BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesine bağlı ön lisans ve lisans programlarında yürütülen eğitim-öğretim faaliyetleri, sınav ve değerlendirme usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönetmelik, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi bünyesindeki ön lisans ve lisans programlarında yürütülen öğrenci kayıt ve kabul, eğitim-öğretim, derse devam, ölçme-değerlendirme, staj, iş yerinde uygulamalara ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü, 43 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Akademik takvim: Eğitim-öğretim yılını oluşturan yarıyılların, yatay geçiş başlangıç bitiş tarihlerini, ÇAP başlangıç bitiş tarihlerini içeren ve Senato tarafından onaylanmış eğitim öğretim takvimini,
b) Aktif öğrenci: İlgili dönemde derse yazılma yapan ve öğrencilik haklarından yararlanan öğrenciyi,
c) AKTS: İş yüküne dayalı Avrupa Kredi Transfer Sistemini,
ç) Başarı notu: Öğrencilere aldıkları derslerde gösterdikleri başarı için verilen harf notunu,
d) Bölüm/Program: İlgili bölüm ya da programı,
e) ÇAP: Çift anadal programını,
f) Danışman: Öğrencilerin eğitim, öğretim ve diğer sorunlarıyla ilgilenmek üzere kayıtlı bulunduğu programın önerisi ile ilgili kurul tarafından görevlendirilen öğretim elemanını,
g) Değişim programları: Yurt içindeki/yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarıyla protokol çerçevesinde yürütülen programlarını,
ğ) DGS: Dikey Geçiş Sınavını,
h) Eğitim birimi: İlgili fakülte veya meslek yüksekokulunu,
ı) Eğitim öğretim programı: Bölümün/programın mezuniyet için gerekli dersleri ve uygulamalarını,
i) Eğitim öğretim yılı: Güz ve bahar yarıyılından oluşan eğitim yılını,
j) Ekle-sil dönemi: Senatoda belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde ilan edilen tarihler arasında öğrencinin ilgili dönemde yazılmış olduğu derslerden çekilmesi veya derse yazılması işleminin yapıldığı zaman dilimini,
k) Genel ağırlıklı not ortalaması (GANO): Öğrencinin almış olduğu ve notu oluşmuş derslerin ortalamasını,
l) İlgili kurul: Fakültelerde fakülte kurulu, meslek yüksekokullarında meslek yüksekokulu kurulunu,
m) İlgili yönetim kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulu, meslek yüksekokullarında meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,
n) Müdür: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesine bağlı meslek yüksekokulu müdürünü,
o) Mütevelli Heyet: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyeti,
ö) Örgün öğretim: Sınıfta öğrenci ve öğretim elemanı ile yapılan öğretimi,
p) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezini,
r) Pasif öğrenci: İlgili dönemde derse yazılma yapmamış veya kayıt dondurmuş öğrenciyi,
s) Rektör: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörünü,
ş) Senato: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Senatosunu,
t) Staj/işyeri/klinik uygulamalar: İşyeri, alan uygulaması, intern veya klinik uygulamalarını,
u) Tek ders sınavı: Mezun olabilmek için gerekli AKTS toplamı ve not ortalamasına ulaşmak için kalan son ders/uygulama sınavını,
ü) Uzaktan eğitim: Çevrimiçi öğretimi,
v) Üniversite yönetim kurulu: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Yönetim Kurulunu,
y) Üniversite: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesini,
z) Yarıyıl/yıl sonu not ortalaması (YANO): Ders planında ilgili dönemde belirlenen derslere göre hesaplanmış not ortalamasını,
aa) Yarıyıl/yıl sonu sınavı: Yıl sonunda veya yarıyıl uygulayan bölümlerde güz, bahar dönemi ile yaz öğretimi sonunda yapılan yarıyıl/yıl sonu (final ve bütünleme) sınavlarını,
bb) Yarıyıl: Eğitim öğretim yılının yarısını,
cc) Yaz öğretimi: Senato kararı ile açılan bir yarıyıla eşdeğer eğitim öğretimi,
çç) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Öğretim Esasları
Eğitim-öğretim dönemleri
(1) Eğitim-öğretim, Diş Hekimliği 4 üncü ve 5 inci sınıflar hariç, yarıyıl esasına göre düzenlenir.
(2) Bir öğretim yılı, dönem sonu sınavları hariç her biri en az 14 haftadan oluşan güz ve bahar yarıyıllarını kapsar. Senato gerekli gördüğü durumlarda yarıyıl sürelerini uzatabilir.
(3) Akademik takvim, Senato tarafından belirlenir ve en geç yeni eğitim-öğretim yılı başlama tarihinden önceki Ağustos ayı sonuna kadar ilan edilir.
(4) İlgili kurulların kararı ve Senatonun onayı ile yaz öğretimi açılabilir. Yaz öğretimi ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütülür.
Öğrenim ve azami eğitim-öğretim süreleri ve kontenjanlar
(1) Azami eğitim-öğretim süreleri 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde belirtildiği şekilde uygulanır.
(2) Öğrencinin talebi üzerine ilgili yönetim kurulunca kabul edilen yarıyıllar kayıt dondurmasına izin verilebilir. Kayıt dondurma süresi azami öğrenim süresinden sayılmaz.
(3) Üniversiteden süreli uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin bu süreleri öğrenim süresinden sayılır.
(4) Öğrencilerin kayıt yenilememe nedeni ile kayıtsız olarak geçirdiği tüm yarıyıllar program ve azami öğrenim süresinden sayılır.
(5) Değişim programları kapsamında yurt içi veya yurt dışı yükseköğretim kurumlarında geçirilen yarıyıllar program ve azami öğrenim süresinden sayılır.
(6) Üniversitenin fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulları bünyesinde bulunan diploma programlarına alınacak öğrenci sayıları, Senatonun önerisi üzerine Mütevelli Heyetin onayından sonra YÖK kararıyla belirlenir.
(7) Yurt dışından öğrenci kontenjanlarına başvuru, kabul ve kayıt işlemleri Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.
Öğretim planları
(1) Ders plan ve kredileri, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesine göre Senato tarafından belirlenir. Ders plan ve kredilerindeki güncellemeler ilgili eğitim-öğretim yılı başlamadan önce Senato tarafından belirlenen tarihler arasında yılda bir kez, ilgili bölüm kurulunun önerisi, ilgili kurulun kararı ve Senatonun onayı ile yapılır.
(2) Öğretim planındaki dersler; teorik dersler, uygulamalar, laboratuvarlar, atölye çalışmaları, klinik ve alan uygulamaları, tez, proje, staj, iş yeri, mesleki uygulamalar ve benzeri çalışmaları kapsar. Dersler zorunlu ve seçmeli olabilir. Ders plan değişikliklerinde öğrencilere uygulanacak intibak ve muafiyet esasları Senato tarafından belirlenir.
(3) Derslerin öğretim dili Türkçedir. Ancak ilgili kurulun önerisi, Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile bazı programlarda kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim-öğretim yapılabilir. Yabancı dilde yürütülen programlara kayıt olan öğrenciler için ilgili yönerge hükümleri uygulanır.
(4) Derslerin öğretim süresince dönemlere veya yıllara göre dağılımı, derslerin teorik, uygulama ve laboratuvar saatleri, kredi değeri ve varsa koşulları ilgili kurulların kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir ve Üniversitenin internet sitesinde ilan edilir.
(5) Haftalık ders programları ilgili kurul kararları ile Senatoya sunulur. Senato onayından geçen haftalık ders programları; öğretim başlamadan önce akademik takvimde belirlenen süre içinde ilan edilir.
(6) Staj, iş yeri uygulaması ve mesleki eğitim uygulaması; kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlarda, Senato tarafından kabul edilen ilgili birimlerin yönerge ve esasları çerçevesinde yürütülür. Sağlıkla ilgili programlarda staj, mesleki eğitim, uygulamalı ders, intern ve klinik uygulamalar, akademik takvimin teorik eğitim, ara tatil ve sınavlarla ilgili süresini aşabilir, gerekli görüldüğü durumlarda akademik takvimden daha önce başlatılıp daha geç bitirilebilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yeni Kayıt, Öğrenim Ücreti, Danışmanlık, Kayıt Yenileme ve Derse Yazılma, Ekle-Sil İşlemi, Mazeretli Derse Yazılma
Yeni kayıt ve kabul
(1) Üniversiteye kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenci adayları, ÖSYM tarafından yapılan sınavla yerleşen ve ÖSYM tarafından belirlenen tarihlerde Rektörlük tarafından kayıt için istenen belgelerin sunulmasıyla yapılır.
(2) Yabancı uyruklu öğrencilerin üniversite kayıtları ilgili mevzuat ile Senato tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.
(3) Kayıt hakkı kazanan ancak kayıt yaptırmayan, istenen belgeleri eksik ya da yeterli olmayan adaylar Üniversite öğrencisi olma hakkını kaybederler.
(4) Kayıt yaptıran öğrencilere Öğrenci İşleri Başkanlığınca öğrenci belgesi ve öğrenci kimlik kartı düzenlenir.
(5) Gerçeğe aykırı veya yanıltıcı beyan ve belgelerle üniversiteye kayıt hakkı kazanmış olanların belirlenmesi durumunda kayıtları yapılmaz. Kayıt yaptırmış olanların ise bulundukları yarıyıla bakılmaksızın kayıtları iptal edilerek kendilerine verilmiş olan tüm belgeler geçersiz sayılır.
(6) Kayıt sırasında sunulan belgelerde sahte ve tahrifat olduğunun belirlenmesi veya aynı öğrenim süreli bir başka örgün yükseköğretim programına kayıtlı olması halinde kesin kayıt yapılmış olsa bile iptal edilir.
(7) Kayıt hakkı kazananlar, şahsen ya da yasal temsilcileri veya noter onaylı vekaletname ile yetkilendirilmiş temsilcileri aracılığıyla da yapabilirler.
(8) Özel öğrenci olarak başvuran öğrencilerin işlemleri 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.
(9) Yaz öğretiminin usul ve esasları, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Senato tarafından düzenlenir.
Öğrenim ücreti
(1) Üniversitede öğretim ücrete tabidir. Tam burslu öğrenciler bu hükmün dışındadır. Ders sayısına ve saatine bakılmaksızın eğitim-öğretim faaliyetlerinin karşılığı olarak yıllık ücretler her akademik yıl için Mütevelli Heyet tarafından belirlenir. Kayıt için belirlenen eğitim-öğretim ücretlerini öğrenci ödemekle yükümlüdür. Öğrenim ücretini ve Üniversitenin imkânlarından yararlanmak için ödenmesi gereken ücretleri, her dönem başında belirlenen süreler içinde ödemeyen öğrencilerin kayıtları yapılmaz ve bu öğrenciler ilgili yarıyılda öğrencilik haklarını kullanamazlar.
(2) Kayıt yenileyen öğrenci aktif öğrenci sayılır. Kayıt yenilemeyen öğrenci pasif öğrenci olarak tanımlanır. Pasif öğrenci, öğrenim faaliyetlerine katılamaz ve sınavlara giremez. Kayıt yenilenmeyen yarıyıl öğrenim süresinden sayılır.
(3) Üniversite tarafından sunulabilecek yurt, yemek, ulaşım, staj, eğitim-öğretime ilişkin materyal, kıyafet ile sarf malzemeleri ve benzeri ek hizmetlerin bedeli öğrenim ücretine dâhil değildir.
(4) İlk kez kayıt yaptıran veya kaydını yenileyerek derslere yazılan öğrencilerden eğitim-öğretim başlamadan önce Üniversite ile ilişiğini kesenlerin o yarıyıl/yıl için yatırmış oldukları ücret iade edilir. Eğitim-öğretim başladıktan sonra ilişik kesen öğrenciler ise içinde bulundukları yarıyıl/yılın öğrenim ücretini ödemekle yükümlüdürler. Yurt dışı yüksek öğrenim kurumlarından yatay geçiş yolu ile kabul edilen öğrencilerin eğitim-öğretim ücretlerine ilişkin hususlar Mütevelli Heyet tarafından belirlenir.
(5) Kayıt donduran öğrenci kayıt dondurduğu yarıyıl/yıla ait öğrenim ücretini ödemek zorundadır.
(6) Disiplin soruşturması sonucunda Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin de ödemekle yükümlü oldukları öğrenim ücretini ödemeleri gerekir. Bu öğrencilere herhangi bir ücret iadesi yapılmaz.
(7) Özel öğrenci ve değişim programları kapsamında Üniversitede öğrenim gören öğrencilerin ücretlerine ilişkin hususlar Mütevelli Heyet tarafından belirlenir.
(8) Her yıl yaz öğretimi kapsamında alınacak derslerin AKTS başına ücreti ile farklı Üniversite öğrencilerinin yaz öğretimi ücretlerine ilişkin hususlar Mütevelli Heyet tarafından belirlenir.
(9) Çift Anadal programında kayıtlı öğrenci anadalından mezun olana kadar ücret ödemez. Anadaldan mezun olduktan sonra ÇAP programına devam eden öğrenci Mütevelli Heyet tarafından belirlenen ücreti öder.
(10) Normal eğitim-öğretim süresini dolduran ancak mezun olamayan öğrenciler, her eğitim-öğretim yılı başında akademik takvimde belirtilen süre içerisinde Mütevelli Heyet tarafından tespit edilen AKTS başına öğrenim ücretini ödedikten sonra kaydını yenilemek zorundadır. AKTS başına ödenecek öğrenim ücreti, programın yıllık öğrenim ücretini geçmesi durumunda dönem ücretini öder.
(11) Azami süre sonu haklarını kullanan öğrencilerden alınacak ücretlere ilişkin hususlar Mütevelli Heyet tarafından belirlenir. Burslu öğrencilere verilecek burslara ilişkin esaslar ilgili yönerge hükümlerine göre yürütülür.
(12) Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin cezalı oldukları süreler öğrenim süresinden sayılır.
Danışmanlık
(1) Eğitim birimlerinde her öğrenci için kayıt olduğu tarihten itibaren program/bölüm başkanlığı tarafından Üniversitede görevli bir öğretim elemanı danışman olarak atanır.
(2) Danışmanlık süreçleri ilgili yönerge hükümlerine göre yürütülür.
Kayıt yenileme ve derse yazılma
(1) Öğrenciler akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde her yarıyıl/yıl kayıt yenilemek zorundadır. Yarıyıl/yıl kayıtlarının yapılması veya yenilenmesinden öğrenci sorumludur.
(2) Öğrenci alt dönemlerden başarısız olduğu, hiç almadığı ya da devam şartı sağlamadığı ders veya derslere en alt yarıyıldaki dersten başlamak kaydı ile öncelikle yazılmak zorundadır.
(3) Ders kaydına ilişkin hususlar aşağıdaki gibidir:
a) Aktif yarıyılı bir ve iki olan öğrenciler 30 AKTS ders alabilir.
b) Aktif yarıyılı üç ve üzeri olan öğrenciler 30 AKTS’nin yanı sıra önceki yarıyıldan 15 AKTS’lik ders alabilir.
c) Aktif yarıyılı üç ve üzeri olan öğrenciler, bulunduğu yarıyıla kadar tüm derslerini başarmış olmak ve genel ağırlık not ortalamasının GANO’su 3.00 ve üzeri olması koşuluyla, üst yarıyıllardan 15 AKTS’lik ders alabilir. Üst yarıyıldan ders alan öğrencilerin aldıkları derslerin başarı notları genel ağırlıklı not ortalamasına katılır.
ç) Çift Anadal programında kayıtlı öğrenciler kayıtlı oldukları her iki programda, bir yarıyılda 30’ar AKTS derse kayıt yaptırabilir.
d) DGS ve yatay geçiş yolu ile gelen öğrenciler 45 AKTS’ye kadar derse yazılabilir.
e) Kayıtlı olduğu bölüm/programın normal öğrenim süresinin son döneminde olan, mezun olmak için alması gereken derslerin AKTS toplamının (b) bendinde belirlenen sayıyı aşması durumunda öğrencinin başvurusu üzerine ilgili birimin yönetim kurulu 60 AKTS’ye kadar ders alması yönünde karar verebilir.
(4) Öğrenci, ders programlarında çevrimiçi dersler hariç çakışan derslere kayıt olamaz. Ancak devam şartı sağlanmış önceki dönem dersleri için bu fıkradaki ders çakışmasına ilişkin hüküm uygulanmaz.
(5) Öğrencinin kayıtlı olduğu programda almak istediği ders açılmadığı takdirde farklı programdan ders alma talebini eğitim birimi yönetimine yazılı olarak bildirir. Yönetim kurulunun uygun görmesi durumunda dersi farklı eğitim biriminden alır.
(6) Öğrencinin başarısız olduğu dersin yeniden açılması ders tekrarı, devamsızlık nedeni ile başarısızlık durumu ve diğer üniversitelerden ders alma durumu ilgili yönerge hükümlerine göre belirlenir.
Ekle-sil ve dersten çekilme işlemi
(1) Öğrenci akademik takvimde belirlenmiş olan ekle-sil tarihlerinde danışmanının onayı ile ilgili yarıyıl/yılda seçmiş olduğu dersini/derslerini bırakabilir. Öğrenci talep etmesi durumunda sadece bıraktığı dersin/derslerin AKTS miktarınca seçeceği farklı derse/derslere yazılma yapabilir.
(2) Dersten çekilme işlemleri dönem başlangıcını takip eden yedi hafta içinde danışmanının onayı ve yönetim kurulu kararı ile yapılır. Öğrenci, dersten çekilme işlemi sonrasında başka bir derse yazılamaz. Dersten çekilme işlemi bir dönemde en fazla iki ders için yapılabilir.
Mazeretli derse yazılma
(1) Mazereti nedeniyle süresi içerisinde ders kayıt işlemlerini tamamlayamayan öğrencilerin ders kayıt işlemlerinin yapılabilmesi için müracaatın yazılı olarak akademik takvimde belirlenen mazeretli kayıt süresi içerisinde yapılması gerekir. Mazeretin ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi halinde öğrencinin ders kayıt işlemleri Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından akademik takvimde belirlenen mazeretli kayıt süreleri içerisinde yapılır. İstisnai durumlarda ilgili yönetim kurulu kararı geçerlidir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Derslerin Yapılması, Ölçme ve Değerlendirme, Staj, Uygulamalı Ders ve Mesleki Eğitim
Derslerin yapılması
(1) Eğitimin veriliş şekli örgün eğitim-öğretim olarak uygulanır. Her akademik dönemde açılacak dersler Senato; dersleri yürütecek öğretim elemanları Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir ve ilan edilir.
(2) Eğitim-öğretim başlamadan önce Rektörlükçe belirlenen tarihlerde dersi yürütecek öğretim elemanı dersin amacını, öğrenme çıktılarını, haftalık konuları, öğretim yöntem ve tekniklerini, değerlendirme sistemini, AKTS iş yükünü, program çıktılarına katkısını ders izlencelerinde belirler.
(3) Öğrenci ilk kez aldığı veya devamsızlığı nedeniyle tekrarlayacağı dersten veya uygulamadan yarıyıl/yıl sonu sınavlarına girebilmek için kayıt tarihinden itibaren teorik derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin ise en az %80’ine devam etmiş olması gerekir. Öğrencilerin devam durumlarının kaydı ilgili öğretim elemanı tarafından tutulur.
(4) Devamsız öğrencilerin durumu yarıyıl sonu sınav tarihlerinden bir hafta önce ilan edilir. Öğrencinin devam şartını sağlayarak başarısız olduğu dersi tekrar alması durumunda devam şartı aranmaz. Belgelemek kaydıyla resmî kurumlar tarafından görevlendirme, sağlık sorunu, ailevi sebepleri nedeniyle derse devam edemeyecek öğrencilerin durumları ilgili yönetim kurulu tarafından değerlendirilir.
(5) Deprem, salgın, savaş, seferberlik, terör ve benzeri mücbir sebep olarak kabul edilebilecek olağandışı durumlarda ve bu durumların etkisinin devam ettiği süreçlerde; eğitim-öğretimin devamının sağlanabilmesi ve öğrenci mağduriyetlerinin önlenebilmesi amacıyla, eğitim-öğretime ilişkin esas ve sürelerde değişiklik yapmaya, eğitimin veriliş şekliyle ilgili yeni kararlar almaya ilgili mevzuat hükümleri kapsamında Senato yetkilidir.
Ölçme ve değerlendirme
(1) Öğrencinin başarı değerlendirmesi kapsamında yapılacak yarıyıl/yıl içi ve sonu ölçme değerlendirme etkinlikleri ve etkinliklere ilişkin değerlendirme, değerlendirme sonuçlarına itirazlar ve bu itirazların sonuçlandırılmasına ilişkin işlemler mazeretleri nedeniyle ölçme değerlendirme etkinliklerine katılamayan öğrencilerin durumu ilgili yönerge hükümlerine ve ölçme değerlendirmeye ilişkin alınan Senato kararlarına göre yapılır.
(2) Ölçme değerlendirme etkinlikleri kapsamında yapılacak sınavlara ilişkin kurallar, sınav düzenine aykırı davranışlara ilişkin detaylar Senato kararı ile belirlenir.
(3) Tek ders sınavlarına ilişkin başvuru ve tek ders sınavlarının yapılmasına ilişkin süreçler ilgili bölüm/program başkanlığı tarafından yürütülür.
(4) Yapılacak muafiyet sınavlarına ilişkin süreçler Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.
Sınav programı ve sınav sonuçları
(1) Yarıyıl/yıl içi faaliyetlere ilişkin sınav programları sınavdan en az bir hafta önce Üniversitenin resmî internet sayfasında ilan edilir. Sınavlar programda ilan edilen yer, gün ve saatte yapılır. Sınav düzeni, sınav görevleri hususunda uyulacak kurallar ile sınav görevlilerinin yetki ve sorumlulukları önceden belirlenir.
(2) Sınav sonuçları yapıldıkları tarihten itibaren en geç iki hafta içerisinde ilan edilir.
Staj, uygulamalı ders, mesleki eğitim
(1) Öğretim planında staj, uygulamalı ders, mesleki eğitim kapsamındaki yükümlülüklerin uygulanmasında ilgili eğitim birimleri tarafından hazırlanan ve Senato tarafından onaylanan uygulama yönergeleri hükümleri uygulanır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Yatay Geçiş, Dikey Geçiş, Çift Anadal, Öğrenci Değişimi ve Ortak Eğitim-Öğretim Programları, Önceki Öğrenmelerin Tanınması
Yatay geçişler
(1) Üniversite içi ve kurumlar arası yatay geçiş işlemleri Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve ilgili yönerge hükümlerine ve Senato kararlarına göre yapılır.
Dikey geçişler
(1) Dikey geçiş öğrencisinin kayıt işlemleri 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.
Çift anadal programı
(1) Çift anadal programları Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve ilgili yönerge hükümlerine göre yürütülür.
Öğrenci değişimi ve ortak eğitim-öğretim programları
(1) Üniversite ile yurt içi veya yurt dışı bir yükseköğretim kurumu arasında yapılan ikili anlaşmalar çerçevesinde öğrenci değişim ve staj programları uygulanabilir. Öğrenci değişim programları çerçevesinde öğrenciler bir veya iki yarıyıl ilgili üniversitelere gönderilir. Değişim programları, ikili anlaşmalar ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda uygulanır.
(2) Öğrenci değişimi ve ortak eğitim-öğretim programlarına ilişkin süreçler ilgili yönerge hükümlerine göre yürütülür.
Muafiyet ve intibak işlemleri, önceki öğrenmelerin tanınması
(1) Daha önce kayıt oldukları yükseköğretim kurumundan almış ve başarmış derslerin sayılması Senato kararlarına göre yürütülür.
(2) Üniversitede kayıtlı olan öğrencilerin önceki öğrenmelerinin tanınması hususu ilgili Senato kararlarına göre yürütülür.
Özel öğrenci
(1) Özel öğrencilik işlemleri, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.
ALTINCI BÖLÜM
Mezuniyet ve Diploma
Mezuniyet ve diploma
(1) İlgili bölüm/programın staj ve uygulamalı çalışmalar dahil öğretim planında gösterilen derslerin tümünden başarılı olmuş ve genel ağırlıklı not ortalamasını en az 2.00 düzeyine çıkarmış öğrencilere diploma ve diploma eki ilgili yönerge hükümlerine göre verilir.
(2) Tek ders sınavına ilişkin hususlar ilgili yönerge hükümlerine göre uygulanır. Tek ders sınavından başarısız olan öğrenci takip eden dönemde ilgili dersi alabilir. Normal öğrenim süresi içinde olan öğrenci tek ders sınavı için ücret ödemez.
Lisans öğrencisinin ön lisans diploması alması
(1) Kayıtlı olduğu lisans öğretim programındaki ilk dört yarıyılın bütün dersleri ile Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen ortak zorunlu dersleri başarmış olup genel ağırlıklı not ortalamasını en az 2.00’ye çıkarmış olan bir öğrenciye müracaatı halinde 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre ilgili yönetim kurulunun kararı ile ön lisans diploması verilir.
YEDİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Kayıt dondurma
(1) Öğrencinin, yazılı belgelendirmesi koşuluyla, haklı ve geçerli nedenlerle eğitim-öğretim yılı başlangıcından itibaren en geç otuz gün içerisinde müracaat etmesi halinde ilgili yönetim kurulu kararıyla kayıt dondurmasına izin verilir. Beklenmeyen durumlarda yılsonu sınavlarına girmesini engelleyecek ve belgelenmiş bir durumun oluşması durumunda öğrencinin talebi ile geriye dönük kayıt dondurma işlemi yapılabilir.
(2) Öğrenci en az bir yarıyıl en fazla normal öğrenim süresi kadar kayıt dondurma talebinde bulunabilir.
(3) Bir öğrencinin kayıt dondurma isteği bir yarıyıldan az olamaz. Öğrenci kayıt dondurduğu yarıyılda öğrenime devam edemez, öğrencilik haklarından faydalanamaz ve tek ders sınavı haricindeki sınavlara katılamaz.
(4) Kayıt dondurulan süre öğrencinin azami süresinden sayılmaz.
(5) Hastalık, hamilelik, tabii afetler, tutukluluk, ekonomik nedenler, mahkûmiyet ve askerlik tecilinin kaldırılması gibi öğrencinin mazeret olarak belgeleriyle birlikte başvurması durumunda ilgili yönetim kurulunun kararı ile yarıyıl içinde de kayıt dondurulabilir.
(6) Öğrenci kayıt dondurma hakkından vazgeçebilir veya kayıt dondurma bitiş döneminden önce eğitime başlama talebinde bulunabilir. Bu durum ilgili yönetim kurulu kararı ile kesinleşir.
Üniversiteden ayrılma/ilişik kesme
(1) Kendi isteği ile kaydını sildirmek isteyen öğrenci kayıtlı olduğu eğitim birimine yazılı olarak başvurur. İlişik kesmesine bir engel olmadığı tespit edilen öğrenciye kayıt olduğu yükseköğretim bölümündeki/programındaki öğrenim durumunu gösteren bir belge verilir. Dosyasında bulunan asıl evraklar imza karşılığı teslim edilir.
(2) Kendi isteği ile Üniversiteden ayrılan öğrencilerin tüm öğrencilik hakları sona erer.
(3) Öğrencinin Üniversiteden ilişiğini kesme tarihi, ayrılma işlemi ile ilgili belgeleri verdiği tarih olarak kabul edilir.
(4) Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) kayıtlarına göre hayatta olmadığı anlaşılan öğrencinin Üniversite kaydı tespit tarihinde silinir.
(5) Üniversiteden çıkarma cezası alan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
(6) Azami sürede eğitimini tamamlayamayan öğrencinin kaydı silinir.
(7) Yatay geçiş yolu ile farklı bir üniversiteye kayıt yaptıran, Üniversite ile ilişik kesmesine bir engel olmadığı tespit edilen öğrencinin kaydı silinir.
Adres bildirme ve tebligat
(1) Kesin kayıt sırasında öğrencinin yazılı olarak beyan ettiği adres ve Üniversite tarafından tahsis edilen e-posta adresi tebligat adresidir. Adres değişikliklerini öğrencinin bir ay içerisinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına yazılı olarak bildirmesi gerekir. Yanlış ve eksik bildirim durumundan doğacak her türlü sonuçtan öğrenci sorumludur. Öğrencinin kayıt sırasında bildirmiş olduğu adrese ve Üniversite tarafından öğrenciye tahsis edilen e-posta adresine yapılan tebligat geçerli sayılır.
Disiplin işlemleri
(1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümlerine göre yürütülür.
Hüküm bulunmayan haller
(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü yürütür.