Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

Münakalât Vekilliği, hazar zamanında idare etmekte olduğu alelûmum münakale ve mürasele ve muhabere işlerini fevkalâde hallerle kısmi veya umumi seferberlik zamanında dahi tedvire devam eder. Bu gibi hallerde memleket müdafaası istek ve ihtiyaçları ön plânda tutulur.

MADDE 2

Birinci maddede yazılı hizmetlerin sağlanması için Millî Müdafaa Vekâleti ve Genelkurmay Başkanlığının mütalâaları alınmak suretiyle hazarda Münakalât Vekâleti tarafından hazırlanacak projelere göre işletilecek nakil, muhabere ve liman vasıtalariyle bunlara lüzumlu malzeme, alât ve edevat, teçhizat ve fabrika ve atelyelerle personelden icabedenler Millî Müdafaa Vekâletince Münakalât Vekâleti emrine verilir. Bu suretle temin edilen eşya ve tesisata müteallik bedel ve tazminatın tediye ve mahsup tarzı Maliye ve Münakalât Vekilliklerince tesbit olunur.

MADDE 3

Birinci maddedeki hizmetlerin muntazaman icrasını temin için Münakalât Vekâleti camiasına dâhil işletmelerin seferberlik ilânından en az üç ay evvel tâyin edilmiş olan memurlar, müstahdemler ve daimi amelesi ile mıntaka liman reisleri ve bunlara bağlı gemi muayene ve mesaha ve tasnif fen heyeti reis ve âzalariyle liman reisleri ve bu kanunun ikinci maddesinde yazılı personel, Millî Müdafaa Vekâleti ve Genelkurmay Başkanlığının da muvafakatiyle seferde muvazzaf erat da dâhil olmak üzere tecil ve her türlü bedenî mükellefiyetten istisna edilirler.

Münakalât Vekâleti mümkün oldukça tecilli şahıslar yerine askerlikle alâkası olmıyanları peyderpey tedarik ve ihzarla mükelleftir.

MADDE 4

Mevcut tahsisat yetmediği ve yeni tahsisat istihsaline de vakit müsait bulunmadığı takdirde Münakalât Vekâletine mevdu veya bağlı münakale ve mürasele ve muhabere işlerinin durmaksızın görülebilmelerini sağlamak üzere Muhasebei Umumiye Kanununun 58 inci maddesi hükmünü tatbika İcra Vekilleri Heyeti salahiyetlidir.

MADDE 5

Birinci maddede zikredilen ahvalde Münakalât Vekâletine bağlı işletmelerden 2490 numaralı kanuna tabi olanlar bu kanunun Milli Müdafaa Vekâletine mahsus hüküm ve müsaadelerinden istifade ederler.

MADDE 6

Vekâlet câmiasına dâhil işletmelerin hususi mevzuatı ve umumi hükümler mahfuz olmakla beraber birinci maddenin şümulüne giren hizmetlerin ifası sırasında bu hizmetlerin ihlâlinden doğan suçların muhakemesi Münakalât Vekili veya salâhiyetli kılacağı makamlar tarafından talep edildiği takdirde bu suçları işleyen memur ve müstahdem ve amele ile 2 nci maddede yazılı personel askeri mahkemelerde muhakeme olunmak üzere en yakın vazifeli ve salâhiyetli adlî âmirliğe tevdi olunabilir. Bu takdirde suçluların muhakemeleri askerî mahkemelerde yapılır.

Bu gibi maznunları muhakeme edecek askerî mahkemeler, maznunun veya maznunların en büyüğünün Teadül Kanunu derecesine göre aldığı maaşa tekabül eden askerî rütbeye göre teşkil olunur.

MADDE 7

Birinci maddede yazılı hizmetlerde vazifeli memurlar, münakale, muhabere ve mürasele emniyet ve intizamım ihlâl edenleri yakalıyarak derhal en yakın zabıta memuruna teslim etmekle mükelleftirler.

Birinci fıkrada yazılı fiil ve hareketleri işliyenler askerî şahıslardan oldukları takdirde haklarında tatbik olunacak muamele Millî Müdafaa ve Münakalât Vekâletlerince tanzim ve tesbit edilecek esaslar dâhilinde cereyan eder.

MADDE 8

3634 sayılı kanunun 46 ve 47 nci maddeleriyle bu kanuna muhalif diğer hükümler kaldırılmıştır.

MADDE 9

Bu kanun neşri tarihinden mer’idir.

MADDE 10

Bu kanunun icrasına İcra Vekilleri Heyeti memurdur.