26/8/1993 tarihli ve 21680 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren BOTAŞ Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 2
Bu Yönetmelik, BOTAŞ Teftiş Kurulunun kuruluş ve görevlerini, Teftiş Kurulu Başkanının atanmasını, müfettiş yardımcılarının işe alınma, yetiştirilme ve müfettişliğe atanmalarını, Teftiş Kurulu Başkanı, başmüfettiş, müfettiş, müfettiş yardımcısı ve Teftiş Kurulu Şube Müdürlüğünün görev, yetki ve sorumluluklarını, özlük haklarını, teftiş edilenlerin sorumluluklarını, Kurulun çalışma usul ve esaslarını kapsar."
Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 3
Bu Yönetmelikte geçen;
Başkanlık: BOTAŞ Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığını,
BOTAŞ: Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketini,
Büro Personeli: Teftiş Kurulu Başkanlığı Denetim ve İdari İşlemler Şube Müdürlüğünde görevli müdür, şef ve şubede görevli diğer personeli,
Genel Müdür: BOTAŞ Genel Müdürünü,
Genel Müdürlük: BOTAŞ Genel Müdürlüğünü,
Kurul Başkanı: BOTAŞ Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanını,
Kurul Bürosu: Teftiş Kurulu Başkanlığı Denetim ve İdari İşlemler Müdürlüğünü,
Müfettiş: Müfettiş ve Başmüfettişler ile teknik müfettiş ve başmüfettişleri,
Müfettiş Yardımcısı: Resen teftiş, inceleme ve soruşturmaya yetkili veya yetkisiz BOTAŞ müfettiş yardımcılarını,
Refakat Müfettişi: Teftiş Kurulu Başkanına yardımcı olmak üzere görevlendirilen Müfettişleri,
Teftiş Kurulu: BOTAŞ Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulunu,
ifade eder."
Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Kuruluş ve Bağlılık
MADDE 4
Teftiş Kurulu Başkanlığı;
a) Başkan,
b) Başmüfettiş ve teknik başmüfettişleri,
c) Müfettiş ve teknik müfettişleri,
d) Müfettiş Yardımcıları,
e) Teftiş Kurulu Şube Müdürü ve personelinden
oluşur. Teftiş Kurulu doğrudan Genel Müdüre bağlıdır. Başkan görevlerini, müfettişler ise teftiş, inceleme ve soruşturmalarını Genel Müdür adına yapar.
Müfettişlere Genel Müdür ile Başkan dışında hiçbir makam ve mercii emir ve talimat veremez."
Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Şube Müdürlüğü
MADDE 5
Kurulun yazışma, hesap, arşiv, kütüphane ve benzeri işleri Başkana bağlı Denetim ve İdari İşlemler Şube Müdürlüğü tarafından yürütülür. Şube Müdürlüğünde görevlendirilecek personelin, sayısını ve özelliklerini Başkan belirler."
Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 6
Teftiş Kurulu Başkanlığının çalışma merkezi Ankara’dır.
Ancak, ihtiyaç halinde Ankara dışında taşra ünitelerinde Başkanın önerisi ve yönetim kurulu kararı ile merkeze bağlı denetim grupları kurulabilir, bunlar aynı yolla değiştirilebilir, kaldırılabilir.
Denetim gruplarının idari ve mesleki temsilinden bu gruplardaki en kıdemli müfettiş sorumludur.
Görev derecesi 1 olan unvanlarda görev yaptıktan sonra müfettişliğe dönenler, denetim gruplarında görevlendirilemezler."
Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Teftiş Kurulu Başkanı, BOTAŞ Genel Müdürlüğünde en az yedi yıl çalışmış müfettiş kariyerine sahip kişiler arasından, Genel Müdürün teklifi ve yönetim kurulu kararı ile atanır."
Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"f) Müfettişlerden gelen rapor ve yazıları incelemek, hatalı ve noksan hususların düzeltilmesini ve tamamlanmasını ilgili müfettişten istemek, rapor sonuçlarının Genel Müdüre sunulması için Başkanlık müzekkeresinin tanzimini sağlamak ve yapılmasını gerekli gördüğü işlemler ile alınması icap eden tedbirler hakkında teklifte bulunmak, Genel Müdürün onayını takiben müzekkereyi ilgili ünitelere intikal ettirmek"
Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Rapor Yazma Süresi
MADDE 27
Müfettişler kendilerine verilen işleri Başkanlıkça belirlenen süreler içerisinde sonuçlandırıp, raporları zamanında düzenleyerek Başkanlığa teslim ederler.
Eğer Başkanlıkça bir süre belirlenmemiş ise, müfettişlere verilen inceleme ve soruşturma görevlerine ilişkin raporların, bilgi ve belge temini işlerinin tamamen sonuçlandırılmasından itibaren en geç otuz gün içinde düzenlenip başkanlığa verilmesi esastır. İnceleme ve soruşturma raporlarının bu süre içerisinde ya da her halükarda görevlendirme tarihinden itibaren en geç üç ay içinde verilmemesi halinde, durum gerekçeli bir yazı ile Başkanlığa bildirilir. İzin, rapor ve öncelikli diğer görevler gibi geçerli nedenlerin bulunması halinde, işin özelliği de dikkate alınarak başkan tarafından bu süre yeteri kadar uzatılabilir."
Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 40
Başkanlığa sunulan raporlar, Kurul Başkanı ya da Başkanlıkça görevlendirilen refakat müfettişleri tarafından incelendikten sonra bağımsız bir müzekkere ekinde Genel Müdürün onayına sunulur.
Rapor incelenmesi sonucunda düzeltilmesi veya tamamlanması gereken hususlar tespit edilirse, bunların giderilmesi raporu düzenleyen müfettişten istenir.
Başkanlıkça, raporda belirtilen görüş ve kanaate iştirak edilmemesi ve görüş birliğine varılamaması halinde, müfettişin görüş ve kanaati ile Başkanlık görüşünün yer aldığı bir müzekkere hazırlanır ve Genel Müdürün onayına sunulur.
Bilahere, Makam onayını ihtiva eden Başkanlık müzekkeresi gereği yerine getirilmek üzere ilgili yerlere gönderilir.
Müzekkerenin intikal ettiği ünite yetkilileri, gerekli tetkikleri yapar, icap eden tedbirleri alır, yapılması gereken uygulamaların süratle sonuçlandırılmasını temin eder ve yapılan işlemleri bir yazı ile Kurul Başkanlığına bildirir.
Raporlar üzerine ilgili birimlerce yapılması gereken işlemler, Başkanlıkça takip edilir."
Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 41
Genel Müdürlük müfettişliğine müfettiş yardımcısı olarak girilir. Müfettiş yardımcılığına atanabilmek için, ÖSYM Başkanlığınca yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonunda, Kurul Başkanlığınca belirlenen yeterli puanı almış olmak ve ilanlarda Genel Müdürlüğün belirttiği şartları haiz olanlar arasında yapılacak giriş sınavını kazanmak şarttır."
Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"g) İşi yapmasına engel bir hali bulunmamak ve sağlık durumu bakımından Türkiye’nin her yerinde görev yapmaya ve her türlü vasıta ile seyahat etmeye elverişli olmak."
Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye aşağıdaki (ğ) bendi eklenmiştir.
"c) Sağlık durumu bakımından yurdun her yerinde görev yapmaya ve her türlü iklim koşullarında yolculuk etmeye elverişli bulunduğuna dair ilgilinin yazılı beyanı",
"ğ) KPSS sonuç belgesinin aslı veya Başkanlıkça onaylı sureti."
Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesine aşağıdaki ikinci ve üçüncü fıkralar eklenmiştir.
"(2) Ancak, (A) grubu kadrolar için ÖSYM Başkanlığınca yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonunda, Kurul Başkanlığınca belirlenen yeterli puanı alanlar arasından atanacak kadro sayısının 10 katından fazla olmamak üzere belirlenen adaylar arasında yapılacak sözlü sınav sonucunda da müfettiş yardımcılığına alınabilirler."
"(3) Müfettiş yardımcılığı sınavının açılmasına Kurul Başkanının önerisi üzerine Genel Müdür onayı ile karar verilir. İhtiyaca göre hangi öğrenim dalından ne kadar müfettiş yardımcısı alınacağı, Başkanın önerisi ve Genel Müdürün onayıyla tespit edilip, yapılacak sınav ilanında belirtilir."
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Yönetmelik hükümlerini BOTAŞ Genel Müdürü yürütür.