Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

28 Ocak 1982 tarih ve 17588 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinin 5. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2

Yönetmeliğin 9. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 9

Yardımcı doçentler, fakültelerde ve fakültelere bağlı kuruluşlarda ilgili dekanın, rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokullarda ilgili müdürün, bölüm başkanının görüşüne dayanan önerisi ile, bir üniversitede her seferinde ikişer veya üçer yıllık süreler için en çok 12 yıla kadar rektör tarafından atanabilir. Har atama süresi sonunda görev kendiliğinden sona erer.

MADDE 3

Yönetmeliğin 15. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 15

Doçentliğe atanabilmek için, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 2880 sayılı Kanunla değişik 24. maddesi uyarınca Üniversitelerarası Kurul'ca açılacak doçentlik sınavında haşan göstererek doçentlik ünvanını almış bulunmak veya 2880 sayılı Kanunla değişik 27. maddesi gereğince Üniversitelerarası Kurul’ca doçentlik sınavım başaranlarla eş- düzeyde sayılmış olmak gerekir.

MADDE 4

Yönetmeliğin 17. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 17

Rektörler, üniversitede profesörlük kadroları boşaldığında; boşalan kadrolara ilişkin bilim dallarını ve varsa adaylarda aranacak nitelikleri Yükseköğretim Kuruluna bildirirler. Yükseköğretim Kurulu, üniversitedeki boş kadroları, bilim dallarını ve aranan nitelikleri en yüksek tirajlı beş gazeteden birinde Türkiye ölçüsünde ve Resmî Gazete’de ilân eder. Ayrıca rektörlükler aracılığıyla bu husus tüm üniversitelerde duyurulur. İlanda, en az onbeş gün olmak üzere başvuru süresi ve bitiş tarihi belirtilir. Adaylar; özgeçmişlerini, bilimsel yayınlarını, kongre ve konferans tebliğlerini, eğitim-öğretim faaliyetlerini, yönetiminde devam eden ve biten doktora, yüksek lisans (bilim uzmanlığı) çalışmalarıyla, üniversite yönetimine katkılarını kapsayan ve belgeleyen bir dosyayı dilekçe ile birlikte Yükseköğretim Kurutuna dört nüsha olarak teslim ederler. Adaylar, bu müracaatlarında yayınlarından birini başlıca araştırma eseri olarak gösterirler.

Bir üniversitede açık bulunan profesörlüğe aynı üniversitede son üç yıl zarfında doçentlik görevinde bulunanlar müracaat edemezler. Ancak Ankara, İstanbul ve İzmir illeri dışındaki yükseköğretim kurumlarında yapılacak atamalar ile Üniversitelerarası Kurul’ca, başka bir yükseköğretim kurumunda eşdeğer bİr eğitim programı bulunmadığı tespit edilen durumlarda bu şart aranmaz.

MADDE 5

Yönetmeliğin 18. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 18

Profesörlüğe yükseltilmek için aşağıdaki şartlar aranır:

a) Doçentlik unvanını aldıktan sonra en az beş yıl açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olmak,

b) Kendi bilim alanında uluslararası düzeyde orjinal eserler vermiş olmak ve uygulama alanı bulunan dallarda uygulamaya yönelik çalışmaları bulunmak,

c) Bir profesörlük kadrosuna atanmak.

MADDE 6

Yönetmeliğin 19. maddesinin (a) fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) 18. maddedeki şartları taşıyan doçentler, ”

MADDE 7

Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir,

"GEÇİCİ MADDE

260 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girmesinden önce Ankara, İstanbul, İzmir illeri dışındaki bir üniversitede görevli iken, profesör olarak bir başka üniversiteye atanan öğretim üyeleri bir yıl içinde başvurmaları ve önceki kurumlarında boş profesör kadrosunun bulunması şartıyla profesörlüğe atanmadan önce görev yaptıkları yükseköğretim kurumlarına dönebilirler.

Ankara, İstanbul ve İzmir dışındaki bir üniversitede doçent olup, 260 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte bir başka üniversitede profesörlüğe yükseltilmek ve atanmak için başvuranların, başvurdukları üniversitece yapılmakta olan profesörlüğe yükseltilme ve atanma işlemleri halen görevli oldukları üniversitenin talebi ve kendi müracaatları üzerine, kendi kurumlarında yürütülmüş sayılır. Bu üniversitede boş kadro bulunması şartıyla atanmaları ilgili rektörlüklerin teklifi üzerine Yükseköğretim Kurulunca yapılır.

MADDE 8

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 9

Bu Yönetmelik hükümlerini Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.