Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

Memurlar ve diğer kamu görevlileri ile ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılması; 12/3/1986 tarihli ve 3268 sayılı Kanun ile 9/4/1987 tarihli ve 3347 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulu’nca 14/1/1988 tarihinde kararlaştırılmıştır.

MADDE 1

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 146 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ancak, 2/1/1961 tarihli ve 196 sayılı Kanunun 2 nci maddesi, 7/6/1926 tarihli ve 904 sayılı Kanuna 30/1/1957 tarihli ve 6893 sayılı Kanunla eklenen ek 5 inci maddenin birinci ve ikinci fıkraları, 19/7/1972 tarihli ve 1615 sayılı Kanunun 161 inci maddesi, 13/1/1943 tarihli ve 4358 sayılı Kanunun değişik 14 üncü maddesi ve 2/2/1929 tarihli ve 1389 sayılı Kanun ile Katma Bütçeli Kurumların, İl Özel İdareleri ve Belediyeler ile bunlara bağlı birliklerin davalarını sonuçlandıran avukat ve saireye verilecek vekalet ücretine ilişkin sair kanun hükümleri saklıdır. Şu kadar ki, vekalet ücretinin yıllık tutarı, birinci derece son kademe aylığının (ek gösterge hariç) yıllık tutarını geçemez. Bu esasa göre yapılacak dağıtım sonunda artan miktar merkezde bir hesapta toplanarak Maliye ve Gümrük Bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmeliğe göre diğer avukatlar arasında, yukarıdaki miktarı aşmamak üzere eşit olarak dağıtılır."

MADDE 2

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 224 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere 3 ay ve daha fazla süre ile dış memleketlere gönderilen memurlara gönderilme şekillerine bakılmaksızın yurtdışında kaldıkları sürenin iki katı kadar mecburi hizmet yüklenir.”

MADDE 3

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun değişik 49 uncu maddesinin (f) bendinde yer alan “... Rütbelerinin yaş haddine... ” ibaresi “rütbelerinin yaş haddinden az olmamak üzere 65 yaşına” şeklinde değiştirilmiş ve bu bende aşağıdaki (V) numaralı alt bent eklenmiştir.

“V) Yaş haddinden emekliye ayrılan general, amiral ve albaylara, ”

MADDE 4

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun değişik Ek 17 nci maddesinin (a) bendine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Ancak, bu bend uyarınca ödenecek tazminat miktarı, Korgeneral aylığının (ek gösterge dahil); Kd. Binbaşı ve daha üst rütbede bulunan subaylar için % 35’inden; Binbaşılar için % 30’undan; Önyüzbaşı (Kd. Yüzbaşı)’lar için % 25’inden; Kd. Yüzbaşı (Yüzbaşı) ve Yüzbaşı (Kd. Üsteğmen)’lar için % 20'sinden; Üsteğmen ve Teğmenler için % 15'inden; astsubaylıktan subaylığa geçenlerden Önyüzbaşı (Kd. Yüzbaşı)’lar için % 35’inden; Kd. Yüzbaşı (Yüzbaşı)’lar için % 30’undan; Yüzbaşı (Kd. Üsteğmen)’lar için % 25’inden; Üsteğmen ve Teğmenler için % 20’sinden; II. Kad. Kd. Başçavuşlar için % 35’inden; Kad. Kd. Başçavuşlar için % 30’undan; Kd. Başçavuşlar için % 25’inden; Kad. Başçavuş ve Başçavuşlar için % 20’sinden; Kd. Üstçavuş ve Üstçavuşlar için % 15’inden ve diğerleri için % 10’undan az olamaz.”

MADDE 5

14/7/1964 tarihli ve 500 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde yer alan % 25 oranı % 50 olarak değiştirilmiştir.

MADDE 6

5434 sayılı T. C. Emekli Sandığı Kanununa aşağıdaki madde eklenmiştir.

“EK MADDE

Başbakanlık görevinde bulunduktan sonra herhangi bir sebeple bu görevden ayrılanların emekli aylıkları, bu Kanuna göre bağlanan en yüksek emekli aylığının %75’ine yükseltilmek suretiyle ödenir. Başbakanlık görevini yürütmekte bulunanlara görevleri süresince bu yükseltme yapılmaz.”

MADDE 7

2443 sayılı Devlet Denetleme Kurulu Kurulması Hakkında Kanunun 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ücret ve yolluklar

MADDE 8

Devlet Denetleme Kurulu üyelerinin ücretleri, Devlet Memurları Kanununa göre en yüksek Devlet Memuruna yapılan ek gösterge dâhil aylık ve diğer ödemeler toplamını geçmemek şartı ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri tarafından tesbit edilir.

Kurul Üyelerinin kamu görevlisi olmaları halinde bunlar, kurumlarından üyelikleri süresince izinli sayılırlar. Bu personelin aylık, ek gösterge, tazminat, ödenek ve diğer mali ve sosyal hak ve yardımları kurumlarınca ödenmeye devam olunur.

Devlet Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uyarınca Başbakanlık Müfettişlerine ödenmekte olan özel hizmet tazminatı kadar tazminat ödenir. Cumhurbaşkanlığı bütçesinin ilgili tertibinden ödenen bu tazminat birinci fıkra hükümlerine göre verilecek ücretlerin tesbitinde ayrıca dikkate alınmaz.

Bu personel, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğinde görevli süreli personele ödenen fazla çalışma karşılıkları hariç, kurumlarınca ödenmeyen diğer hak ve yardımlardan yararlandırılabilir.

Sözleşmeli uzmanların ücretleri, yollukları ve diğer çalışma şartları Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri tarafından tesbit edilir.

Kurul Sekreterliği idari personeli hakkında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği personeline ilişkin hükümler uygulanır.

Kurul emrinde geçici olarak görevlendirilen müfettiş, araştırmacı ve diğer uzman personelin kendi kurumlarındaki aylık, yan ödeme ve diğer sosyal hakları kurumlarınca ödenmeye devam olunur. Bunlara Kurul emrinde yapacakları çalışmaları karşılığında verilecek ek ödemeler Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri tarafından tespit olunur.

Kurul üyeleri ile geçici uzmanlara, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) bendinde sayılanlar için bütçe kanunları ile tespit edilen esaslar dahilinde harcırah ödenir.

Kurul üyeleri ve sözleşmeli uzmanlara ödenecek ücretler, kendilerine Sosyal Güvenlik Kuruluşlarınca bağlanmış olan emekli aylığının ve benzeri ödemelerin kesilmesini gerektirmez.

Kurul üyeleri ile sözleşmeli ve geçici uzmanlara bu madde uyarınca yapılacak ödemeler Cumhurbaşkanlığı bütçesinden karşılanır.”

MADDE 8

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa aşağıdaki Geçici 9 uncu madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 9

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun yürürlüğe girmesinden önce Profesörlük unvanını almış olup da 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihdas edilen profesörlük kadrolarına atanamamış olanlar, bu Kanunun 5 inci maddesinde profesör kadrosunda bulunanlar için öngörülen ek göstergeler ile 241 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin değişik 39 uncu maddesine göre profesör kadrosunda üç yılı tamamlamış olanlar için öngörülen makam tazminatından profesör kadrosuna atanma şartı aranmaksızın yararlandırılırlar.

MADDE 9

1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 34 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Emeklilik yönünden Banka Başkanına (Guvernör) Bakanlık Müsteşarları Başkan (Guvernör) Yardımcılarına Bakanlık Müsteşar Yardımcıları için tespit edilen ek göstergeler uygulanır.”

MADDE 10

72 sayılı Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 31 inci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“6. Bakanlar Kurulu, kesin hesap raporu ve yeni yıl bütçe tasarısı ile Kurumun kadro ihdas, iptal ve değişikliklerini karara bağlar.”

MADDE 11

189 sayılı Kamu Kuruluşlarının Yurtdışı Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 11 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bu nitelikler ve bunların tesbiti ile ilgili hususlar Başbakanlıkça hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 12

6245 sayılı Harcırah Kanununun değişik 6 ncı maddesinin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Ancak, işin veya hizmetin gerekli kıldığı durumlarda uçak kiralamak suretiyle seyahat edilebilmesi, seyahatin yurtiçinde olması ve bu seyahate ilgili Bakanın veya misafiri yabancı Bakanın bizzat katılması hallerinde mümkündür.”

MADDE 13

6245 sayılı Harcırah Kanununun 27 nci maddesine bağlı değişik (1) sayılı cetvel (Açıklama bölümü saklı kalmak kaydıyla) aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

27 nci maddeye bağlı (1) sayılı cetvel
I inci Sütun II nci Sütun III üncü Sütun
Görev unvanları veya aylık dereceleri Muayyen tarifeli taşıt ile seyahat (Vapur-Tren) (Eskpres ve kuşet ücretleri dahil) Gayrimuayyen tarifeli taşıtlarla seyahat
1. Yurtdışı seyahatlerde, uçaklarda birinci sınıf üzerinden seyahat giderleri ödenenler. Yataklı vagon farkı dahil olduğu halde birinci mevki bilet ücreti. Yapılan hakiki yol masrafı.
2. Aylık dereceleri 1 olan memur ve hizmetliler ile 33 üncü maddenin (b) bendine dahil olanlar. Yataklı vagon farkı dahil olduğu halde birinci mevki bilet ücreti. Mutat ve ekonomik olan taşıtlara ait yol masrafı ve icap ve zaruret halinde kullanılacak diğer taşıtlara göre hakiki yol masrafı.
I inci Sütun II nci Sütun III üncü Sütun
3. Yukarıda yazı olanların dışında kalan aylık dereceleri 2-4 olan memur ve hizmetliler. Birinci mevki bilet ücreti. Mutat ve ekonomik olan taşıtlara ait hakiki yol masrafı.
4. Aylık dereceleri 5 ve daha aşağı derece olan memur ve hizmetliler. İkinci mevki bilet ücreti. Mutat ve ekonomik olan taşıtlara ait hakiki yol masrafı.

MADDE 14

6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin değişik (b) fıkrasının sonuna aşağıdaki hüküm eklenmiş ve (c) fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bu şekilde gündelik ödenenlerden, yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri fatura ile belgelendirenlere fatura bedelini aşmamak üzere gündeliklerinin yarısına kadar olan kısmı ayrıca ödenir."

“c) Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlükleri ile Müdürlükleri, Cumhurbaşkanlığı ve Devlet Senfoni Orkestraları, Oda Orkestraları, Devlet Türk Halk Müziği Korosu, Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Devlet Çoksesli Müzik Korosu ve Devlet Halk Dansları Topluluğu tarafından düzenlenecek yurtiçi sanat faaliyetlerine münferiden ve topluca katılan sanatçılara kanunlara göre kurumlarınca karşılanan seyahat ve ikamet giderlerine ilave olunarak, 2 nci derece kadrolu memur için tespit olunan gündelik miktarlarının 2 katı gündelik olarak verilir. ’’

MADDE 15

6245 sayılı Harcırah Kanununun değişik 37 nci maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 16

6245 sayılı Harcırah Kanununun 49 uncu maddesinin değişik ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bunlardan, Maliye ve Gümrük Bakanlığınca görev unvanları ile iş ve çalışma özellikleri uygun görülenlere; bu Bakanlıkça vize edilen cetvellere dayanılarak fiilen gezici görev yaptıkları günler için almakta oldukları aylık/kadro derecelerine göre müstehak oldukları yurtiçi gündeliklerinin üçte biri günlük tazminat olarak verilir. ”

MADDE 17

3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 55 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 55

Polis amirlerinin rütbeleri sırası ile Komiser Yardımcısı, Komiser, Başkomiser, Emniyet Amiri, Emniyet Müdürü olup, terfide esas, sırası ile liyakat ve kıdemdir.

Polis amirleri tahsil durumları itibariyle 4 yıl ve daha yukarı yüksek öğrenim (A), diğer yüksek öğrenim (B), Lise (C), Orta (D) gruplarına ayrılır. Bunların rütbelerdeki bekleme süreleri aşağıda gösterildiği şekildedir.

Polis amirlerinin bir üst rütbeye terfiinde dikkate alınan bekleme süresinde fiili çalışma esas olup, mer'i mevzuata göre kazanılmış bak aylığında değerlendirilmesi yapılan TODAİE, master, doktora, avukatlık stajı ve askerlik gibi sebepler dolayısıyla geçen süreler rütbe kıdeminde gözönüne alınmaz.

Ancak, rütbelerindeki bekleme süresi içinde üst öğrenimi bitirenler, bulundukları rütbede üst öğrenim için öngörülen süreye tabî olurlar. Rütbe bekleme süresinden fazla süreler üst rütbeye terfide değerlendirilmez.

Yukarıda belirtilen süreler sonunda rütbe terfiinin sağlanabilmesi için, açılacak sınavlarda başarılı olunması gereklidir.

Rütbe terfiinin şekli ve icra tarzı çıkartılacak yönetmelikle tesbit edilir.”

MADDE 18

2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 19 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

‘‘Kurul Başkanlığı ve Üyeliklerine atanacakların yüksek öğrenim görmüş ve hukuk, iktisat, işletmecilik, maliye, bankacılık veya mühendislik-işletmecilik dallarından birinde veya birkaçında tecrübe sahibi olmaları ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 İnci maddesinin (A) bendinin 1, 4, 5, 6 ve 7 numaralı fıkralarında belirtilen şartları taşımaları zorunludur. ”

"Kurul Başkanı, Başkan vekili ve üyelerinin görev süresi üç yıldır. Süresi bitenler yeniden seçilebilir. Başkanlık ve üyelikler, görev süresi dolmadan herhangi bir sebeple boşaldığı takdirde, boşalan yerlere 18 inci madde esasları dahilinde seçim ve atama yapılır. Bu halde atanan, yerine atandığı kimsenin süresini tamamlar. ”

GEÇİCİ MADDE 1

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun değişik 49 uncu maddesinin bu Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesi ile değişik hükmü kapsamına girenlerden halen emekli olanlar da yürürlük tarihini takip eden aybaşından itibaren 65 yaşına kadar bu hükümden yararlandırılırlar.

GEÇİCİ MADDE 2

Sermaye Piyasası Kurulu üyeliklerine iki ay içinde atama yapılır. Bu atamalar yapılıncaya kadar mevcut üyeler görevlerine devam eder.

GEÇİCİ MADDE 3

Başbakanlık görevinde bulunmuş olup da herhangi bir sebeple görevleri sona erenler bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren 6 ncı madde hükmünden yararlanırlar.

MADDE 19

Bu Kanun Hükmünde Kararname yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 20

Bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.