Hukuken kabul edilen bir emrin varlığından bahsedilebilmesi için hukuk düzenince…
Bu tanıma göre evvela hukuk düzenince yetkilendirilmiş kimse tarafından ortaya konulmuş…
Astın üste olan bağlılığının bir sonucu olarak da verilen emirleri yerine getirmemesi…
Yetkili bir kimsenin astına yönelik irade beyanı, belirli bir davranışın gerçekleştirilmesine…
Askeri ceza hukukunda verilen bir talimatın emir olarak kabul edilebilmesi için ise…
Türk hukuk mevzuatında emrin tanımına 211 sayılı TSK İç Hizm.K’nın 8’inci maddesinde…
En nihayetinde tüm bu hususlardan anlaşılması gereken her ne kadar TSK İç Hizm.Yön.’nün…
i. Emrin hizmete ilişkin olması: Esasında hizmete ilişkin olmayan bir emirden bahsedilemez. O halde bu şekilde bir yönlendirme, hukuken geçerli olmayan alelade bir talimat olarak isimlendirilebilir. Talimatın hizmete ilişkin olmaması durumunda, bu talimat herhangi bir suç ihtiva etmese dahi talimatı veren hakkında disiplin sorumluluğu söz konusu olacaktır (477 sayılı Disiplin Mahkemeleri Kuruluşu, Yargılama Usulü ve Disiplin Suç ve Cezaları Hakkında Kanun md. 53). Nitekim astına verdiği talimatın hizmete ilişkin olmaması, başka bir ifadeyle talimatın emir olmaması halinde söz konusu talimatı veren üst hakkında uygulanacak hüküm, “Astlarına hizmetle ilgisi olmayan emir verenler,…
Bir emrin hizmete ilişkin olup olmadığının belirlenmesi kolay bir husus olmayıp birçok…
TSK İç Hizm.K’nın 6’ncı maddesinde, “Kanunlarla nizamlarda yapılması veyahut yapılmaması yazılmış olan hususlarla, amir tarafından yazı veya sözle emredilen veya yasak edilen işler”…
Hizmet kavramının içeriğinin daha iyi bir şekilde belirlenebilmesi açısından Askeri…
ii. Hizmete ilişkin emrin kanun ve nizanlara aykırı olması: Hizmete ilişkin emrin kanun ve nizamlara aykırı olması, ancak konusunun suç teşkil etmemesi durumunda bir sonuca varılırken mutlaka Ask.CK md. 41/2 hükmü de dikkate alınmalıdır. Bu düzenlemeye göre emrin Askerî Ceza Kanunu’nun 41’inci maddesinin (b) fıkrasına giren hallere müteallik olması halinde yerine getirilmemesi ve gecikmeksizin bir derece üst âmire bilgi verilmesi gerektiğine açıkça yer verilmek suretiyle astın verilen her türlü emre itaat etmesi kuralına istisna getirilmiştir. Buna göre üstün veya amirin verdiği emrin adli veya askeri bir suç işleme amacını ihtiva eden bir fiile ilişkin olduğu ast tarafından malum olmadığı sürece, verilen…
iii. Hizmete ilişkin emrin konusunun suç teşkil etmesi: Hizmete ilişkin emrin kanun ve nizamlara aykırı olmasının yanı sıra konusunun da suç teşkil etmesi halinde bu defa emri veren üstün ceza sorumluluğu söz konusu olacaktır. Şayet söz konusu emir, rütbe veya makamın nüfuz ve yetkisi kötüye kullanılarak astı bir suçu işlenmeye zorlayacak nitelikte ise bu defa emri veren amir veya üst hapis cezası ile cezalandırılacaktır (Ask.CK md. 109/1). Emir, ast tarafından yerine getirilir ve suç işlenirse bu takdirde üste verilecek ceza artırılarak hükmolunacaktır (Ask.CK md. 109/2). Bu kapsamda bir kez daha önemle vurgulamak gerekir ki, söz konusu suç teşkil eden emrin hizmete ilişkin olmaması halinde emri yerine getiren astın da sorumluluğu söz konusu olacaktır. Daha evvel de ifade ettiğimiz üzere emrin hizmete ilişkin olmasına rağmen suç teşkil etmesi halinde astın denetleme imkanının bulunduğu hallerde emri yerine getirmeyecek ve emri veren kişinin bir üstüne durumu bildirecektir. Ancak astın denetleme imkanının bulunmadığı, söz gelimi olayın şatları dolayısıyla derhal yerine getirmesi gereken bir emir söz konusu olduğunda emrin konusunun suç teşkil etmesi durumunda ast, yalnızca emrin yerine getirilmesinde sınırın aşılması veya amirin emrinin adli ve askeri bir suç maksadını ihtiva eden bir fiile ilişkin olduğu kendisince malum olması
B. Emrin Meşru Olması
Her emrin yerine getirilmesinin hukuka uygunluk sebebi ya da kusuru kaldıran bir…
Öncelikle bir emir, resmi ve yetkili bir makamdan verilmelidir. Bu koşulun bir sonucu…
1. Emrin Resmi ve Yetkili Bir Makamdan Verilmesi
TCK md. 24/2’de yer alan “...Yetkili bir merciden verilip...” ibaresinden emri veren kimsenin yetkili olması gerektiği anlaşılmaktadır. Benzer durum, 765 sayılı TCK döneminde de söz konusuydu. Zira 765 sayılı TCK md. 49 hükmünde de “...selâhiyattar bir merciden verilip...” ifadesine…
Emri verenin yalnızca yetkili olması yeterli olmayıp ayrıca bu yetkinin kamu hukukundan…
a. Resmi Makam
Emri veren merciin resmi olması, emrin meşru olması için gereken şartlardan biridir.…
Resmilikten anlaşılması gereken söz konusu merciin bir kamu kurumu olması, yani kamu…