Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

30/6/2013 tarihli ve 28693 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinin EK-II'sinde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

a) Bölüm B - Tüm Katkı Maddelerinin Listesi başlığı altında yer alan, “Renklendiriciler ve tatlandırıcılar dışındaki katkı maddeleri” başlıklı tabloya E 452 kodlu katkı maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki katkı maddesi eklenmiş ve aynı tablodan E 203 kodlu Kalsiyum Sorbat adlı katkı maddesine ait satır listeden çıkartılmıştır.

E 456 Potasyum poliaspartat

b) Bölüm C - Katkı Maddelerinin Gruplarının Belirlenmesi başlığı altında yer alan (5) Birlikte kullanılabilen diğer katkı maddeleri başlıklı bölümde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

1) (a) bendinde yer alan tablo aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(a) E 200 - 203: Sorbik asit - potasyum sorbat (SA)

E-kodu Adı
E 200 Sorbik asit
E 202 Potasyum sorbat

2) “(c) E 200 - 213: Sorbik asit-sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar (SA+BA)’’ başlıklı tablodan E 203 kodlu kalsiyum sorbat adlı katkı maddesine ait satır yürürlükten kaldırılmıştır.

3) “(ç) E 200 - 219: Sorbik asit-- sorbatlar; Benzoik asit- benzoatlar; p-hidroksibenzoatlar (SA+BA+PHB)” başlıklı tablodan E 203 kodlu kalsiyum sorbat adlı katkı maddesine ait satır yürürlükten kaldırılmıştır.

4) (d) bendinde yer alan tablo aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(d) E 200 - 202: 214 - 219: Sorbik asit - potasyum sorbat; p-hidroksibenzoatlar (SA+PHB)

E-kodu Adı
E 200 Sorbik asit
E 202 Potasyum sorbat
E 214 Etil-p-hidroksibenzoat
E 215 Sodyum etil p-hidroksibenzoat
E 218 Metil p-hidroksibenzoat
E 219 Sodyum metil p-hidroksibenzoat

c) Bölüm E - Gıda Kategorilerinde İzin Verilen Gıda Katkı Maddeleri ve Kullanım Koşulları başlıklı tabloda;

1) “Tüm gıda kategorileri (özellikle belirtilmedikçe, bebek ve küçük çocuklar için gıdalar hariç)” başlıklı (0.) numaralı kategori aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

0. Tüm gıda kategorileri (özellikle belirtilmedikçe, bebek ve küçük çocuklar için gıdalar hariç)
E 290 Karbon dioksit quantum satis Bebek ve küçük çocuklar için olan gıdalarda kullanılabilir.
E 938 Argon quantum satis Bebek ve küçük çocuklar için olan gıdalarda kullanılabilir.
E 939 Helyum quantum satis Bebek ve küçük çocuklar için olan gıdalarda kullanılabilir.
E 941 Azot quantum satis Bebek ve küçük çocuklar için olan gıdalarda kullanılabilir.
E 942 Azot oksit quantum satis Bebek ve küçük çocuklar için olan gıdalarda kullanılabilir.
E 948 Oksijen quantum satis Bebek ve küçük çocuklar için olan gıdalarda kullanılabilir.
E 949 Hidrojen quantum satis Bebek ve küçük çocuklar için olan gıdalarda kullanılabilir.
E 338-452 Fosforik asit- fosfatlar- di-,tri-ve polifosfatlar 10 000 (1)(4) (57) Sadece kurutulmuş toz formdaki gıdalar (üretim prosesi sırasında kurutulmuş gıdalar ve bunların karışımları) (EK II Bölüm A Tablo V de listelenen gıdalar hariç)
E 459 Beta-siklodekstrin quantum satis Sadece tablet ve kaplanmış tablet formundaki gıdalar (EK II Bölüm A Tablo 1’de listelenen gıdalar hariç)
E 551-553 Silikon dioksit - silikatlar 10 000 (1)(57) Sadece kurutulmuş toz formdaki gıdalar (üretim prosesi sırasında kurutulmuş gıdalar ve bunların karışımları), (EK II Bölüm A Tablo 1 de listelenen gıdalar hariç)
E 551-553 Silikon dioksit - silikatlar quantum satis (1) Sadece tablet ve kaplanmış tablet formundaki gıdalar (EK II Bölüm A Tablo 1’de listelenen gıdalar hariç)
(1): Katkı maddeleri tek başına veya birlikte kullanılabilir.
(4): Maksimum miktar P2O5 cinsinden ifade edilir. -
(57): Bu ekte yer alan 01 den 18 e kadar numaralandırılmış gıda kategorileri ve gıdalar için farklı bir maksimum miktar belirtilmedikçe, burada verilen maksimum miktar uygulanır.

2) “Fermantasyondan sonra ısıl işlem görmüş aromalandırılmamış fermente süt ürünleri” başlıklı (01.3) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

3) “Aromalandırılmış fermente süt ürünleri, ısıl işlem görmüş ürünler dâhil” başlıklı (01.4) numaralı kategoride yer alan E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

4) “Olgunlaştırılmamış peynirler (kategori 16 kapsamındaki ürünler hariç)” başlıklı (01.7.1) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

5) “Olgunlaştırılmış peynir” başlıklı (01.7.2) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

6) “Peynir altı suyu peynirleri” başlıklı (01.7.4) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

7) “İşlenmiş peynir” başlıklı (01.7.5) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

8) “Peynir ürünleri (kategori 16 kapsamındaki ürünler hariç)” başlıklı (01.7.6) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) ve E 235 kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

9) “Süt analogları, içecek beyazlatıcıları dâhil” başlıklı (01.8) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

10) “Türk Gıda Kodeksi Sürülebilir Yağlar/Margarin ve Yoğun Yağlar Tebliği’nde tanımlanan sürülebilir yağlar dâhil olmak üzere diğer katı ve sıvı yağ emülsiyonları, Sıvı emülsiyonlar” başlıklı (02.2.2) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

11) “Bütün haldeki taze meyve ve sebzeler” başlıklı (04.1.1) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

12) “Soyulmuş, kesilmiş ve dilimlenmiş meyve ve sebzeler” başlıklı (04.1.2) numaralı kategoriye dipnotlardan önce gelmek üzere aşağıdaki satır eklenmiştir.

13) “Kurutulmuş meyve ve sebzeler” başlıklı (04.2.1) numaralı kategoride yer alan E 200¬ 203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

14) “Sirke, yağ veya salamura içindeki meyve ve sebzeler'' başlıklı (04.2.2) numaralı kategoride aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

(a) E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(b) E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(c) E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

15) “Meyve ve sebze preparatları (komposto hariç)” başlıklı (04.2.4.1) numaralı kategoride aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

(a) E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait ilk ve ikinci satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(b) E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

16) “Türk Gıda Kodeksi Reçel, Jöle, Marmelat ve Tatlandırılmış Kestane Püresi Tebliği nde tanımlanan ekstra reçel, ekstra geleneksel reçel, geleneksel reçel, geleneksel marmelat ve ekstra jöle” başlıklı (04.2.5.1) numaralı kategoride yer alan E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

17) “Türk Gıda Kodeksi Reçel, Jöle, Marmelat ve Tatlandırılmış Kestane Püresi Tebliği nde tanımlanan reçel, jöle, marmelat ve tatlandırılmış kestane püresi” başlıklı (04.2.5.2) numaralı kategoride yer alan E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

18) “Diğer benzeri sürülebilir meyve ve sebze ürünleri” başlıklı (04.2.5.3) numaralı kategoride yer alan E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

19) “İşlenmiş patates ürünleri” başlıklı (04.2.6) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

20) “Diğer şekerlemeler, nefes tazeleyici minik şekerlemeler dâhil” başlıklı (05.2) numaralı kategoride aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır,

(a) E 200-219 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar; p-hidroksibenzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir,

(b) E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

21) “Sakız” başlıklı (05.3) numaralı kategoride yer alan E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

22) “Süslemeler, kaplamalar ve dolgular, kategori 4.2.4 kapsamında yer alan meyve bazlı dolgular hariç” başlıklı (05.4) numaralı kategoride aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

(a) E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(b) E 200-219 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar; p-hidroksi benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

23) “Potato Gnocchi (fırınlanmiş patates, yumurta, un ve çeşitli soslarla yapılan geleneksel bir İtalyan yemeği)” başlıklı (06.4.4) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

24) “Dolgu makarnanın dolguları (ravioli ve benzeri)” başlıklı (06.4.5) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

25) “Yağ, un ve yumurta karışımı yarı-akışkan hamur” başlıklı (06.6) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

26) “Ön pişirme yapılmış veya işlenmiş tahıllar” başlıklı (06.7) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

27) “Ekmek ve ekmek çeşitleri” başlıklı (07.1) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

28) “Hafif fırıncılık ürünleri” başlıklı (07.2) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bu kategoriden “özel beslenme amaçlı hafif fırıncılık ürünlerinde kullanılan E 950, E 951, E 952, E 954, E 955, E 959, E 961, E 962 ve E 969 kodlu katkı maddelerine ait satırlar yürürlükten kaldırılmıştır.

29) “Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında tanımlanan hazırlanmış et karışımları” başlıklı (08.1.2) numaralı kategoride yer alan (E 338-452) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

30) “Isıl işlem görmemiş et ürünleri” başlıklı (08.3.1) numaralı kategoride yer alan E 200219 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar; p-hidroksibenzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

31)“Isıl işlem görmüş el ürünleri” başlıklı (08.3.2) numaralı kategoride aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

(a) E 200- 203; 214 - 219 (Sorbik asit - sorbatlar; p-hidroksibenzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(b) E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(c) E 200-219 (Sorbik asit - sorbatlar-; Benzoik asit - benzoatlar; p-hidroksibenzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

32)“Et için süslemeler, kaplamalar ve kılıflar’ başlıklı (08.3.3) numaralı kategoride aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

(a) E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(b) E 200 - 203; 214 - 219 (Sorbik asit - sorbatlar; p-hidroksibetızoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

33) “İşlenmiş balık ve işlenmiş su ürünleri, yumuşakçalar ve kabuklular dâhil” başlıklı (09.2) numaralı kategoride aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

(a) E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(b) E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

34) “Balık yumurtası” başlıklı (09.3) numaralı kategoride yer alan E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

35) “İşlenmiş yumurta ve yumurta ürünleri” başlıklı (10.2) numaralı kategoride aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

(a) E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(b) E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

36) “Sıvı formdaki sofralık tatlandırıcılar” başlıklı (11.4.1) numaralı kategoride yer alan E 200-219 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar; p-hidroksibenzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

37) “Ot ve baharat karışımları / çeşniler ve lezzet verici soslar” başlıklı (12.2.2) numaralı kategoride yer alan E 200-213 (Sorbik asit -- sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

38) “Hardal” başlıklı (12.4) numaralı kategoride yer alan E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

39) “Çorbalar ve etsuları” başlıklı (12.5) numaralı kategoride yer alan E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

40) “Soslar” başlıklı (12.6) numaralı kategoride aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

(a) E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(b) E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

41) “Salatalar ve sandviç arasına sürülebilir tuzlu / baharatlı soslar” başlıklı (12.7) numaralı kategoride yer alan E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

42) “Protein ürünleri, kategori 1,8 kapsamında yer alan ürünler hariç” başlıklı (12.9) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

43) “Türk Gıda Kodeksi Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliğinde tanımlanan özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar (13.1.5) numaralı kategoride belirtilenler hariç)” başlıklı (1.3.2) numaralı kategoride yer alan E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

44) “Kilo Verme Amaçlı, Enerjisi Kısıtlanmış Gıdalar / Günlük diyetin tamamı veya bir öğünün yerine geçen kilo kontrol amaçlı diyet gıdalar (günlük diyetin tamamı ya da bir kısmı)” başlıklı (13.3) numaralı kategoride yer alan E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

45) “Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği’ nde tanımlanan meyve suları, Sebze suları” başlıklı (14.1,1) numaralı kategoride aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

(a) E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(b) E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

46) "Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği’nde tanımlanan meyve nektarları ve benzeri ürünler, Sebze nektarları ve benzeri ürünler’ başlıklı (14.1.2) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

47) “Aromalandırılmış içecekler” başlıklı (14.1.3) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

48) “Diğerleri” başlıklı (14.1.4.2) numaralı kategoride yer alan E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

49) “Bira ve malt içecekleri” başlıklı (14.2.1) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

50) “Türk Gıda Kodeksi - Şarap Tebliği’nde tanımlanan şarap ve diğer ürünler / Alkolsüz şarap benzeri ürünler” başlıklı (14.2.2) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

51) “Elma şarabı ve armut şarabı” başlıklı (14.2.3) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

52) "Meyve şarabı ve made wine” başlıklı (14.2.4) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

53) “Bal likörü (Mead)” başlıklı (14.2.5) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

54) “Aromatize şaraplar” başlıklı (14.2.7.1) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

55) “Aromatize şarap bazlı içkiler” başlıklı (14.2.7.2) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

56) “Aromatize şarap bazlı kokteyller” başlıklı (14.2.7.3) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

57) “Alkolsüz içecekler ile alkollü içkilerin karışımlarını içeren diğer alkollü içkiler ve %15'ten az alkol içeren distile alkollü içkiler” başlıklı (14.2.8) numaralı kategoride yer alan E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

58) “Patates-,tahıl-,un-veyanişasta-bazlı atıştırmalıklar” başlıklı (15.1) numaralı kategoride yer alan E 200 - 203; 214 - 219 (Sorbik asit-sorbatlar; p-bidroksibenzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

59) “İşlenmiş sert kabuklu meyveler” başlıklı (15.2) numaralı kategoride yer alan E 200 - 203; 214-219 (Sorbik asit -sorbatlar; p-hidroksibenzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

60) “Tatlılar; kategori 1, 3 ve 4 kapsamında yer alan ürünler hariç” başlıklı (16.) numaralı kategoride aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

(a) E 104 (Kinolin sarısı) kodlu katkı maddesine ait ikinci satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(b) E 110 (Sunset Yellow FCF/Orange Yellow S) kodlu katkı maddesine ait ikinci satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(c) E 124 (Sunset Yellow FCF/Orange Yellow S) kodlu katkı maddesine ait ikinci satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(ç) E 200-203 (Sorbik asit - sorbatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(d) E 200-213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

61) “Kapsüller ve tabletler ve benzeri ürünleri içeren katı formdaki takviye edici gıdalar, çiğnenebilir formda olanlar hariç” başlıklı (17.1) numaralı kategoride yer alan E 200 - 213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

62) “Sıvı formdaki takviye edici gıdalar” başlıklı (17.2) numaralı kategoride yer alan E 200 - 213 (Sorbik asit - sorbatlar; Benzoik asit - benzoatlar) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 2

Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-III’te aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

a) Bölüm 2 - Gıda katkı maddelerinde kullanılan taşıyıcılar dışındaki gıda katkı maddeleri başlıklı tabloda aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

1) E 200 - 203. 210, 211 ve 212 kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

2) E 551 kodlu Silikon dioksitin yer aldığı en son satırdan sonra gelmek üzere aşağıdaki satır eklenmiştir.

b) Bölüm 4 - Gıda aroma vericilerinde taşıyıcılar dahil gıda katkı maddeleri başlıklı tabloda yer alan E 200 - 203, 210, 211 ve 212 kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

c) Bölüm 6 - Bölüm 1-5 teki amaçlar için gıda katkı maddelerinin gruplarının tanımlanması başlıklı tablonun Sorbik asit - sorbatlar başlıklı Tablo 2’si aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Tablo 2
Sorbik asit - potasyum sorbat
Adı
Sorbik asit
Potasyum sorbat

MADDE 3

Aynı Yönetmeliğin geçici 2 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “31/12/2017” ibaresi “31/7/2018” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 4

Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Uyum zorunluluğu

GEÇİCİ MADDE 5

(1) Bu maddeyi ihdas eden Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri tarafından piyasaya arz edilen ürünler ve bu ürünleri içeren gıdalar 31/12/2018 tarihine kadar piyasada bulunabilir.”

MADDE 5

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 6

Bu Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
Tarihi Sayısı
30/6/2013 28693
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
Tarihi Sayısı
24/11/2014 29185
16/7/2016 29772
22/9/2017 30188