3/9/2004 tarihli ve 25572 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliği’nin 30 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 30
Sınavlara katılabilmek için;
a) Mesleki Yeterlilik Eğitimi Tamamlama Belgesinin veya eğitimden muafiyet hakkı kazandıran belgenin onaylı örneği,
b) T.C. vatandaşları için T.C. kimlik numarası işlenmiş nüfus hüviyet cüzdanı örneği, yabancılar için pasaport örneği,
c) Öğrenim durumunu gösterir belgenin onaylı örneği,
ç) Sınav ücretinin yatırıldığına ilişkin makbuz
ile sınavı yapacak kuruluşa başvurulur.
Yabancı uyrukluların mesleki yeterlilik sınavına girebilmeleri için Bakanlıkça yetkilendirilen eğitim merkezlerinde eğitime katılarak mesleki yeterlilik eğitimi tamamlama belgesi almaları şarttır. Ayrıca yabancı uyrukluların eğitim ve/veya sınavdan muafiyet hakları, mütekabiliyet esasına göre Bakanlıkça belirlenir."
Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 31
Sınavlar Bakanlık tarafından belirlenen tarihlerde, Bakanlık veya yetkilendirilen kamu kurum veya kuruluşu tarafından yılda en az bir kez yapılır veya yaptırılır.
Sınavın başka bir kamu kurum veya kuruluşuna yaptırılması halinde Bakanlığın onayı alınmak suretiyle belirlenen sınav ücreti, sınava katılacak adaylar tarafından doğrudan söz konusu kamu kurum veya kuruluşuna ödenir ve 42 nci maddeye göre Bakanlığa ödenmesi gereken sınav ücreti ödenmez.
Sürücüler için gerekirse uygulamalı sınav yapılır veya yaptırılır."
Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 32
Sınav Komisyonu, Bakanlığın yetkilendireceği en az daire başkanı seviyesinde bir yetkilinin başkanlığında; Bakanlıktan 4, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünden 1, Milli Eğitim Bakanlığından 1, sektör kuruluşlarına ait ve/veya uluslararası kabul görmüş kuruluşlar tarafından akredite edilen eğitim merkezlerinden 2 olmak üzere toplam 9 üyeden oluşur.
Sınav Komisyonunun görev, yetki ve sorumlulukları Bakanlıkça çıkarılan yönerge ile belirlenir."
Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Müracaat ettiği halde sınava girmeyenlerin sınav ücreti iade edilmez. Bu kişilerin sınav hakları kullanılmış sayılmaz ve eğitim merkezlerinin başarı oranlarının hesaplanmasında dikkate alınmaz."
Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 42
Bakanlıkça verilecek Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi, onaylanacak Mesleki Yeterlilik Belgesi ve talep edilmesi halinde onaylanacak olan Mesleki Yeterlilik Eğitimi Tamamlama Belgesi ile Bakanlıkça yapılacak sınav karşılığı olarak ücret alınır. Buna göre:
a) Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi Onbin Yeni Türk Lirası,
b) Mesleki Yeterlilik Belgesi On Yeni Türk Lirası,
c) Mesleki Yeterlilik Eğitimi Tamamlama Belgesi Yirmi Yeni Türk Lirası,
ç) Mesleki Yeterlilik Sınavları ise sınav başına Yirmi Yeni Türk Lirası,
dır.
Bu Yönetmelik kapsamında, sadece kendi mensuplarına herhangi bir ücret almadan mesleki yeterlilik eğitimi verecek olan kamu kurum veya kuruluşları, Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi ücretinden muaftır.
Mesleki yeterlilik eğitimi yetki belgesinin yenilenmesinde ve kaybedilmesinde belge ücretinin % 50’si alınır. Ünvan ve adres değişikliğinden dolayı süresi bitmeden yenilenen mesleki yeterlilik eğitimi yetki belgesinden ise ücret alınmaz.
Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi, Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Mesleki Yeterlilik Eğitimi Tamamlama Belgesi ücretleri, eğitim verecek kurum veya kuruluş tarafından; sınav ücreti ise sınava girecek olanlar tarafından saymanlığa ödenir.
Bakanlık, gerektiğinde Mesleki Yeterlilik Eğitimi ücretleri konusunda taban ve tavan ücreti belirler.
Bu ücretler, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır."
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaştırma Bakanı yürütür.