Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

7201 sayılı Tebligat Kanununun 1 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Tebligatın yapılması

MADDE 1

Kazai merciler, genel ve katma bütçeli daireler, belediyeler, köy hükmi şahsiyetleri, barolar ve noterler tarafından yapılacak bilcümle tebligat, bu Kanun hükümleri dairesinde Posta Telgraf ve Telefon İşletmesi veya memur vasıtasıyla yapılır.

MADDE 2

7201 sayılı Tebligat Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Diğer kanunlarda özel hüküm bulunması halinde veya tehirinde zarar umulan işlerde veya aynı yerde bulunan 1 inci maddede yazılı daire ve müesseseler arasında veya bu daire ve müesseselerde bulunan şahıslara yapılacak tebligat, kendi memurları veya mahalli mülkiye amirinin emriyle zabıta vasıtasıyla yaptırılır.

MADDE 3

7201 sayılı Tebligat Kanununun 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 3

Posta Telgraf ve Telefon İşletmesinin bu Kanuna göre yapacağı işlerden dolayı alacağı ücretler, bu işletme tarafından ayrı bir tarife ile tespit ve tayin edilir.

MADDE 4

7201 sayılı Tebligat Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

6245 sayılı Harcırah Kanununun 49 uncu maddesine göre tazminat alan memur ve hizmetliler dışındaki memurlar vasıtasıyla, bu Kanun mucibince yaptırılacak tebligatlar için tebligat yapana verilecek zaruri masrafların miktarı kendisine tebliğ yapılacak şahsın bulunduğu yerin mesafesine nazaran her mali yılbaşında il idare heyetleri tarafından o ilin gerek merkez, gerekse bağlı ilçeleri için ayrı ayrı tespit olunur.

MADDE 5

7201 sayılı Tebligat Kanununun 11 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Vekil vasıtasıyla takip edilen işlerde tebligat vekile yapılır. Vekil birden çok ise bunlardan birine tebligat yapılması yeterlidir. Eğer tebligat birden fazla vekile yapılmış ise, bunlardan ilkine yapılan tebliğ tarihi asıl tebliğ tarihi sayılır. Ancak, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun, kararların sanıklara tebliğ edilmelerine ilişkin hükümleri saklıdır.

MADDE 6

7201 sayılı Tebligat Kanununun 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 20

13, 14, 16, 17 ve 18 inci maddelerde yazılı şahıslar, kendisine tebliğ yapılacak kimsenin muvakkaten başka yere gittiğini belirtirlerse; keyfiyet ve beyanda bulunanın hüviyeti tebliğ mazbatasına yazılarak altı beyan yapan tarafından imzalanır ve tebliğ memuru tebliğ evrakını bu kişilere verir. Bu kişiler tebliğ evrakını kabule mecburdurlar. Kendisine tebliğ yapılacak kimsenin muvakkaten başka bir yere gittiğini belirten kimse, beyanını imzadan imtina ederse, tebliğ eden bu beyanı şerh ve imza eder. Bu durumda ve tebliğ evrakının kabulden çekinme halinde tebligat, 2 inci maddeye göre yapılır. Bu maddeye göre yapılacak tebligatlarda tebliğ tarihi, tebliğ evrakının 13, 14, 16, 17 ve 18 inci maddelerde yazılı kişilere verildiği veya ihbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarihtir.

MADDE 7

7201 sayılı Tebligat Kanununun 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 21

Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir ve memuruna imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.

MADDE 8

7201 sayılı Tebligat Kanununun 25 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

Şu kadar ki, Dışişleri Bakanlığının aracılığına lüzum görülmeyen hallerde tebligat evrakı, ilgili Bakanlıkça doğrudan doğruya o yerdeki Türkiye Büyükelçiliğine veya Başkonsolosluğuna gönderilebilir.

MADDE 9

7201 sayılı Tebligat Kanununun 29 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Merci, icabına göre ikinci defa ilan yapılmasına karar verebilir. İki ilan arasındaki müddet bir haftadan aşağı olamaz. Gerekiyorsa ikinci ilan, yabancı memleket gazeteleriyle de yaptırılabilir.

MADDE 10

7201 sayılı Tebligat Kanununun 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 31

İlanen tebliğ, son ilan tarihinden itibaren yedi gün sonra yapılmış sayılır. İlanen tebliğe karar veren merci, icabına göre daha uzun bir müddet tayin edebilir. Ancak, bu süre 15 günü geçemez.

MADDE 11

7201 sayılı Tebligat Kanununun 33 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Resmi ve adli tatil günlerinde tebligat

MADDE 33

Resmi ve adli tatil günlerinde de tebligat caizdir.

MADDE 12

7201 sayılı Tebligat Kanununun 35 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

Daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, taraflar arasında yapılan, imzası resmi merciler önünde ikrar olunmuş sözleşmelerde belirtilen adresler ile kamu kurum ve kuruluşları ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ticaret sicillerine ve esnaf ve sanatkârlar sicillerine verilen en son adreslerdeki değişiklikler hakkında da bu madde hükümleri uygulanır.

MADDE 13

7201 sayılı Tebligat Kanununun 40 ıncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 40

Tebligata ait kararlar, muayyen celse beklenmeden verilir.

MADDE 14

7201 sayılı Tebligat Kanununun 41 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 41

Adli, idari ve askeri kaza mercileri ile diğer adalet daireleri resen veya talep halinde işin mahiyetine göre, dairelerinde çalışan memurlar vasıtasıyla tebligat yapılmasına karar verebilirler.

MADDE 15

7201 sayılı Tebligat Kanununun 49 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Tapuda adresi bulunmayan veya mevcut adresine tebligat yapılamayan ve tebliğ memuru tarafından da yeni adresi tespit edilemeyen hak sahibine bu Kanun hükümlerine göre ilan suretiyle tebligat yapılır. Ayrıca tapu idaresi tarafından ilanın bir nüshası gayrimenkulun bulunduğu köy veya mahalle muhtarına, orada mutad olan şekilde ilan edilmek üzere tevdi edilir. Bu suretle yapılan sonuncu ilan tarihinden itibaren onbeş günün hitamında hak sahibine tebligat yapılmış sayılır.

MADDE 16

7201 sayılı Tebligat Kanununun 53 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Bu Kanun mucibince tebligat yapılması gereken hallerde bir kimse kendisine veya başkasına ait isim veya adresi yanlış olarak bildirir ise fail hakkında otuzbin liradan yüzbin liraya kadar ağır para cezasına hükmolunur.

MADDE 17

7201 sayılı Tebligat Kanununun 54 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Tebliğ evrakının muhatabına verilmemesi ve tebligatı kabulden kaçınma

MADDE 54

Muhatap namına kendilerine tebligat yapılan kimseler tebliğ evrakını muhataplarına en kısa zamanda vermedikleri ve bundan gecikme veya zarar vukua geldiği takdirde onbeşbin liradan ellibin liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılırlar.

Kendisine yapılması gereken tebligatı almayan muhatap ile muhatap adına tebligatı kabule mecbur olup da tebligatı kabul etmeyenler hakkında da yukarıda belirtilen cezalar uygulanır.

MADDE 18

7201 sayılı Tebligat Kanununun 55 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Kanunen daha ağır cezayı gerektirmeyen hallerde:

a. Muhatap kendisi hakkında tebliğ memuruna yalan beyanda bulunursa otuzbin liradan yüzbin liraya kadar,

b. Muhatap namına tebligat yapılabilecek bir kimse, bu Kanunun tatbiki dolayısıyla tebliğ memuruna muhatap hakkında yalan beyanda bulunursa onbeşbin liradan ellibin liraya kadar.

c. Muhatap olmadığı veya muhatap namına tebellüğ etmeye yetkisi bulunmadığı halde tebliğ memuruna hüviyet ve sıfatı hakkında yalan beyanda bulunarak tebliğ evrakını alan kimse otuzbin liradan yüzbin liraya kadar,

Ağır para cezası ile cezalandırılır.

MADDE 19

7201 sayılı Tebligat Kanununun 56 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 56

Bu Kanun hükümlerine göre tebliğ evrakının veya ihbarnamenin talikine karşı koyanlar ile talik edilen bu kabil evrakı bulunduğu yerden koparan, imha eden veya okunmaz hale getirenler hakkında bir aydan üç aya kadar hapis ve onbin liradan yüzbin liraya kadar ağır para cezası hükmolunur.

MADDE 20

7201 sayılı Tebligat Kanununa aşağıdaki madde eklenmiştir.

Bağımsız bölüm sahiplerine tebligat

EK MADDE

Kat Mülkiyeti Kanununun uygulandığı hallerde, ortak taşınmazda oturmayan her bağımsız bölüm sahibi, apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligat yönünden geçerli olmak üzere, Türkiye’de bir adresini yöneticiye yazılı olarak bildirmek zorundadır.

Apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligatlar bu adrese yapılır.

Bağımsız bölüm sahibinin adres bildirmemesi veya yazılı olarak bildirdiği adrese tebligat yapılamaması hallerinde, bundan sonraki bütün tebligatlar, o kişiye ait bağımsız bölümde fiilen oturana yapılır. Tebligatın bir örneği apartman girişinde bulundurulacak ilan tahtasına asılır. Bağımsız bölümde fiilen oturana bu şekilde yapılacak tebligat, bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır.

MADDE 21

7201 sayılı Tebligat Kanununun 42 ve 46 ncı maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

GEÇİCİ MADDE

Ortak taşınmazda oturmayan bağımsız bölüm sahiplerinin, ek maddenin birinci fıkrası gereğince, Türkiye’deki adreslerini bildirmelerine dair mükellefiyetlerini, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç ay içinde yerine getirmeleri zorunludur.

MADDE 22

Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 23

Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.