Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Yüksek İhtisas Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında yürütülen ön lisans ve lisans programlarına öğrenci kabul ve kayıt işlemleri ile ön lisans ve lisans eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik; Yüksek İhtisas Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında yürütülen ön lisans ve lisans programlarına öğrenci kabul ve kayıt işlemleri ile ön lisans ve lisans eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) Birim: Yüksek İhtisas Üniversitesi fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokullarını,

c) Genel ağırlıklı not ortalaması (GANO): Öğrencinin programa girişinden itibaren kayıt olunan derslerin AKTS kredileri ile harf notlarına karşılık gelen notların çarpımlarının toplamının, toplam AKTS kredisine bölünmesiyle elde edilen ve öğrencinin öğrenim gördüğü ilk yarıyıl için YANO’ya eşit olan sayıyı,

ç) Mütevelli Heyeti: Yüksek İhtisas Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

d) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,

e) Rektör: Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörünü,

f) Seçmeli ders: Bir programda zorunlu dersler dışında alınması öngörülen dersi,

g) Senato: Yüksek İhtisas Üniversitesi Senatosunu,

ğ) Tekrarlanacak ders: Öğrencinin daha önceki yarıyıllarda başarısız olduğu için yeniden alması gereken dersi,

h) Uzatmalı öğrenci: Bu Yönetmelikte belirtilen azami öğrenim süresini doldurduğu halde 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi hükümleri uyarınca ilişiği kesilmeyen ve öğrenimine devam eden öğrenciyi,

ı) Üniversite: Yüksek İhtisas Üniversitesini,

i) Yarıyıl ağırlıklı not ortalaması (YANO): O yarıyıl kayıt olunan derslerin AKTS kredileri ile gelen notların çarpımlarının toplamının toplam AKTS kredisine bölünmesiyle elde edilen sayıyı,

j) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,

k) Yönetim Kurulu: Yüksek İhtisas Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim ile İlgili Esaslar

Eğitim-öğretim yılı

MADDE 5

(1) Üniversiteye bağlı birimlerde eğitim-öğretim, ilgili kurulların kararlaştırdığı ve Senatonun onayladığı akademik takvime göre yürütülür.

Eğitim-öğretim türleri

MADDE 6

(1) İlgili kurulların teklifi, Senatonun uygun görmesi ve YÖK’ün onayı ile örgün ve yaygın eğitim-öğretim yapılabilir.

Eğitim-öğretim dönemleri

MADDE 7

(1) Eğitim-öğretim yarıyıl/yıl esasına göre yapılır. Her akademik yıl, güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıldan ve her yarıyıl da yarıyıl sonu ve ara sınavları hariç en az 70 iş günü (14 hafta)’nden oluşur.

(2) Gerektiğinde Senato tarafından belirlenen ilke ve esaslara göre YÖK’ün onayı ile yaz öğretimi açılabilir. Yaz öğretimi ücretleri Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

Eğitim-öğretim süresi

MADDE 8

(1) Öğrenciler, kayıt oldukları programa ilişkin derslerin verildiği yarıyıldan başlamak üzere, her yarıyıl için kayıt yaptırıp yaptırmadıklarına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Üniversiteden süreli uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin ceza süreleri öğrenim süresinden sayılır.

(2) Tıp Fakültesinin eğitim-öğretim süresi altı yıl (on iki yarıyıl), diğer fakülte ve yüksekokulların eğitim-öğretim süreleri dört yıl (sekiz yarıyıl), meslek yüksekokullarının iki yıl (dört yarıyıl)’dır. Bu sürelere yabancı dil/Türkçe hazırlık eğitiminde geçen süreler dahil değildir.

(3) Azami öğretim süresi sonunda mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere bu beş ders için üç yarıyıl, beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl, bir dersten başarısız olanlara ise başarısız oldukları dersin sınavlarına sınırsız girme hakkı tanınır; diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Kayıtlı bulundukları programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları halde başarılı sayılabilmeleri için öngörülen not ortalamalarını sağlayamamaları sebebiyle ilişikleri kesilme durumuna gelen son dönem öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır, bu haktan yararlanamaz ve Üniversite ile ilişiği kesilir. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler sınavına girdiği ders için Mütevelli Heyetince belirlenen sınav ücretini ödemeye devam ederler. Ancak bu öğrenciler, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

(4) Eğitim-öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programlarda hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir. Program ile ilişiği kesilen öğrenciler, Üniversitede eğitim-öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Üniversiteden ilişiği kesilen öğrenciler ise talep etmeleri durumunda ÖSYM tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdıkları yıl itibarıyla, öğrencinin Üniversiteye giriş puanının yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla, başka bir üniversitenin eğitim-öğretim dili Türkçe olan programlarından birine merkezi olarak yerleştirilebilirler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Akademik Takvim, Üniversiteye Giriş ve Kayıt Şartları, Kayıt Yenileme

Akademik takvim

MADDE 9

(1) Fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokulu kurulları; eğitim-öğretim, ders kayıt, ders ekleme-silme, sınav, yarıyıl tatili, yaz öğretimi ve yaz tatili yarıyıllarını içeren bir sonraki eğitim-öğretim yılına ait akademik takvim önerisini, en geç haziran ayı içerisinde Senatonun onayına sunar ve Senato tarafından onaylanan akademik takvim yürürlüğe girer.

Üniversiteye giriş ve kayıt şartları

MADDE 10

(1) Üniversite programlarına yerleştirilen veya kabul edilen öğrencilerin kayıt işlemleri ilan edilen tarihlerde yapılır.

(2) Öğrencilerin Üniversiteye kayıtlarının kesinleşmesi için aşağıdaki koşullar aranır:

a) Türkiye’de bir liseden veya Millî Eğitim Bakanlığı tarafından lise dengi olarak kabul edilen yurt içinde veya yurt dışındaki bir okuldan diploma almaya hak kazandığını gösteren bir belgeye sahip olmak.

b) ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme sonucunda o öğretim yılında Üniversitenin fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokullarına kayıt hakkı kazanmış olmak veya ön kayıt sistemi ile öğrenci alınacak birimlerde öğretim yılı içinde geçerli olan puana ve şartlara sahip bulunmak.

c) Öğrenim ücretine ilişkin yükümlülükleri yerine getirmek.

ç) Yabancı uyruklular için öğrenim vizesi engeli olmamak.

d) Üniversitenin ilan ettiği diğer koşulları yerine getirmek.

(3) Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından aslı görülerek onaylanacak örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak adayın resmî onaylı belge sunması gerekir.

(4) Gerçeğe aykırı veya yanıltıcı beyan ve belgelerle Üniversiteye kayıt hakkı kazanmış olanların belirlenmesi halinde kayıtları yapılmaz, kayıt yaptırmış olanların bulundukları yarıyıla bakılmaksızın kayıtları iptal edilir, kendilerine verilmiş olan diploma dâhil tüm belgeler geçersiz sayılır ve haklarında yasal işlem başlatılır. Bu durumda olanlar öğrencilik statüsü kazanmamış sayılırlar ve gelecekte öğrencilikle ilgili hiçbir haktan yararlanamazlar.

(5) Yabancı uyruklu öğrencilerin Üniversiteye kayıtları, ilgili mevzuat ile Senato tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.

(6) Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların kayıt için şahsen başvurmaları gerekir. Posta ile başvuru kabul edilmez. Öğrencilerin fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokullarına kayıtları, YÖK tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

(7) Kayıt işlemlerini tamamlayan öğrencilere öğrenci kimlik belgesi düzenlenir. Kimlik belgesinde öğrenciyi tanıtıcı bilgiler yer alır.

(8) Üniversiteye kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerden, kesin kayıt işlemlerini süresi içinde yaptırmayanlar Üniversite öğrencisi olma hakkından vazgeçmiş sayılır ve herhangi bir hak iddia edemezler.

(9) Ek kontenjan başvuru ve kayıt işlemleri YÖK’ün her yıl belirlediği tarihlerde gerçekleştirilir.

Kayıt yenileme

MADDE 11

(1) Kayıtlar, her yarıyıl/yıl başında akademik takvimde belirtilen tarihler arasında yenilenir. Kayıt yenilemede öğrencinin alacağı dersler de belirlenir.

(2) Kaydını yenilemeyen ve azami eğitim-öğretim süresi dolmayan öğrencilerin kayıtları askıya alınır. Kayıtları askıya alınan öğrenciler, ilgili birim yönetim kurulu intibakları yapılarak, öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilirler ve öğrencilik haklarından yararlanabilirler. Kayıtları askıya alınan öğrencilerin kayıtları askıda olduğu süre azami süreye dâhil edilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Dersler ve Sınavlar

Öğretim programları ve dersler

MADDE 12

(1) Lisans ve ön lisans programlarında yer alacak dersler, bu derslerin ilan edileceği yarıyıllar, haftalık süreleri, bu sürelerin teorik ve uygulama dağılımları, derslerin AKTS kredileri, zorunlu/seçmeli durumları ve ön koşulları, ilgili bölüm/program başkanlığı tarafından, o bölüm/programın bağlı bulunduğu birime teklif edilir. İlgili birim kurulunca uygun görülen teklifler, Senatonun onayı ile kesinleşir. Öğretim programında yapılacak değişiklikler için de aynı usul uygulanır.

(2) Gerektiğinde, ilgili bölüm/program başkanlığının önerisi ve ilgili birim yönetim kurulunun kararı ile bazı dersler her iki yarıyılda da açılabilir.

(3) Yaz öğretiminde açılacak eğitim-öğretim programında yer alan dersler, her yaz öğretimi dönemi öncesinde, ilgili bölüm/program başkanlığının önerisi ve ilgili birim yönetim kurulunun kararı ile belirlenir ve Senato onayı ile kesinleşir. Yaz öğretimi akademik takvimde belirtilen tarihte ilan edilir.

(4) Eğitim-öğretim programında staja yer verilmesi durumunda, stajın süresi ve uygulama esasları ilgili birim kurullarınca hazırlanıp Senatonun onayı ile yürürlüğe girer.

(5) Stajların 2547 sayılı Kanunda belirtilen eğitim-öğretim süresi içinde bitirilmesi zorunludur. Diğer ders ve uygulama yükümlülükleriyle birlikte stajını bitirmeyen öğrenciler, stajları tamamlanıncaya kadar mezun olamaz ve her kayıt dönemi için kayıtlarını yenilemek zorundadır.

(6) Her yarıyıl için en az 30 AKTS kredisi olmak üzere altı yıllık eğitim-öğretim programının 360 AKTS, beş yıllık eğitim-öğretim programlarının 300 AKTS, dört yıllık eğitim-öğretim programlarının 240 AKTS, ön lisans programlarının ise 120 AKTS olması zorunludur. Bir dersin AKTS kredisinin hesaplanmasına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

Ders yükü

MADDE 13

(1) Bir öğrencinin normal öğrenim süresi içerisinde bir yarıyılda alması gereken ders yükü en az 30 AKTS’dir.

(2) Bir öğrenci, danışmanının onayı ile bir yarıyılda 30 AKTS ders yükünün altında ders alabilir.

(3) Üniversiteye ilk kayıt olduğu akademik yılın güz ve bahar yarıyılları dışında, Tıp Fakültesi hariç, fakültelerde, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında GANO’su, 1,50-1,79 aralığına kadar olan öğrencilerin ders yükü 30 AKTS’ye; 1,80-1,99 aralığına kadar olan öğrencinin bir yarıyılda alabileceği ders yükü 35 AKTS’ye; GANO’su 2,00-2,49 aralığında olan öğrencinin bir yarıyılda alabileceği ders yükü 40 AKTS’ye; GANO’su 2,50 üzerinde olan öğrencinin bir yarıyılda alabileceği ders yükü 45 AKTS’ye kadar danışman onayıyla artırılabilir.

Ders alma ve ders ekleme-silme

MADDE 14

(1) Öğrencilerin ders alma işlemleri, danışmanlarının onayı ile her yarıyıl/yıl başında, akademik takvimde belirtilen tarihler arasında gerçekleştirilir. Ders kaydını öngörülen tarihler arasında yaptırmayan öğrenciler, ders ekleme-silme süresi bitimine kadar ve ancak mazeretlerinin Rektörlük tarafından kabul edilmesi halinde kayıt yaptırabilirler. Bu sürenin aşılması durumunda, öğrenci o yarıyıl ders alamaz ve kaydı askıya alınır.

(2) Haftalık ders programında, alınan başka bir dersle kısmen de olsa çakışan ve devam yükümlülüğü bulunan derslere kayıt yaptırılamaz.

(3) Ders geçme esası uygulanan fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokullarında, alınması gereken yarıyılda alınmayan veya alınan fakat başarısız olunan dersler, derslerin verildiği ilk yarıyılda, en alt yarıyıldan başlayarak, öncelikle alınmak zorundadır. Bu uygulamanın yol açacağı ders çakışmaları nedeniyle öğrenim süresi uzayacak öğrenciler için yerine getirilmemiş ön koşulu bulunmayan, niteliği öğrenci danışmanınca uygun bulunan ve bölüm/program başkanlığınca onaylanan derslerde bu kural uygulanmayabilir.

(4) Fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokulu kurulları tarafından alınan kararla ön koşullu olarak belirlenen bir dersin alınabilmesi için ilişkilendirilen ders veya derslerin önceden alınması ve bu derslerden başarılı olunması gerekir.

(5) Öğrenciler, akademik takvimde belirtilen ders ekleme-silme süreleri içinde, danışmanlarının onayı ile aldıkları derslerden bir ya da birkaçını silebilirler ya da aldıkları derslerin arasına yeni dersler ekleyebilirler.

(6) Danışmanın önerisi ve bölüm/program başkanının uygun görmesi halinde, öğrenciler, kendi eğitim-öğretim programlarında yer alan tüm seçmeli derslerin AKTS kredi toplamının %10’unu aşmayacak biçimde, Üniversitenin diğer birimlerinde açılan dersleri seçmeli ders olarak alabilirler.

(7) Öğrenciler, programlarında belirtilen dersler dışında, danışmanlarının onayı ile Üniversitenin diğer birimlerinde açılan dersleri de program dışı ders olarak alabilirler. Bu derslerden alınan notlar YANO/GANO’ya katılır ve not döküm belgesinde gösterilir.

(8) Ders seçme ve AKTS kredisi tamamlamada öğrenci, en az, bulunduğu yarıyıl için belirlenmiş AKTS kredisi kadar ders almak zorundadır. Ancak bulunulan yarıyıldaki derslerden bir kısmı daha önce başarılmış ise söz konusu alt sınır uygulanmaz.

(9) Seçmeli dersi yeniden alma durumuna düşen öğrenci, bu ders yerine bölümce uygun görülen başka bir seçmeli dersi alabilir.

Ders geçme esası ve işleyişi

MADDE 15

(1) Tıp Fakültesi dışında kalan fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokullarında eğitim-öğretim, ders geçme esasına dayalıdır.

Tıp fakültesinde sınıf geçme esası ve işleyişi

MADDE 16

(1) Tıp Fakültesinde eğitim-öğretim, sınıf geçme esasına göre yapılır. Bu fakültede dersler, ders kurulu, uygulama ve staj eğitim-öğretim yılının başında bütün olarak verilir. Kaydını yenileyen öğrenci, o yıl programının bütün derslerine kaydolmuş sayılır.

(2) Öğrenci, Dönem IV ve V’teki stajlardan birinden dahi başarısız olursa ertesi yılda, öncelikle başarısız olduğu stajı/stajları tekrarlar. Ancak bunları başardıktan sonra, üst dönem stajları ile eğitim-öğretime devam eder.

Devam mecburiyeti

MADDE 17

(1) Öğrencilerin teorik derslere %70, uygulamalı derslere %80 oranında devamları zorunludur. Derslere ve diğer öğretim faaliyetlerine devam durumu, öğretim elemanı tarafından tespit edilir. Tıp Fakültesi hariç ön lisans ve lisans programlarında devamsızlık sebebiyle ders tekrarına kalmamış olmak şartıyla, uygulaması olan derslerde devam zorunluluğu, ilgili birim yönetim kurulu kararıyla belirlenir.

(2) (DD), (FD) veya (FF) notu alınan herhangi bir dersin tekrarlanması halinde, bu derste devam koşulu aranmaz. Ancak, bu öğrenciler normal eğitim sürecinde dersin devamı dışında tüm eğitsel yükümlülükleri yerine getirmek zorundadırlar. (D) harfi alan öğrenci dersin tekrarını devam esaslarına uygun olarak almak mecburiyetindedir.

Ders muafiyetleri

MADDE 18

(1) Fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokuluna ilk kez kayıt yaptıran öğrenci, “ekle-sil haftası” sonuna kadar, daha önceki yükseköğretim kurumlarında almış ve başarmış olduğu dersler için muaf olmak isteğiyle başvuruda bulunabilir.

(2) Öğrencinin muafiyet taleplerinin değerlendirilmesi için her akademik birimde bir komisyon oluşturulur. Komisyon, başvuruları incelerken ders içeriği ve AKTS yönünden değerlendirir. Başvuruya esas dersler için Üniversitenin ders geçme kriterlerinin karşılanıp karşılanmadığı da dikkate alınarak bir görüş oluşturulur ve harf notu belirlenir. Zorunlu ortak dersler için AKTS’ye bakılmaksızın ders içeriğiyle değerlendirme yapılır. Komisyon tarafından değerlendirilen başvurular ilgili birim yönetim kurulunca karara bağlanır.

(3) Öğrencinin intibak ettirildiği yarıyılda alabileceği derslerin toplam AKTS kredisi, o yarıyılın AKTS kredisi kadardır.

(4) Üniversite, akademik yılın başında önceki öğrenmelerin tanınması ile ilgili olarak muafiyet sınavı yapabilir.

Derslerle ilgili intibaklar

MADDE 19

(1) Eğitim-öğretim programlarında yapılan değişiklikler, program değişikliği sırasında hazırlanan ve Senato tarafından onaylanan esaslara göre ilgili eğitim-öğretim programına tabi olan öğrencilere uygulanır.

(2) Yatay veya dikey geçişle fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokulunun herhangi bir yarıyıl/yılından öğrenime devam ettirilen öğrenci, bu yarıyıl/yılın eğitim-öğretim programından sorumlu tutulur.

Danışman görevlendirilmesi

MADDE 20

(1) Öğrencilere eğitim-öğretim konularında karşılaşacakları problemlerin çözümünde yardımcı olmak üzere, eğitim-öğretim yarıyılı/yılı başlamadan önce, ilgili bölüm/program başkanlığının önerisi üzerine ilgili birim yönetim kurullarınca bölüm öğretim elemanları arasından danışmanlar görevlendirilir.

(2) Danışmanlar, öğrencilerin ders seçimlerinde yönlendirici olmak ve ders kayıtlarının kurallara uygun olmasını sağlamakla görevlidir.

(3) Danışmanların görevlerine ilişkin diğer hususlar Senato tarafından belirlenir.

Sınavlar

MADDE 21

(1) Tıp Fakültesi ders kurulu sınavları dışında bir yarıyılda her dersten en az bir ara sınav, her yarıyıl sonunda da bir yarıyıl sonu sınavı yapılır. Senatonun uygun görmesi halinde, akademik takvimde belirtilen tarihlerde bütünleme sınavları yapılır. Bütünleme sınavları, yarıyıl sonu sınavında başarısız olan veya yarıyıl sonu sınavına girmeyen öğrencilere uygulanır.

(2) Tıp Fakültesi dışındaki bölüm/programlar için bütünleme sınavlarına ilgili dersten o yarıyıl başarısız olan ve (DC) notu alan fakat GANO’su 2,00’nin altında olan öğrenciler girer. GANO’su 2,00’nin üstünde olan ve ilgili dersten (DC) notu alan öğrenciler bütünleme sınavına girmeyi talep edebilir. İlgili talep öğrenci tarafından dekanlığa/müdürlüğe iletilir.

(3) Tıp Fakültesinde, yılsonunda (DC) notu alan öğrenciler GANO’suna bakılmaksızın bütünleme sınavına girerler.

(4) Öğretim elemanı, önceden haberli ya da habersiz, kısa yazılı sınavlar yapabilir, ödev, proje, laboratuvar ve benzeri çalışmaları ara sınav olarak değerlendirebilir. Sınavlar yazılı, sözlü, hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olabilir.

(5) Yarıyıl başarı notunun hesaplanmasında tüm sınav sonuçları, yarıyıl içi çalışmalar ile derslere devam göz önünde tutulur.

(6) Öğretim elemanları, öğrencilerin istemeleri halinde sınav belgelerini öğrencilere göstermekle yükümlüdür.

(7) Mazeret sınavı, ilgili birim yönetim kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir sebeple sınavlara katılmayan öğrenciler için açılan sınavdır. Öğrenci, mazeretini takip eden üç iş günü içinde ilgili birime dilekçesi ve eki belgeler ile müracaat eder. Sağlık mazereti nedeniyle sınavlara katılmayan öğrencilerin bu durumu sağlık raporu ile belgelendirmesi ve raporun ilgili birim yönetim kurulu tarafından kabul edilmesi gerekir. Mazereti ve alınan sağlık raporu hakkında yanlış beyanda bulunan öğrenci hakkında soruşturma açılır. Sağlık raporu olduğu halde, sınava giren öğrencinin sınavı geçersiz sayılır. Mazeret sınavlarının uygulanış esaslarını ilgili birim yönetim kurulları belirler.

(8) Tek ders sınavı, bu maddede belirtilen şartları daha önce yerine getirmiş olmak kaydıyla, mezun olmak için bir dersten başarısız olan öğrenciler için yapılan sınavdır. Tek ders sınavı, mezun olmak için tek ders durumuna düşülen yarıyıl sonunda, yılsonunu takip eden ay içerisinde veya yaz eğitiminin bitiminde yapılabilir. Tek ders sınavında başarılı olmak için en az (CC) notu almış olmak gerekir. Bu harf notunun belirlenmesinde, ara sınav notu dikkate alınmaz. Tek ders sınavı dersin kredisi üzerinden ücretlendirilir. Dersin kredi ücreti Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

(9) Sınav öncesinde sınav sorularını çalan, paylaşan, sınavlarda kopya çeken, kopyaya teşebbüs eden, kopya veren veya sınavlarda cep telefonu gibi elektronik cihazları kullandığı tespit edilen öğrenci için tutanak tutulur; öğrenciye o sınavdan “sıfır” notu verilir. Öğrenci hakkında ayrıca disiplin soruşturması açılır.

Sınavın geçerliliği

MADDE 22

(1) Öğrenci, sınav programında belirtilen zaman ve yerde sınavlara girmek zorundadır. Aksi halde, sınavları geçersiz sayılır. Öğrencinin girmeyi hak etmediği bir sınava girmesi sonucunda aldığı not, ilan edilmiş olsa da iptal edilir.

(2) Hakkında açılan disiplin soruşturması sonucunda sınavlarda kopya çektiği, kopyaya teşebbüs veya yardım ettiği tespit edilen öğrencilere 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümlerine göre ceza verilir, o dersin/kurulun sınavından başarısız olmuş sayılır, sıfır notu alır.

Sınavların düzenlenmesi

MADDE 23

(1) Sınav programı, akademik takvim çerçevesinde, dekanlık/müdürlük tarafından tespit ve ilan edilir. Resmî ve dini bayram günleri ile yılbaşı tatili dışında, cumartesi ve pazar günleri de sınav yapılabilir.

(2) Bütünleme sınavları, yarıyıl sonu sınavlarının bitiminden en az bir hafta sonra yapılır.

Sınav evrakının saklanması

MADDE 24

(1) Sınav ile ilişkili her türlü evrak, Senato tarafından belirlenen esaslara göre saklanır.

Sınav sonuçlarının ilanı ve sınav notuna itiraz

MADDE 25

(1) Her dersin sınav sonuçları ve belgeleri, ilgili dönemin bitimini takiben ilan edilen tarihlerde ilgili birime teslim edilir. Sınav sonuçları, Rektörlüğün belirlediği yöntemle ilgili birimlerce ilan edildiğinde kesinleşir.

(2) Ara sınav sonuçları en geç sınavı izleyen on iş günü, yarıyıl/yılsonu sınav sonuçları en geç beş iş günü ve bütünleme sınav sonuçları en geç üç iş günü içerisinde ilan edilir.

(3) Öğrenci, sınav sonuçlarına maddi hata sebebiyle itirazını, sınav sonuçlarının ilanından itibaren üç iş günü içinde yazılı olarak dekanlığa/müdürlüğe yapabilir. Dekan/müdür itirazı, ilgili bölüm/anabilim dalı/program başkanına, ilgili öğretim üyesine veya dönem koordinatörüne incelettirir. Sonuç, yedi iş günü içinde dekanlığa/müdürlüğe bildirilir. Maddi hata tespit edilmesi halinde, durum ilgili birim yönetim kurulunca düzeltilir.

Başarı notu

MADDE 26

(1) Sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında kullanılacak olan ara sınav ve yarıyıl/yılsonu sınav notlarının ağırlıkları, derslerin özellikleri de dikkate alınarak ilgili kurullarca Rektörlüğe önerilir. Rektörlüğün uygun gördüğü yöntemler ile başarı notu hesaplanır.

(2) Notlar ve katsayılar aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:

a)

b) B: Kredisiz dersler için başarılı.

c) K: Kredisiz dersler için kalır.

ç) D: Devamsız.

d) G: Girmedi.

e) M: Muaf.

f) S: Süren çalışma.

g) E: Eksik çalışma.

(3) Takip eden dönemin ders kayıt tarihine kadar düzeltilmeyen (E) harfi, (FF) notuna dönüştürülür.

(4) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyılda GANO’su 2,00 ve üzeri olan öğrenci, o yarıyıl (DC) notu aldığı derslerden başarılı sayılır. GANO’su 2,00’nin altında olan öğrenci (DC) notu aldığı derslerden başarısız sayılır.

(5) (DD), (FD) ve (FF) notları, dersten başarılı olunamadığı anlamına gelir. Bu notlardan birini alan öğrenci bu dersi tekrar almak ve bu dersten başarılı olmak zorundadır.

(6) (D) harfi, ilgili dersten devamsız olan öğrenciye uygulanır. Bu harfi alan öğrenci bu dersi tekrarlamak, devam şartını yerine getirmek ve bu dersten başarılı olmak zorundadır.

(7) (B) ve (K) harfleri, ortalama hesaplarına dahil edilmez.

(8) (M) harfi, bir yükseköğretim kurumundan yatay geçiş/dikey geçişle kabul edilen veya daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumuna devam eden öğrencilerin daha önce izledikleri ön lisans/lisans programında aldıkları ve başarılı oldukları derslerin eşdeğerliliğini ifade eder. (M) not ortalama hesaplarına dahil edilir. (M) harfinin karşılığı fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokulu yönetim kurulu tarafından öğrencinin not döküm belgesinde yer alan bilgiler doğrultusunda tespit edilir. Öğrencinin muafiyeti fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokulu yönetim kurulunda karar verildikten sonra uygulanır.

Not yükseltme

MADDE 27

(1) GANO’sunu yükseltmek isteyen öğrenciler, (DC) notu ile başardıkları dersleri, 15 inci madde hükümleri çerçevesinde tekrar alabilirler. Dersin tekrarlandığı yarıyılda alınan en son not geçerlidir.

(2) Öğrenci, GANO’sunu yükseltmek amacıyla daha önce başarmış olduğu dersleri, AKTS sınırlarını aşmamak koşuluyla tekrar edebilir ve buna göre alınan en son not hesaba katılır.

Not ortalamalarının hesabı

MADDE 28

(1) GANO hesabına katılacak olan bir dersin not ortalaması, o dersin AKTS’si ile öğrencinin başarı notu katsayısının çarpımıyla hesaplanır.

(2) Tekrar edilen veya not yükseltmek için alınan derslerde (bütünleme ve yaz öğretimi dahil) önceki not ne olursa olsun, en son alınan not esas alınır ve buna göre başarı notu hesaplanır.

(3) Bir yarıyılda GANO’su 2,00’nin altında olup (DC) notu alınan derslerin tümü için bütünleme sınavı yapılır.

(4) Yarıyıl sonu sınavından (DD), (FD) veya (FF) notu alınarak başarısız olunan derslerden bütünleme sınavı yapılır.

(5) Ortalamaların hesaplanmasında sonuç, virgülden sonra iki hane yürütülür.

(6) Gerek YANO’nun gerek GANO’nun hesaplanmasında, (AA)’dan (FF)’ye kadar verilen notlar esas alınır. Bütünleme sınavı hariç, (G) ve (D) harfleri (FF) notu işlemi görür.

(7) Bütünleme sınavına girmeyen öğrenci en son girdiği yarıyıl sonu sınav notu ile işlem görür.

(8) Bütün notlar öğrencinin not belgesine geçirilir.

Öğrencilerin başarı durumları

MADDE 29

(1) GANO’su en az 2,00 olan ve tekrarlanacak dersi bulunmayan öğrenci başarılı öğrencidir.

(2) Birinci yarıyıl hariç, kayıtlı bulunduğu her yarıyıl sonunda GANO’su yüksekokul/meslek yüksekokullarında 1,50; Tıp Fakültesi hariç, fakültelerde 1,80’den daha düşük olan öğrencinin, staj dersleri hariç, daha önce almadığı bir dersi alabilmesi için GANO’sunu yüksekokul/meslek yüksekokullarında en az 1,50’ye, Tıp Fakültesi hariç, fakültelerde 1,80’e çıkarması gerekir. Tıp Fakültesi hariç, fakültelerde GANO’su 1,80’in altında olan ve yüksekokul/meslek yüksekokullarında GANO’su 1,50’nin altında olan öğrenci sınıf tekrarı yapar. Tıp Fakültesi hariç, bu durumdaki öğrenci, GANO’sunu belirtilen düzeye çıkartıncaya kadar daha önce aldıkları (FF), (FD) veya (DD) harf notlu dersleri tekrarlar. Daha önce almadığı dersi alamaz. Öğrencinin ders tekrarladığı yarıyıllar öğretim süresinden sayılır.

(3) Fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokullarında GANO’su 3,00-3,49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi, 3,50-4,00 arasında olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi sayılır ve bu öğrencilere başarı belgesi verilir. Başarı bursunu hak etmeye ilişkin hususlar Senato tarafından belirlenir.

Değişim programları

MADDE 30

(1) Üniversite ile yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumları arasında öğrenci değişim programları uygulanabilir. Değişim programlarına ilişkin esaslar, Senato tarafından belirlenir.

Yatay geçiş

MADDE 31

(1) Üniversiteye bağlı birimlere, Üniversitenin içinden veya dışından yapılacak yatay geçiş işlemleri, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine uygun olarak ilgili birim yönetim kurulunca kararlaştırılır.

Dikey geçiş

MADDE 32

(1) Dikey geçiş yoluyla lisans hazırlık programlarına kayıt yaptıran öğrencilerin hazırlık programında alacağı dersler ve intibak programı, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak ilgili birim yönetim kurulunca kararlaştırılır.

İntibak

MADDE 33

(1) Lisans öğrenimini tamamlamayan veya tamamlayamayanların ön lisans diploması almaları veya meslek yüksekokullarına intibak ettirilmeleri, 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak ilgili birim yönetim kurulunca kararlaştırılır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

İzinler ve İlişik Kesme

Öğrenime ara verme izni

MADDE 34

(1) Öğrencilere, belgeleyecekleri önemli ve haklı nedenlerinin bulunması veya eğitim-öğretimlerine katkıda bulunacak yurt dışı burs, staj ve araştırma imkanları doğması halinde ilgili birim yönetim kurulu kararı ile lisans ve ön lisans eğitim-öğretimi süresince toplam iki yıla kadar öğrenime ara verme izni verilebilir.

(2) Öğrenime ara verme izninde, izin süresi azami eğitim-öğretim süresine eklenir.

(3) Öğrenime ara verme izni ile ilgili başvuruların ders ekleme-silme süresi sonuna kadar yapılması gerekir.

(4) Bir yılı aşkın süre ile rapora dayalı sağlık mazereti bulunan ya da tecil hakkı kaldırılarak silahaltına alınan öğrencilerin, rapor veya askerlik süresi içerisindeki öğrenim hakları saklı tutulur. Bu durumdakiler, raporlarıyla veya terhis belgeleriyle birlikte raporun bitiş veya terhis tarihinden itibaren bir ay içinde müteakip döneme kayıtlarını yaptırmak üzere ilgili fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokullarına müracaat ederler.

Kayıt dondurma izni

MADDE 35

(1) Haklı ve geçerli nedenleri olan öğrenciler, bölüm/program başkanlıklarına başvurarak bir yarıyıl, Tıp Fakültesi için bir yıl kayıt dondurma izni isteyebilirler. İlgili birimler, öğrencinin kayıt dondurma izin talebi hakkında Yönetim Kurulu kararı alarak, Rektörlüğün onayına sunar. Kayıt dondurma izni her defasında en çok bir yarıyıl, fakültelerde tüm öğretim süresinde toplam dört yarıyıl, yüksekokullarda ise toplam iki yarıyıl verilebilir. Tıp Fakültesinde ise kayıt dondurma izni her defasında en çok bir yıl, tüm öğretim süresinde toplam iki yıl verilebilir.

(2) Kayıt dondurma izin süresi azami öğretim süresinden sayılmaz.

(3) Kayıt dondurma izin isteği zorunlu nedenler dışında, her yarıyıl/yıl ders ekleme-silme süresinin son gününe kadar yapılır.

(4) Gözaltına alınan, tutuklanan, taksirli suçlar hariç mahkûm olan veya resmî makamlarca aranmakta olan öğrencilere izin verilmez. Ancak, tutukluluğu takipsizlik kararı veya beraat ile sonuçlanan öğrenciler bu süreler için kayıt dondurma izinli sayılır.

(5) Kayıt dondurma izinli öğrenciler, izin süresinin bitiminde kayıtlarını yaptırarak öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler.

Hastalık izni

MADDE 36

(1) Sağlık raporu alan öğrenci, üç iş günü içinde raporunu ilgili dekanlık/yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdürlüğüne teslim eder. Rapor ilgili yönetim kurulunca görüşülerek karara bağlanır. Öğrenci bu süreler içinde mazeretli kabul edilir ve ders kurulu/ara sınavlarına giremez, ancak rapor bitiminden sonra ders kurulu/ara sınavlarının mazeret sınavlarına girebilir. Rapor, derslere devamsızlığı ortadan kaldırmaz. Bir yarıyılda toplam beş hafta veya daha fazla süreli raporu olan öğrenciler, başvuru yapmaları halinde uygun görülürse o yarıyıl izinli sayılabilirler.

İzinli veya raporlu geçen sürede ücret ödeme

MADDE 37

(1) Öğrencilerin her türlü izinli bulundukları süreler içinde öğrencilik yükümlülükleri devam eder ve bu öğrenciler her yarıyıl başında eğitim ve öğretim ücretlerinin %50’sini öder. Yarıyıl ücretinin tamamını ödedikten sonra her türlü izinli sayılan öğrencilerin kayıt ücretlerinin %50’si izleyen yarıyıl eğitim ve öğretim ücretinden düşülür. Eğitim ve öğretim ücretini ödemeyen öğrencilerin kayıtları askıya alınır. Eğitim ve öğretim ücretini ödemeyen öğrencinin izin talebi kabul edilmez.

(2) Burs alan öğrencilerin, açıklanan izinli veya raporlu geçen sürede eğitim-öğretim ücreti ödeme şekline ek olarak bursları izinli oldukları süre boyunca ödenmez ve eğitim-öğretime tekrar başladıklarında herhangi bir burs geri ödemesi yapılmaz. Ancak başladıkları tarihte bursları devam eder.

İlişik kesme

MADDE 38

(1) Aşağıdaki hallerde ilgili birim yönetim kurulu kararı ve Rektörün onayı ile öğrencinin akademik birim ile ilişiği kesilir:

a) Öğrencinin, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması.

b) Kalıcı yeti kaybına neden olan psikolojik bozukluklar nedeniyle tüm öğrenim süresi içinde devamsızlığı iki yılı aşan öğrencilerden durumlarının sağlık kurulu raporuyla belgelenmesi koşulu ile öğrenimlerine devam edemeyeceklerine fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokulu yönetim kurulunca karar verilmiş olması.

c) Kendi isteği ile kaydını sildirmiş olması.

ç) Öğrencinin herhangi bir nedenle başka bir yükseköğretim kurumuna geçiş yapması.

(2) 8 inci maddede belirtilen ek süreler içinde diploma almaya hak kazanamayan uzatmalı öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir.

(3) Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı süresince hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve Üniversite ile ilişiği kesilir.

(4) Öğrencinin birinci fıkranın (a) ve (c) bentleri haricinde belirtilen sebeplerle Üniversite ile ilişiğinin kesilmesi durumunda ücrete ilişkin olarak; dönem eğitim ve öğretim ücretini ödeyerek kayıt yenileyen öğrenciye, Üniversite ile ilişik kesme durumunda, akademik takvimde belirtilen derslerin başlama tarihinden itibaren bir ay içinde başvuru yapmaları halinde içinde bulunduğu yarıyıl ücretin %75’i, tam ödeme yapması halinde bir sonraki yarıyıl ücretinin tamamı sağlanan indirim düşülerek iade edilir. Bir aydan sonra yapılacak ilişik kesmelerde ise öğrenciye içinde bulunduğu yarıyıl ücretinin %25’i, tam ödeme yapması halinde bir sonraki yarıyıl ücretinin tamamı sağlanan indirim düşülerek iade edilir.

(5) Kayıt yaptırıp kendi isteği ile kaydını sildiren öğrenci ve YÖK onayı ile kaydı silinen öğrencinin eğitim ücretleri geri ödenmez.

(6) İlişik kesme işleminin yapılabilmesi için öğrencinin Üniversiteye karşı herhangi bir borcunun olmaması ve kendisine kullanım için Üniversite tarafından sağlanan malzeme ve teçhizatı hasarsız olarak iade etmiş olması gerekir.

(7) Kayıt silme işlemi Rektörlük onayı ile yapılır.

ALTINCI BÖLÜM

Eğitim-Öğretim Ücretleri, Burs, Özel Öğrenci, Disiplin İşlemleri ve Mezuniyet

Eğitim-öğretim ücretleri

MADDE 39

(1) Üniversitede eğitim-öğretim ücretlidir. Burslu öğrencilerin eğitim-öğretim ücretlerinde, hak kazanmış oldukları burs oranında indirim yapılır.

(2) Eğitim-öğretim ücretleri her akademik yıl için Mütevelli Heyeti tarafından yeniden belirlenir. Ara sınıflarda ücret artışı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) baz alınarak hesaplanır.

(3) Eğitim-öğretim ücretlerinin ilk taksiti, güz yarıyılı kesin kayıt veya kayıt yenileme sırasında, ikinci taksiti ise bahar yarıyılı başında kayıt yenileme sırasında ödenir.

(4) Eğitim-öğretim ücreti tek ders sınavı ve yaz öğretimi ücreti hariç, sadece ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavları ve öğretimi kapsar.

(5) Eğitimini 8 inci maddede belirtilen azami sürelerde bitiremeyen ön lisans ve lisans öğrencileri sadece tekrar gerektiren ders veya dönem için her bir ders/kredi başına düşen tutarın toplamı kadar ücret alınır.

(6) Tıp Fakültesi hariç, işletmede mesleki eğitim, staj ve uygulamalı ders gibi dersler de dahil olmak üzere normal öğrenim süresini aşan öğrenciden, sadece tekrar gerektiren ders veya dönem için her bir ders/kredi başına düşen tutarın toplamı kadar ücret alınır. Bu tutar ilgili dönem alması zorunlu olan ders/kredi başına düşen tutarı aşamaz.

(7) Tıp Fakültesi hariç bir yarıyılı kapsayan ders ve/veya derslerin akademik yarıyıl veya yaz öğretiminde alınması halinde ücret Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

(8) İntörnlük dönemini zamanında tamamlayamayan Tıp Fakültesi öğrencilerinden kalan staj süresi 0-13 hafta olanlardan eğitim ücretinin %25’i,14-26 hafta olanlardan eğitim ücretinin %50’si, 27-39 hafta olanlardan eğitim ücretinin % 75’i, 40-52 hafta olanlardan eğitim ücretinin % 100’ü alınır.

(9) Üniversiteye bağlı fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokullarının öğrencileri her yarıyılda/yılda kayıt yenileme işlemi yapmak zorundadır. Ücretini ödemeyen öğrencinin kaydı yenilenmez. Kaydını yeniletmeyen öğrenci eğitim-öğretime devam edemez. 8 inci madde hükümlerine göre öğrencinin kaydı askıya alınır. Kaydı askıya alınan öğrenci, kayıt yaptırmaya geldiği akademik yılda geçerli olan eğitim-öğretim ücretini ödemek zorundadır. Kaydı askıda olan ve daha sonraki bir süre zarfında eğitim-öğretim hayatına devam etmek isteyen öğrenci ders kaydı yaptırabilmek için kaydı askıda olduğu yıllara ait eğitim ücretinin %50’sini öder.

(10) Öğrencilerin (özel öğrenciler dahil), eğitim-öğretim, sınav, ek sınavlar, yaz öğretimi, kayıt dondurma ve izinli sayılma işlemlerinin ücreti, Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

Burslar ve indirimler

MADDE 40

(1) Üniversitenin ön lisans ve lisans programlarında öğrenim gören öğrencilere verilecek burslar ve sağlanacak indirimler hakkındaki esaslar, Senato ve Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

(2) Öğrencilerin bursları kesintisiz alabilmeleri için derslere kayıtlı olması ve derslere devam koşulunu yerine getirmesi şarttır.

Özel öğrenci

MADDE 41

(1) Özel öğrencilik statüsüne ilişkin hususlar, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Senato tarafından belirlenir.

Disiplin işlemleri

MADDE 42

(1) Disiplin iş ve işlemleri, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümlerine göre yürütülür. Herhangi bir sebeple geçici uzaklaştırma cezası alan öğrenciler, bu süre içinde eğitim-öğretime, sosyal faaliyetlere katılamazlar ve Üniversitenin tesislerine giremezler. Tutuklanmış veya hükümlü bulunan, hakkında gıyabi tevkif kararı olan veya aranmakta olduğu resmî makamlarca fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokuluna bildirilenler, sınavlara alınmaz ve sınav haklarını kaybeder. Ancak tutukluluk hali sona ermiş, beraat etmiş veya kısa süreli hükümlü bulunanlardan hükümlülük hali sona ermiş olanların, tutuklu ve hükümlü kaldıkları süredeki eğitim-öğretim haklarının kullanılma şekli ve usulü, ilgili birim yönetim kurulu tarafından kararlaştırılır.

Mezuniyet

MADDE 43

(1) Aşağıdaki koşulları yerine getiren öğrenci, öğrenimini tamamlamış ve mezuniyet diplomasını ve diploma ekini almaya hak kazanmış sayılır:

a) Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini başarmış ve diğer yükümlülüklerini yerine getirmiş olmak.

b) Ön lisans programları için en az 120 AKTS, lisans programları için en az 240 AKTS, eğitim süresi beş yıl olan programlar için en az 300 AKTS ve altı yıl olan programlar için 360 AKTS’yi tamamlamış olmak.

c) En az 2,00 GANO’ya sahip olmak.

Ön lisans diploması

MADDE 44

(1) Dört yarıyıllık ön lisans programlarını tamamlayan öğrencilere ön lisans diploması verilir. Ayrıca, herhangi bir lisans programına kayıtlı öğrencilerden isteyenlere, ilk dört yarıyıl derslerini en az 2,00 GANO ile tamamlamış olmaları ve ilk dört yarıyıl derslerinden en az (DC) notu almış olmaları koşuluyla, ön lisans diploması ve diploma eki verilir. Lisans programına kayıtlı öğrencilerin ön lisans diploması almaları veya meslek yüksekokullarına intibak ettirilmeleri ile ilgili işlemler, Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak ilgili birim yönetim kurulunca kararlaştırılır.

Lisans diploması

MADDE 45

(1) Bu Yönetmelik hükümlerine uygun asgari sekiz yarıyıllık bir programı başarıyla tamamlayan öğrencilere lisans diploması verilir.

Tebligat ve adres bildirme

MADDE 46

(1) Her türlü tebligat, öğrencinin fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokuluna kayıt esnasında bildirdiği daimî adrese posta aracılığıyla iadeli taahhütlü olarak yapılmak veya ilgili fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulunda ilan edilmek suretiyle tamamlanmış sayılır.

(2) Fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokuluna kayıt olurken bildirdikleri adresi değiştirdikleri halde bunu fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokuluna dilekçe ile bildirmeyen, yanlış ya da eksik adres vermiş olan öğrenciler, kendilerine geçerli tebligat yapılmadığını ileri sürerek hak iddia edemezler.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 47

(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato, Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 48

(1) 2/10/2017 tarihli ve 30198 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yüksek İhtisas Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 49

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 50

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü yürütür.