7/3/2010 tarihli ve 27514 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Meslek Personeli Sınav, Görev, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin adı “BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU MESLEK PERSONELİ YÖNETMELİĞİ” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına “Mücadele Edilmesi Hakkında Kanuna” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 40 ıncı ve ek 41 inci maddelerine” ibaresi eklenmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine “İnsan Kaynakları” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve Eğitim” ibaresi eklenmiş; aynı fıkranın (c), (ç) ve (g) bendinde yer alan “Öğrenci” ibaresi “Ölçme,” olarak değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine “hukuk ve işletme” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile iletişim” ibaresi eklenmiş, (ç) bendi “Giriş sınavının yazılı aşamasının yapıldığı tarihte 35 yaşını doldurmamış olmak”, şeklinde değiştirilmiş; aynı fıkranın (e) ve (f) bendinin sonunda yer alan “almış olmak” ibaresi “ya da dil yeterliği bakımından denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir sınavdan eşdeğer puan almış olmak” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “ve sınav giriş belgesi” ibaresi yürürlükten kaldırılmış; aynı fıkranın (d) ve (e) bendinde yer alan “kurumca onaylı örneği” ibareleri “bilgisayar çıktısı” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Giriş sınavına katılmaya hak kazananların adları, soyadları ve KPSS puanları ile sınavın yapılacağı yere ve zamana ilişkin bilgiler Kurumun resmi internet sitesinde ilan edilir; adaylara ayrıca elektronik posta veya kısa mesaj yoluyla iletilir; bunun dışında bir tebligat yapılmaz. İlanın Kurumun resmi internet sitesinde yayımlandığı tarihte tebligat yapılmış sayılır.”
Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Yazılı sınav konuları, adayların öğrenim alanları göz önünde bulundurularak Kurul tarafından belirlenir ve giriş sınavı duyurusunda ilan edilir.”
Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasına birinci cümleden sonra gelmek üzere “Yanında nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ya da pasaport bulundurmayanlar yazılı sınava alınmaz.” cümlesi eklenmiş, dördüncü fıkrasında yer alan “komisyonu başkanına” ibaresi “komisyonuna” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin ikinci ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Sözlü sınava girmeye hak kazananlar ile sınavın yapılacağı yere ve zamana ilişkin bilgiler Kurumun resmi internet sitesinde ilan edilir, adaylara ayrıca elektronik posta veya kısa mesaj yoluyla iletilir.”
“(5) Sözlü sınavda, adaylar;
a) Yazılı sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi,
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,
ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
d) Genel yetenek ve genel kültürü,
e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,
yönlerinden değerlendirilir. Adaylar, sınav komisyonu tarafından (a) bendi için elli puan, diğer bentlerde yazılı özelliklerin her biri için onar puan, toplamda yüz puan üzerinden ayrı ayrı değerlendirilir. Takdir edilen notların aritmetik ortalaması alınarak sözlü sınav notu belirlenir. Verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilir. Bunun dışında sözlü sınav ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz. Sözlü sınavda yetmiş puan ve üzerinde alan adaylar başarılı olmuş sayılır.”
Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi “Giriş sınavında başarılı olmak kaydıyla öğrenim alanları itibarıyla boş kadro sayısının en fazla yarısı kadar da yedek aday belirlenir.” şeklinde ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Sınav sonuçları ve başarılı olan adaylardan atama için istenecek gerekli belgeler, sözlü sınavın bitimini takip eden beş gün içinde Kurumun resmi internet sitesinde ilan edilir ve adaylara elektronik posta veya kısa mesaj yoluyla iletilir. Ayrıca, asıl ve yedek listelerde yer alan adaylara posta yoluyla tebligat yapılır.”
Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin ikinci fıkrasının sonuna “Bu şekilde Kurumu yanıltanlar kamu görevlisi ise durumları çalıştıkları Kurumlara da bildirilir.” cümlesi eklenmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Uzman yardımcıları;
a) Uzman yardımcısı olarak, aylıksız izin ile toplamı üç ayı aşan hastalık ve refakat izinleri hariç en az üç yıl çalışmış olması,
b) Hazırlayacakları tezin kabul edilmesi,
c) Yeterlik sınavında başarılı olması,
ç) Uzman yardımcılığı dönemi içinde KPDS’den en az 70 ya da dil yeterliği bakımından denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir sınavdan eşdeğer puana yeterlik sınavından itibaren en geç iki yıl içinde sahip olması,
şartıyla uzman olarak atanmaya hak kazanırlar.”
Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “en geç bir ay içinde” ibaresi ve beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış, yedinci fıkrasının ikinci cümlesi “Tez danışmanlarının, kurumun yönetici, başkanlık müşaviri veya meslek personelinden seçilmesi esastır. Tez konusu ile ilgili ihtisas sahibi öğretim üyeleri arasından da tez danışmanı seçilebilir.” olarak değiştirilmiş, aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(8) Uzman yardımcılarına tez hazırlamaya başlamalarından önce Daire Başkanlığının koordinasyonunda uzmanlık tezi yazım kılavuzu ve tez hazırlama sürecinde dikkat edilecek hususlara ilişkin eğitim verilir.”
Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının sonuna “Bir yıllık sürenin hesabında aylıksız izin ile toplamı üç ayı aşan hastalık izni ve refakat izni süreleri dikkate alınmaz.” cümlesi eklenmiş, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Uzman yardımcısı, hazırladığı tezi ve tez danışmanının olumlu görüşünü içeren bir raporu tezin hazırlanması için tanınan sürenin bitimine kadar bağlı olduğu birim yöneticisine teslim eder. Süresi içinde tezini teslim etmeyen uzman yardımcısına tezini sunması için Başkanın onayıyla altı ay ilave süre verilir.”
“(4) Birim yöneticilerine teslim edilen tezler ve danışman raporları en geç bir hafta içinde Daire Başkanlığına gönderilir. Tez, Daire Başkanlığınca Uzmanlık Tezi Yazım Kılavuzunda öngörülen şekil şartlarına uygunluk bakımından bir ay içinde değerlendirilerek tespit edilen hususlar uzman yardımcısına bağlı olduğu birim vasıtasıyla bildirilir. Uzman yardımcıları gerekli düzeltmeleri en geç bir ay içinde yaparak tezden savunma komisyonu asil ve yedek üye sayısı kadar nüshayı Daire Başkanlığına teslim ederler.”
Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 24
(1) Tez Savunma Komisyonu, tez savunmasını gerçekleştirmek üzere, bir Kurul üyesinin veya Telekomünikasyon İletişim Başkanının başkanlığında, uzman yardımcısının tez danışmanı ve bağlı olduğu birim yöneticisi ile Kurumun yöneticileri, başkanlık müşavirleri ve meslek personeli arasından Kurul tarafından belirlenen beş asil üyeden oluşur. Asil üyelerin herhangi bir nedenle savunma komisyonuna katılamamaları hâlinde, tespit sırasına göre çalışmalara katılmak üzere ayrıca iki yedek üye belirlenir. En çok iki üye yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri arasından seçilebilir.”
Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Tez savunması
MADDE 25
(1) Tezler ve danışman raporları incelenmek üzere Daire Başkanlığınca bir hafta içinde Tez Savunma Komisyonu üyelerine dağıtılır ve tezlerin incelenmesi için bir aylık süre verilir. Tezler, danışman raporları ve Uzmanlık Tezi Yazım Kılavuzu da dikkate alınarak incelenir.
(2) Verilen bir aylık süreyi takip eden bir ay içinde Tez Savunma Komisyonu toplanır. Toplantı yeri ve zamanı, Daire Başkanlığınca belirlenir ve Tez Savunma Komisyonu üyelerine tezlerin dağıtımı sırasında yazılı olarak bildirilir.
(3) Tez savunması, uzman yardımcısının savunma komisyonunda tezini sözlü olarak savunması ve üyelerin tez ile ilgili sorularını cevaplandırması şeklinde yapılır. Değerlendirmeler ayrı ayrı her üyenin verdiği notu gösteren bir tutanakla tespit edilir. Tez savunmasında başarılı olmak için Tez Savunma Komisyonu üyelerince 100 puan üzerinden verilen notların aritmetik ortalamasının en az 70 olması şarttır.
(4) Tez Savunma Komisyonu tarafından tezin başarılı bulunması ancak bazı düzeltmelerin yapılmasının talep edilmesi halinde uzman yardımcısına iki ayı geçmemek üzere süre verilir. Verilen sürenin bitimini müteakip bir ay içinde Komisyon talep edilen düzeltmelerin yapılıp yapılmadığını değerlendirir. Komisyonun talep edilen düzeltmelerin yapılmadığını tespit etmesi halinde tez başarısız sayılır.
(5) Tez Savunma Komisyonu tarafından tezi başarısız bulunan uzman yardımcısına, başarısız bulunma gerekçeleri, savunma komisyonunca, Daire Başkanlığı vasıtasıyla yazılı olarak bildirilir. Bu durumda, uzman yardımcısı bu Yönetmelikte yer alan usul ve esaslar çerçevesinde yeni bir tez hazırlar. Uzman yardımcısına yeni tezini hazırlaması için altı ay süre verilir.
(6) Geçerli bir mazereti olmaksızın tez savunmasına girmeyen uzman yardımcısı başarısız tez vermiş sayılır. Bu durumda, uzman yardımcısı bu Yönetmelikte yer alan usul ve esaslar çerçevesinde yeni bir tez hazırlar. Uzman yardımcısına yeni tezini hazırlaması için altı ay süre verilir. Geçerli bir mazereti olanlar, mazeretlerinin bitiminden itibaren bir ay içinde tez savunmasına alınırlar.
(7) Bir başkasının çalışmalarından kısmi veya tamamıyla iktibas edilen, referans verilmeden alıntı yapılan ve/veya içerik ve sonuçları açısından tekrarlanan tezler Tez Savunma Komisyonunca başarısız kabul edilir. Bu fıkrada sayılan fiiller sebebiyle tezi başarısız bulunanlar hakkında Daire Başkanlığınca disiplin işlemleri başlatılır.”
Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi “Tezi başarılı kabul edilen ve aylıksız izin ile toplamı üç ayı aşan hastalık ve refakat izinleri hariç en az üç yıl çalışan uzman yardımcıları bu Yönetmeliğin 11 inci maddesine göre oluşturulacak Yeterlik Sınavı Komisyonunca yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamada yapılacak uzmanlık yeterlik sınavına alınırlar.” şeklinde, dördüncü ve yedinci fıkralarının ikinci cümlesi “Geçerli bir mazereti olanlar, mazeretlerinin bitiminden itibaren altı ay içinde sınava çağrılırlar.” şeklinde, beşinci fıkrasında yer alan “Başkan” ibaresi “Yeterlik Sınav Komisyonu” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(8) Yeterlik sınavında başarısız olanlar ile geçerli mazereti olmaksızın sınav hakkını kullanmayanlar, sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren bir yıl içinde bu Yönetmelikte yer alan usul ve esaslar çerçevesinde ikinci defa yeterlik sınavına tabi tutulur.”
Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“(2) Verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıkları tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayanlar ile uzman yardımcılığı dönemi içinde KPDS’den en az 70 puan ya da dil yeterliği bakımından denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir sınavdan eşdeğeri belgeyi yeterlik sınavından itibaren en geç iki yıl içinde ibraz etmeyenler, uzman yardımcısı unvanını kaybederler ve Kurumda durumlarına uygun memur unvanlı kadrolara atanırlar.”
Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 38
(1) Bilişim ve İletişim Başuzmanlığına atanma için, mesleki yetenek ve yeterlilik ile çalışmaların başarılı bulunması, en az on yıllık mesleki kıdemin bulunması ve son beş yılda uyarma ve kınama hariç disiplin cezası alınmamış olması gerekir. Mesleki kıdemin belirlenmesinde, bilişim ve iletişim uzman yardımcılığı, bilişim ve iletişim uzmanlığı kadro ve unvanları ile bu kadro ve unvanlar iktisap edildikten sonra Kurumda Müdür ve üstü görevlerde, Başkan ve Kurul üyeliği dâhil, geçirilen hizmet süreleri esas alınır.”
Aynı Yönetmeliğin geçici 2 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) 5809 sayılı Kanunun yayımı tarihinde Kurum kadrolarında bulunan, kamuda üç yıllık fiili hizmet süresini tamamlamış, son üç yılda uyarma ve kınama cezaları hariç disiplin cezası almamış, 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde sayılan fakülte veya bölümler ile elektrik mühendisliği, teknik eğitim, eğitim bilimleri, mesleki eğitim, fen edebiyat, dil ve tarih coğrafya fakülte veya bölümlerinden mezun Kurum personelinin teknik uzman veya idari uzman kadrolarına atanabilmeleri için sırasıyla bu maddedeki sınav ve tez şartını sağlamaları gerekir.”
“(2) Teknik uzmanlık ve idari uzmanlık yazılı alan sınavları bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre yılda en fazla iki defa olmak üzere Kurumca uygun görülecek zamanlarda yapılır. Sınav konuları; teknik uzmanlık için, iletişim sistem ve teknolojileri, mobil ve sabit telefon şebeke yapıları, telsiz sistemleri, bilgi teknolojileri, resmi yazışma kuralları ve kamu görevlileri etik mevzuatı ile Kurumun mevzuatından; idari uzmanlık için, Devlet personel rejimi, satın alma ve ihale mevzuatı, tekdüzen muhasebe sistemi, bütçeleme, resmi yazışma kuralları ve kamu görevlileri etik mevzuatı ile Kurumun mevzuatından oluşur. Yazılı sınav puanı ile varsa, KPDS’den en az 50 veya dil yeterliği bakımından buna denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir sınavdan eşdeğer puan almak kaydıyla, dil puanının % 20’sinin toplamı 100 üzerinden en az 70 puan olan personel sınavda başarılı olmuş sayılır.”
Aynı Yönetmeliğin geçici 5 inci maddesinde yer alan “tez değerlendirmesi ve” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
Aynı Yönetmeliğe geçici 5 inci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Mevcut uzman yardımcıları
GEÇİCİ MADDE 6
(1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun geçici 39 uncu maddesinin yürürlüğe girdiği 2/11/2011 tarihinde Kurumda uzman yardımcısı kadrosunda bulunanların uzmanlık kadrolarına atanma şartlarında söz konusu tarihte yürürlükte bulunan Yönetmelik hükümleri esas alınır.”
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Yönetmelik hükümlerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı yürütür.
Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin | ||
Tarihi | Sayısı | |
7/3/2010 | 27514 | |
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin | ||
Tarihi | Sayısı | |
1- | 4/9/2010 | 27692 |
2- | 5/4/2011 | 27896 |