BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Türk-Alman Üniversitesi Uluslararası İletişim ve Medya Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönetmelik, Türk-Alman Üniversitesi Uluslararası İletişim ve Medya Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez: Türk-Alman Üniversitesi Uluslararası İletişim ve Medya Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: Türk-Alman Üniversitesi Rektörünü,
d) Üniversite: Türk-Alman Üniversitesini,
e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları
Merkezin amacı
(1) Merkezin amacı; dijital ve algoritmik iletişim, sosyal medya araştırmaları, yeni medya uygulamaları, teknolojik gelişmeler bağlamında değişen iletişim kanalları gibi konularda disiplinler arası araştırmalar, incelemeler, değerlendirmeler, eğitim programları, sertifika programları, projeler, yayınlar, ulusal ve uluslararası kurumlar ile iş birlikleri ve iletişimi ilgilendiren diğer çalışmaları yapmaktır.
Merkezin faaliyet alanları
(1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) Yaratıcı Medya Laboratuvarı ve sanal gerçeklikle ilişkili alanları kapsayan çeşitli laboratuvarlardaki uygulamalar ve projeler vasıtasıyla elde edilen bilimsel verilerin Merkezin amacı kapsamında analiz edilmesini sağlamak.
b) Üniversitenin marka değerinin ve beşerî sermayesinin geliştirilmesine katkı sağlamak.
c) Türkiye’nin iletişim teknolojilerindeki gelişmeleri, sebepleri, boyutları ve etkileri hakkında disiplinler arası bilimsel araştırma ve inceleme yapmak.
ç) İletişim çalışmalarının siyasi, ekonomik, sosyal, hukuki, demografik, psikolojik, dini ve kültürel boyutlarını kapsayan konularda araştırma projeleri yürütmek, ulusal ve uluslararası nitelikte konferans, sempozyum, kolokyum, seminer, çalıştay, sergi, yayın gibi etkinliklerde bulunmak.
d) Yeni medya teknolojilerinin davranışsal alandaki etkileri, dinamikleri ve bu değişimin toplumsal dönüşüme etkileri gibi hususlarda araştırmalar yapmak.
e) İletişim alanında yaşanan teknolojik gelişmelerin topluma etkilerine yönelik istatistik ve yayın veri tabanı oluşturmak.
f) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili projeler hazırlamak ve kişi, kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak.
g) İletişim alanında Üniversitedeki lisans ve lisansüstü derslerin sayı, çeşit ve içerikleri konusunda müfredat önerileri hazırlamak.
ğ) Merkezin amacıyla ilgili konularda kamu kurumlarına ve eğitim-öğretim kurumlarına danışmanlık ve eğitim hizmeti vermek.
h) Merkezin amacına yönelik sertifika programları düzenlemek.
ı) İletişim ve yeni medya teknolojileri konusunda belgeseller, kısa filmler ve konvansiyonel medya ile sosyal medyanın kullanımına uygun biçimde görsel ürünler üretmek.
i) Merkezin amacına uygun diğer çalışmaları yapmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
(1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danışma Kurulu.
Müdür
(1) Müdür; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Müdür Merkezin faaliyetlerinden Rektöre karşı sorumludur.
(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından iki kişi Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer.
Müdürün görevleri
(1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek.
b) Yönetim Kuruluna ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek.
c) Merkez çalışmalarının gerektirdiği görevlendirmeleri yapmak.
ç) Merkezin genel durumu ve işleyişi hakkında Rektöre rapor sunmak.
d) Yönetim Kurulunun kararlarını uygulamak.
e) Merkezin idari işlerini yürütmek.
f) Merkezin faaliyetlerine yönelik eğitim, araştırma ve danışmanlık ile ilgili plan ve programları hazırlamak.
g) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.
Yönetim Kurulu
(1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, müdür yardımcıları ve Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen iki üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Görev süresi dolan üye yeniden görevlendirilebilir.
(2) Yönetim Kurulu Müdürün çağrısı üzerine yılda en az iki kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır. Kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.
Yönetim Kurulunun görevleri
(1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin çalışmalarıyla ilgili plan ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.
b) Merkezin amacı doğrultusunda gerekli faaliyetleri gerçekleştirmek ve yıllık faaliyet raporunu hazırlamak.
c) Merkezin yatırım ve plan tasarısını hazırlamak ve onaylanmak üzere Rektöre sunmak.
ç) Öğretim elemanlarının uygulama ve araştırma projelerini, kurs ve benzeri eğitim önerilerini, danışmanlık ve yayım konularındaki isteklerini bilimsel çalışma kurullarının da katkıları ile değerlendirmek ve karara bağlamak.
d) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışma yapacak kişi, kuruluş ve Üniversite birimlerini belirlemek.
e) Gerekli hallerde Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici çalışma grupları kurmak ve bunların görevlerini belirlemek.
f) Üniversite dışı ulusal ve uluslararası düzeyde kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa yürütülen bilimsel çalışmaların temel ilke, esas ve usullerini tespit etmek, protokol taslaklarını hazırlamak ve Rektörlüğe sunmak.
g) Merkez kapsamında Üniversite birimleri veya öğretim elemanları tarafından yürütülen danışmanlık, proje ve benzeri hizmetlerin bedelini belirlemek.
ğ) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.
Danışma Kurulu ve görevi
(1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanlarında çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları ve/veya mensupları, kamu kurumları ve özel sektör kuruluş temsilcileri ve uzmanlar arasından Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen en fazla yirmi üyeden oluşur. Görev süresi bitmeden görevinden ayrılan üyenin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir. Görev süresi dolan üye yeniden görevlendirilebilir.
(2) Danışma Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda en az bir kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır.
(3) Danışma Kurulunun görevi; Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak Yönetim Kurulunun ihtiyaç duyduğu konularda değerlendirmeler yapmak ve istişarî nitelikte görüş ve önerilerde bulunmaktır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacı
(1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.
Ekipman ve demirbaşlar
(1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, donanım ve demirbaşlar Merkez hizmetlerinin kullanımına tahsis edilir.
Hüküm bulunmayan haller
(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türk-Alman Üniversitesi Rektörü yürütür.