Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:

Eki "İş Teftişi Tüzüğü’nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tüzük"ün yürürlüğe konulması; 25/8/1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanununun 89 uncu maddesi ile 13/12/1950 tarihli ve 5690 sayılı Kanunla onaylanan Sanayi ve Ticarette İş Teftişi Hakkındaki 81 Numaralı Milletlerarası Çalışma Sözleşmesi hükümlerine göre, Bakanlar Kurulu'nca 21/7/1989 tarihinde kararlaştırılmıştır.

İş Teftişi Tüzüğü’ünde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tüzük

MADDE 1

Bakanlar Kurulunun 6/8/1979 tarihli ve 7/17925 sayılı Kararıyla yürürlüğe konulan İş Teftişi Tüzüğünün üçüncü bölüm başlığıyla 3, 7, 10 ve 27 nci maddeleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Görevler, Yetkiler ve Sorumluluklar”

“Örgüt

MADDE 3

İş Teftişi, İş Teftiş Kurulunca yürütülür.

Kurul, Bakanlık makamına bağlı olup, teftişe yetkili bir başkanla baş iş müfettişi, iş müfettişi ve iş müfettiş yardımcılarından oluşur.

Kurul başkanı, en az on yıl müfettişlik yapmış olanlar arasından atanır.

Kurulun yazı ve hesap işleri bir büro tarafından yürütülür.

Müfettişler, hizmet gereklerine göre, merkezde veya gruplarda görevlendirilirler. Grup başkanı en az yedi yıl müfettişlik yapmış olanlar arasından belirlenir.

Birden çok müfettiş birlikte görevlendirilirse, çalışmaları kıdemli müfettiş yönetir.”

“Sınav kurulu

MADDE 7

Müfettiş yardımcılığına giriş ve müfettişlik yeterlik sınavlarını yapacak olan kurullar, işin yürütümü ve işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili olmak üzere ayrı ayrı oluşturulur.

Sınav kurulları, İş Teftiş Kurulu Başkanıyla, Başkanın önerisi üzerine Bakan tarafından seçilecek dörder müfettişten oluşur.”

“İş Teftiş Kurulu Başkanlığının görev ve yetkileri

MADDE 10

İş Teftiş Kurulu Başkanlığının görev ve yetkileri şunlardır:

A) Çalışına hayatıyla ilgili mevzuatın uygulanmasını denetlemek,

B) İş teftişiyle ilgili mevzuat çalışması yapmak ve mevzuatta görülen boştuk ve aksaklıkların giderilmesi için alınması gerekli önlemler konusunda görüş bildirmek,

C) İş teftişiyle ilgili istatistikleri tutmak, değerlendirmek, yorumlamak ve yayınlanmasını sağlamak,

D) Mevzuatla öngörülen ve bakanlık makamınca verilen diğer işleri yapmak.”

“Müfettişlerin çalışma alanları

MADDE 27

Müfettişlerin yurdun her yerinde görev yapmaları esastır.

İş teftiş grupları, görev alanları, görevlendirilecek müfettiş sayıları ve nitelikleri, grupların oluşturulacağı görev alanlarındaki işyeri sayısı, iş hacmi, işin yoğunluğu, niteliği ve dolu müfettiş kadro sayısı dikkate alınarak Kurul Başkanının önerisi ve Bakanın onayıyla belirlenir.

Müfettişlerin bulunduğu iller iki sınıfa ayrılır. Bu sınıflardaki iller ek: I sayılı çizelgede gösterilmiştir.

Müfettişler, bu sınıflardaki grupların her birinde en az üç yıl süreyle görev yaparlar. İstekleri halinde bu süre uzatılabilir. Her müfettiş, kural olarak ikinci sınıf illeri kapsayan gruplardan birinde göreve başlatılır.

Bu sınıflarda görev süresini dolduranlar hakkında yukarıdaki hükümler yeniden uygulanır.”

MADDE 2

Bakanlar Kurulunun 6/8/1979 tarihli ve 7/17925 sayılı Kararıyla yürürlüğe konulan İş Teftişi Tüzüğünün 2 nci maddesinin (D) bendi, 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi, 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (B) bendi ve üçüncü fıkrası, 15 inci maddesinin (C) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"D) “Müfettiş” sözcüğü, işyerlerinde işin yürütümü, işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili teftiş yapan baş iş müfettişleri, iş müfettişleri ve teftiş yetkisi verilmiş iş müfettişi yardımcıları,”

“B) İşin yürütümüyle ilgili teftiş görevine alınacaklar için; hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, İdari bilimler, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleriyle iktisadi ve ticari ilimler akademilerinden veya bunların dengi yerli ve yabancı fakülte veya yüksek okullardan birini bitirmek; işçi sağlığı ve İş güvenliğiyle ilgili teftiş görevine alınacaklar için; tıp doktoru, elektrik, elektronik, maden, kimya, makina, inşaat, fizik, bilgisayar yüksek mühendisi veya mühendisi olmak,”

“B) Müfettiş yardımcılığında geçen hizmet yıllarına ait bütün sicilleri olumlu olmak,”

“(B) veya (C) bentleri gereğince yetersiz görülenlerden başka görevlerde çalışmaya elverişli olanlar, yeterlik sınavına girip de başarı gösteremeyenler ve haklı bir neden olmaksızın yeterlik sınavına girmeyenler Bakanlıktaki diğer görevlere atanırlar.”

“C) Mevzuatın tutulmasını veya bulundurulmasını öngördüğü kayıl, puantaj cetveli, defter, belge, liste, çizelge, rapor, bordro, makbuz, hesap pusulası, ilan, sağlık raporu, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurulu defteri, tesisat, makina ve cihazların periyodik bakım ve kontrol kartları vb. belgelerin işyerlerinde bulundurulup bulundurulmadığını tesbit etmek, bunları işveren veya vekilinden incelemek üzere istemek, gerektiğinde örnek ve özet çıkarmak.”

MADDE 3

Bakanlar Kurulunun 6/8/1979 tarihli ve 7/17925 sayılı Kararıyla yürürlüğe konulan İş Teftişi Tüzüğünün 11 inci maddesine aşağıdaki (J), (K), (L) ve (M) bentleri eklenmiştir.

“J) Müfettişlerin çalışma ve hakediş çizelgelerini incelemek veya inceletmek, eksikliklerin ve yanlışlıkların düzeltilmesini sağlamak ve tahakkuka bağlatmak,

K) İşin yürütümüyle işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında düzenlenecek seminer, panel, konferans, toplantı vb. faaliyetlere müfettişlerin katılmalarını sağlamak ve gerekli görüldüğünde bu faaliyetlerde görevlendirmek,

L) Gerektiğinde teftiş, denetim, inceleme ve soruşturma yapmak,

M) Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası antlaşmalara veya üyesi olduğu uluslararası topluluklara katılmış ülkelerde, çalışma hayatı ve teftiş konusunda inceleme ve araştırma yapılması, bu ülkelerle bilgi alışverişinde bulunulması, varsa antlaşmaların iş teftiş sistemi hakkında öngördüğü yükümlülüklerin yerine getirilmesi için çalışmalar yapmak.”

MADDE 4

Danıştayca incelenmiş olan bu Tüzük Resmî Gazete’de yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5

Bu Tüzük hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Ek-I Sayılı Çizelge