madde:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
RG. 19.09.1999/23821
Kurum: Ulaştırma Bakanlığı
Sınıflandırma: Yönetmelikler
Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

28/8/1996 tarihli ve 22741 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Havaalanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği (SHY-22)' nin 4 üncü maddesine (l) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bentler ilave edilmiştir.

''m) Kargo: Mektup, erzak ve eşlik edilen ya da yanlışlıkla konulmuş bagaj dışında uçakta taşınan herhangi bir malı,

n) Kargo Acentasi: Bir işletici ile iş yapan ve kargo, kurye ve ekspres koliler konusunda ilgili makam tarafından kabul edilen, veya istenen güvenlik kontrollerini sağlayan bir acenta, nakliyeci veya diğer bir kuruluşu, "

MADDE 2

Aynı Yönetmeliğin, 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinin (1) numaralı alt bendine, aşağıdaki paragraf ilave edilmiştir.

"Ancak, A grubu çalışma ruhsatı alacak olan yerli hava taşıyıcıları, ana sözleşmelerinde diğer sivil havacılık faaliyetlerine de yer verebilirler. "

MADDE 3

Aynı Yönetmeliğin, 8 inci maddesi, aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 8

"Yerli hava taşıyıcıları 5 inci maddede belirtilen havaalanı yer hizmet türlerinin tamamını veya bir kısmını B grubu çalışma ruhsatı alarak kendileri için veya A grubu çalışma ruhsatı alarak bir başka hava taşıyıcısına yapmaya yetkilidirler.

Yerli hava taşıyıcıları, A grubu çalışma ruhsatı aldıkları havaalanlarında, aynı ruhsatla kendilerine de yer hizmeti verebilirler.

A grubu çalışma ruhsatı alan yerli hava taşıyıcılarının, ticari hava taşıma işletme ruhsatının, Bakanlık tarafından her hangi bir nedenle iptali halinde, yer hizmetleri çalışma ruhsatı da hiçbir bildirimde bulunulmadan iptal edilmiş sayılır.

A grubu çalışma ruhsatına sahip yer hizmetleri kuruluşunun veya hava taşıyıcısının elinde olmayan ve DHMİ tarafından kabul edilebilecek mücbir sebeplerden dolayı hizmet yapamaz duruma düşmesi halinde, söz konusu durum ortadan kalkıncaya kadar, yer hizmet türlerinin tamamını veya bir kısmını kendileri için yapmaya yetkili kılınmış B grubu çalışma ruhsatına sahip yerli hava taşıyıcısı, kendisine yapmaya yetkili bulunduğu hizmetlerin bir kısmını yada tamamını başka hava taşıyıcılarına da geçici olarak vermeye DHMİ Genel Müdürlüğünün teklifi üzerine Bakanlıkça yetkilendirilebilir.

Bu durumda, B grubu çalışma ruhsatına sahip yerli hava taşıyıcısı, söz konusu hizmetleri bu hizmetleri vereceği ilgili kuruluş ile aralarında belirlenecek ücretler ve esaslar çerçevesinde yapmak zorundadırlar.

Böyle bir durumda, bu Yönetmeliğin 17 nci maddesinde belirtilen Standart Yer Hizmetleri Anlaşmasının yapılması şartı aranmaz.

Anlaşma yapılması halinde, bu anlaşmaların geçici statüde olması şarttır. Mücbir sebebin ortadan kalkması ile hizmet verebilme şartının DHMİ nce belirlenmesi sonucu, geçici statüdeki bu anlaşmalar ortadan kalkar. "

MADDE 4

Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 12

"Ön izin ile ilgili işlemler aşağıda belirtilmiştir:

a) Ön izin, çalışma ruhsatı verilmesi için bir taahhüt mahiyeti taşımaz. Bu izin talep edilen bütün hazırlıkların tamamlanması ve belgelenmesi halinde, çalışma ruhsatının verilebileceğini öngören bir belgedir.

b) Çalışma ruhsatı alınmasına ilişkin bu Yönetmelik ile belirlenen şartlar bir işletmenin yer hizmeti verebilmesi için gerekli asgari şartlardır.

c) Ön izin alınmadan bu şartları veya daha fazlasını sağlamak, kuruluşu havaalanlarında yer hizmetleri yapmak için ön izin ya da çalışma ruhsatı verilmesi yönünde hak sahibi kılmaz.

d) Yer hizmetleri yapmak üzere (hava taşıyıcılarının kendileri için yapacakları hizmetler dahil) ön izin veya çalışma ruhsatı verilmesinde,

1) Havaalanlarının PAT alanları,

2) Araç trafiği bakımından kapasitesi,

3) Atölyeler ve araç park sahaları için yer tahsisi imkânları,

4) Havaalanlarının fiziki yapısı ile mevcut ve gelecekteki öngörülen pazar durumu,

5) İlave kapasite ihtiyacı,

gibi kriterler dikkate alınarak, gerektiğinde DHMİ'nin de görüşü alınarak, Bakanlıkça değerlendirilir.

A grubu çalışma ruhsatı almak üzere müracaat eden yer hizmetleri kuruluşları ve/veya hava taşıyıcılarının A grubu çalışma ruhsatına sahip yer hizmetleri kuruluşlarının hizmet verdikleri havaalanlarında kendileri için yapacakları ramp hizmetine ilişkin ön izin talepleri, bu iş için Bakan onayı ile oluşturulan ve 1 başkan ile 4 üyeden oluşan İnceleme Komisyonunca incelenir. Komisyon kararları ekseriyet esasına göre alınır. Her üyenin bir oy hakkı vardır. Ön izin verilmesi kararı Bakanın onayı ile yürürlüğe girer.

İnceleme Komisyonunun Başkanı ve 2 üyesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 2 üyesi DHMİ Genel Müdürlüğü uzman personelinden oluşur.

Toplam (iç hat+dış hat) yıllık yolcu trafiği, 1 milyona kadar olan havaalanlarında en fazla 2 yer hizmetleri kuruluşuna, toplam (iç hat+dış hat) yıllık yolcu trafiği, 2 milyona kadar olan havaalanlarında en fazla 3 yer hizmetleri kuruluşuna, toplam (iç hat+dış hat) yıllık yolcu trafiği, 2 milyonu aşan havaalanlarında ise, her 2 milyonluk yolcu artışından sonra, ilave 1 yer hizmetleri kuruluşuna, bu Yönetmelikte istenen diğer koşulları da sağlaması halinde A grubu çalışma ruhsatı için ön izin veya çalışma ruhsatı verilebilir.

e) Bakanlık tarafından verilecek ön izinler, zorunlu hizmetler için veriliş tarihinden itibaren bir yıl, zorunlu olmayan hizmetler için altı ay geçerlidir.

f) Verilen ön izin süresi içerisinde gerekli hazırlıkları tamamlayarak çalışma ruhsatı alamayan kuruluşlar aynı hizmet türü için iki yıl süre ile yeniden müracaatta bulunamazlar.

Ancak, ön izin verilen kuruluş, Bakanlıkça kabul görülecek mücbir sebeplerden dolayı, verilen ön izin süresi içerisinde gerekli hazırlıkları tamamlayamamış ise bir defaya mahsus olmak üzere ön izin süresi (d) bendinde belirtilen yöntem dahilinde en fazla yukarıda (e) bendinde belirtilen ön izin süresi kadar uzatılabilir.

g) Çalışma ruhsatı almak için yer hizmetleri kuruluşlarının, aşağıda yazılı belgelerle Bakanlığa müracaat ederek ön izin almaları gereklidir.

1) Tasarlanan işletme teşkilatı,

2) Öngörülen sermaye ve yapısı,

3) Kurucu üyelerin isimleri,

4) Hizmet verilmesi planlanan havaalanları ve verilecek hizmet türleri,

5) Kullanılacak araç, gereç ve teçhizatın listesi ve bunların temin edilme şekilleri,

6) Ön fizibilite raporu,

7) Kuruluşun veya ortaklarının ticari faaliyetlerinden dolayı Devlete vergi veya sigorta prim borcunun olmadığını gösteren resmi belgeler,

8) Özel hukuk tüzel kişiliklerinin kurucu ortakları ve tüzel kişiliği temsile yetkili yöneticilerinin 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu'nun 18 inci maddesinde belirtilen suçlardan dolayı hürriyeti bağlayıcı bir ceza ile hükümlü bulunmadığına ilişkin belge,

9) Kuruluşun, çalışma ruhsatı aldıktan sonra yer hizmetlerinden elde edeceği gelirler ve 7 nci maddede belirtilen teminat mektubu dikkate alınmaksızın en az üç aylık personel, kira, yakıt, sigorta ve benzeri giderlerini hangi kaynaklardan karşılayabileceğini gösterir belgeye dayalı taahhütname,

10) Kurucu ortakların başka ticari kuruluşlardaki ticari bağlantıları ve bu kuruluşların ticari faaliyetleri hakkında detaylı bilgi,

Şirket ortağı ise; hisse oranı, sermaye oranı, şirketi temsil ve ilzam yetkisinin bulunup bulunmadığı, ortak olunan şirketin en son bilânçosu ve gelir gider tablosu,

11) A grubu çalışma ruhsatı alacak kuruluşlar için, en az iki bankadan kredibilitesini gösterir referans mektubu,

12) Kuruluşu temsil ve ilzam yetkisi bulunan şahısların isim listesi ve imza sirküleri ile şirket ve kurucu ortakların noterden tasdikli tebligat adresi,

Hava taşıyıcıları ve uçak özel güvenlik hizmet ve denetimi yapacak kuruluşlar için (2), (3), (8), (9), (10) ve (11) numaralı alt bentlerde öngörülen şartlar aranmaz. “

MADDE 5

Aynı Yönetmeliğin değişik 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 13

"Çalışma ruhsatı alacak yer hizmetleri kuruluşları, yer hizmetleri yapacakları her havaalanı ve her bir hizmet türü için ayrı bir çalışma ruhsatı almak zorundadırlar. Ancak, temsil hizmeti için alınacak çalışma ruhsatı sivil trafiğe açık tüm havaalanları için geçerlidir.

DHMİ, yer hizmetleri yapmak isteyen ve ön izin almış olanların çalışma ruhsat taleplerini inceleyerek inceleme sonucunu ve görüşünü Bakanlığa sunar. Bakanlık tarafından uygun görülenlere çalışma ruhsatlarını vererek, sonucu Bakanlığa ayrıca bildirir.

Bu Yönetmelik kapsamında çalışma ruhsatı alacak yer hizmetleri kuruluşlarının özel hukuk tüzel kişiliği statüsünde olmaları zorunludur.

Uluslararası seferlere açık havaalanlarında, dış hat seferlerine yer hizmetleri yapmak için çalışma ruhsatı alacak olan yer hizmetleri kuruluşları, yapılacak her hizmet türü için ayrı bir "dış hat çalışma ruhsatı" almak zorundadır.

İç hat seferleri için havaalanlarında yer hizmetleri yapmak için çalışma ruhsatı alacak olan yer hizmetleri kuruluşları, yapılacak her hizmet türü için ayrı bir "iç hat çalışma ruhsatı" almak zorundadırlar.

Yer hizmetleri kuruluşları, dış hat seferleri için çalışma ruhsatı aldıkları havaalanlarında aynı ruhsatla iç hat seferlerine de hizmet verebilirler.

Genel havacılık işletmeciliği yapanlar ile helikopter ve 6 ton ve daha aşağı ağırlıktaki hava araçları için kendi yer hizmetlerini yapacak ve hava aracı sayısı 3'ten az olan hava taşıyıcılarının, bu hizmetleri nedeniyle çalışma ruhsatı almaları zorunlu değildir.

Çalışma ruhsatı ücretleri ile temdit ücretleri DHMİ tarafından her bir hizmet türü için ayrı ayrı belirlenir.

B grubu çalışma ruhsatına sahip yerli hava taşıyıcılarının bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde başka hava taşıyıcılarına yer hizmeti vermek üzere A grubu çalışma ruhsatı talep etmeleri halinde, çalışma ruhsatı ücretleri DHMİ tarafından belirlenir. Ancak bu ücretler A grubu çalışma ruhsatı için belirlenen temdit ücretinden fazla olamaz. "

MADDE 6

Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki (ı) bendi ilave edilmiştir.

"a) DHMİ tarafından belirlenen En Az Teçhizat Listesi'nde yer alan ve özelliği olan teçhizatın, çalışma ruhsatına esas denetimin yapıldığı gün itibarıyla azami 3 yaşında (3 yaş dahil) olması zorunludur.

Ancak, en az üç uluslararası trafiğe açık havaalanında teşkilatlanarak, kendi uçaklarına yer hizmet türlerinin tamamını veya asgari yolcu trafik, yük kontrolü ve haberleşme ve ramp hizmetlerini vermek üzere en az üç yıllık B grubu çalışma ruhsatına sahip yerli hava taşıyıcılarının, A grubu çalışma ruhsatı talepleri halinde, DHMİ tarafından belirlenen En Az Teçhizat Listesi'nde yer alan ve "Özelliği Olan Teçhizat", ilk çalışma ruhsatı verilişi esnasında, yaş sınırından muaftır. "

" ı) Yerli ve yabancı hava taşıyıcılarının kargo kabul edeceği kargo acentaları'nın ve yer hizmetleri kuruluşlarının Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden yetki belgesi alması zorunludur.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden yetki belgesi almayan kargo acentalarının ve yer hizmetleri kuruluşlarının kargosunu kabul eden hava taşıyıcılarının kargo taşıma müsaadeleri en az bir yıl süreyle iptal edilir.

Kargo acentalarının görev, yetki ve sorumlulukları ile bulundurması gereken uzman personelin nitelikleri Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından en geç 6 ay içerisinde yayımlanacak genelgelerle belirlenir. "

MADDE 7

Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinin 3 numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"3) Bu Yönetmelikte izin verilen özel durumlarda yer hizmetlerini bir diğer hava taşıyıcısı için yapan hava taşıyıcıları, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen her bir hizmet türü için, uçak tipi ve koltuk sayılarına göre sınıflandırılacak her bir uçak için, DHMİ tarafından belirlenecek ücretleri hizmet yapabilme hakkı karşılığı olarak, DHMİ'ne öderler.

Ancak, havayolu taşıyıcılarının; temsil, gözetim ve yönetim, uçak özel güvenlik hizmet ve denetimi, uçuş operasyon, uçak hat bakım ve yük kontrolü ve haberleşme hizmetlerinin tamamını veya bir kısmını çalışma ruhsatı alarak kendi uçaklarına yapmaları halinde, bu hizmetler için DHMİ tarafından, hizmet yapabilme hakkı karşılığı ücret alınmaz.

İç hat seferleri için yapılacak yer hizmetleri karşılığında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne bu ücret ödenmez. "

MADDE 8

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 9

Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaştırma Bakanı ve DHMİ Genel Müdürü yürütür.