4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Kırkbeşinci Bölümünün başlığı ile bu Bölümde yer alan 640 ıncı, 641 nci, 642 nci, 643 üncü, 644 üncü, 645 inci, 646 ncı, 647 nci, 648 inci, 649 uncu, 649/A ve 650 nci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Kırksekizinci Bölümünün başlığı “Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu” şeklinde değiştirilmiştir.
4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 679 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 679
(1) Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile enerji, maden, iyonlaştırıcı radyasyon, parçacık hızlandırıcıları ve nükleer teknoloji alanında ülkeye ve insanlığa hizmet etmek, Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak ve sürekli kılmak, inovasyon ihtiyacını karşılamak, yeni ürünlerin üretimini ve var olanların geliştirilmesini sağlamak, araştırmacılara bilimsel ortam temin etmek, kamu ve özel hukuk kişileri ile işbirliği yaparak bilimsel araştırmalar yapmak, yaptırmak, bu araştırmaları koordine etmek, teşvik etmek, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine katkı sağlamak, bilimsel, teknik ve idari çalışmaları yapmak, yaptırmak, düzenlemek, desteklemek, işbirlikleri kurmak ve koordine etmek amacıyla kamu tüzel kişiliğini haiz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ilgili, özel bütçeli Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu kurulmuştur. Kurumun kısa adı TENMAK olup merkezi Ankara’dadır. Kurum, merkez teşkilatı ile doğrudan merkeze bağlı hizmet birimlerinden meydana gelir.
(2) Kurum, bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde hüküm bulunmayan hallerde özel hukuk hükümlerine tabidir.”
4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 680 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 680
(1) Bu Bölümün uygulanmasında;
a) Ar-Ge: Enerji, maden, iyonlaştırıcı radyasyon, parçacık hızlandırıcıları, nükleer, bor, nadir toprak elementleri ile ilgili bilim ve teknoloji alanındaki araştırma ve geliştirmeyi,
b) Bakan: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanını,
c) Bakanlık: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını,
ç) Başkan: Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Başkanını,
d) Başkanlık: Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Başkanlığını,
e) Kurum: Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumunu,
f) Yürütme Kurulu: Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Yürütme Kurulunu,
ifade eder.”
4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 681 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Kurumun görev ve yetkileri
MADDE 681
(1) Kurumun görev ve yetkileri şunlardır:
a) Enerji, maden, iyonlaştırıcı radyasyon, parçacık hızlandırıcıları, nükleer teknoloji, bor, nadir toprak elementleri ve diğer elementlerle ilgili inovasyon ihtiyacını karşılamak, araştırmacılara bilimsel ortam temin etmek, yeni ürünlerin üretimini ve var olanların geliştirilmesini sağlamak, kamu ve özel hukuk kişileri ile işbirliği yaparak bilimsel araştırmalara katkıda bulunmak.
b) Ar-Ge faaliyetlerini yapmak, yaptırmak, özendirmek, desteklemek, koordine etmek, izlemek ve bu amaçla program ve projeler geliştirmek.
c) Ar-Ge faaliyetlerinin ülke yararına kullanılmasında izlenecek ulusal politika ve strateji önerilerini hazırlayıp Bakana sunmak.
ç) Ulusal politika ve stratejilere uygun olarak Ar-Ge faaliyetleri neticesinde geliştirilen ürünlerin geniş şekilde kullanımını sağlamak amacıyla her türlü araştırma, geliştirme, yenilik, tasarım, teknoloji edinme, üretim, test, yerlileştirme çalışmalarını yapmak veya yaptırmak, bu kapsamda kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör ile işbirliği yapmak ve ortak projeler yürütmek.
d) Kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ile özel sektörün Ar-Ge ürünlerinin geniş şekilde kullanımını sağlamak, yeni ürünlerin üretimi ve geliştirilmesi hakkında araştırma isteklerini değerlendirmek, bu konularda araştırma, geliştirme, yenilik, tasarım, teknoloji edinme, üretim, test ve yerlileştirme faaliyetlerine katılımını teşvik etmek, araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri sonucu elde edecekleri çıktıların ticari değere dönüştürülmesini desteklemek; fikri ve sınai haklara ilişkin destek vermek, bu bentte sayılan amaçlarla Kurum tarafından belirlenecek usul ve esaslar doğrultusunda teminatlı veya bir defaya mahsus olmak üzere teminat alınmaksızın geri ödemeli ve/veya Bakan onayı ile hibe niteliğinde destekler vermek ve ön ödemede bulunmak; proje süresi ile sınırlı kalmak kaydı ile proje ikramiyesi vermek.
e) Radyoaktif atık yönetimi ile ilgili Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planını hazırlamak, bu alanda her türlü faaliyeti yerine getirmek veya yerine getirilmesini sağlamak, bu işlemlerin gerçekleştirilmesi için radyoaktif atık tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek, işlettirmek, işletmeden çıkarmak veya kapatmak, Hesaplar Yönetim Kurulunun yönetimine katılmak.
f) Enerji, maden, nükleer teknoloji, bor, nadir toprak elementleri ve diğer elementlere ilişkin ürünlerin çevre ve insan sağlığına etkileri ile ilgili araştırma yapmak ve yaptırmak.
g) Görev alanı ile ilgili konularda insan kaynağı yetiştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak, bu amaçla Kurum tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde ödül ve burs vermek, Kurum adına ve hesabına yabancı ülkelere yetiştirilmek üzere gönderilecek insan kaynağının yapacağı çalışmaları planlamak, bu amaçla diğer kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapmak ve izlemek.
ğ) Görev alanı ile ilgili konularda eğitim programları hazırlamak, eğitim vermek, eğitim vermek isteyen kurum ve kuruluşları yetkilendirmek, eğitim alan kişileri sertifikalandırmak, yurtiçinde kurslar açmak ve açılmasına destek olmak.
h) Görev alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, yurtiçi ve yurtdışında araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütmek ve/veya desteklemek, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların çalışmalarına katılmak, bu kurum ve kuruluşlara gerekirse üye olmak, bu alanda uluslararası bilimsel ve teknik anlaşmalara Türkiye Cumhuriyeti adına taraf olmak, yurtiçi ve yurtdışından sağlanacak kaynakların planlamasını ve dağıtımını yapmak.
ı) Görev alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası kongre, seminer gibi bilimsel toplantıları düzenlemek, desteklemek, bunlara bilimsel ve maddi katkı sağlamak ve katılmak.
i) Görev alanı ile ilgili konularda bilgi toplama ve yayma, süreli-süresiz yayın faaliyetlerinde bulunmak, bu tür yayınları desteklemek; bilgi bankaları, kütüphane ve arşiv gibi bilimsel destek hizmetlerini sağlamak, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla bu konuda işbirliği yapmak.
j) Görev alanı ile ilgili ölçüm, analiz, dozimetri, kalibrasyon, metroloji, ışınlama, müdahale, teknik destek, inceleme, değerlendirme ve danışmanlık hizmetleri ile diğer hizmetleri vermek.
k) Görev alanı ile ilgili konularda enstitüler, laboratuvarlar, teknoloji transfer ofisleri, araştırma geliştirme merkezleri, eğitim ve bilgilendirme merkezleri ve benzeri birimler kurmak, kurdurmak, işletmek, işlettirmek veya kapatmak.
l) Görev alanı ile ilgili sermayesi ve kapsamı Bakan tarafından belirlenen özel hukuk hükümlerine tabi şirket kurmak veya kurulmuş şirkete ortak olmak.
m) Bu maddede belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi ve görevlerin yerine getirilebilmesi ile ilgili her türlü faaliyette bulunmak ve gerekli desteği sağlamak.
n) Kanunlarla, Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle ve Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
(2) Kurum birinci fıkrada belirtilen bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ilişkin genel usul ve esasların belirlenmesinde Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu ve diğer ilgili politika kurullarıyla koordinasyon içerisinde çalışır.
(3) Kurum tarafından Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi ve burs verilmesine ilişkin çağrı planlaması, çağrıya çıkılması, değerlendirme, karar ve izleme süreçlerine yönelik olarak oluşturulacak komisyon ve kurullara Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu temsilcisi de davet edilir. Kurum isterse bu faaliyetlerin tamamını veya bir kısmını başka kurum ve kuruluşlar eliyle de yaptırabilir.”
4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 682 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Kurumun organ ve birimleri
MADDE 682
(1) Kurum aşağıdaki organ ve birimlerden oluşur:
a) Yürütme Kurulu.
b) Başkanlık.
c) Bor Araştırma Enstitüsü, Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü, Enerji Araştırma Enstitüsü, Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü, Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü ile ihtiyaca göre kurulacak Enstitüler.
ç) Kurumun görevlerini yerine getirebilmesi için gerek duyulan koordinatörlükler, laboratuvarlar, teknoloji transfer ofisleri, araştırma geliştirme merkezleri, eğitim ve bilgilendirme merkezleri ve benzeri diğer birimler.
(2) Enstitüler ve araştırma geliştirme merkezleri, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulunun görüşü alınarak Yürütme Kurulunca kurulur veya kaldırılır.”
4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 683 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Yürütme Kurulu
MADDE 683
(1) Yürütme Kurulu biri başkan olmak üzere beş üyeden oluşur. Yürütme Kurulu, Kurumun en üst karar organıdır. Yürütme Kurulunun Başkanı Kurumun da başkanıdır.
(2) Yürütme Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi biten Yürütme Kurulu üyeleri yeniden atanabilirler.
(3) Yürütme Kurulunun olağan toplantılarına üst üste dört defa veya bir takvim yılı içinde toplam on defa mazeretsiz olarak katılmayan üyelerin üyelikleri düşer.
(4) Yürütme Kurulu, Başkanın daveti üzerine ayda iki defadan az olmamak üzere üye tamsayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlarını üye tamsayısının salt çoğunluğu ile alır.
(5) Yürütme Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:
a) Cumhurbaşkanının belirleyeceği hedef, ilke ve politikalar doğrultusunda, Kurumun çalışma ilke, program ve öncelikli alanlarını belirlemek ve Bakan onayına sunmak.
b) Kurumun görev alanı ile ilgili Ar-Ge faaliyetlerinin ülke yararına kullanılmasında izlenecek ulusal politika ve strateji önerilerini onaylamak.
c) Kurumun stratejisini belirlemek ve stratejik planını karara bağlamak.
ç) Kurumun görev alanı ile ilgili yönetmelik taslakları ve diğer düzenleyici işlemleri hakkında karar almak.
d) Kurumun görev alanı ile ilgili konularda enstitüler, koordinatörlükler, laboratuvarlar, teknoloji transfer ofisleri, araştırma geliştirme merkezleri, eğitim ve bilgilendirme merkezleri ve benzeri birimler kurulması veya kapatılması hususlarını karara bağlamak.
e) Enstitüler, koordinatörlükler, laboratuvarlar, teknoloji transfer ofisleri, araştırma geliştirme merkezleri, eğitim ve bilgilendirme merkezleri ve benzeri birimlerin görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin Başkanlık tarafından sunulan düzenlemeleri yürürlüğe koymak.
f) Kurumun yıllık çalışma programını, bütçe teklifini, yıllık faaliyet raporunu, mali tablolarını, performans tablolarını ve ilgili sair raporları onaylamak.
g) Başkanın teklifi üzerine, koordinatörleri atamak.
ğ) Kurumun iş tanımlarını, göreve karşılık gelen pozisyonları ve personel performans değerlendirme kriterlerini Başkanlığın önerisi üzerine görüşerek karara bağlamak.
h) Kurumun vereceği hizmet ve işlem bedellerini belirlemek.
ı) Kuruma taşınmaz alınması veya Kurum taşınmazlarının satılmasına karar vermek.
i) Kurumun görevlerini yerine getirmesi için yürüteceği faaliyetler sırasında yapacağı ücret, telif, işlenme ücreti, ödül, burs, proje teşvik ikramiyesi ve benzeri ödemelerin tutar veya üst limitlerini belirlemek.
j) Kurumun görev alanı ile ilgili teşvik ve destek programlarının oluşturulmasına karar vermek.
k) Bakan onayına sunulmak üzere şirket kurmaya ve kurulmuş bir şirkette pay sahibi olmaya karar vermek.
l) Kurum bünyesinde elde edilen tüm fikri ve sınai hakların bedelli veya bedelsiz olarak devredilmesine, alınan lisans izninin verilmesine veya bu hakların konusu ürünlerin üretim ve satışının yapılmasına karar vermek.
m) Kurumun görev alanıyla ilgili uluslararası kuruluşlara üyelik, Türkiye Cumhuriyetinin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlar ve diğer yabancı kuruluşlar ile yapacağı işbirliği, proje ve faaliyetlere ilişkin yapılacak katılım, katkı ve her türlü ödeme konularında karar vermek.
n) Kurumda oluşturulacak geçici ve sürekli kurul, komisyon, panel ile görevlendirilecek hakemlerin çalışma usul ve esaslarını belirlemek.
o) Kurumun üçüncü kişilerle olan alacak, hak ve borçları hakkında her türlü işleme, gerektiğinde sulhe, ibraya, terkine ve tahkime karar vermek.
ö) Yürütme Kurulunun çalışma usul ve esaslarını belirlemek.
p) Bu Bölüm ve diğer mevzuat hükümleriyle kendisine verilen işleri yapmak.
(6) Yürütme Kurulu yetkilerini, sınırlarını açıkça belirtmek suretiyle Başkana devredebilir.”
4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 684 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Başkanlık ve Başkanın görev ve yetkileri
MADDE 684
(1) Başkanlık; Başkan, üç başkan yardımcısı ve bağlı alt birimlerden oluşur.
(2) Başkanın görev ve yetkileri şunlardır:
a) Kurumu temsil etmek ve Yürütme Kurulunun belirlediği ilke, program ve öncelikler doğrultusunda Kurumu yönetmek.
b) Yürütme Kuruluna Başkanlık etmek.
c) Birimlerin verimli ve uyumlu çalışmalarını sağlamak.
ç) Birimler arasındaki görev ve yetki sorunlarını çözmek.
d) Gerektiğinde birimlere ek görev ve sorumluluklar vermek.
e) Kurumun idari, mali ve teknik yönden düzenli, verimli, disiplinli ve etkin faaliyette bulunabilmesi için gerekli organizasyon ile koordinasyonu sağlamak ve tedbirleri almak.
f) Yönetmelik ve diğer düzenleyici işlem taslaklarının hazırlanmasını sağlamak.
g) Koordinatör olarak atanacak kişileri teklif etmek, diğer Kurum personelinin atama ve diğer işlemlerini yürütmek.
ğ) Kurumun görev alanına giren sözleşmeleri imzalamak.
h) Yürütme Kuruluna sunulmak üzere Kurumun yıllık çalışma programını, yıllık faaliyet raporunu, yıllık bütçesini, mali tablolarını, performans tablolarını ve ilgili sair raporları hazırlamak.
ı) Yürütme Kuruluna sunulmak üzere Kurumun görev alanı ile ilgili konularda laboratuvarlar, teknoloji transfer ofisleri, araştırma geliştirme merkezleri, eğitim ve bilgilendirme merkezleri ve benzeri birimler kurulması veya kapatılmasına ilişkin teklifte bulunmak.
i) Enstitülerin, koordinatörlüklerin ve birimlerin kurulması veya kapatılması; enstitü başkanlarının atanması ile şirket kurma veya kurulmuş şirketlere ortak olmaya ilişkin Yürütme Kurulunun tekliflerini Bakan onayına sunmak.
j) Kurumun süreli yayınlarına karar vermek.
k) Yurtiçinden ve yurtdışından yardım ve bağışları kabul etmek.
l) Geçici ve sürekli kurullar ile çalışma grupları ve Ar-Ge projelerini incelemek, değerlendirmek ve izlemek amacıyla komisyon kurmak, panel oluşturmak, uzman hakem görevlendirmek.
m) İlgili mevzuat çerçevesinde Kurumun üyeliğinin öngörüldüğü kuruluş ve organizasyonlarda görev alacak Kurum personelini tespit etmek.
n) Yürütme Kurulunun görev ve yetkileri arasında sayılmayan işler ile Yürütme Kurulu tarafından kendisine yetki verilen işleri yapmak.
o) Bu Bölüm ve ilgili diğer mevzuat hükümleriyle kendisine verilen işleri yapmak.”
4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 685 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 686 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Kurum gelirleri
MADDE 686
(1) Kurumun gelirleri şunlardır:
a) Genel bütçeden yapılacak Hazine yardımları.
b) Kurum faaliyetlerinden elde edilecek gelirler.
c) Bakanlıkla ilgilendirilen ve kâr eden kamu iktisadi teşebbüslerinin net gelirlerinin azami % 1 oranındaki payı.
ç) Yayın gelirleri.
d) Kuruma ait taşınır veya taşınmaz malların gelirleri.
e) İşletme ve şirketler ile diğer birimlerden aktarılan gelirler.
f) Radyoaktif atık yönetimi için Kuruma ödenen bedeller.
g) Fikri ve sınai mülkiyet haklarından elde edilen gelirler.
ğ) Kuruma yapılacak her türlü yardımlar, bağışlar ve vasiyetler.
h) Diğer gelirler.
(2) Birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen oran Bakan onayı ile % 0,1 ila % 1 aralığında belirlenebilir. Bakan (c) bendinde belirtilen oranı geçmemek üzere kurum bazında parasal limit olarak da belirleme yapabilir.
(3) Bu gelirlerden hesap yılı sonuna kadar harcanmayanlar bir sonraki yıla aktarılır.”
4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 687 nci maddesinde yer alan “Enstitü” ibareleri “Kurum” şeklinde, “Enstitüde” ibareleri “Kurumda” şeklinde, “Enstitüye” İbaresi “Kuruma” şeklinde değiştirilmiş, maddenin üçüncü fıkrasında yer alan “göre” ibaresinden sonra gelmek üzere “yerli ve” ibaresi eklenmiş, maddenin beşinci fıkrasında yer alan “bağlı veya ilgili” ibaresi ise “bağlı, ilgili veya ilişkili” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(6) Kurumda, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 24 üncü maddesine göre TENMAK Denetçisi ve TENMAK Denetçi Yardımcısı istihdam edilebilir.”
4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 688 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 689 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Bilgi isteme ve gizliliğe uyma
MADDE 689
(1) Kurum, araştırma ve inceleme konuları için gerekli bilgi, belge ve numuneleri kamu kurum ve kuruluşlarından istemeye yetkilidir. Kendilerinden bilgi istenen kamu kurum ve kuruluşları, söz konusu isteğe cevap vermek ve gereken kolaylığı göstermekle yükümlüdürler. Kurum personeli gizlilik taşıyan bilgileri açıklayamaz, kendilerinin veya başkalarının menfaatine kullanamaz.”
4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 690 ıncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Kapatılan kurumlar ve atıflar
MADDE 690
(1) Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ve Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü başkaca bir işleme gerek kalmaksızın kapatılmıştır. Kapatılan Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsüne ve Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsüne mevzuatta yapılan atıflar Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumuna yapılmış sayılır.”
4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Kırksekizinci Bölümüne aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçiş hükümleri
GEÇİCİ MADDE 1
(1) Kapatılan Türkiye Atom Enerjisi Kurumunda, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsünde ve Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsünde Kurum Başkanının atandığı tarih itibarıyla pozisyonu saklı tutulanlar, iş sözleşmesi askıda bulunanlar veya aylıksız izinde olanlar da dâhil görev yapan tüm personel, mevcut statü, kadro veya pozisyonlarıyla birlikte herhangi bir işleme gerek kalmaksızın TENMAK’a devredilmiş, bu personele ilişkin bu kadro ve pozisyonlar 2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin eki cetvellerin TENMAK’a ait ilgili bölümlerine eklenmiş, bu kapsamdaki memur kadrolarından herhangi bir şekilde boşalanlar, hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş ve aynı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin eki cetvellerin TENMAK’a ait ilgili bölümlerden çıkarılmış sayılır.
(2) Kapatılan Türkiye Atom Enerjisi Kurumunda, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsünde ve Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsünde Kurum Başkanının atandığı tarih itibarıyla görev yapan başkan, başkan yardımcısı, grup koordinatörü, koordinatör, yürütme kurulu üyesi kadrolarında, pozisyonlarında veya görevlerinde bulunanların görevleri başkaca bir işleme gerek kalmaksızın sona erer ve görevi sona eren başkan ve başkan yardımcıları hakkında 3 sayılı Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usûllerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 6 ncı maddesi hükümlerine göre işlem tesis edilir. 2/7/2018 tarihli ve 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 1 inci maddesinin dördüncü fıkrası hükümleri saklıdır.
(3) Kapatılan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ve Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü adına 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun hükümlerine göre yurtdışına gönderilenlerden veya gönderilmeye hak kazananlardan Kurum Başkanının atandığı tarihten sonra yurda dönenler ilgili mevzuatına göre TENMAK’ın kadro veya pozisyonlarına atanır.
(4) Kurum Başkanının atandığı tarihten önce ilgili mevzuatına göre duyurusu yapılmış ve/veya süreci devam eden personel alımları TENMAK tarafından yürütülmeye devam edilir.
(5) Bu maddenin üçüncü ve dördüncü fıkrası kapsamında ilgili mevzuatına göre memur kadrosuna atanması öngörülenler ile Türkiye Atom Enerjisi Uzman Yardımcılığı kadrosundan ilgili mevzuatına göre Türkiye Atom Enerjisi Uzmanlığı kadrosuna atanacaklara ilişkin kadrolar başkaca bir işleme gerek kalmaksızın ihdas edilmiş ve 2 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin eki (I) sayılı Cetvelin TENMAK’a ait bölümüne eklenmiş, bu kapsamdaki kadrolardan herhangi bir şekilde boşalanlar, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş ve aynı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin eki (I) sayılı Cetvelin TENMAK’a ait bölümünden çıkarılmış sayılır.
(6) Kurum Başkanının atandığı tarih itibarıyla; kapatılan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ve Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsüne ait bütçeler her türlü hak, alacak ve borçlar, taşınmaz ve taşınırlar, taşıtlar, araçlar, gereçler ve malzemeler, yazılı ve elektronik ortamdaki her türlü kayıtlar ve diğer dokümanlar TENMAK’a devredilmiş ve mülkiyeti Hazineye ait veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlardan bu madde uyarınca kapatılan kurumlara tahsis edilmiş olanlar ile fiilen kullanılanlar, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın tahsis amacına uygun olarak kullanılmak üzere TENMAK’a tahsis edilmiş sayılır.
(7) Kurum Başkanının atandığı tarihten önce, kapatılan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ve Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsünce yapılmış iş ve işlemlerle ilgili olarak açılmış ve açılacak olan davalar ve icra işlemlerinde Kurum taraf sıfatını kazanır, mevcut dava dosyaları ve icra takiplerine ilişkin dosyalar Kuruma devredilir.
(8) Kuruma ait görev ve yetkiler, Kurum Başkanının atandığı tarihe kadar bu maddeyi ihdas eden Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin yürürlüğe girdiği tarihten önce görevli ve yetkili olan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ve Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü tarafından yerine getirilir.
(9) Bu maddeyi ihdas eden Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yürürlükten kaldırılan hükümler gereğince yürürlüğe konulmuş yönetmelikler yürürlükten kaldırılana kadar geçerliliklerini sürdürür.
(10) Kurum Başkanının Bakan tarafından görevlendirilmesi durumunda, Yönetim Kuruluna ait atama ve düzenleyici İşlemlere ilişkin görev ve yetkiler Bakan tarafından, diğer yetkiler Kurum Başkanı tarafından kullanılabilir. Bu durumda, Kurum Başkanının atanması beklenmeksizin bu madde hükümleri uygulanır.
(11) Bu maddenin uygulanması ile ilgili ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Bakan yetkilidir.”
4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Elliikinci Bölümünün başlığı ile 754 üncü, 755 inci, 756 ncı, 757 nci, 758 inci, 759 uncu, 760 ıncı, 761 inci ve 762 nci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin eki (I), (IV) ve (V) sayılı cetvellerin Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ve Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü bölümleri personelin Kuruma devredildiği tarihte yürürlükten kaldırılmıştır.
3 sayılı Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usûllerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin;
a) Eki (I) sayılı Cetvelde yer alan “ULUSAL BOR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ BAŞKANI”, “NADİR TOPRAK ELEMENTLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ BAŞKANI” ve “TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU BAŞKANI” satırları yürürlükten kaldırılmış, aynı Cetvele “TÜRKİYE ENERJİ, NÜKLEER VE MADEN ARAŞTIRMA KURUMU BAŞKANI” ve “TÜRKİYE ENERJİ, NÜKLEER VE MADEN ARAŞTIRMA KURUMU BAŞKAN YARDIMCILARI” satırları eklenmiştir.
b) Eki (II) sayılı Cetvelde yer alan “TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU BAŞKAN YARDIMCILARI” ve “TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU YÜRÜTME KURULU ÜYELERİ” satırları yürürlükten kaldırılmış, aynı Cetvele “TÜRKİYE ENERJİ, NÜKLEER VE MADEN ARAŞTIRMA KURUMU YÜRÜTME KURULU ÜYELERİ” satırı eklenmiştir.
10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (II) sayılı Cetvelin “B) ÖZEL BÜTÇELİ DİĞER İDARELER” bölümünde yer alan “26) Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü”, “27) Türkiye Atom Enerjisi Kurumu” ve “48) Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü” satırları yürürlükten kaldırılmış ve aynı Bölüme aşağıdaki satır eklenmiştir.
“53) Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu”
Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.