Belediye meclis ve encümenlerinin kendilerine kanun, nizam ve talimatnamelerin verdiği vazife ve salâhiyet dairesinde ittihaz ettikleri kararlara muhalif hareket edenlerle belediye kanun ve nizam ve talimatnamelerinin men veya emrettiği fiilleri işleyenlere veya yapmayanlara elli liraya kadar hafif para cezası tertibine ve üç günden on beş güne kadar ticaret ve san’at icrasından men'e ve Türk Ceza Kanununun 586, 538, 557, 559 ve 577 inci maddelerile 553 üçüncü maddesinin birinci fıkrasında yazılı cezaları tayine Belediye Encümenleri salâhiyettardır (şubelere ayrılan belediyelerde bu cezaları encümen namına ve yerine şube müdürleri tayin ederler.)
Belediye meclislerinin ittihaz edecekleri mukarreratta men veya yapılması emredilen hususların nevileri tasrih ve ceza miktarları tayin olunarak tenbihnamelerle mahallinde ilân olunur.
Tenbihnamelerde miktarı maktu olarak tayin edilen para cezaları tenbihnameye muhalif harekette bulunanlar tarafından rızalarile verildiği halde belediye zabıta vazifesini ifa eden memurlar bu para cezalarını makbuz mukabilinde tahsil ederler.
Rızasile para cezasını vermeyenlerle işledikleri fiil gayri maktu cezayı müstelzim olanlar hakkında zabıt varakası tutulur.
Hüviyetini bildirmeyenler en yakın polis veya belediye mevkiine ve muhalefetleri halinde zorla götürülür, ve hüviyeti tesbit olunarak derhal serbest bırakılır.
Ticarethane ve ikametgâhlarile müessesat ve alelûmum emâkine ait zabıt varakaları her halde mahallerinde tanzim olunur.
Belediye suçlarına ait zabıt varakalarının bir aynı alâkadara tebliğ olunduktan sonra öbürü Belediye Encümenlerine (şubelere ayrılan yerlerde şube müdürlerine) verilir.
Suçlu tebliğden itibaren iki gün içinde belediye idarelerine veya encümene müracaat hakkını haizdir. Bu müracaat haklı görülürse ceza tayinine mahal olmadığına karar verilir. Aksi halde lâzımgelen ceza tayin ve tebliğ edilir. Bu kararın nihayet beş gün zarfında verilmesi mecburidir.
Ceza kararlarının tebliği tarihinden itibaren beş gün içinde mahsus hâkimlere ve olmayan yerlerde sulh hâkimine müracaatla şifahen veya tahriren itiraz olunabilir. İtiraz şifahî ise bir zabıt tutulur, ve muterize imza ettirilir.
Ticaret ve san’attan men kararlarile para cezasını vermediğinden dolayı hapse tahvil hükmünün infazı itirazın neticesine kadar tehir olunur.
İtirazen icra edilecek, tetkik, evrak üzerinde cereyan eder.
Hâkim, itiraz edeni ve lüzumu halinde zabıt varakasını tanzim veya tasdik edenleri veya vekillerini celp ve davet eder. İtirazın nihayet otuz gün içinde intacı mecburidir.
İtiraz, cezanın salâhiyetli olmayanlar tarafından tayin olunduğu ve cezanın kanuna mugayir olduğu ve tutulan zabıt varakalarının sahteliği ve hükme müessir olacak fahiş maddî hataya müstenit bulunduğu hususlarına münhasır olarak dermeyan edilebilir. Hâkim itirazı varit görürse ceza kararını iptal ve para cezası istifa edilmiş ise belediyenin iadesine de hükmeder. İtirazı varit görmezse kararı aynen tasdik eder.
İtiraz neticesinde hâkim tarafından verilecek kararlar kat’î olup temyizi kabil değildir. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 343 üncü maddesi hükmü mahfuzdur.
Türk Ceza Kanunile diğer kanunlarda mahkemelerce görülmesi yazılı olan belediyeye ait suçlarda belediyeler tarafından kanunî takibat icrası talebile Cumhuriyet Müddei Umumiliklerine gönderilecek müzekkereler Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 164 üncü maddesinde yazılı istida mahiyetindedir. Bu hususlarda mezkûr kanunun bu maddesile müteakip maddeleri tatbik olunur. Kabahat nevinden olan suçlarda da mezkûr kanunun 151 inci maddesi ile muvakkat (A) maddesinin 5 numaralı bendinin son fıkrasındaki ihbar ve müracaat hükmünde olmak üzere belediyeler sulh hâkimlerine müzekkere gönderirler.
Bu Kanuna göre tutulacak zabıt varakalarile makbuz ilmühaberlerinin şekli hakkında Dahiliye Vekâletince bir talimatname yapılır.
Bu Kanunda yazılı para cezaları belediye idarelerde belediye zabıta vazifesini ifa eden memurlar tarafından infaz ve tahsil olunur. Cezayı vermeyenlerin hapis hükmü müstesna olmak üzere Tahsili Emval Kanunu mucibince mallarına müracaat edilir.
Cezayı ödemekten aczi tahakkuk edenler hakkında tayin edilmiş olan para cezasının her bir lira ve küsuru için bir gün hapsedilmek üzere belediye idarelerinin verecekleri müzekkereler Cumhuriyet Müddei Umumiliklerince infaz olunur.
Bu suretle hapsedilenler mahpus iken cezayı öderlerse mahpus kaldıkları müddetin bir günü için bir lira tenzil edilerek mütebaki hapisten sarfı nazar olunur.
16 nisan 1340 tarih ve 486 numaralı kanunun birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü maddelerinden gayrı ahkâmile 17 kânunusani 1927 tarih ve 959 numaralı kanun hükmü mülgadır.
Bu Kanun 1 eylül 1930 tarihinden muteberdir.
Bu Kanunun hükümlerini icraya Adliye ve Dahiliye Vekilleri memurdur.