Anonim şirketler, limited şirketler, kooperatifler, kolektif ve komandit şirketler…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
2.2.1.2.1. Özel Hukuk Tüzel Kişileri
Özel hukuk tüzel kişilerinin hak ehliyetlerini(tüzel kişiliklerini) nasıl ve ne zaman…
“6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre ticaret şirketleri, ticaret sicilinde tesil ve ilan ile tüzel kişilik kazanmakta, ana sözleşmesinde yazılı işletme konularında haklara ve borçlara sahip olmakta, organları tarafından temsil edilmekte , şirketin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde bu durumun ticaret sicilinde tescil ve ilan edilmesiyle son bulmaktadır. Bir ticaret şirketi olan limited şirketlerin taraf ehliyetlerinin, tüzel kişiliklerinin kazanıldığı tarihte doğup bu kişiliğin kaybedildiği tarihte sona erdiği, ancak bu iki tarih arasında bir davaya taraf olabilecekleri ve bu davada kanuni organları vasıtasıyla usuli işlemler yapabilecekleri, tüzel kişiliğin sona erdiği tarihten sonra herhangi bir biçimde davaya taraf olmalarının ya da tüzel kişilikle birlikte ortadan kalkan organları tarafından dava açılmasının mümkün olmadığı sonucu ortaya çıkmaktadır.” Vakıflar ise vakfedenin yerleşim yeri, asliye mahkemesinde tutulan sicile kayıtla…
Derneklerde ise hazırlanmış olan kuruluş bildiriminin, dernek tüzüğünün ve gerekli…
‘’Dava konusu uyuşmazlıkta; yargı kararı ile tüm şubeleriyle birlikte kapatılarak tüm malvarlığı ile birlikte hazineye devrine karar verilen davacı Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneğinin (TÖB-DER) söz konusu yargı kararı ile birlikte tüzel kişiliği de sona erdiğinden, dava açma ehliyetinin de bulunmadığı gerekçesiyle davanın anılan davacı bakımından ehliyet yönünden reddine karar verilmesi gerekirken, işin esasına girilerek verilen davanın reddi yolunda verilen kararda neticesi itibariyle hukuka aykırılık bulunmamaktadır.’’(44)…
Tüzel kişiliği olmayan, cemaatlerin, adi ortaklıkların, yabancı kamu idare ve müesseselerine…
‘‘Borçlar Kanununun 520’nci ve devamı maddelerinde düzenlenen adli ortaklık, tüzel kişiliğe sahip değildir. Bu hukuki durum karşısında; tüzel kişiliği olmayan, medeni haklardan yararlanma ve bu hakları kullanma ehliyeti bulunmayan adi ortaklığın, yargı mercilerinde, temyiz dahil, yargılamanın hiçbir aşamasında taraf olmasına olanak yoktur. Dolayısıyla, adı geçen ortaklık adına açılan davanın, ehliyet yönünden reddi gerekirken; esasına girilerek karara bağlanmasında isabet görülmemiştir.’’(47)…
Elbette bu tüzel kişiliği olmayan grupları oluşturan kişilerin kendi adlarına dava…
‘‘Bu durumda, davacı şirketin konsorsiyumu oluşturan şirketlerden birisi olması nedeniyle sunulan teklifin değerlendirme dışı bırakılması işlemiyle menfaat alakasının bulunduğunun, öte yandan ( davacı şirketin ) konsorsiyum adına değil de kendi adına dava açması nedeniyle de dava açma ehliyetinin bulunduğunun kabulü gerekmektedir.’’(48)…
Tüzel kişiliği olmayan elbirliği ortaklığının da bir davada taraf olabilmesi için…
‘‘M.K.nun 701.-703. maddelerinde düzenlenen bu tür mülkiyetin (ortaklığın) tüzel kişiliği olmadığı gibi eşya üzerinde ortaklardan herbirinin doğrudan doğruya bir hakkı da yoktur. Mülkiyet bir bütün olarak ortakların tümüne aittir. Başka bir anlatımla ortaklık tasfiye oluncaya kadar ortaklardan birinin ayrı mal veya hak sahipliği bu1lunmayıp, hak sahibi ortaklıktır. …
……Elbirliği (İştirak) halinde mülkiyetin bu özelliği itibariyle ortaklar arasında zorunlu dava arkadaşlığı bulunmaktadır. Şayet yasa veya elbirliği (iştirak) halinde mülkiyeti oluşturan anlaşmada ortaklık adına hareket etme yetkisinin kime ait olacağı belirtilmemişse, ortaklığın tasfiyesini isteme hakkı…
O halde, öncelikle davaya katılmayan ortakların olurlarının alınması yada miras şirketine M.K.nun 640. mad. uyarınca atanacak temsilci aracılığı ile davanın sürdürülmesi gerekirken, davanın görülebilirlik koşulu gözardı edilerek yazılı olduğu üzere davanın esası hakkında hüküm kurulması doğru olmadığı gibi…’’(49)…
Eğer tüzel kişiliği olmayan ortaklıkların açtığı davada, bütün ortaklar taraf olarak…