28/7/2019 tarihli ve 30845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ostim Teknik Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 5
(1) Üniversitede eğitim-öğretim dili Türkçe ve İngilizce’dir. Derslerin ve yeni açılacak programların hangi dille yürütüleceği ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Senato tarafından belirlenir.”
Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Dersten çekilme işlemi her yarıyıl akademik takvimde belirtilen süre içinde öğrencinin talebi ve ilgili kurul kararı ile gerçekleşir. Dersten çekilen öğrenciye (W) notu verilir.”
Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin üçüncü ve on ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Öğrencilerin derse devam durumları öğretim elemanı tarafından izlenir. Öğrencilerin derse devam durumlarının ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarına katılmaya ve yarıyıl harf notuna katkısı; sorumlu oldukları ara sınav, ödev, uygulama ve benzeri çalışmalar ile bunların yarıyıl harf notuna katkısı ve varsa yarıyıl sonu sınavına katılma koşulları, dersi veren öğretim elemanı tarafından belirlenir, bu koşullar ders tanıtım formlarında yer alır ve yarıyıl başında öğrencilere açıklanır. Öğrencilerin yıl/yarıyıl sonu sınavlarına girebilmesi için teorik derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin en az %80’ine, yabancı dil derslerinin en az %85’ine katılmaları gerekir. Devam koşulunu yerine getirmeyen öğrencilere (NA) harf notu verilir. Tekrar edilen teorik derslerde devam koşulunu sağlamış öğrencilerde yeniden devam koşulu aranmaz. Tekrar edilen diğer derslerde devam koşulu aranmasına ilgili kurul karar verir.”
“(12) Bütünleme sınavına ilişkin usul ve esaslar şunlardır:
a) Bütünleme sınavı akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.
b) Bütünleme sınavına, yarıyıl sonu sınavına girme hakkına sahip olup da sınava girmeyen veya sınavdan yeterli başarıyı sağlayamayan öğrenciler girebilir.
c) Bütünleme sınavında öğrencilerin aldığı not, yarıyıl sonu sınav notu olarak kabul edilir.
ç) Bütünleme sınavının mazeret sınavı yapılmaz.
d) Kayıtlı olduğu dersten devamsızlık dolayısıyla başarısız olan öğrenciler bütünleme sınavına katılamaz.
e) Yarıyıl sonu harf notu değerlendirmesi yarıyıl içine yayılan çalışmalar sonucunda oluşan dersler için bütünleme sınavı uygulanmaz. Bu dersler ilgili kurul kararı ile belirlenir.
f) Bütünleme sınavı yapılmayacak olan dersler ilgili kurul kararı ile belirlenir.
g) Yaz öğretimi sonu sınavlarının bütünleme sınavı yoktur.”
Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci ve üçüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmış, beşinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(1) Öğrencilere öğretim elemanı tarafından yarıyıl sonunda kayıtlı oldukları her ders için bir harf notu verilir. Final sınavının harf notuna etkisi %50’den daha düşük olamaz.”
“(7) Hangi derslerin bağıl değerlendirmeye tabi olacağı ilgili dersin öğretim elemanının talebi ve kurul kararı ile belirlenir. Bağıl değerlendirmeye tabi dersler Senato tarafından belirlenen esaslara göre yürütülür.”
Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 26
(1) Yarıyıl veya yaz öğretimi ders notları dersi veren öğretim elemanları tarafından akademik takvimde belirtilen tarihlerde verilir.
(2) Notlar, akademik takvimde belirtilen tarihte öğrencilerin erişimine açılan ilgili internet adresinde ve/veya öğrenci bilgi sisteminde açıklanır.
(3) Öğrenci, ilan edilen sınav notlarına ilan tarihini izleyen beş gün içinde dekanlığa, ilgili bölüm başkanlığına veya ilgili müdürlüğe yazılı olarak itiraz edebilir.
(4) Yapılan itiraza ilk inceleme anabilim dalı başkanı veya ders koordinatörü tarafından yapılır. İtiraz beş gün içinde incelenerek öğrenciye ve itirazın yapıldığı birime bildirilir.
(5) İlk inceleme kararını yerinde bulmayan öğrencinin yeniden yazılı itirazda bulunması durumunda sınav notuna ilişkin olarak sınav itirazlarını değerlendirme ve gözden geçirme komisyonu tarafından beş gün içinde nihai karar verilir.
(6) Notlarla ilgili maddi hata düzeltme işlemi ilgili öğretim elemanının talebi ile de ilan tarihinden itibaren beş gün içinde bölüm başkanlığının onayı ile yapılabilir. Bu süreyi aşan durumlarda maddi hata düzeltme işleminin bölüm başkanlığının önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararı ile yapılması gerekir.”
Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Yönetmelik hükümlerini Ostim Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.