Akarsuların çeşitli teknik ölçütlere göre farklı kategorilere ayrıldığını daha önce…
Akarsular hukuki açıdan birçok bilimdalının konusunu oluşturmaktadır. Konumuz çerçevesinin…
Uluslararası Hukuk bakımından akarsular açısından yapılan tasnif, İçsular-Uluslararası…
Bu ayrımın İdare Hukuku açısından bir yararının olmadığını söylemek gerekir ve akarsular;…
Medeni Hukuk açısından akarsuların önemi, 756. maddesinde düzenlenen kaynaklarla…
Akarsular için İMRE, «Bunlar büyüklük ve iktisadî ehemmiyetlerine göre umumî veya hususî birer su addedilir. Umumî akarsularla hususilerini tefrik edecek vazıh bir kriter vazetmek müşküldür. Ancak nehirler, büyük akarsular umumî addedilir” demektedir.…
AKGÜN, “Büyük mikyastaki akarsular, büyük mikyasta toprakyüzündeki durgun sular, toprak yüzüne çıkar çıkmaz kuvvetli bir akarsu teşkil eden kaynak suları, yeraltı suları, denizler umumî sular kavramına girmekte; buna karşılık küçük çaptaki akarsular, bulundukları toprak yüzünde kalan kaynaklar, suni olarak toplanmış sular umumi sular kavramı dışında kalarak, yerine göre hususi mülkiyete konu teşkil etmektedirler”(206)…
İMRE’nin ayırım için verdiği ölçü ‘büyüklük-küçüklük’, ‘iktisadî önem’ ve bunun sonucu…
SAYMEN bir makalesi(208) nde akarsular hakkında görüşünü şöyle belirtir: “Ezcümle bilumum tabiî akarsular âmme emlâkine dahil ad ve itibar edilir Wieland’a göre yalnız tabiî sular âmme emlâkine dahil bulunmaktadır; suni sular (kanallar, havuzlar, su hazineleri) ise hususî mülkiyete tâbidir. Millî kanallar herkes tarafından kullanılmak şartiyle umumî sulara benzetilebilir. Hususî mülkiyet iddiasında bulunan taraf bunu ispat ile mükellef olacaktır.…
YAZMAN, gerek akarsu teşkil eden kaynakların akarsu ile birlikte hidrolojik bir bütün meydana getirmesi, gerekse böyle bir suyun kaynadığı arz malikine, bu suyun mecrasını da değiştirmek dahil, kaynak üzerinde sınırsız bir tasarruf yetkisi tanımanın ne denli kamu yararına karşı olacağı gerekçesiyle, akarsu kaynaklarını genel su olarak değerlendirmektedir(210)…
Türk Medenî Kanununda akarsular bakımından ayırıcı bir ölçüt bulunmamaktadır. Akarsulardan…
Meseleyi Kamu Hukuku bakımından ele alan yazarların akarsular hakkındaki görüşleri…
ONAR bir makalesinde(212) “İsviçre Kanunu Medenisi’nin 664 ve Türk Kanunu Medenisi’nin 640 inci(213)…
DERBİL’e göre, “Akarsular, gemilerin kayıkların veya salların işlemesine elverişli ise hemen bütün devletlerde kamusal alandan sayılır; ormanlardan kesilen ağaç kütüklerini(tomrukları) taşıyan akarsuları da kamusal alandan sayıyorlar. Akarsuların bu gibi işlere yarayışı kendiliğinden olmayıp da sonradan kazılmak, düzeltmek yolu ile de elde edilmiş olsa yine kamusal alandan sayılmaktadır”(215)…
DÜREN’E göre; “Genel sular, su kütle ve birikintilerinin doğal olarak ortaya çıktığı ve yeryüzünü kapladığı biçim ve görünürlerdir. Yani deniz, göl, nehir, akarsu biçim ve görünümlerindeki sular genel sulardır”(216).…
AKİPEK ise daha çok Fransız hukukunun etkisi altında, genel akarsu için şu tanımı…
BALTA’ya göre, “genel sular, göl, nehir ırmak gibi mülkiyet konusu olmayan büyük veya büyükçe durgun veya akar yerüstü sularıdır. Bunlar orta malı niteliğinde kamu mallarıdır”(218)…
YILDIRIM bir makalesinde(219) “Denizler, göller ve akarsular, Anayasa’nın 168. maddesi kapsamında tabii servet ve kaynaklara dahil olan ve Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan mallardır. Çeşitli yasalarla, bu tabiat varlıklarından yararlanma imkanı tanınmıştır.” …
Günümüz İdare hukuku kitaplarında, akarsular sahipsiz kamu malı olarak kabul edilmektedir
Akarsuların hukuki durumuyla alakalı mevzuat hükümlerine ve mahkeme kararları ise…
Anayasanın 43. maddesi; “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyılarla sahil şeritlerinin, kullanılış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkân ve şartları kanunla düzenlenir.” …
3402 sayılı Kadastro Kanun’un 16/C maddesi; “Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan kayalar, tepeler, dağlar (bunlardan çıkan kaynaklar) gibi, tarıma elverişli olmayan sahipsiz yerler ile deniz, göl, nehir gibi genel sular tescil ve sınırlandırmaya tabi değildir, istisnalar saklıdır.” şeklindedir.…
1380 sayılı Su Ürünleri Kanunun 4. maddesi; “Hazinenin veya Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan deniz ve içsularda ...su ürünleri istihsal hakkının...” …