Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

18/3/2004 tarihli ve 25406 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tarımda Kullanılan Kimyevi Gübrelere Dair Yönetmeliğin ekinde yer alan EK I’deki “A.1. Azotlu gübreler” başlıklı tablonun (4) numaralı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı tablonun (16) ve (17) numaralı satırları yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2

Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK I’deki “A.2. Fosfatlı gübreler” başlıklı tablonun (3) numaralı satırından sonra gelmek üzere aşağıdaki satır eklenmiştir.

MADDE 3

Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK I’deki “D. İnorganik ikincil besin maddeli gübreler” başlıklı tablonun (2) numaralı satırından sonra gelmek üzere aşağıdaki (2.1) ve (2.2) numaralı satırlar eklenmiş, aynı tabloda yer alan (5) numaralı satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 4

Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK I’deki “E 1.2. Kobalt” başlıklı tablonun (2b) ve (2c) numaralı satırları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 5

Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK I’deki “E 1.3. Bakır” başlıklı tablonun (3d) ve (3f) numaralı satırları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 6

Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK I’deki “E.1.4.Demir” başlıklı tablo aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 7

Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK I’deki “E 1.5. Mangan” başlıklı tablonun (5b) ve (5e) numaralı satırları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 8

Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK I’deki “E 1.7. Çinko” başlıklı tablonun (7b) ve (7e) satırları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aşağıdaki (7f) satırı eklenmiştir.

MADDE 9

Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK I’deki E.2. ve E.2.1. bölüm başlıkları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve E.2.1. numaralı tablonun altında yer alan cümleler yürürlükten kaldırılmıştır.

“E.2. En az mikro bitki besin maddesi muhtevası, gübrenin yüzdece ağırlığı; mikro bitki besin maddeli gübre tipleri karışımı”

“E.2.1. Mikro bitki besin maddeli gübrelerin katı veya sıvı karışımlarında en az mikro bitki besin maddesi muhtevası; gübrenin yüzdece ağırlığı”

MADDE 10

Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK I’deki E.2.2. bölüm başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“E.2.2. Toprağa uygulanmak üzere mikro bitki besin maddesi içeren, birincil veya ikincil bitki besin maddeli EC gübrelerinin en az mikro bitki besin maddesi muhtevaları, gübrenin yüzdece ağırlığı”

MADDE 11

Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK I’deki E.2.3. bölüm başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve E.2.3.’ten sonra gelmek üzere aşağıdaki tablo ilave edilmiştir.

“E.2.3. Yaprağa uygulanmak üzere mikro bitki besin maddesi içeren, birincil veya ikincil bitki besin maddeli EC gübrelerinin en az mikro bitki besin maddesi muhtevaları, gübrenin yüzdece ağırlığı”

MADDE 12

Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-I’deki “E.3.1 Şelat oluşturucu maddeler” başlıklı tablo aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 13

Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK I’in E.3.2. bölümünden sonra gelmek üzere aşağıdaki “F. Nitrifikasyon ve Üreaz inhibitörleri” başlıklı kısım ilave edilmiştir.

“F. Nitrifikasyon ve Üreaz inhibitörleri

Tablo F1 ve F2’ de listelenen üreaz ve nitrifikasyon inhibitörleri EK I Bölüm A1., B.1., B.2., B.3., C.1. ve C.2.’de belirtilen azotlu gübre aşağıda verilen şartlara uygun olarak eklenebilir.

1- 3 üncü sütun da verilen azot formları gübre’nin toplam azot içeriğinin en az % 50’si ise,

2- 4 üncü kolonda belirtilen gübre tiplerine ait değil ise.

F1’ de listelenen nitifikasyon inhibitörünün eklendiği gübrenin tip ismine “nitrifikasyon inhibitörlü ([nitrifikasyon inhibitörünün tip ismi])” ibaresi eklenmelidir.

F2’ de listelenen üreaz inhibitörünün eklendiği gübrenin tip ismine “üreaz inhibitörlü ([üreaz inhibitörünün tip ismi])” ibaresi eklenmelidir.

Teknik bilgi mümkün olduğunca her bir paket veya her bir teslimatla birlikte bu ürünlerin piyasaya arzından sorumlu kişi tarafından verilmelidir. Bu bilgiler yetiştirilen bitki için gerekli doz ve uygulama zamanının belirlenmesinde kullanıcıya yardımcı olmalıdır.

Yeni nitifikasyon inhibitörleri veya üreaz inhibitörleri Tablo F1 veya F2’ye bu bileşenler için belirlenen kurallar çerçevesinde verilen teknik dosyaların değerlendirilmesinden sonra eklenebilir.

MADDE 14

Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK III’teki (B) bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“B. AB GÜBRELERİNİN BU YÖNETMELİK VE EKLERİNDE VERİLEN ŞARTLARA UYGUNLUĞUNU KONTROL ETMEK İÇİN GEREKLİ HİZMETİ SAĞLAYABİLECEK KAPASİTEDEKİ YETKİLİ LABORATUVARLAR İÇİN ŞARTLAR

1. Laboratuvarlar düzeyinde ilgili standart:

a) EN ISO/IEC 17025’e uygun akredite olması, Deney ve kalibrasyon laboratuvarlarının yeterliliği için genel şartlar. 25/4/2002 tarihli ve 24736 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kimyevi Gübre Denetim Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK- 3’teki metotlardan en az biri için. 18/11/2014’e kadar, henüz akreditasyonunu sağlayamayan laboratuarlar;

1) Kimyevi Gübre Denetim Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK- 3’teki metotlardan en az biri için EN ISO/IEC 17025’e göre akreditasyon prosedürünü başlattığını gösteriyor ise,

2) Laboratuar iç testlerine katılmakta olduğuna ve bu testlerde almış olduğu iyi sonuçlarla ilgili kanıtları ile birlikte yetkililere sunuyor ise,

EC Fertiliser ibareli gübrelerinin uygunluğunu kontrol etmek için gerekli hizmeti sağlamaya devam edebilirler.

2. Akreditasyon kuruluşları düzeyinde ilgili standart:

a) EN ISO/IEC 17025, Uygunluk değerlendirmesi: Uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite eden akreditasyon kurumları için genel şartlar.

MADDE 15

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 16

Bu Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.