İstasyonlu bayilik, akaryakıt istasyonunda yani bir tesiste yürütülen faaliyettir.…
“5015 sayılı Kanun’un 9. maddesinin yedinci fıkrasında ve 5015 sayılı Kanun’un verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılan Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 38. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, “Fabrika, şantiye, nakliye filosu işletmeleri ve benzeri kendi ihtiyaçları için depolama imkânı ve kendi araçlarına akaryakıt ikmal kapasitesi olan yerler hariç olmak üzere, akaryakıt istasyonları dışında akaryakıt ikmal ve satışının yapılmaması” kurala bağlanmıştır.…
...…
Bu durumda; yukarıda belirtilen düzenlemelerle istasyon dışında akaryakıt ikmali yapılmasının yasaklanmasına karşın, bu yükümlüğü ihlal ettiği saptanan davacı şirket hakkında 5015 sayılı Kanun’un 19. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin (3) numaralı alt bendi ve anılan maddenin dördüncü fıkrası hükmü göz önünde bulundurularak idari para cezası uygulanmasına ilişkin uyuşmazlık konusu Kurul Kararı’nda mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.”(119)…
gerekçesiyle davayı reddetmiştir. …
İstasyonsuz akaryakıt bayiliği ise halk arasında “büro bayiliği” olarak bilinen ve…
İstasyonlu bayilere tanınmış olan bir diğer ayrıcalık ise tanker veya köy pompası…
İstasyonlu ve istasyonsuz kategorili bayilerin hakları arasındaki bir diğer fark…
“... bayilik kategorisi oluşturma, oluşturulan bayilik kategorilerinin lisans gerektiren faaliyetlerinin ve işlemlerinin kapsamlarını belirleme ve lisans kapsamındaki faaliyetlerini kısıtlama konusunda yetkili kılınan davalı idarenin, istasyonsuz bayilik lisansı sahiplerinin benzin ve motorin türleri ile otobiodizel satışı yapamayacakları yolundaki düzenlemesinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.” …
gerekçesiyle iptal talebini reddetmiştir. (120)…