ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 4)
No.: 7/17925
Kurum: Bakanlar Kurulu
Kabul Tarihi: 06.08.1979
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 28.08.1979
Son Değişiklik Tarihi: 19.04.2022
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 19.04.2022 - 19.04.2022
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Çalışma Bakanlığınca hazırlanan ve Danıştayca incelenmiş olan, ilişik «İş Teftişi Tüzüğü» nün yürürlüğe konulması; 1475 sayılı İş Yasasının 89 uncu maddesi ve 13/12/1950 günlü ve 5690 sayılı Yasa ile onaylanan Sanayi ve Ticarette İş Teftişi Hakkındaki 81 sayılı Uluslararası Çalışma Sözleşmesi uyarınca; Bakanlar Kurulunca 6/8/1979 gününde kararlaştırılmıştır.
BİRİNCİ BÖLÜM
Kapsam ve Deyimler
Kapsam
Çalışma mevzuatının uygulanmasında müfettişlerce Devlet adına yapılacak izleme, denetleme ve teftişin ilkeleri, teftiş hizmetinin örgütlenmesine ilişkin kurallar, işyerlerinde tutulacak teftiş defterlerinin biçimi, ne yolda doldurulacağı ve bununla ilgili işlemler, müfettiş ve müfettiş yardımcılarının görev, yetki ve nitelikleriyle işe alınmaları ve çalışma yöntemleri bu Tüzükte gösterilmiştir.
Askeri işyerleriyle yurt güvenliği için gerekli maddeler üretilen işyerlerinin denetim ve teftişi kendi tüzüğüne göre yürütülür.
Deyimler
Bu Tüzükte geçen;
A) «Bakanlık» sözcüğü, Çalışma Bakanlığı,
B) «Çalışma mevzuatı» deyimi, çırak yada işçilerle işverenler arasında çalışmadan doğan ilişkileri düzenleyen, çalışma hayatıyla ilgili, yasa, tüzük ve yönetmelikler,
C) «Teftiş» sözcüğü, görmek, izlemek, incelemek, araştırmak ve önlemek,
D) “Müfettiş” sözcüğü, işyerlerinde işin yürütümü, işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili teftiş yapan baş iş müfettişleri, iş müfettişleri ve teftiş yetkisi verilmiş iş müfettişi yardımcıları,
anlamına gelir.
İKİNCİ BÖLÜM
Kuruluş
Örgüt
İş teftişi, İş Teftiş Kurulunca yürütülür.
Kurul, Bakanlık makamına bağlı olup, teftişe yetkili bir başkanla baş iş müfettişi, iş müfettişi ve iş müfettiş yardımcılarından oluşur.
Kurul başkanı, en az on yıl müfettişlik yapmış olanlar arasından atanır.
Kurulun yazı ve hesap işleri bir büro tarafından yürütülür.
Müfettişler, hizmet gereklerine göre, merkezde veya gruplarda görevlendirilirler. Grup başkanı en az yedi yıl müfettişlik yapmış olanlar arasından belirlenir.
Birden çok müfettiş birlikte görevlendirilirse, çalışmaları kıdemli müfettiş yönetir.
Müfettiş yardımcılığına giriş
Müfettiş yardımcılığına atanabilmek için;
A) Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde yazılı genel koşulları taşımak,
B) İşin yürütümüyle ilgili teftiş görevine alınacaklar için; hukuk, siyasal bilgiler, siyasal bilimler, iktisat, idari bilimler, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile bunların dengi yerli ve yabancı fakülte veya yüksek okullardan birini bitirmek,
İşçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili teftiş görevine alınacaklar için; tıp doktoru, mimar, elektrik, maden, jeoloji, metalürji, inşaat, elektronik, makina, kimya, endüstri, fizik, bilgisayar, tekstil, petrol, uçak, gemi, çevre yüksek mühendisi veya mühendisi olmak,
C) Sağlık durumunun iklim değişikliklerine ve her çeşit yolculuk koşullarına elverişli olduğunu sağlık kurulu raporuyla belgelemek,
D) Kasıtlı olmayan suçlar dışında özgürlüğü bağlayıcı bir cezayla hükümlü olmamak,
E) Tutum ve davranışları, varsa sicili yönünden müfettişliğe engel durumu bulunmamak,
F) Sınavın açıldığı yılın ocak ayının birinci gününde otuz yaşını doldurmamış bulunmak,
G) Bu sınava ikiden fazla girmemiş olmak,
H) Yönetmeliğe göre yapılacak sınavı başarmak,
gerekir.
Sınavda başarı gösterenler başarı derecelerine göre boş olan müfettiş yardımcılığı kadrolarına atanırlar. Derece eşitliğinde, sınav programında yer alan yabancı dil bilgisi puanı üstün olanlara öncelik verilir.
Müfettiş yardımcılarının çalışmaları
Müfettiş yardımcılığına atananlar, bir müfettişin yanında göreve başlarlar.
Yardımcılar tek başlarına teftişe yetkili değildirler. Ancak, iki yıl olumlu sicil alanlara, yanında çalıştıkları müfettişlerle grup başkanı ve İş Teftiş Kurulu Başkanının olumlu görüşleri üzerine Bakanca teftiş yetkisi verilebilir.
Müfettişliğe atanma
Müfettişliğe, yönetmeliğine göre yapılacak müfettişlik yeterlik sınavını başaran müfettiş yardımcıları atanır.
Bu sınava girebilmek için;
A) Müfettiş yardımcılığı görevinde eylemli olarak en az üç yıl çalışmış olmak,
B) Müfettiş yardımcılığında geçen hizmet yıllarına ait bütün sicilleri olumlu olmak,