cezasına hükmetmeye yetkili sulh ceza mahkemesine kıymet ve müsadere bakımından itirazda bulunabilir.

Gizlenerek çıkarma hali mevcut değil ise yalnız eşyanın çıkarılmasına müsaade edilmez."

MADDE 27

7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler ilâve olunmuştur.

"EK MADDE 3.

1615 sayılı Gümrük Kanunu ile 1918 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanuna istinaden; gümrük vergilerinden muaf tutulan veya vergili olarak ithal olunan zat eşyasını, hediyelik eşya ve ev eşyasını;

a) Ticari amaçla toplayanlar veya depolayanlar,

b) Ticari amaçla toplanmış veya depolanmış bu eşyayı satışa arz eden veya satanlar.

Yedi aydan beş seneye kadar hapis ve onbin liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezası ile cezalandırılırlar. Ayrıca eşyanın da müsaderesine hükmolunur."

"EK MADDE 4

Bu Kanun kapsamına giren suçların son soruşturmasının yapılacağı yerdeki mahkemelerin türden çok dairelere ayrılmış olması halinde bu davalara, o mahkemenin bir numaralı olanında bakılır.

Bu davaların özelliği de dikkate alınarak iş sayısının o mahkemenin bakabileceği azami miktarı aşması halinde bu miktarı aşan davalara aynı derecedeki sıra sayısı takip eden mahkemede bakılır.

Dava sayısının iş bölümü uyarınca belirlenmiş miktarı aşmaması halinde bu mahkemeler diğer davalara da bakarlar."

"EK MADDE 5

Kısıtlayıcı diğer Kanun hükümlerine ek olarak her türlü kaçakçılık suçundan dolayı ağır hapis cezasıyla mahkûm olanlar, affa uğramış olsalar bile, 13.12.1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde sayılan kurumlarda çalıştırılamazlar."

"EK MADDE 6

Bu Kanunun 11 inci maddesine göre silah kullanmalarından dolayı haklarında soruşturma ve kovuşturma açılanlara, bağlı bulunduğu kurum tarafından avukat sağlanır veya sanığın vekâlet verdiği avukatın ücreti, avukatlık asgari ücret tarifesi üzerinden kurumlarınca karşılanır ve sanık hakkında bu suçlardan dolayı soruşturma ve kovuşturmanın devamı süresince görevden uzaklaştırma, açığa alınma ve işten el çektirme İşlemleri uygulanmaz."

MADDE 28

12.6.1933 tarihli ve 2313 sayılı Kanunun 28 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 29

Bu Kanunun 25 ve 28 inci madde hükümleri 1.1.1984 tarihinde, diğer hükümleri Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 30

Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.