Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Samsun Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik; Samsun Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Araştırmacı: Samsun Üniversitesi kaynaklarını kullanan ve Samsun Üniversitesinde araştırma görevi icra eden ya da harici destekleyici ve bağışçılar tarafından finanse edilenler de dâhil olmak üzere başka bir şekilde Samsun Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma projelerine katılan tüm personeli ve öğrencileri,

b) Ar-Ge: Araştırma ve geliştirmeyi,

c) Merkez: Samsun Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezini,

ç) Müdür: Merkezin Müdürünü,

d) Müdür yardımcısı: Merkezin müdür yardımcısını,

e) Rektör: Samsun Üniversitesi Rektörünü,

f) Uzman: Rektör tarafından görevlendirilen öğretim elemanı veya hizmet alımı yoluyla istihdam edilen personeli,

g) Üniversite: Samsun Üniversitesini,

ğ) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5

(1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Merkezin, Üniversitede gerçekleştirilen araştırmalar sonucu üretilen bilginin ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürülmesini sağlamak amacıyla; ticarileştirme, patentleme ve lisanslama faaliyetlerine destek sağlamak.

b) Araştırma faaliyetlerini destekleyecek fon kaynaklarını araştırmacılar için erişilebilir hale getirmek.

c) Üniversite-sanayi iş birliğini artırmak, girişimcilik eğitimleri ve start-up destekleri ile Üniversitenin girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesinde rol oynamak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6

(1) Merkezin faaliyet ve sorumluluk alanları şunlardır:

a) Fikri ve sınai mülkiyet haklarının yönetilmesi ve lisanslama hizmetleri kapsamında; patent, faydalı model, endüstriyel tasarım başvurusu yapılması, sürecin takibi, tescil edilen mülkiyet haklarının pazarlanması ve ticarileştirilmesi ile lisans sözleşmesinin yapılması da dâhil olmak üzere, tüm süreç boyunca destek olunmasını sağlayacak hizmetler sunmak.

b) Üniversite içinde ulusal ve uluslararası Ar-Ge fonlarının tanıtımını yapmak, bu fonlardan ve diğer araştırma faaliyetlerini finansal olarak destekleyecek kaynaklardan daha fazla yararlanabilmek adına eğitim, seminer, çalıştay ve benzeri etkinlikler düzenlemek, proje hazırlama, başvuru, yürütme ve izlemede destek olmak, Üniversite içinde proje yazma ve yönetme kültürünün geliştirilmesine katkı sağlamak.

c) Üniversite/sanayi iş birliği kapsamında değerlendirilen Ar-Ge, danışmanlık, bilirkişilik, mentörlük sözleşmelerinin sayısını artırmak amaçlı; araştırmacıların yeterliliklerini listeleyen bir katalog oluşturmak ve ilgili sanayici, tüccar ve iş insanlarıyla bu yeterlilikleri eşleştirip sonuçlandırmak.

ç) Girişimcilik ekosistemini tüm öğrenciler ve araştırmacılar için zenginleştirmek, bu amaçla girişimcilik eğitimlerini organize etmek, verilmesini sağlamak, kuluçkalama faaliyetlerine destek olmak, girişimcilik yarışmaları düzenlemek, girişimci adaylarının fonlarla buluşması için geliştirilmiş mekanizmaları etkin şekilde kullanmak, her türlü şirketleşme ve özellikle start-up kurulmasına destek olmak.

d) Üniversite içinde ve dışında teknoloji transferi ve girişimcilik konularında farkındalığı artırmak; fikri mülkiyet, proje yönetimi ve ticarileştirme konularında eğitim programları ve seminerler düzenlemek.

e) Toplumda Ar-Ge ve inovasyon kültürünün gelişmesine yönelik bilgilendirme çalışmaları yapmak amacıyla ilgili kurum/kuruluşlarla koordinasyon içinde çalışmak.

f) Ulusal stratejilerin ve kalkınma planlarının öncelediği alanlardaki araştırma konularını yakından takip etmek ve bu konuların Üniversite araştırmacıları için bilinirliğini sağlamak.

g) Üniversitede yürütülen lisansüstü araştırmaların sanayiye kazandırılmasını sağlamak ve sanayi odaklı tezlerin yapılmasını teşvik etmek.

ğ) Disiplinler arası çalışma gerektiren çalışma alanlarında ve teknoloji faaliyetlerinde ilgili tarafları bir araya getirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7

(1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8

(1) Müdür; Üniversitenin kadrolu öğretim elemanları arasından, teknoloji transferi, proje yönetimi, fikri mülkiyet, ticarileştirme, girişimcilik konularından en az ikisinden bilgi sahibi kişiler arasından Rektörün onayı ile üç yıllık bir süre için görevlendirilir. Görev süresi biten Müdür, aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdür; kendisine çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Üniversitenin kadrolu öğretim elemanları arasından en fazla iki kişiyi müdür yardımcısı olarak önerir. Müdür yardımcıları; Rektörün onayıyla üç yıllık süre için görevlendirilir ve görev süreleri biten müdür yardımcıları, aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Müdür ve müdür yardımcıları, Rektör tarafından görevden alınabilir. Müdürün görev süresinin herhangi bir nedenle sona ermesi durumunda, müdür yardımcılarının da görev süresi sona erer.

(3) Müdür ve müdür yardımcıları; Merkezin amaç ve faaliyetlerini etkin bir şekilde gerçekleştirmek için gerekli idari ve teknik çalışmaları yürütür, Merkez personelinin koordinasyonunu sağlar, Merkez faaliyetlerini Üniversite yönetimine raporlar ve talep gelmesi durumunda proje sayıları, patent sayıları, girişimci sayıları gibi performans verisini Yükseköğretim Kurulu, Yükseköğretim Kalite Kurulu veya Türkiye İstatistik Kurumuna sunulmak üzere hazırlar.

Müdürün görevleri

MADDE 9

(1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Her yıl Ocak ayının ilk haftasında, Üniversite öğretim elemanlarına Merkezle ilgili memnuniyet düzeylerini ölçen anketin yapılmasını sağlamak ve anket sonuçlarını Yönetim Kuruluna sunmak.

c) Her yılın Ocak ayında; içinde bulunan yıl sonu için performans hedeflerini ve hedeflerle ilgili stratejik planı, Üniversitenin genel stratejileriyle uyumlu olacak şekilde hazırlayıp, Yönetim Kurulu kararı ile Rektörün onayına sunmak.

ç) Her yılın Aralık ayının ikinci haftasının son iş gününe kadar ya da Rektörün isteği üzerine; talebin geldiği tarihten itibaren on beş gün içinde Üniversitenin genel durumu, Ocak ayında belirlenen hedeflerin gerçekleştirilme oranı ve Merkezin faaliyetleri hakkındaki yıllık çalışma raporunu hazırlamak ve Yönetim Kurulu kararı ile Rektörün onayına sunmak.

d) Yönetim Kurulunun kararları ile çalışma programının ve Merkezin diğer çalışmalarının Merkezin amaçları doğrultusunda yürütülmesini sağlamak.

e) Merkeze bağlı uzmanların düzenli ve etkin çalışmasını sağlamak.

f) Merkez ve Üniversitenin tüm birimleri ile ekosistemde yer alan kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarıyla Merkezin amaçları doğrultusunda iş birliğini sağlamak.

g) Merkezin faaliyet alanları kapsamında yer alan ulusal ve uluslararası tüm etkinliklere Merkezin temsilcisi olarak katılmak veya Merkezi temsil edecek uzmanı görevlendirmek.

ğ) Merkezin ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından finanse edilen Üniversite dışı kaynaklı projelerin yönetimine ilişkin sözleşme taahhütleri çerçevesinde yürütülmesini sağlamak, proje kaynaklarının etkin takibini yapmak, olası değişiklikler konusunda zamanlı ve kapsamlı bilgi akışını temin etmek ve proje raporlarının idari açıdan doğru ve zamanlı olarak üretilmesini sağlamak.

h) Gerekli durumlarda Merkezde görev yapacak, yarı zamanlı ve tam zamanlı uzmanlar ve stajyer öğrencileri belirlemek ve bunları görevlendirmek için Rektörlüğe öneride bulunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10

(1) Rektör veya Rektör tarafından görevlendirilecek araştırmadan sorumlu rektör yardımcısı ve Müdür, Yönetim Kurulunun doğal üyesi olmakla birlikte; Yönetim Kurulu, yedi öğretim elemanından oluşur.

(2) Yönetim Kurulu Başkanı, Rektör veya Rektör tarafından görevlendirilecek araştırmadan sorumlu rektör yardımcısıdır. Doğal üyelerin dışında kalan öğretim elemanı üyeler, Rektör tarafından Merkez faaliyetleri ile ilgili deneyimi olan öğretim elemanlarından olmak üzere üç yıllığına görevlendirilir. Görev süresi sona eren üye tekrar görevlendirilebilir. Doğal üyeler dışındaki üyeler iki dönemden fazla üyelik yapamaz. İstifa, emeklilik ve benzeri sebeplerle ayrılan üyenin yerine aynı usulle yeni üye görevlendirilir.

(3) Yönetim Kurulu, yılda en az bir kez ve/veya gerekli hallerde birden fazla toplanır. Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve kararlar, açık oylama ve oy çokluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde kapalı oylama yapılır. Kapalı oylama sonucunda eşitliğin bozulmaması durumunda Yönetim Kurulu Başkanının kararı yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11

(1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmalarıyla ilgili Ocak ayında sunulan yıllık performans hedeflerini ve hedeflere ulaşmak için hazırlanan strateji planını onaylamak, yıllık hedeflerin gerçekleşme oranlarını düzenli olarak takip etmek, sapmanın fazla olması durumunda strateji değişiklikleri önermek.

b) Müdür tarafından her yılın Aralık ayının ikinci haftasının son iş gününe kadar ya da Rektörün isteği üzerine, talebin geldiği tarihten itibaren on beş gün içinde Merkezin genel durumu ve işleyişi hakkında hazırlanan yıllık çalışma raporunu karara bağlamak.

c) Merkez ve Üniversitenin tüm birimleri ile ekosistemde yer alan kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarıyla Merkezin amaçları doğrultusunda iş birliğinin sağlanmasında Müdüre yardımcı olmak.

ç) Gerekli durumlarda Merkezde görev yapacak yarı zamanlı ve tam zamanlı gönüllü uzmanların ve stajyer öğrencilerin görevlendirilmesini karara bağlamak.

d) Merkezin organize ettiği eğitim programları sonunda verilecek olan katılım belgesi, sertifika ve benzeri belgelerle ilgili esasları belirlemek.

e) Merkez bünyesinde kurulacak olan özel odaklı çalışma gruplarını kurmak, komisyonları ve alt komisyonları belirlemek.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 12

(1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 13

(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 14

(1) 21/6/2019 tarihli ve 30808 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Samsun Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 15

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Samsun Üniversitesi Rektörü yürütür.