madde:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
RG. 18.01.2013/28532
Kurum: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Sınıflandırma: Yönetmelikler
Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

8/10/2005 tarihli ve 25960 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yetkili Sınıflandırıcıların Lisans Alma, Faaliyet ve Denetimi Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında geçen “hububat, bakliyat, pamuk, tütün, fındık, yağlı tohumlar, bitkisel yağlar, şeker, su ve et ürünleri gibi” ibareleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2

Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin madde başlığı ve birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Lisanslı depo işletmeleriyle sözleşme yükümlülüğü ve bilgi işlem donanımı”

“Yetkili sınıflandırıcılar, lisanslı depolara tevdi olunan veya depodan teslim edilen tarımsal ürünlerin analiz, sınıflandırma ve belgelendirme işlemlerinin yürütülmesi için lisanslı depo işletmeleriyle sözleşme yapar. Bakanlık bu sözleşmeleri matbu olarak da düzenleyebilir.”

“Sözleşme ve sözleşmede yapılacak değişiklikler ancak Bakanlık onayından sonra geçerli olur. Sözleşmenin herhangi bir nedenle feshini doğuracak bir sebebin ortaya çıkması halinde bu durum taraflarca en geç beş işgünü içinde Bakanlığa bildirilir ve ayrıca mudilerin zarar görmemesi için gerekli tedbirler alınır. Sözleşmenin feshi, söz konusu bildirimin Bakanlığa ulaştığı tarihten itibaren otuz günlük sürenin dolmasından sonra hüküm ifade eder.

Yetkili sınıflandırıcılar, yetkili sınıflandırıcılık faaliyetine ilişkin gerekli bilgi işlem alt yapısını oluşturur ve sertifikaları temin eder. Oluşturulan bilgi işlem alt yapısına ilgili kuruluşlar nezdindeki sistemlerin entegrasyonu ve talep halinde Bakanlığın erişimi sağlanır.’’

MADDE 3

Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Lisanslı depo işletmeleri ve bunların ticaret borsaları haricindeki ortakları, yetkili sınıflandırıcılara ortak olamaz, bu işletmelerin ortakları ve yöneticileri de yetkili sınıflandırıcılarda yönetici olarak görev alamaz.”

MADDE 4

Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (o) ve (p) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dördüncü fıkrasında geçen “Bakan Oluru ile,” ve sekizinci fıkrasında geçen “Bakanlığın talebi üzerine” ibareleri yürürlükten kaldırılmış ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“o) Yetkili sınıflandırıcının tesis ve cihazlarının hırsızlık, yangın, duman, infilak, deprem, dahili su basması, sel, grev-lokavt-kargaşalık, terör, fırtına, kar ağırlığı, yıldırım, yer kayması, kara, deniz veya hava araç çarpması ve benzeri diğer rizikolara karşı yapılmış sigorta poliçesi,”

“p) Kanunda ve Kanuna istinaden çıkarılan ikincil düzenlemelerde öngörülen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi dolayısıyla meydana gelecek zararları karşılamak üzere, Kanunda öngörülen Lisanslı Depoculuk Tazmin Fonu lehine düzenlenmiş Bakanlık tarafından belirlenen ve kabul edilen asgari 100.000 TL tutarında nakit ve nakde çevrilebilir teminat ile Fona bu teminatı alış, satış, düzenleme ve transfer gibi her türlü tasarrufta bulunma yetkisi veren bir gayri kabili rücu yetki belgesi,”

“Yetkili sınıflandırıcı teminatına ilişkin bu Yönetmelikte öngörülmeyen durumlarda, Kanuna istinaden çıkarılan ilgili yönetmeliklerdeki lisanslı depo teminatına ilişkin hükümler uygulanır.”

MADDE 5

Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin üçüncü fıkrasında geçen “yaptıracağı” ibaresinden sonra gelmek üzere “her türlü inceleme ve” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 6

Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci ve üçüncü cümleleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 7

Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin altıncı fıkrasının (a) bendinde geçen “sınırları” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya kalibrasyon kontrolünün yapıldığı” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 8

Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin ikinci fıkrasının (e) bendinde geçen “ay ve” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 9

Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin ikinci fıkrasında geçen “3” ibaresi “1” olarak değiştirilmiş, üçüncü fıkrasında geçen “3 işgünlük” ibaresi ise yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 10

Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin madde başlığı ve birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ürünün depodan tesliminde yapılacak analiz ve itiraz”

“Mudi, analiz ücretini ödemek kaydıyla ürünün lisanslı depodan tesliminde analiz edilmesini talep edebilir. Mudinin talebi üzerine veya doğrudan ürün, lisanslı depo işletmesi tarafından yetkili sınıflandırıcıya analiz ettirilir. Analiz sonucunda düzenlenen analiz ve sınıflandırma belgesine, mudi yazılı olarak itiraz edebilir.”

MADDE 11

Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrasında geçen “ürün sahibini haklı çıkaracak şekilde farklılık gösterdiği durumlar hariç,” ve “veya lisanslı depo ücret tarifesi” ibareleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 12

Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesinin ikinci fıkrasında geçen “en az” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, ikinci cümleden sonra gelmek üzere “Yetkili sınıflandırıcı teminatının sorumluluk sigortası olarak verildiği durumlarda, borsaca heyete görevlendirilecek bilirkişilerden birinin ilgili mevzuata göre yetkilendirilen sigorta eksperi olması zorunludur.” cümlesi eklenmiş, “on beş” ibaresi “yirmi” olarak değiştirilmiş, dördüncü fıkrasında geçen “teminat ya da mali sorumluluk sigortasına” ibaresi ise “teminatına” biçiminde değiştirilmiştir.

MADDE 13

Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesinin birinci fıkrasının (i) ve (j) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dördüncü fıkrasında geçen “Bakanlığın talebi üzerine” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve maddenin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“i) Referans yetkili sınıflandırıcının tesis ve cihazlarının hırsızlık, yangın, duman, infilak, deprem, dahili su basması, sel, grev-lokavt-kargaşalık, terör, fırtına, kar ağırlığı, yıldırım, yer kayması, kara, deniz veya hava araç çarpması ve benzeri diğer rizikolara karşı yapılmış sigorta poliçesi veya sureti,

j) Kanunda ve Kanuna istinaden çıkarılan ikincil düzenlemelerde öngörülen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi dolayısıyla meydana gelecek zararları karşılamak üzere, Kanunda öngörülen Lisanslı Depoculuk Tazmin Fonu lehine düzenlenmiş Bakanlık tarafından belirlenen ve kabul edilen asgari 200.000 TL tutarında nakit ve nakde çevrilebilir teminat ile Fona bu teminatı alış, satış, düzenleme ve transfer gibi her türlü tasarrufta bulunma yetkisi veren bir gayri kabili rücu yetki belgesi,”

“Referans yetkili sınıflandırıcı teminatına ilişkin bu Yönetmelikte öngörülmeyen durumlarda, Kanuna istinaden çıkarılan ilgili yönetmeliklerdeki lisanslı depo teminatına ilişkin hükümler uygulanır.”

MADDE 14

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 15

Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
Tarihi Sayısı
8/10/2005 25960
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
Tarihi Sayısı
1- 31/7/2009 27305
2- 12/11/2011 28110