Gerçekleştirdiği incelemede Anayasa Mahkemesi, öncelikle davacı hakkında uygulanan…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült

Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
(b)Emniyet Teşkilatı Disiplin Rejimine Yönelik Anayasa Mahkemesi Kararı ve Etkileri
Yürürlükte olduğu dönemde Tüzük’e dayanak teşkil eden ETK’nın 83/1. maddesi hakkında…
Konuya ilişkin yaptığı incelemede Yüksek Mahkeme, AY m.128’de yer alan “memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir”…
Disiplin cezalarını, kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacıyla…
“Emniyet teşkilatı mensuplarının disiplin suçları, Anayasa’nın yukarıda yer alan hükümleri gereğince kanunla düzenlenmesi öngörülen hususlar arasında yer almaktadır. Kanun’da disiplin cezalarının türleri, disiplin cezası vermeye yetkili makamlar ve cezaların kesinleşme usulü belirlendiği halde söz konusu cezaların verilmesini gerektiren disiplin suçlarının tüzükle belirlenmesini öngören kuralla getirilen tek ölçüt, ‘polislik mesleğinin haiz olduğu önem ve özelliğin gözetilmesi’ olup, bunun dışında herhangi bir kurala yer verilme
Belirtilen niteliği nedeniyle disiplin cezalarını gerektiren fiil ve hareketlerin, düzenlenecek tüzükle belirlenmesini öngören itiraz konusu kural, yaptırım konusu eylemleri yasal düzeyde belirlememekte ve bireylerin hangi somut fiil ve olguya hangi hukuksal yaptırımın veya sonucun bağlandığını belirli bir açıklık ve kesinlikte öngörebilmelerine yasal çerçevede imkan tanımamaktadır. Bu yönüyle kural, Anayasa’nın 38. maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen ‘suçta kanunilik’ ilkesine ve Anayasa’nın 128. maddesinin ikinci fıkrasında hükme bağlanan ‘kanuni düzenleme’ ilkesine aykırılık oluşturmaktadır.”…
AYM’nin kararında tespit ettiği üzere, kamu görevlilerinin tabi olacağı disiplin…
Örneğin, Belediye Zabıta Yönetmeliği’nin “disiplin cezaları” başlıklı 40. maddesinde zabıta personeline uygulanacak disiplin cezaları sayılmış, meslekten çıkarma cezası dışında verilecek disiplin cezalarında 657 sayılı DMK’nın ilgili hükümlerinin uygulanacağı belirlenmiş, meslekten çıkarma cezasını gerektiren eylem, işlem, tutum ve davranışlara ise bizzat Yönetmelik’te yer verilmiştir(137).…
AYM’nin ETK m.83/1’in ilk cümlesini iptal etmesinin ardından ilgili hükmün dayanağını…
Üzerinde durulması gereken bir diğer önemli mesele, iptal hükmü henüz yürürlüğe girmeden…
Diğer taraftan, bizzat ETK m.83/1’in ilk cümlesinin iptal kararının yürürlüğe girişini…
Temyize konu İdare Mahkemesi kararında; yukarıda açıklanan hususlar gözetilmeden, Anayasa Mahkemesi kararının yalnızca iptal hükmü nazara alınıp, bir yıl ertelenmesine ilişkin kısmının dikkate alınmaması hukuken kabul edilemez. Bu durumun, ülke iç güvenliğinden sorumlu olan ve denetimi ve disiplini de, yaptığı vazife kadar önemli olan emniyet teşkilatının, disiplin mevzuatı olmadan hareket etmesine ve kamu hizmetinin aksamasına sebep olacağı açıktır.…
Dolayısıyla, kamu yararını olumsuz yönde etkileyecek hukuksal bir boşluğun doğmamasını teminen getirilen bu sürenin yalnızca yasama organına yönelik olduğunun kabulü, öncelikle iptal kararının yürürlüğe gireceği tarihin ayrıca belirlenmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi kararına, bunun yanı sıra Anayasanın 153. maddesinin son fıkrasında yer alan, Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlayacağı kuralına aykırılık teşkil edecektir.…
Bu nedenle, temyize konu İdare Mahkemesi kararının verildiği tarih itibarıyla henüz yürürlüğe girmediği açık olan Anayasa Mahkemesinin anılan iptal kararının bakılan davada uygulanması mümkün değildir. Aksi yöndeki düşüncenin kabulü halinde, Anayasanın 153. maddesi hükümleri ihlal edilecek ve hukuki boşluğa sebebiyet verilecektir. Bu durum ise, Anayasa Mahkemesinin anılan kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı tarih ile kararın yürürlüğe gireceği tarih arasındaki dönemde idarece disipline aykırı eylemlere hiçbir disiplin cezası verilememesi ve daha önce verilip de henüz yargılama süreci devam eden tüm disiplin cezalarının da iptali sonucunu doğuracak,
Bu durumda, uyuşmazlığın görüldüğü tarih itibarıyla Anayasa Mahkemesinin anılan kararının henüz yürürlüğe girmemiş olması ve dolayısıyla Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü’nün dayanağı olan 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu’nun 83. maddesinin birinci cümlesinin yürürlükte olduğu hususu nazara alındığında, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı gerekçe alınıp dava konusu işlem hakkında, belirtilen gerekçeyle iptal hükmü kurulması yolundaki Mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir.”…
Yukarıda yer verilen kararların yanı sıra Bölge İdare Mahkemesi de, iptal kararının…