Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

27/6/2009 tarihli ve 27271 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Numaralandırma Yönetmeliği’nin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) İşletmecilerin başvurusu: İşletmeci, Kurum düzenlemelerine uygun faaliyetleri kapsamında talep ettiği numaralar için bu Yönetmeliğin ekindeki başvuru formunu eksiksiz doldurarak Kuruma başvurur.”

MADDE 2

Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Kurum yapılan başvuruları inceler, belgelerinde eksiklik bulunan başvuru sahibine bu eksiklikleri gidermesi gerektiği yazılı olarak bildirilir. Eksikliklerin, Kurum tarafından başvuru sahibine tebliğ edilmesini müteakip üç ay içerisinde tamamlanmaması halinde başvuru işlemden kaldırılır.”

“(2) Kullanım hakkı ücretinin ilgili hesaba yatırıldığını belgeleyen dekontun aslının veya Banka onaylı suretinin Kuruma sunulmasını müteakip başvuru sahibine usulüne uygun başvuruyu izleyen otuz gün içerisinde tahsis yapılır. Bununla birlikte, Kısa Numaralar başlıklı EK-A5'e istinaden yapılan numara tahsislerinde ek bilgi ve belgeye ihtiyaç duyulması ve benzeri hallerde, bu süre aşılabilir. Usulüne uygun başvuru, mevzuata uygun olarak eksiksiz başvuru yapılmış ve kullanım hakkı ücretinin ilgili hesaba yatırıldığını belgeleyen dekontun aslının veya Banka onaylı suretinin Kuruma sunulmuş olmasını kapsar. Başvurular usulüne uygun başvuru kapsamındaki bilgi ve belgelerin tamamlandığı ve bu kapsamdaki en son bilgi ve belgenin Kurum evrakına girdiği tarih sırasına göre öncelik sırası alır. Ancak, millî güvenlik ve kamu düzeni gerekleri ile acil durum ihtiyaçlarına öncelik verilir.”

MADDE 3

Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki (e) ve (f) bentleri eklenmiş, aynı maddenin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“d) Başvuru sahibinin tahsisini talep ettiği numara kaynağına uygun yetkilendirmesinin veya ilgili mevzuata uygun yetkilendirme başvurusunun bulunması,”

“e) Blok olarak tahsis edilen numaralar için aynı tür veya aynı alan kodu altında ilave numara tahsislerinde, Kurumca farklı işletmecilere tahsis edilebilecek yeni bir numara bloğunun tahsisinin talep edilmesi halinde, hizmetin kapsamı da değerlendirilerek önceden tahsisli numaralarda yüzde altmışbeş doluluk oranına erişilmiş olması,”

“f) Kurum tarafından gerekli görülen diğer koşulların sağlanması.”

MADDE 4

Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 14

(1) Herhangi bir nedenle geri alınmış numara veya numara bloklarının başka bir işletmeciye birincil tahsisi, istisnai haller dışında, söz konusu numara veya numara bloklarının kullanımına son verildiği tarihten itibaren, en erken altı ay sonra gerçekleştirilebilir.”

MADDE 5

Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“h) Arama planına uygun olarak bir numaraya yapılan çağrılar, çağrı yönlendirme ve benzeri durumlar hariç, aynı abonede veya noktada sonlanır.”

MADDE 6

Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere ikinci fıkra olarak aşağıda fıkra eklenmiş, mevcut ikinci fıkra üçüncü fıkra olarak teselsül ettirilmiştir.

“(2) Değiştirilen numaralar için numara kullanım hakkı ücreti alınmaz.”

MADDE 7

Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiştir.

“(2) İşletmecinin numara iade talebinin, yetkilendirme iptal talebini de içermesi durumunda, numara iade tarihi olarak yetkilendirmenin iptal edildiği tarih esas alınır.”

MADDE 8

Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 9

Aynı Yönetmeliğin Ulusal Numaralandırma Planı başlıklı Ek-A1’inin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) ve (g) bentleri ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“f) İlk hane “8”: Ulusal anlamlı numaranın ilk hanesi “8”; konumdan bağımsız numaralar, ücretsiz aranır telefon, internet erişim hizmetleri, iki kademeli arama yöntemi ile sunulan hizmetler, Kurumca belirlenen katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri ile Kurumun belirleyeceği diğer hizmetler için kullanılan numara alanıdır. Numara tahsisleri, hizmetin türüne göre Kurumun düzenlemeleri doğrultusunda blok veya münferit olarak yapılır. Tahsis yapılan işletmeci kendisine tahsis edilen numaralardan abonelerine ikincil tahsis yapabilir.”

“g) İlk Hane “9”: Ulusal anlamlı numaranın ilk hanesi “9”; Kurumca belirlenen katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri ve Kurumun belirleyeceği diğer hizmetler için kullanılan numara alanıdır. Numara tahsisleri, hizmetin türüne göre Kurumun düzenlemeleri doğrultusunda blok veya münferit olarak yapılır. Tahsis yapılan işletmeci kendisine tahsis edilen numaralardan abonelerine ikincil tahsis yapabilir.”

“(2) Numara tahsisine ilişkin başvurularda Ek -B'de yer alan form kullanılır.”

MADDE 10

Aynı Yönetmeliğin Ulusal Numaralandırma Planı başlıklı Ek-A1’inin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 5

(1) Hâlihazırda kullanımda olan ve hizmet türüne göre belirlenen mevcut numara grupları aşağıda verilmiştir. Kurum hizmet türlerine özel yeni numara grupları belirleyebilir.

a) Erişim numarası: İki kademeli arama yöntemi ile sunulacak hizmetlerde kullanılan 81X alan kodlu coğrafi olmayan numaralardır. Bu numaralar Kurum düzenlemelerine göre Kurum tarafından işletmecilere münferit olarak tahsis edilir. Sabit şebekeler üzerinden iki kademeli arama yöntemi ile hizmet sunumu için 811 alan kodlu numaralar kullanılır. Yetkilendirme kapsamında tahsis edilecek erişim numaralarının kullanımına yönelik hususlar ilgili yetkilendirme koşullarında ve ilgili Kurum düzenlemelerinde yer alır. İhtiyaç olması durumunda, yeni erişim numaraları Kurum tarafından belirlenebilir.

b) GMPCS mobil telefon hizmeti numaraları: Uydu şebekeleri üzerinden telefon hizmeti sunma hakkına sahip işletmecilere tahsis edilen 592 alan kodlu mobil numaralardır. Bu numaralar Kurum tarafından işletmecilere blok olarak tahsis edilir. Tahsis yapılan işletmeci kendisine tahsis edilen numaralardan abonelerine ikincil tahsis yapabilir. İhtiyaç olması durumunda, 592 alan kodlu numaralar dışında yeni GMPCS mobil telefon hizmeti numara blokları Kurum tarafından belirlenebilir.

c) İnternet Servis Sağlayıcılığı çevirmeli bağlantı numaraları: 822 alan kodlu numaralar İnternet Servis Sağlayıcılığı hizmeti faaliyetlerinde çevirmeli bağlantı sağlamak amacıyla kullanılır. Bu gruptaki numaralar, Kurum düzenlemelerine göre işletmecilere blok veya münferit olarak tahsis edilir.

ç) Katma değerli elektronik haberleşme hizmet numaraları: Kurumca belirlenen katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri ulusal anlamlı numaranın ilk hanesi “8” veya “9” altında bulunan numaralar üzerinden sunulur. Canlı sohbet, önceden kaydedilmiş hikâye, arkadaşlık hattı, tanışma hattı ve benzeri her ne ad altında olursa olsun cinsel içerik ihtiva eden uygulamalar, sadece 900 alan kodu altında bulunan numaralardan verilir. Cinsel içerik ihtiva eden katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri dışında bulunan diğer katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri 888 veya 898 alan kodunda bulunan numaralar üzerinden verilir. İhtiyaç duyulması halinde Kurum tarafından 88X, 89X ve 90X grubunda bulunan (X=0 –9)  alan kodları kullanıma açılır. Bu numaralar Kurum düzenlemelerine göre Kurum tarafından işletmecilere blok veya münferit olarak tahsis edilir. Tahsis yapılan işletmeci kendisine tahsis edilen numaralardan abonelerine ikincil tahsis yapabilir. İşletmeciler, Kurumca belirlenen katma değerli elektronik haberleşme hizmetlerini sadece bu numara grubundan verir.

d) Konumdan bağımsız numara: Konumdan bağımsız olarak sunulacak hizmetlerde kullanılan, 850 alan kodlu coğrafi olmayan numaralardır. Bu numaralar Kurum tarafından işletmecilere blok olarak tahsis edilir. Tahsis yapılan işletmeci kendisine tahsis edilen numaralardan abonelerine ikincil tahsis yapabilir. İhtiyaç olması durumunda, 850 alan kodlu numaralar dışında yeni konumdan bağımsız numara blokları Kurum tarafından belirlenebilir.

e) Rehberlik hizmeti numaraları: Üzerinden bilinmeyen numaralar veya rehberlik hizmeti sunulan kısa numaralardır. Bu numaralar Kurum düzenlemelerine göre Kurum tarafından işletmecilere münferit olarak tahsis edilir. Yetkilendirme kapsamında verilecek rehberlik hizmeti numaralarının tahsisi ve kullanımına yönelik hususlar ilgili yetkilendirme koşullarında yer alır. Rehberlik hizmeti numaralarının yapısı 118XY (X=0 –9, Y=0 –9) şeklindedir.

f) Sanal mobil şebeke hizmeti numaraları: Mobil şebekeler üzerinden hizmet sunma hakkına sahip işletmecilere tahsis edilen 510 alan kodlu mobil numaralardır. Bu numaralar Kurum tarafından işletmecilere blok olarak tahsis edilir. Tahsis yapılan işletmeci kendisine tahsis edilen numaralardan abonelerine ikincil tahsis yapabilir. İhtiyaç olması durumunda, 510 alan kodlu numaralar dışında yeni sanal mobil şebeke hizmeti numara blokları Kurum tarafından belirlenebilir.

g) Ücretsiz aranır telefon numaraları: Arandığında, arayan tarafa herhangi bir ücret tahakkuk ettirilmeyen, 800 alan kodlu numaralardır. Bu numaralar, Kurum düzenlemelerine göre işletmecilere blok veya münferit olarak tahsis edilir. Numara tahsis edilen işletmeci, kendisine tahsis edilen numara bloğundan abonelerine ikincil tahsis yapabilir. İhtiyaç olması durumunda, 800 alan kodlu numaralar dışında yeni ücretsiz aranır numara blokları Kurum tarafından belirlenebilir.

ğ) Yerel Aranır Numaralar: Ülkenin her yerinden, şebekeden bağımsız olarak aynı sayıda rakam çevrilmesi suretiyle erişilen numaralardır. Hâlihazırda, 444 XXXX şeklinde Türk Telekomünikasyon A.Ş. tarafından ikincil tahsisi yapılan ve ülkenin her yerinden 7 hane çevrilmek suretiyle aranan numaraların kullanımına devam olunur. Ancak, yeni yerel aranır numara grupları Kurum tarafından belirlenebilir. Yerel aranır numaraların tahsisi ve kullanımında uygulanacak usûl ve esaslar Kurum tarafından belirlenir.”

MADDE 11

Aynı Yönetmeliğin Ulusal Numaralandırma Planı başlıklı Ek -A1’inin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Coğrafi numaralardan aynı alan kodlu numaralara doğru yapılan aramalar:

NYZ XXXX                         N=2-9, Y=0-9, Z=0-9, X=0-9  ”

“b) Coğrafi numaralardan farklı alan kodlu numaralara doğru yapılan aramalar:

0  YXX  NXXXXXX           Y=2-9, N=0-9, X=0-9  YXX: Ulusal Alan Kodu”

“c) Mobil numaralardan aynı/farklı alan kodlu numaralara doğru yapılan aramalar:

0  YXX  NXXXXXX           Y=2-9, N=0-9, X=0-9  YXX: Ulusal Alan Kodu”

MADDE 12

Aynı Yönetmeliğin Ulusal Numaralandırma Planı başlıklı Ek-A1’inin 7 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 13

Aynı Yönetmeliğin Mobil Şebeke Kodu başlıklı Ek-A2’sinin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 1

(1) Mobil şebeke kodu, ITU-T E.212 Tavsiye Kararına uygun olarak, Uluslararası Mobil Abone Kimliği’nin bir bölümünü oluşturur ve Mobil Ülke Kodu ile birlikte abonesi olunan işletmeci şebekesinin tanımlanmasını sağlar.”

MADDE 14

Aynı Yönetmeliğin Mobil Şebeke Kodu başlıklı Ek-A2’sinin 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) MNC, IMSI nin 2 haneli ikinci bölümü olup,  işletmecilere Kurum tarafından tahsis edilir. Kurum MNC kapasitesi ihtiyacı nedeniyle 3 haneli MNC yapısına geçişi düzenleyebilir.”

MADDE 15

Aynı Yönetmeliğin Mobil Şebeke Kodu başlıklı Ek-A2’sinin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 4

(1) Mobil şebekeler üzerinden hizmet sunma hakkı bulunan işletmeciler ve sabit şebekeler üzerinden sunulan hizmetler için MNC ihtiyacı bulunan işletmeciler MNC tahsisi için Kuruma başvurabilir. İşletmeciye talebi halinde bir MNC tahsis edilir. İlave kod talep eden işletmeciler, talebe ilişkin gerekçeleri ile birlikte kanıtlayıcı bilgi ve belgelerle Kuruma başvurur. Kurum, yapılan başvuruyu değerlendirir ve gerekçeleri haklı bulması halinde, tahsis edilebilir durumda bulunan kod sayısını da dikkate almak suretiyle, ilave kod tahsisi yapabilir. Bir işletmeciye tahsisli MNC nin başka bir işletmeciye kullandırılması Kurumun iznine tabidir.”

MADDE 16

Aynı Yönetmeliğin Mobil Şebeke Kodu başlıklı Ek-A2’sinin 5 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 17

Aynı Yönetmeliğin Uluslararası İşaretleşme Nokta Kodu başlıklı Ek-A3’ünün 6 ncı maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 18

Aynı Yönetmeliğin Ulusal İşaretleşme Nokta Kodu başlıklı Ek-A4’ünün 6 ncı maddesinin birinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 19

Aynı Yönetmeliğin Kısa Numaralar başlıklı Ek-A5’inin 3 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Ulusal numaralandırma planında, hâlihazırda 1XY (X=1 -9, Y=0-9) yapısında düzenlenmiştir. Kısa numara kapsamında yer alan taşıyıcı seçim kodlarının tahsisi ve kullanımına ilişkin usul ve esaslara bu Yönetmeliğin Ek-A6 sında yer verilmiştir.”

MADDE 20

(1) Aynı Yönetmeliğin Kısa Numaralar başlıklı Ek-A5’inin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 5

(1) Başvuru sahibi, EK-B’de yer alan Kısa Numara Tahsis Başvuru Formunu eksiksiz doldurarak, kısa numara tahsis talebini içeren dilekçe ile Kuruma başvurur. Kurum, başvuru sahibinden sunulacak hizmete ve/veya kurulacak teçhizata ilişkin ek bilgi ve belge talep edebilir.”

MADDE 21

(1) Aynı Yönetmeliğin Kısa Numaralar başlıklı Ek-A5’inin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (f)  bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 22

(1) Aynı Yönetmeliğin Kısa Numaralar başlıklı Ek-A5’inin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Kısa numara tahsisi yapılan taraf, tahsisin yapılmasından itibaren en geç altı ay içerisinde numarayı kullanıma açar. Belirtilen süre içerisinde numaranın kullanıma açılmaması halinde, Kurum ilgili tarafı yazılı olarak uyarır ve onbeş gün içerisinde kullanıma açılmayan numaralar için bu Yönetmelik hükümleri uyarınca geri alım prosedürü izlenir. Ancak, Kurumun uygun göreceği hallerde, numaranın kullanıma açılması için altı ayı geçmeyecek şekilde ilave süre verilebilir.”

MADDE 23

Aynı Yönetmeliğin Taşıyıcı Seçim Kodu başlıklı Ek-A6’sının 2 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Taşıyıcı seçim kodunun yapısı 10XY (X=1-9, Y= 0-9) şeklindedir.”

MADDE 24

Aynı Yönetmeliğin Taşıyıcı Seçim Kodu başlıklı Ek-A6’sının 3 üncü maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 25

Aynı Yönetmeliğin Veri Şebekesi Tanımlama Kodu başlıklı Ek-A7’sinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 26

Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-B1 Ulusal Numaralandırma Planı Kapsamındaki Numaralar için Tahsis Başvuru Formu, Ek-B olarak ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 27

Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan, Ek-B2 Mobil Şebeke Kodu (MNC) Tahsis Başvuru Formu, Ek-B3 Uluslararası İşaretleşme Nokta Kodu (ISPC) Tahsis Başvuru Formu, Ek-B4 Ulusal İşaretleşme Nokta Kodu (NSPC) Tahsis Başvuru Formu, Ek-B5 Kısa Numara Tahsis Başvuru Formu, Ek-B6 Taşıyıcı Seçim Kodu Tahsis Başvuru Formu ve Ek-B7 Veri Şebekesi Tanımlama Kodu (DNIC) Tahsis Başvuru Formu yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 28

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 29

Bu Yönetmelik hükümlerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
Tarihi Sayısı
27/6/2009 27271
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
Tarihi Sayısı
1- 4/5/2011 27924
2- 25/8/2011 28036
3- 18/2/2012 28208
4- 4/9/2012 28401
5- 11/1/2013 28525

Ek

ELEKTRONİK HABERLEŞME ŞEBEKELERİNDE KULLANILAN NUMARALAR İÇİN TAHSİS BAŞVURU FORMU (EK-B)