BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesinde ön lisans, lisans ve yüksek lisans programları için yaz aylarında yapılacak eğitim-öğretime ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönetmelik; Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesinde ön lisans, lisans ve yüksek lisans programları için yaz aylarında yapılacak eğitim-öğretime ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci, 14 üncü ve ek 26 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Akademik takvim: Senato tarafından onaylanan eğitim-öğretim yılına ait yarıyılların başlangıç ve bitiş tarihlerini gösterir eğitim-öğretim takvimini,
b) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,
c) Eğitim birimi: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesine bağlı enstitü, fakülte ve meslek yüksekokulunu,
ç) Haftalık ders saati: Bir dersin bir hafta içinde kaç saat uygulanacağını,
d) Mütevelli Heyeti: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyetini,
e) Rektör: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörünü,
f) Senato: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Senatosunu,
g) Üniversite: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesini,
ğ) Yaz öğretimi: Bir akademik yıldaki güz ve bahar yarıyılına ek olarak açılan haftalık ders saatinin 2 veya 3 katı şeklinde ve 14 haftadan kısa süreli olacak şekilde uygulanan öğretimi,
h) Yönetim Kurulu: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yaz Öğretimine İlişkin Esaslar
Genel hükümler
(1) Yaz öğretimi, burslu öğrenci de dahil olmak üzere ücrete tabidir.
(2) Yaz öğretiminin ön lisans, lisans ve yüksek lisans programlarının AKTS başı ücretleri, yaz öğretimi başlamadan önce Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir ve ilan edilir.
(3) Yaz öğretiminin süresi, derse yazılma ve dönem sonu sınav tarihleri hariç her yıl Senato tarafından 5 veya 7 hafta olacak şekilde belirlenir. Tarihler, Üniversitenin internet sayfasında yayımlanan akademik takvimde yer alır.
(4) Eğitim birimi ders planında olmak kaydıyla yaz öğretiminde açılacak dersler ile dersleri yürütecek öğretim elemanlarının isimleri; öğrencinin talebi, bölümün/programın olumlu görüşü, enstitü/fakülte/meslek yüksekokulu yönetim kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir. Yaz öğretiminde açılacak dersler, derse yazılma tarihinden bir hafta önce Üniversitenin internet sayfasında ilan edilir.
(5) Yaz öğretiminde bir dersin açılabilmesi için o derse kayıtlı öğrenci sayısının en az 3 olması gerekir. Zorunlu hallerde bu sayı ilgili eğitim biriminin önerisi ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayıyla değişebilir. Öğrenciye, açılmayan ders yerine yeni ders seçme hakkı verilir.
Derse yazılma işlemleri
(1) Derse yazılma işlemleri, akademik takvimde ilan edilen tarihlerdeki güz ve bahar dönemlerinde uygulanan derse yazılma sürecindeki işlem adımları izlenerek yapılır.
(2) Yaz öğretimi işleyiş süreci her yıl yaz öğretimi başlamadan önce Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından Üniversitenin internet sayfasında ilan edilir.
(3) Yaz öğretiminde bir öğrenci çakışma olmaksızın AKTS başı ücreti ödemek kaydıyla en fazla 5 ders alabilir. Öğrenci, derse yazılma tarihlerinde danışmanının onayı ile ders değişikliğinden kaynaklanan AKTS ücret farkını ödemek kaydıyla ders değişikliği yapabilir.
Ölçme ve değerlendirme
(1) Öğrenci, yaz öğretiminde alt yarıyıllara ait hiç almadığı veya alıp da başarısız olduğu ya da genel not ortalamasını yükseltmek için başarılı olduğu dersleri alabilir. Bu derslerden alınan son not geçerlidir. Yaz öğretimi sonunda alınan başarı notları yüzdelik sıralamayı değiştirmez.
(2) Yaz öğretiminde alınan; ön lisans ve lisans derslerinin başarı değerlendirmesi 24/11/2024 tarihli ve 32732 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre; lisansüstü derslerin başarı değerlendirmesi ise 18/11/2024 tarihli ve 32726 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.
(3) Bahar yarıyılı sonunda bulunduğu yarıyıla kadar alması gereken tüm dersleri alan ve başarılı sayılan, genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ve üzeri olan öğrenci, yaz okulunda bir üst sınıftan bitirme çalışması ve tasarım dersleri hariç 2 ders alabilir. Alınacak bu ders sayısı 6 ncı maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen ders alma sınırını aşamaz.
(4) Öğrenci ders/dersleri, içeriği uygun olmak kaydıyla Üniversite dışındaki başka bir üniversiteden de alabilir. Ancak ders alınan üniversitenin ilgili bölümdeki taban puanının Üniversiteye kayıtlı olunan yıldaki ilgili bölümün taban puanına eşit veya yüksek olması şartı aranır. Belirtilen koşullarda başka bir üniversiteden ders alacak öğrenci, yaz öğretimi başında kendi program başkanlığından onay almalıdır.
Farklı üniversiteden gelen öğrencinin derse yazılma işlemleri
(1) Diğer üniversitelerden gelen öğrenciler, kendi üniversitesi tarafından verilen yönetim kurulu kararı ile yaz öğretiminde belirlenen esaslar doğrultusunda AKTS başı ücret ödeyerek derslere kayıt olabilir. Bu öğrencilerin yaz öğretiminde aldıkları başarı notları, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri kapsamında değerlendirilir.
(2) Yaz öğretimi başarı notlarını gösterir transkript, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından ilgili üniversitelere elektronik bilgi yönetim sistemi üzerinden yazılı olarak bildirilir.
Dersten çekilme
(1) Yaz öğretiminde açılan derse yazılma işlemini yapan öğrenci, en geç yaz öğretiminin ikinci haftasının son mesai gününe kadar kayıtlı olduğu eğitim birimine dersten çekilme dilekçesi vererek dersten çekilebilir.
(2) Üniversite dışından gelen öğrenci de dahil olmak üzere ders kaydı yaptıktan sonra açılan dersten çekilmek isteyen öğrenciye, ücret iadesi yapılmaz.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm bulunmayan haller
(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.
Geçiş hükümleri
(1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Üniversitenin yaz öğretimine kayıt yaptıran öğrenci, kayıtlı olduğu dönemdeki mevzuata tabi olur.
Yürürlük
(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü yürütür.