Burada mülkiyet kavramının kapsamına ilişkin bir hususu açıklığa kavuşturmak gerekiyor. Mülkiyet kavramı, özel hukuk ve kamu hukukunda, hatta özel hukukun farklı alanlarında farklı anlamları haiz olup, bu farklılık mülkiyet hakkının maddî kapsamı için de söz konusudur. Anayasal mülkiyet hakkının maddî kapsamına, her türlü ekonomik değer girmektedir(906).…
Kavramsal farklılık, özel hukukun farklı disiplinleri içinde de devam etmektedir. Örneğin, “sınaî mülkiyet” ya da “fikir ve sanat eserleri üzerinde mülkiyet” deyimlerinde geçen “mülkiyet”in eşya hukuku anlamında teknik olarak mülkiyet kavramını karşılamadığı, bunların teknik anlamda mülkiyet gibi herkese karşı ileri sürülebilen mutlak haklardan oldukları kabul edilmektedir(909).…
Sahip olmak eyleminin, mevzuatta yalnızca bir eşya ya da -istisnaî nitelikte de olsa TMK 704’de olduğu gibi- eşya niteliğini haiz bir hak üzerinde mülkiyet hakkını ifade etmek üzere kullanılmadığını da belirtmek gerekir. Mülkiyet hakkına konu olamayacak diğer haklar açısından ele alındığında, sahip olmak…
Şu hâlde, TMK ve TTK’daki çeşitli kullanımları dikkate alındığında, sahip olmak…
TTK’nın şirketler topluluğu kısmı altında düzenlenen pek çok hükmünde de sahip olmak…
Öncelikle belirtelim ki sözü edilen hükümlerin bir kısmında paylara, bir kısmında oy haklarına,…
Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere sahip olma eylemi, yalnızca bir eşya ya da istisnaî nitelikte de olsa (eşya niteliğini haiz) bir hak üzerindeki mülkiyet hakkını ifade etmemekte; kimi zaman mülkiyet hakkına konu olmayan bir hakkı kullanmaya muktedir olma anlamına da gelmektedir. Bu ikinci anlamı ile kullanıldığında, pay üzerinde mülkiyet hakkına sahip olunmadan da “oy hakkı”na sahip olunmasının mümkün…
a) İlk olarak TTK 195’in “hâkimiyet” kavramına olan yaklaşımından kısaca…
• Hâkimiyet araçlarının bir kısmı “mülkiyet” kaynaklıdır. Mülkiyet kaynaklı hâkimiyetin…
Mülkiyet kaynaklı hâkimiyet araçları, “çoğunluk iştiraki” ile sınırlı değildir. Bir…
• Hâkimiyet araçlarının diğer bir kısmı ise “mülkiyet” kaynaklı değildir. Bu tür…
Bu ayrıma ilişkin olarak son olarak şunu da ekleyelim: Mülkiyet kaynaklı bir hâkimiyet…
b) “Oy hakkına sahip olmak” ile neyin kastedildiği sorusunun, kanaatimizce -kural olarak- yine oy hakkının kaynağını oluşturan pay…
Paylar üzerinde sınırlı bir aynî hakkın tesis edilmiş olduğu ve oy hakkının sınırlı…
Yukarıda savunmuş olduğumuz bakış açısıyla, söz konusu oy hakları, “sahip olunan…
Ancak meseleye başka bir bakış açısıyla daha yaklaşılabileceğini belirtelim. Alman…
Bu yaklaşımı daha iyi anlayabilmek için öncelikle, pay üzerinde intifa hakkı bulunması…
İşte, oy hakkını kullanma yetkisinin -tekil ya da pay sahibiyle birlikte- intifa…
Bu görüşün -şahsî fikrimiz, aşağıda belirteceğimiz üzere farklı olsa da- Türk hukukuna…
Burada “sahip olmak” ifadesi ile ilgili olarak, pay alım teklifi hukukunda yapılan bazı tartışmalara da değinelim. Şirketler topluluğu hukuku hükümlerinde geçen “sahip olmak” ifadesinin anlamının ortaya çıkartılmasında, pay alım teklifi hukuku alanında yapılan tartışmaların da göz önünde bulundurulması faydalı olacaktır.…
(Mülga) Seri: IV, No: 8 sayılı Halka Açık Anonim Ortaklıklar Genel Kurullarında Vekaleten Oy Kullanılmasına ve Çağrı Yoluyla Vekalet Toplanmasına İlişkin Esaslar Tebliği’nin 17. maddesi gereğince çağrıda bulunma yükümlülüğü doğuran hâllerden birisi de şirketin “sermayesinin ve oy haklarının %25’ine veya daha fazlasına…sahip ol[mak]” idi. Bu dönemde kaleme alınan bazı eserlerde “sahip olmak” ifadesinin, dar yorumlanmak suretiyle, pay üzerinde “mülkiyet hakkı” sahipliği olarak anlaşılması gerektiği ileri sürülmüştür(926).…
2009 yılında yeniden düzenlenen (Mülga) Seri: IV, No: 44 sayılı Çağrı Yoluyla Ortaklık Paylarının Toplanmasına İlişkin Esaslar Tebliği’nde ise 6. madde gereğince “bir ortaklığın yönetim kontrolünü sağlayan paylarını iktisap edenler” pay alım teklifinde bulunmakla yükümlü kılınmışlar; 5. maddede ise yönetim kontrolünün elde edildiği bir hâl olarak “ortaklığın sermayesinin veya oy haklarının %50 ve daha fazlasına…sahip olunması…” durumu gösterilmiştir. Dikkat edilecek olursa, sözü edilen hükümlerden ilki kontrolün elde edilmesi için gerekli olan aracı, ikincisi ise yönetim kontrolünün elde edilmesi için gerekli olan ölçüyü belirlemektedir(927).…